FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 januari 2008

Interlandloopbaan Görtzen voorbij

Volleyballer Guido Görtzen heeft na de nederlaag in de halve finale van het Olympisch kwalificatietoernooi zijn internationale loopbaan beëindigd.

"We hebben ons niet geplaatst voor Peking en daarmee is er voor mij een eind gekomen aan een lange periode in Oranje," aldus Görtzen tegen NOS Langs de Lijn. "Ik was bereid om nog één zomer alles opzij te zetten voor de Spelen", vervolgde de 37-jarige Görtzen. "Ik had een goed gevoel bij onze wedstrijd tegen Servië, maar helaas." Görtzen maakte drie Olympische Spelen mee, met als absolute hoogtepunt het goud in Atlanta in 1996.

DC: "Verbod TC niet grootste verandering"

Volgens David Coulthard is het verbod op Traction Control niet de grootste verandering in de Formule 1 komend seizoen. Dat is volgens de Schot namelijk het verdwijnen van het remsysteem op de motor.

"De grootste verandering zal niet de traction control zijn, maar de andere elektronische hulpmiddelen die we verliezen. Die andere middelen hebben effect op het insturen van de bocht. Ik verwacht meer fouten tijdens het insturen bij een bocht. Dit zal de rondetijden meer beďnvloeden dan de traction control."

Volgens Coulthard zullen het ontwerp van de banden en de gevoeligheid van de moderne Formule 1-wagen het afschaffen van de traction control opvangen. "Je gevoel maakt een beslissing hoe je moet sturen, met en zonder traction control. Je wil met zo veel mogelijk snelheid het circuit rond. De combinatie van de moderne F1-auto met de banden van tegenwoordig is erg gevoelig. Zelden zie je grote slippartijen. Het is geen rally-auto waarmee je zijwaarts kan gaan."

"Natuurlijk zullen we zonder de traction control een hogere temperatuur en slijtage in de banden zien. Het is makkelijker voor een elektronisch systeem om het spinnen van een achterwiel tegen te gaan, dan dat een coureur dat kan. Er zal altijd een beetje wielspin zijn, maar met de nieuwe banden verwacht ik echter niet dat we altijd tegen de bandenlimiet aan zitten."

"Bridgestone heeft het kampioenschap van 2008 al gewonnen. Daardoor hoeven ze niet tot het uiterste te gaan. Het enige dat ze moeten doen is een band maken die veilig is en goed bij alle teams past", aldus de ervaren Formule 1-coureur.

Donorshow en Teeuwen tv-moment 2007

Icoon TelevisieBNN’s Grote Donorshow en Hans Teeuwen bij de Meiden van Halal hebben vanavond in een live-uitzending op Nederland 1 de prijs 'tv-moment van het jaar 2007' gewonnen. De prijs is dit jaar voor het eerst uitgereikt. Mensen konden de afgelopen maanden stemmen op hun favoriete tv-moment van 2007, en vanavond boog een jury bestaande uit Albert Verlinde, Joost Zwagerman, Ellen Blazer en Yvon Jaspers zich over de fragmenten. Het juryoordeel en de beoordeling van het publiek bepaalden de winnaars. Matthijs van Nieuwkerk presenteerde het anderhalf uur durende programma.

De vier juryleden gaven de Donorshow allemaal een tien. Hiermee was dit fragment favoriet bij de jury. Het publiek gaf echter de meeste stemmen aan Hans Teeuwen. Hiermee kwamen beide fragmenten uit op 78 punten. Matthijs van Nieuwkerk riep daarom beide fragmenten uit tot winnaar.

De Grote Donorshow werd uitgezonden op 1 juni 2007 en heeft veel beroering teweeg gebracht. De show bleek een grote hoax te zijn. De show was opgezet om meer aandacht te vragen voor het gebrek aan donorleveranciers. Dat lijkt gelukt. Onder meer in de Nederlandse Tweede Kamer en in het kabinet zorgde het programma voor grote opschudding. Maar ook buitenlandse media als CNN, BBC en ARD hebben het idee van het programma opgepikt. Het idee dat iemand live op televisie kon kiezen wie mocht blijven leven bleek veel controversiëler dan gedacht. Naar deze uitzending keken 1,2 miljoen mensen. Ongeveer twaalfduizend mensen vulden naar aanleiding van de uitzending een donorformulier in.

Hans Teeuwen, die door FOK!-kers al is uitgeroepen tot held van 2007 won met zijn fragment bij de Meiden van Halal. De Halal-meiden hadden de cabaretier eind augustus uitgenodigd omdat hij hun geloof belachelijk had gemaakt in een van zijn shows. Zij wilden hem daarom eens stevig aan de tand voelen. Teeuwen kwam echter met enkele knallende one-liners die de Halal-meiden de mond snoerden.

Andere genomineerden waren o.a. Jochem Myjer die zijn imitatiekunsten liet zien bij de Mike & Thomas show, Theo Maassen die bij Studio Voetbal bekend maakte een prijs gejat te hebben en Anita Witzier die zich een scheur lachte bij een man die doedelzak speelt.
De winnende tv-fragmenten van 2007

Lammers tweede in Dubai

Jan Lammers heeft in Dubai het podium bereikt van de 24 uur van Dubai. Lammers die samen met Jeroen, Michael en Sebastiaan Bleekemolen in een Raceplanet Porsche 911 GT3 Cup deelnam, werd tweede in een race vol incidenten op de 5,4 kilometer lange baan.

De overwinning in Dubai ging naar de Porsche 997 GT3 RSR van Tony Quinn, Klark Quinn, Craig Baird en Jonathan Webb. De race werd gekenmerkt door de vele incidenten en heftige regenbuien. Door de neerslag die onverwacht viel was de baan verraderlijk en spekglad door zand, olie en rubber. De organisatie was genoodzaakt tot langdurige neutralisaties door middel van een 'Code 60'. De coureurs mogen dan niet harder rijden dan 60 kilometer per uur.

Jan Lammers en Jeroen Bleekemolen reizen vanuit Dubai door naar Nieuw Zeeland, waar in Taupo de vijfde ronde van het A1GP kampioenschap wordt verreden.

Auto botst met houten koets op snelweg

Icoon OngelukOp de A50 bij Heerde is zaterdagavond een auto op een houten koets gebotst. Het antieke voertuig was van een aanhanger gevallen. Een paar automobilisten wisten nog om de koets heen te rijden, maar een vrouw uit Apeldoorn kon het voertuig niet meer ontwijken.

De bestuurder van de auto met de aanhanger had de koets even daarvoor voor tienduizend euro gekocht en was ermee op weg van Leeuwarden naar zijn woonplaats Wilp. De restanten van de koets waren verspreid over een afstand van zo'n 150 meter. De auto van de vrouw raakte total loss.

De spanbanden waarmee de koets was vastgemaakt, waren nog intact. Het is daarom niet duidelijk hoe de koets van de aanhanger heeft kunnen vallen. De eigenaar van de koets heeft veel ervaring met het vervoeren van dergelijke voertuigen. Hij had nog nooit eerder zoiets meegemaakt. Niemand raakte gewond.

Voetbal: Uitslag Feyenoord - PSV

Icoon EredivisiePSV heeft zojuist de topper tegen Feyenoord met 0-1 weten te winnen. De enige treffer van de wedstrijd in de Kuip werd in de 40e minuut gescoord door Otman Bakkal. Het was voor de Rotterdammers de eerste thuisnederlaag van dit seizoen.

De openingstreffer hing in een zeer aantrekkelijke eerste helft steeds in de lucht. Kort voor rust was het raak, nadat Alcides met een pass Bakkal richting het doel van de Rotterdammers stuurde. Bakkal wist het hoofd koel te houden en scoorde de 0-1. De Rotterdammers hadden het meeste balbezit, maar miste net wat precisie.

In de tweede helft voerde Feyenoord de druk wel wat op, maar erg veel problemen leverde dat niet op voor PSV. Gaandeweg de tweede helft kreeg de landskampioen zelfs steeds meer kansen, zeker nadat Hofs na zijn tweede gele kaart het veld moest verlaten. Afellay raakte bijvoorbeeld twee keer de paal maar uiteindelijk bleef het toch 0-1.

PSV heeft in de stand nu drie punten meer dan Feyenoord en Groningen. Ajax kan zich morgen bij dat rijtje voegen als ze de topper tegen AZ weten te winnen.
Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK!voetbalmanager

PvdA en GroenLinks: minder vluchten ambtenaren

Icoon PolitiekPvdA en GroenLinks willen dat minister Jacqueline Cramer van Milieu ervoor zorgt dat rijksambtenaren minder vliegen voor hun werk. De Tweede Kamerleden Diederik Samsom (PvdA) en Wijand Duyvendak (GroenLinks) zeiden dat zaterdag in RTL Nieuws.

Zij reageerden op cijfers dat rijksambtenaren vorig jaar beroepshalve 24000 vluchten hebben gemaakt, waarvan 15000 binnen Europa. Dat staat haaks op het streven van het kabinet om het vliegen te ontmoedigen via de vliegtax, aldus beide Kamerleden. Zeker in Europa zijn voldoende alternatieven beschikbaar, aldus Samsom. Hij riep zijn partijgenote Cramer op het aantal vluchten door ambtenaren flink te verlagen.

Een woordvoerster van Cramer zegt dat de minister in het kabinet nog eens nadrukkelijk zal wijzen op alternatieven voor dienstreizen, zoals teleconferenties en videoconferenties. Bij diverse departementen, zoals VROM, zijn daar voorzieningen voor. Uiteindelijk bepalen ministeries echter zelf of dienstreizen nodig zijn en hoe die moeten plaatsvinden, aldus de woordvoerster.

Overigens compenseert de rijksoverheid de vliegreizen die in opdracht van de departementen worden gemaakt door milieumaatregelen, zoals de aanplant van bomen.


Voortaan met de benenwagen?

Uitslag Feyenoord - PSV

PSV heeft zojuist de topper tegen Feyenoord met 0-1 weten te winnen. De enige treffer van de wedstrijd in de Kuip werd in de 40e minuut gescoord door Otman Bakkal. Het was voor de Rotterdammers de eerste thuisnederlaag van dit seizoen.

De openingstreffer hing in een zeer aantrekkelijke eerste helft steeds in de lucht. Kort voor rust was het raak, nadat Alcides met een pass Bakkal richting het doel van de Rotterdammers stuurde. Bakkal wist het hoofd koel te houden en scoorde de 0-1. De Rotterdammers hadden het meeste balbezit, maar miste net wat precisie.

In de tweede helft voerde Feyenoord de druk wel wat op, maar erg veel problemen leverde dat niet op voor PSV. Gaandeweg de tweede helft kreeg de landskampioen zelfs steeds meer kansen, zeker nadat Hofs na zijn tweede gele kaart het veld moest verlaten. Afellay raakte bijvoorbeeld twee keer de paal maar uiteindelijk bleef het toch 0-1.

PSV heeft in de stand nu drie punten meer dan Feyenoord en Groningen. Ajax kan zich morgen bij dat rijtje voegen als ze de topper tegen AZ weten te winnen.


Karakteristieken

Feyenoord - PSV 0-1
40’ Bakkal 0-1

Toeschouwers: 45.000
Scheidsrechter: Vink
Stadion: De Kuip
Gele kaart: de Cler (Feyenoord), Dzsudzsák, Afellay (PSV)
Rode kaart: Hofs (63/2xg) (Feyenoord)

Opstellingen

Feyenoord: Timmer, Greene (Chun-Soo Lee/73), Bahia (Mols/84), Hofland, de Cler, de Guzman, Sahin (D. Buijs/46), Hofs, van Bronckhorst, Bruins, Makaay

PSV: Gomes, Kromkamp, Marcellis, Salcido, Alcides (Rajkovic/71), Farfán, Simons, Afellay, Bakkal (Culina/90+1), Dzsudzsák, Lazovic (Koevermans/83)

Schaatsen: Nederlanders aan de leiding

Icoon SchaatsenNa de eerste dag van het EK Allround in het Russische Kolomna gaat zowel bij de mannen als de vrouwen een Nederlander aan de leiding. Bij de mannen is Sven Kramer de gevierde man, terwijl Ireen Wüst de ranglijst bij de dames aanvoert.

Vandaag schaatsten de vrouwen de 500 meter en de drie kilometer. Voor de mannen stond eveneens de 500 meter op het programma. De tweede afstand was de 5000 meter. Sven Kramer wist beide afstanden winnend af te sluiten. Tijdens de 500 meter scherpte hij zijn persoonlijk record aan tot 36,40. Op de vijf kilometer kwam de jonge topfavoriet tot een tijd van 6:11.78.

Bij de dames veroverde Wüst de koppositie zonder een afstand te winnen. Op de 500 meter werd ze slechts vierde, achter Lobysjeva, de verrassende Marrit Leenstra en Paulien van Deutekom. Wüst was hiermee niet tevreden en gebruikte de tweede afstand om zich te verbeteren. Ze wist niet te winnen, maar werd tweede in 4:02.14, een halve seconde achter de de Tsjechische Sábliková.

Morgen schaatsen zowel de mannen als de vrouwen een 1500 meter. Als laatste afstand is traditioneel de langste afstand aan de beurt. De vrouwen sluiten het toernooi af met de 5000 meter, terwijl de mannen de tien kilometer als laatste afstand rijden.

Stand na dag 1

Heren
#NaamPunten
1Sven Kramer73378
2Hĺvard Břkko74065
3Wouter Olde Heuvel74509
4Enrico Fabris74546
5Ivan Skobrev74770
6Yevgeny Lalenkov75860
7Ben Jongejan75888
8Ted-Jan Bloemen76131Dames
#NaamPunten
1Ireen Wüst79686
2Paulien van Deutekom79966
3Claudia Pechstein80296
4Daniela Anschutz80575
5Marrit Leenstra80650
6Martina Sábliková80858
7Jekaterina Lobysjeva81436
8Renate Groenewold81636


Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport

Button wil in 2009 wereldkampioen worden

Als het aan Jenson Button ligt wordt hij in 2009 wereldkampioen. De Brit heeft het vertrouwen in Honda gevonden. Nu Ross Brawn het team gaat leiden, verwacht Button dat het team grote sprongen voorwaarts gaat maken.

Honda kende een moeilijk seizoen in 2007. Voor zowel Jenson Button als Rubens Barrichello liet de wagen hun te vaak in de steek. "Ik ben zo blij dat we Ross hebben. Toen hij voor het eerst bij het team binnen stapte, kreeg hij het grootste applaus dat ik ooit gezien had", verklaarde Button op de Autosport International show.

Hoewel Button denkt dat Brawn niet als enige voor een ommekeer bij het team kan zorgen, denkt hij wel dat in 2008 het team grote stappen vooruit gaat maken. Button: "Ik denk dat we in 2008 al flink in de buurt zullen komen en in 2009 zouden we om de wereldtitel moeten strijden. Als we met een goede auto op die positie terecht kunnen komen, dan zal het team ook het kampioenschap winnen. We zijn nu erg sterk."

Button beweert dat het niet eens zo'n heel slecht jaar bij Honda was. "Het klinkt misschien stom, maar als we een redelijk jaar gehad hadden, waren we misschien op dezelfde weg doorgegaan", legt hij uit. [i]"Na zo een slecht jaar realiseerden wij ons dat we iets moesten veranderen en dat hebben we gedaan. Ik kijk uit naar de toekomst met Honda," aldus een strijdvaardige Button.

FOK!columns zoekt columnisten

Icoon Sitenews - Frontpage Een nieuw jaar, een frisse start: de columnhoek zoekt versterking. Schrijf je al jaren je weblog vol met gewéldige stukken die door hooguit vijf man gelezen worden? Ben je opiniërend as fuck, ken je jezelf elk jaar de AKO-troostprijs toe en verlang je naar een miljoenenpubliek? Wil je door Vader_Aardbei afgezeken, door didx gespellcheckd en door SunChaser geschoffeerd worden? Dan is het wel iets voor jou.

We zoeken schrijvers en schrijfsters (daarvan hebben we er maar één, en die kan ook wel wat versterking gebruiken in het van zich af slaan van overjarige columnisten) die geen blad voor de mond nemen, zeggen waar het op staat, en links, rechts of recht door zee schrijven. Van muziekcolumns tot een ode aan de bakspaan en van een emailwisseling tot een meerdelig verhaal; ons idee van een column is minder star dan dat van het NRC.

Heb je interesse? Stuur dan een mailtje met vier van je stukken naar superworm@fok.nl. We plaatsen een selectie en kijken of je leuk schrijft: voor je het weet schrijf je wekelijks of tweewekelijks voor één van de grootste sites van Nederland en kun je dat blogje wel opdoeken!

Uitslagen Eredivisie 12/01/2007

Behalve de topper werden er nog drie wedstrijden gespeeld vanavond. Hieronder de uitslagen.

FC Groningen - Excelsior 3-2
58' Lovre 1-0
59' Den Ouden 1-1
64' Berg 2-1 (Assist Nijland)
73' Guijo-Velasco 2-2
90+5 Lovre 3-2

Scheidsrechter: V. Boekel.
Toeschouwers: 19.000.
Stadion: Euroborg-Stadion
Gele kaart: Zijm, Den Ouden, Graafland, Braber (allen Excelsior)

Opstellingen:

Groningen: v.Loo, Hiariej, Sankoh, Kruiswijk, Stenman (Fledderus/21), v.d.Laak )Meerdink/81), Lindgren, Lovre, Metaj, Berg, Nijland (Matavz/81).

Excelsior: Graafland, Demir, Luyckx, v.Steensel, Bandjar,Guijo-Velasco, Braber, Piqué, Den Ouden, Voskamp, Zijm (Korf/64).NAC Breda - VVV- Venlo 0-0

Scheidsrechter: V. Egmond
Toeschouwers: 15.000.
Stadion: Rat Verlegh
Gele kaart: Gilissen, Penders (NAC),El Gaaouri (VVV)

Opstellingen:

NAC: Ten Rouwelaar, Elshot, Penders, Zwaanswijk, Mtiliga, Stam, Fehér (Idabdelhay/46), Gilissen (Molhoek/76), Ammi, Lurling, Kolkka (Veenstra/70).

VVV: Wintjens, Mampuya, Reekers, Verdellen, Fleuren, Kahya, Linssen, Auassar (Jungschläger/69), El Gaaouiri, Amrabat, Ofrany (Calabro/66).Roda JC - Willem II 1-1
37' Poepon 0-1
83' Meeuwis 1-1 Penalty

Scheidsrechter: Liesveld.
Toeschouwers: 13.000.
Stadion: Parkstad Limburg
Gele kaart: Sonkaya (Roda JC), Poepon, Janse, Boutahar (allen Willem II).

Opstellingen:

Roda JC: Castro, Saeijs, De Fauw, Kah (Sonkaya/24- v. Tornhout/73), De Jong, Meeuwis, Hadouir, Tioté, Cissé (W.Janssen/67), Oper, Lamah

Willem II: Aerts, Janse, Bćlum, Swinkels (Mathijssen/46), v.d.Struijk, Messoudi, Kargbo, Boutahar, Zijler (Douglas/90+2), Vorthoren (Mourad/65),Poepon.

Blair belt pas zes maanden mobiel

Tony Blair, de oud-premier van Groot-Britannië, heeft een opmerkelijke onthulling gedaan. Hij heeft namelijk bekend pas sinds een half jaar mobiel te bellen.

Blair deed de bekentenis vandaag tijdens een rede in Parijs. Hij vertelde tijdens zijn dienstjaren in Downing Street nooit een mobieltje te hebben gehad.

Blair bekende direct dat hij enige tijd heeft geworsteld met de wonderen van de moderne communicatie. Trots stuurde hij zijn eerste sms'je naar een vriend van hem. Maar in plaats van dat de vriend hem een hart onder de riem stak, verscheen er op Blairs schermpje de vraag: "Sorry hoor, maar wie ben jij eigenlijk?"

PvdA wil commerciële pandhuizen aanpakken

Al vele jaren staat er in Amsterdam en Den Haag een gemeentelijk pandhuis. Hier kunnen mensen met financiële problemen tegen inlevering van een onderpand geld lenen. Het kan hierbij gaan om sieraden, gereedschap of televisies. Binnen zes maanden kan het onderpand tegen betaling van het geleende bedrag plus een maandrente van zo'n 1,4% het onderpand weer worden opgehaald. Mocht dit onderpand niet worden opgehaald, dan wordt het het geveild, waarna de eventuele winst naar de oorspronkelijke bezitter gaat.

Sinds enkele jaren bestaan er echter ook commerciële bedrijven. Bij deze bedrijven, met Engelse namen als Used Products of Cash Converters, kun je allerlei spullen inleveren, waarna de eigenaar een bepaald bedrag opstrijkt. Ook hier kun je je spullen later weer terugkopen, maar hier zijn de kosten veel hoger. De zogeheten bewaarkosten of opslagkosten bedragen hier 20% per vier weken, hetgeen neerkomt op een rentepercentage van maar liefst 260% op jaarbasis. Ook gaat bij eventuele verkoop de winst niet naar de eigenaar, maar komt deze rechtstreeks terecht in de zakken van de pandhuiseigenaar.

Volgens Jaap Rensen, directeur van Cash Converters Holland, is dit appels met peren vergelijken. "Mijn bedrijf neemt risicovolle spullen in. Deze kunnen bijvoorbeeld defect zijn of snel in waarde dalen." Ook wil hij benadrukken dat het rentepercentage van 20% niet alleen rente is. "Het is ook een vergoeding voor de kosten die mijn bedrijf maakt, zoals arbeidskosten en bewaarkosten. De rentepercentages zijn daarom niet te vergelijken."

Hans Spekman, Tweede-Kamerlid voor de PvdA, heeft grote bezwaren tegen de werkwijze van de commerciële pandhuizen. Volgens hem komen mensen door dit soort bedrijven juist steeds dieper in de schulden. "Het gaat hier juist om mensen die al in een problematische financiële situatie zitten en die op geen enkele andere wijze geld kunnen lenen. Deze mensen wenden zich tot dergelijke bedrijven. En juist nu de regels ten aanzien van kredietverlening steeds meer worden aangescherpt, om mensen tegen overkreditering te beschermen, kunnen deze bedrijven tegen woekerrentes geld uitlenen."

"Deze pandhuizen vallen echter niet onder deze regelgeving, terwijl de Pandhuiswet uit 1910 hopeloos verouderd is. Zo geldt deze wet slechts voor verpandingen tot 11,34 euro (voorheen 25 gulden)." Spekman wil nu zo snel mogelijk dit lage bedrag uit de pandhuiswet geschrapt zien. Hij wil ook dat pandhuizen zich gaan houden aan het maximaal toegestane wettelijke rentepercentage voor consumptieve kredieten. Dit houdt in dat pandhuizen niet meer dan 18% rente op jaarbasis kunnen vragen van hun klanten.

Het aantal mensen dat gebruik maakt van een dergelijke lening met onderpand, blijkt de laatste jaren explosief te zijn gestegen. Zo worden er jaarlijks zo'n 270.000 leningen verstrekt door de gemeentelijke pandhuizen. Het gemiddelde bedrag van deze leningen ligt tussen de 200 en 250 euro. Ook Rensen heeft de laatste jaren zijn klantenkring flink zien toenemen.

Volleybalheren niet naar Peking

De Nederlandse volleybalheren gaan niet naar de Olympische Spelen. Op het olympisch kwalificatietoernooi werd in de halve finale verloren.

Tegen Servië werd met 3-0 verloren. Nederland kwam in elke set telkens in de slotfase net tekort (23-25, 25-27, 21-25). In de finale speelt Servië morgen tegen Spanje voor één ticket naar Peking. De Spanjaarden wonnen met 3-1 (25-22, 21-25, 25-16, 25-16) van Finland.

Anti-Wilders-activisten opgepakt

Icoon PolitieDe Amsterdamse politie heeft vanmiddag drie actievoerders van de Internationale Socialisten gearresteerd die op de Dappermarkt stonden met posters tegen PVV-leider Geert Wilders. Op de poster wordt Wilders afgebeeld op een sigarettenpakje, met de tekst: 'Extremist; brengt u en de samenleving ernstige schade toe'.

De Amsterdamse politie zegt dat de poster ''iets te ver ging''. De drie moesten mee naar het bureau, waar ze enkele uren vastzaten. De politie nam hun spullen in beslag.

De Internationale Socialisten meldden op hun website zelf dat Geert Wilders persoonlijk een klacht zou hebben ingediend over de poster. Eén van de arrestanten is Pepijn Brandon, al jarenlang een van de voormannen van de uiterst linkse beweging. Brandon is woest over de arrestatie en de inbeslagname van de spullen: ''Het is absurd dat juist een politicus die dagelijks grove beledigingen uit tegen een hele bevolkingsgroep en zich hierbij beroept op de vrijheid van meningsuiting, op deze manier ons de mond probeert te snoeren. Blijkbaar heeft de heer Wilders een laag incasseringsvermogen.''

De Internationale Socialisten zeggen het noodzakelijk te vinden dat er in Nederland de ruimte blijft bestaan om kritiek te uiten op Geert Wilders, ''zeker in het huidige politieke klimaat, waarin hij wekelijks haat kan zaaien tegen een hele bevolkingsgroep. Wij zijn dan ook niet van plan om ons hierdoor te laten afhouden van het verspreiden van onze poster.''

De beweging protesteerde eerder tegen onder meer Pim Fortuyn, ten tijde van de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2002 toen Fortuyn zijn stem kwam uitbrengen. Die protestactie, met teksten als 'Stop de Hollandse Haider', werd toen ongemoeid gelaten. In maart 2007 organiseerde de Internationale Socialiten samen met anderen nog een 'anti Wilders-debat' in de Universiteit van Amsterdam.Januari 2008

Maart 2002

Met dank aan sjerp voor de submit.

LAKS boos op Van Bijsterveldt om urennorm

Icoon OnderwijsHet Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) verwijt staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs slechts oog te hebben voor het behalen van een loze lesurennorm en niet te gaan voor kwaliteit en maatwerk. Dat heeft LAKS-voorzitter Sywert van Lienden vandaag laten weten.

Het LAKS reageert hiermee op het feit dat Van Bijsterveldt gisteren zestien middelbare scholen liet weten dat ze een boete krijgen omdat ze in het schooljaar 2006/2007 te weinig les hebben gegeven. De boetes variëren van 2000 tot 244.000 euro.

De boetes dwingen scholen om te bezuinigen op kwaliteit, vindt het LAKS. Volgens de organisatie presteren de beboete scholen volgens de normen van de Onderwijsinspectie 'excellent' of 'voldoende'.

"De staatssecretaris zou zich niet moeten concentreren op het beboeten van goede scholen, maar juist bezig moeten zijn met het aanpakken van zwakke scholen. Met het doorvoeren van bezuinigingen op kwalitatief goede scholen, helpt deze staatssecretaris ons onderwijs naar de knoppen", aldus Van Lienden.

Woensdag komt het onderwerp aan de orde tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer. Indien de Tweede Kamer woensdag de belofte om voor kwaliteit te gaan niet nakomt, is het LAKS van plan om met nieuwe acties te komen.

Zatte Fries laat auto na botsing achter

Het was voor de Friese politie afgelopen nacht een fluitje van een cent een dronken automobilist op te pakken. De 47-jarige man uit Leeuwarden, die vier keer het toegestane alcoholpercentage in zijn bloed had, heeft na een botsing gewoon zijn auto laten staan.

Om half een reed de man met zijn auto bovenop een geparkeerde auto. De man stapte uit zijn auto en nam de benen, zijn passagier verbouwereerd in zijn auto achterlatend. Even later werd de alcomobilist door de politie in zijn woning aangehouden. De agenten namen zijn rijbewijs mee en lieten een extra bekeuring voor het verlaten van de plaats van aanrijding bij de man achter.

Pentagon: 'Iran bedreigde VS-schepen misschien niet'

Icoon AmerikaHet bericht over de confrontatie in de Straat van Hormuz afgelopen zondag waarbij Iraanse bootjes Amerikaanse oorlogschepen zouden hebben bedreigd krijgt een staartje. De Washington Post bericht nu op basis van bronnen bij de Amerikaanse marine dat het goed mogelijk is dat het bedreigende radiobericht ("Ik kom naar u toe, u zal ontploffen") helemaal niet van de Iraanse bootjes kwam. Ook zou het mogelijk helemaal niet gericht zijn geweest tegen de Amerikanen; het kanaal waarop het bericht ontvangen werd wordt namelijk gebruikt door talloze boten in de regio. "Het kon gaan om een afdreiging van een ander land, maar ook om duizend andere dingen", aldus Frank Thorp, een woordvoerder van de Amerikaanse marine.

De kleine doosachtige objecten die de Iraanse bootjes voor de Amerikaanse schepen in het water lieten vallen werden al vrijwel direct herkend als onschadelijk, zo meldt de commandant van een van de Amerikaanse schepen. Het risico hiervan werd zelfs zo laag ingeschat dat men besloot dat het niet noodzakelijk was andere nabijgelegen boten via de radio te waarschuwen.

Het Pentagon bracht eerder een video uit als bewijs van het voorval, die door Iran meteen als een deel van een Amerikaanse propagandacampagne afgedaan werd. Zij gaven daarop een eigen video vrij, die de Iraanse kant van het verhaal zou belichten en daarom dichter bij de waarheid zou liggen. Het Pentagon lijkt nu dus achteraf te erkennen dat de dreiging mogelijk wat gechargeerd was, maar labelt het Iraanse optreden nog steeds als onnodig provocatief. Men ontkent wel ten stelligste dat de Amerikaanse versie van het incident nep is.


De Iraanse videoversie van het incident


Met dank aan persian2008 voor de submit.

FOK!Blog Babe Battle #39

Jullie mogen weer kiezen. Het principe weten jullie ondertussen wel: twee foto's, twee dames en maar één kan er winnen. Jullie bepalen welke van deze twee schoonheden morgen in al haar glorie op de weblog komt te staan. Stemmen kan tot morgen 17.00 uur. Daarna worden de stemmen geteld. Bij een gelijke stand bepaald een geheel onafhankelijke jury wie de winnaar is.

In de linkerhoek hebben we Katerina en in de rechterhoek Iveta! Wie willen jullie morgen om 18.00 uur zien?

vs

Stel blijkt na huwelijk tweeling te zijn

Icoon OpmerkelijkEen Britse man en vrouw deden na hun huwelijk wel een heel opmerkelijke ontdekking. De twee blijken namelijk niet alleen broer en zus te zijn, maar zelfs een tweeling. Een rechter gaat het huwelijk nu annuleren.

De twee Britten werden na hun geboorte van elkaar gescheiden. Ze vonden elkaar toch terug, werden verliefd en stapten met elkaar in het huwelijksbootje, zonder dat ze wisten eigenlijk een tweeling te zijn.

Details over hoe de twee elkaar leerden kennen, hun identiteit en hoe ze de ontdekking deden wordt geheim gehouden. De zaak heeft in Groot-Brittannië voor opschudding gezorgd en specialisten willen nu dat kinderen het recht hebben om te weten wie hun ouders zijn.

In het Verenigd Koninkrijk kunnen huwelijk ontbonden worden, wanneer één van de twee al getrouwd blijkt te zijn, jonger is dan zestien jaar of als de partijen verwant zijn.

Met dank aan Asskicker14 voor de submit.

Joran gooit wijn in gezicht van De Vries

Icoon TelevisieJoran van de Sloot heeft wijn in het gezicht van Peter R. de Vries gegooid. Het incident gebeurde na de uitzending van Pauw en Witteman, waarbij ze beiden aanwezig waren. Joran, ex-verdachte in de zaak Natalee Holloway, was flink pissig over de uitspraken van De Vries. Witteman noemt het wijngooien “Een hele domme zet”.

Van der Sloot geeft wel toe dat hij aantal keren heeft gelogen, maar ontkent dat hij het meisje heeft vermoord. De Vries geloofde Joran niet en liet hij duidelijk merken. Jorans vader zei tijdens de uitzending dat hij Joran heeft geadviseerd te zwijgen toen hij opnieuw werd verhoord.Met dank aan Kasparovi, rsmits, vw_caddy, en Paracelsus voor de submit.

Salma Hayek krijgt baard

Actrice Salma Hayek is gestrikt voor een bijzondere filmrol. De mooie latina zal de rol van een vrouw met een baard op zich nemen in de film Cirque du Freak van regisseur Paul Weitz.

De film gaat over een jongen die zich aansluit bij een groep circusartiesten. De artiesten blijken echter allemaal bloeddorstige vampiers te zijn. Hayek speelt in deze film Madame Truska, die deel uitmaakt van het rariteitenkabinet van het circus.

Het is de eerste keer voor de 41-jarige Hayek, die beschikt over 's werelds mooiste borsten, sinds ze vorig jaar september het leven schonk aan een dochter. Eerder speelde ze al een strippende vampier in From Dusk till Dawn en had ze een rol in de soapserie Ugly Betty.

Komend voorjaar zullen de opnamen van de film worden gestart. Nog dit jaar zal de film in de bioscopen te zien moeten zijn.

Alcoholvrij jongerenfeest resulteert in kater

DrankloosEen alcoholvrij feest voor jongeren tussen 15 en 19 jaar in het Gelderse Duiven is gisteravond niet geslaagd. Er werden ongeveer achthonderd bezoekers verwacht in Cultureel Centrum Ons Genoegen, maar er kwamen slechts driehonderd jongeren opdagen.

De jongeren mochten alleen naar binnen nadat ze hun legitimatie lieten zien en een blaastest. Die moest dan wel een promillage van 0 aangeven. De entreeprijs bedroeg vijf euro. Binnen konden ze geen bier of wijn bestellen; wel werden er alcoholvrije fruitcocktails gemixt.

Op dit feest waren optredens te zien van rappers Lange Frans en Baas B en jumpverslaafden Jeckyll en Hyde. Tussen de optredens door verzorgde 3FM-dj Giel Beelen de nodige zin en onzin op het feest achter zijn draaitafel.

Het horecahoofd heeft er niet veel vertrouwen in dat er nog eens een dergelijk feest georganiseerd wordt in Duiven. "Het is niet echt goedkoop om zoiets op poten te zetten. En de opkomst was echt een flop. Kennelijk willen jongeren alleen naar feesten waar ook alcohol is."

Vorig jaar werden er al eens alcoholvrije feesten georganiseerd in Amsterdam en Haarlem, onder de naam 'Fris'. Deze waren echter wel een succes, maar die feesten waren gericht op jongere tieners dan het feest van gisteren in Duiven.

Met dank aan Kasparovi en jmaiburg voor de submit.

'Krohn-Dehli mag weg bij Ajax'

Michael Krohn-Dehli's rol bij Ajax lijkt uitgespeeld. De 24-jarige Deen keerde begin dit seizoen terug na avonturen bij RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam.

Krohn-Dehli speelde dit seizoen slechts éénmaal in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Adrie Koster liet eind november nog weten dat hij de Deen weer in de A-selectie opnam. Maar nu lijken de dagen van Krohn-Dehli toch geteld in Amsterdam.

[EK] Kramer wint 5 kilometer

De vijf kilometer bij de heren is gewonnen door Sven Kramer in een nieuw baanrecord. De jonge Nederlander wist 6.11,78 op de klokken te zetten. Kramer won eerder vandaag ook de 500 meter en voert het klassement na dag 1 aan.

De andere Nederlanders zijn ook bezig met een uitstekend toernooi. Debutanten Ted Jan Bloemen en Ben Jongejan. Jongejan ging in 6.26,08 over de finish en eindigde hiermee als zesde. Ted-Jan Bloemen eindigde als negende in 6.27,81. Wouter Olde Heuvel eindigde in het Nederlands onderonsje met Sven Kramer in 6.17,69 en werd hiermee derde.

Hĺvard Břkko wist de tweede plaats te behalen met een tijd van 6.17,45 zijn tegenstander Ivan Skobrev werd vijfde in 6.24,10. De Italiaan Enrico Fabris herstelde zich van zijn matige 500 meter. Fabris werd in 6.17,86 vierde.

Uitslag 5000 meter:

#NaamTijd
1Sven Kramer6.11,78
2Hĺvard Břkko6.17,45
3Wouter Olde Heuvel6.17,69
4Enrico Fabris6.17,86
5Ivan Skobrev6.24,10
6Ben Jongejan6.26,08
9Ted-Jan Bloemen6.27,81

Klassement na de 5000 meter:

#NaamPunten
1Sven Kramer73378
2Hĺvard Břkko74065
3Wouter Olde Heuvel74509
4Enrico Fabris74546
5Ivan Skobrev74770
6Yevgeny Lalenkov75860
7Ben Jongejan75888
8Ted-Jan Bloemen76131

Vader smijt kinderen van brug

Icoon ShockingEen 37-jarige vader uit de Amerikaanse staat Alabama heeft onlangs zijn vier kinderen stuk voor stuk van een brug gegooid. De directe aanleiding bleek te liggen in de relatie-sfeer; hij had net stevige ruzie gehad met zijn vrouw. Vermoedelijk heeft zijn crack-verslaving ook een rol gespeeld bij de bizarre daad.

De Vietnamese man, Lam Luong genaamd, is opgepakt en wordt verdacht van moord. Aanvankelijk probeerde hij de politie wijs te maken dat de vier kinderen vermist waren, maar dit bleek al gauw niet te kloppen.

De lijkjes van de vier maanden oude baby en de peuters van 1, 2 en 3 jaar zijn nog niet gevonden. De politie gaat er wel van uit dat ze de val met geen mogelijkheid hebben kunnen overleven.

Met dank aan ronflonflon voor de submit.

Feyenoord presenteert jubileumshirts

Feyenoord heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie de jubileumshirts voor het voetbaljaargang 2008/2009 gepresenteerd. Rinus Israel en Wim Jansen kregen uit handen van algemeen directeur Eric Gudde het uit- en thuisshirt uitgereikt.

In 1970 won Feyenoord samen met Jansen en Israel de Europa Cup 1 in het shirt dat als inspiratiebron voor het jubileumshirt is gebruikt.

Zowel het uit als thuis shirt is voorzien van een geborduurd gouden logo, waarmee een traditie in ere is hersteld. Hierdoor is een wens van de Feyenoord supporters in vervulling gegaan. Ook het boordje is in stijl uit de jaren zeventig.

Hier is het shirt te vinden.

Snoop Dogg is uitgerapt

Rapper Snoop Dogg stopt met het maken van rapmuziek. Dat heeft hij in een interview met MTV News laten weten. De muziekwereld is echter nog niet van hem af. De beste man gaat zich vanaf nu bezig houden met het maken van rockmuziek.

Tijdens het interview heeft hij ook te kennen gegeven dat hij een lijst heeft gemaakt waarop artiesten staan met wie hij graag wil samenwerken. Onder anderen Bono, Madonna en Mick Jagger staan op de lijst om te worden benaderd door de ex-rapper. Ook beweerde hij dat rappers muzikaal gezien te kortzichtig zijn en dat collegae op muzikaal gebied hun grenzen zouden moeten verleggen.

Het is voor Snoop Dogg echter niet de eerste keer dat hij zich bezighoudt met rockmuziek. Zo heeft hij al eens samen met Rage Against The Machine het nummer 'Snoop Bounce' opgenomen en verraste hij vriend en vijand met een cover van Metallica's 'Sad But True'.

Snoop Dogg verbreekt niet per direct zijn banden met de hiphopscene. Over twee maanden ligt namelijk zijn voorlopig laatste rapalbum in de winkels. Ego Trippin' heet het plaatje en hierop zal hij samenwerken met ondermeer Pharrell Williams.

Met dank aan gnrrocks en Corleone-G voor de submit.

Gizmodo niet meer welkom op CES vanwege kattekwaad

Gizmodo is een behoorlijk bekende website die zich richt op allerlei gadgets waaronder TV's. Vandaar dat ook zij aanwezig waren op de CES, een grote beurs. Op deze beurs zijn ze echter niet meer welkom omdat ze daar kattekwaad uit hebben gehaald. Ze hebben daar met een universele afstandsbediening een hoop roet in het eten gegooid bij presentaties en stands. Dit vond het bestuur van CES ongehoord en een verbanning volgde.

Het filmpje dat Gizmodo op haar Blog plaatste is hier onder te bekijken.

Super Smash Bros. Brawl uitgesteld?

Het lijkt er verdacht veel op dat de Amerikaanse releasedatum van Super Smash Bros. Brawl een maandje is opgeschoven. Verschillende winkelketens (waaronder een aantal grote) hebben namelijk de leveringsdatum veranderd naar begin of zelfs eind maart.

Ook in Europa zal de game dan waarschijnlijk later uitkomen, maar omdat er geen officiële releasedatum is vastgesteld voor ons Europeanen zal dit weinig veranderen aan de huidige situatie.

Diary of the Dead trailer

George A Romero. Een filmkenner moet hem kennen, en filmfans des te meer. Veel filmkenners plakken graag een stempel op George A Romero's werk als "sociaal-kritisch". De filmfans echter snappen ook dat zombies gelijkstaan aan entertainment. De films zijn net zoals de hoofdpersonen: brainless, but entertaining. En nu komt George A. Romero met een nieuwe film. Diary of the Dead genaamd. Hopelijk wordt het een betere film dan Land of the Dead.

[Upd]Talpa-vloek op RTL: Fons op straat

Icoon TelevisieRTL zag het helemaal zitten vorig jaar, de hele inboedel overnemen van 10/Talpa waar een vloek op leek te rusten omdat geen hond keek. Met de overname hebben ze de vloek echter meegekregen want de oude #1 uit tv-land heeft nu zelf slechte kijkcijfers. Algemeen directeur Fons van Westerloo staat naar verluidt al op straat. Vriend en collega Bart in 't Hout, die programmadirecteur is, zit ziek thuis.

De vier zenders, RTL 4, 5, 7 en 8, trekken steeds minder kijkers, ondanks eerdere successen rond Idols, Wendy van Dijk en diverse reallifesoaps. Idols wordt met 1 miljoen kijkers gezien als flop. Paul de Leeuw trekt op zaterdag 2 miljoen kijkers en 'Boer zoekt Vrouw' zelfs 3,5 miljoen. De publieke omroepen hebben op tijd doorgehad dat hervorming noodzakelijk was. De grote RTL-bazen willen dan ook Ton F. van Dijk als opvolger van Van Westerloo. Van Dijk is verantwoordelijk voor het succes van Nederland 1.

Van Westerloo beloofde adverteerders vorig jaar met de overname van Talpa/10 een marktaandeel van 35 procent. Dat werd er krap aan 31 procent. Dat staat gelijk aan een omzetverlies van 40 miljoen euro. Eerder werd al bekend dat diverse RTL-sterren ook geen nieuw vast contract kregen.

Update 16.06 uur
Zojuist werd bekend dat van Westerloo inderdaad opgestapt is. Zijn opvolger zal Bert Habets zijn die op dit moment financieel directeur is. Van Westerloo heeft wel aangegeven betrokken te blijven bij het bedrijf, hetzij dan als adviseur. Van Westerloo is op dit moment vier jaar in dienst als RTL-directeur.

Bier legt Bredase kerk geen windeieren

De Grote Kerk van Breda heeft goede zaken gedaan met de verkoop van bier. Maar liefst 25.000 euro heeft de verkoop van het speciale 'Breda bier' opgeleverd.

De uit de vijftiende eeuw stammende katholieke kerk kreeg van bierbrouwerij Inbev en Albert Heijn een dubbeltje per verkocht blikje. En met al die muntjes wil de kerk een muurschildering laten restaureren.

De supermarktketen en de bierfabriek zijn zo tevreden over het bier, dat Breda bier ook dit jaar in zestien Brabantse winkels te koop zal zijn. Met de opbrengsten daarvan wil de kerk een andere muurschildering restaureren.

Ajax mogelijk opnieuw dupe van politie

Er dreigen opnieuw problemen te ontstaan voor het verloop van de eredivisie. Net als in december toen de politie van Amsterdam en Rotterdam gingen staken. De burgemeesters van beide steden hebben toen de wedstrijden van Ajax en Feyenoord verboden.

De Nederlandse politiebond (NPB) wil op 23, 28 en 31 januari de druk op minister Ter Horst gaan opvoeren door landelijk te gaan staken. Hierdoor komt de risicowedstrijd Ajax tegen FC Utrecht op losse schroeven te staan.

'Grappenmaker' spuit traangas in autobus

Zeven passagiers van een bus in het Belgische Luik zijn gisteravond opgenomen in het ziekenhuis. Een nog voortvluchtige man had namelijk traangas in de bus gespoten.

De man stapte gisteravond rond zeven uur in de bus. Hij liep gelijk door naar twee passagiers en spoot hen traangas in het gezicht. Omdat het traangas zich snel verspreidde, kregen ook vijf medepassagiers ernstige klachten aan hun ogen.

De man wist in een onbewaakt ogenblik de deuren te openen en naar buiten te springen. De politie heeft de dader nog niet in de kraag kunnen vatten.

Football Manager 2008 komt eind maart

Xbox 360-bezitters moeten er nog even op wachten, maar op 28 maart verschijnt dan eindelijk Football Manager 2008. Hoewel het seizoen op zijn einde loopt, zul je de mogelijkheid krijgen om het allemaal nog een keer over te doen, met jouw club zoals jij vindt dat het moet. De game zal volledig geupdate zijn voor het huidige seizoen met tevens de transfers die uitgevoerd zijn tijdens de winterstop.

Inbreker valt in slaap in meubelzaak

Een Belgische inbreker heeft het aloude vooroordeel van 'domme Belgen' weer bevestigd. De man was tijdens een inbraak in een meubelzaak te Gent in slaap gevallen.

Het personeel van de desbetreffende meubelwinkel zag tot hun verbazing een hoopje duivenstront in de etalage liggen. Recht boven het hoopje namen ze een gat in het plafond waar.

Toen de personeelsleden op onderzoek uitgingen, stuitten ze op een man, die prinsheerlijk in de voorraadkamer van de kantine lag te slapen. Naast de man bevonden zich lege pakjes koffiemelk. Hierop waarschuwde het bedrijf de politie.

Toen de agenten de man hadden wakker gemaakt, kwamen ze er al snel achter dat ze hier te maken hadden met een man die die nacht had ingebroken. De arme drommel was echter door het plafond gevallen, en had zijn dorst gelest met enkele pakjes koffiemelk. Omdat hij verder toch geen kant uit kon, besloot hij maar ter plekke een tukkie te doen.

Kleuters rusten uit in bejaardentehuis

Icoon OpmerkelijkOns buurland België heeft een primeur: een bejaardentehuis aldaar biedt voortaan ook onderdak aan een kinderdagverblijf. De bejaarden en kleuters staan niet in direct contact met elkaar; ze worden gescheiden door een glazen wand.

Door de aanwezigheid van de kleintjes wordt het gebruik van kalmeringsmiddelen voor de oudjes vaak overbodig. Directrice Conny Roekens van rusthuis ‘De Maretak’ in Halle verklaarde vandaag in de krant Het Laatste Nieuws: "De warmte en emoties die wij onze bewoners in één week kunnen geven, dat lukt in een gewoon rusthuis in geen heel jaar".

Bij het raam dat de kinderen en bejaarden van elkaar scheidt, zijn de bejaarden bijna niet weg te slaan zo vertelt Roekens: "Ik heb vaak genoeg dementerenden op hun kamer om hun kinderen of familie horen schreeuwen. De baby's en peuters in de crčche simpelweg zien, stelt hen gerust. 'Ah, ze zijn thuis', denken ze dan".

De bedoeling is dat de oudjes en de jonkies van elkaar gescheiden blijven om zo te voorkomen dat beide groepen elkaar zouden kunnen besmetten met ziektes. Bij speciale gelegenheden zoals carnaval zullen de kinderen wel verkleed door de gangen van het bejaardentehuis lopen.

[EK] Sábliková wint 3km, Wüst tweede

De drie kilometer op het EK allround is gewonnen door Martina Sábliková. Ireen Wüst eindigde op de tweede plek.

Marrit Leenstra was de eerste van de Nederlanders die in actie kwam. Ze reed een aardige race kwam tot een tijd van 4.08,34. Ze eindigde hiermee uiteindelijk op de achtste plek. Paulien van Deutekom reed tegen Martina Sáblikova en ze bleef goed bij de Tsjechische in de buurt. Sábliková reed uiteindelijk de winnende tijd van 4.01,67. Van Deutekom hield de schade beperkt met 4.03,40. Ireen Wüst ging snel maar stortte niet in. Ze kwam net tekort op Sábliková, 4.02,14. Als enige van de Nederlanders reed Renate Groenewold teleurstellend, ze eindigde pas als zesde.

In het klassement bezetten Wüst en Van Deutekom de eerste twee plaatsen, de Duitsers Pechstein en Anschütz zijn de naaste achtervolgsters.

Uitslag 3000 meter:

#NaamTijd
1Martina Sábliková4.01,67
2Ireen Wüst4.02,14
3Paulien van Deutekom4.03,40
4Claudia Pechstein4.04,66
5Daniela Anschutz4.04,71
6Renate Groenewold4.05,14
7Marrit Leenstra4.08,34

Klassement na de 3000 meter:

#NaamPunten
1Ireen Wüst79686
2Paulien van Deutekom79966
3Claudia Pechstein80296
4Daniela Anschutz80575
5Marrit Leenstra80650
6Martina Sábliková80858
7Jekaterina Lobysjeva81436
8Renate Groenewold81636

Maniche bijna van Inter

Volgens Massimo Moratti is Internazionale dichtbij het aantrekken van Maniche. De Portugees zou op dit moment in Milaan zijn om een medische keuring te ondergaan.

Moratti, voorzitter van Inter, bevestigde dat er onderhandelingen zijn tussen de club en Maniche' huidige werkgever, Club Atlético de Madrid. Hij verwacht dat de middenvelder aankomende week tekent. De Portugees speelt sinds 2006 bij de Spaanse subtopper, dat onlangs nog ontkende dat Maniche de club zou verlaten. Het door blessures geplaagde Inter hoopt met de Portugese international het middenveld te versterken en zo de leiding van zeven punten in de Serie A vast te houden.

"We zijn in de laatste fase van onderhandelen, maar praktisch is het allemaal al in kannen en kruiken", meldde Moratti. "De beslissing om voor Maniche te kiezen was gemaakt na een vergadering met trainer Roberto Mancini. We zijn tevreden met de sterkte van het team, maar met enkele blessures zijn we genoodzaakt de selectie uit te breiden."

Belgische tiener gamet zich ziekenhuis in

"Wat in China kan, kan ook in Belgie!" moet een 15-jarige jongen uit La Louvičre hebben gedacht. Na de hele kerstvakantie dag en nacht World of Warcraft gespeeld te hebben belandde hij oververmoeid in het ziekenhuis.

Ik speelde gemiddeld acht uur aan een stuk, maar ik deed ook wel eens 24 uur aan een stuk door.

Zijn gouden tip om zo lang mogelijk wakker te blijven was de welbekende cocktail van sloten koffie en trays vol Red Bull.

De jongen gaf uiteindelijk toe verslaafd te zijn, zijn moeder heeft zich inmiddels ook voorgenomen om in te grijpen.


Het spel dat voor de problemen zorgt

Nintendo en Sony aangeklaagd wegens patentschending

Het lijkt tegenwoordig wel een sport dat kleine bedrijven grotere bedrijven aanklagen vanwege een patent dat zij claimen te hebben. Deze keer sleept het Amerikaanse Copper Innovations Group, uit Pennsylvania, Nintendo en Sony voor de rechter. Zij stellen dat beide bedrijven hun patent op "Hand Held Computer Input Apparatus and Method" Schenden.

Het patent beschrijft een methode hoe randapparatuur connectie maakt met een systeem door middel van een hardware identificatienummer gekoppeld aan een signaal. De Wii Remote, Wii Nunchuk, Sixaxis controller, en Blu-ray Remote Control worden alle genoemd als producten die het patent schenden. Dit omdat zij gebruik maken van een ledje met een cijfer om aan te geven welke controller bij welke poort hoort.

Copper Innovations Group wil een schade vergoeding en een permanent verbod dat er voor moet zorgen dat Sony en Nintendo het patent niet meer kunnen schenden. Een advocaat van Copper wilde verder niet reageren op de zaak. Sony en Nintendo hebben beiden nog geen commentaar gegeven op deze kwestie.

Volmer haakt opnieuw af bij De Graafschap

Joost Volmer blijft kampen met blessures. De verdediger was net hersteld van een langdurige kuitblessure maar hij raakte gisteren wederom geblesseerd en ontbrak vandaag op de training.

Een andere centrumverdediger, Cerezo Fung a Wing, is wel inzetbaar tegen Vitesse. Hij kampte de afgelopen dagen nog met een lichte blessure aan zijn rug. Hij trainde vandaag echter weer vol mee, en kan morgen dus spelen.

Postbode drukt kerstkaarten achterover

Inwoners van Zoetermeer moeten vast vreemd hebben opgekeken toen ver na de feestdagen ineens een stapeltje kerstkaarten op de mat plofte. Een hulppostbode had de kerstkaarten en andere post in december achterover gedrukt. Een huisgenoot van de tijdelijke postbode vond het nogal vreemd dat de post zich opstapelde in het studentenhuis, en nam contact op met TNT.

De postbode had al de zak gekregen van zijn werkgever, omdat hij de post pas dagen later bezorgde. Die moet echter binnen 24 uur te worden bezorgd. TNT wist toen nog niet dat de post bij de jongen in de huiskamer lag.

Belg (15) gamet zich het ziekenhuis in

Icoon GamesNadat een Belgische tiener van vijftien jaar oud de hele kerstvakantie computerspelletjes had zitten spelen is hij uiteindelijk opgenomen in het ziekenhuis. In de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws verklaart Benjamin Selvais vandaag: "Ik speelde gemiddeld acht uur aan een stuk, maar ik deed ook wel eens 24 uur aan één stuk door ".

Om zo lang wakker te kunnen blijven sloeg de jongen liters koffie achterover. Ook dronk hij grote hoeveelheden van het energiedrankje Red Bull. De jongen die vooral het rollenspel ’World of Warcraft’ speelt zegt in de krant: "Ik geef toe: ik ben verslaafd".

Nadat Benjamin na de eerste schooldag weer tot drie uur in de nacht had zitten gamen, werd hij dinsdag door zijn broer gevonden. Hij was volkomen uitgeput, waarna hij door de huisarts naar het ziekenhuis werd verwezen. Daar bleef hij tot woensdagmiddag liggen maffen.

De moeder van de jongen geeft toe dat ze de situatie niet onder controle heeft, maar dat ze zich heeft voorgenomen om haar vier zoons, allen aan computerspelletjes verslaafd, harder aan te pakken.

Kijk voor meer (serieus) gamenieuws op Games!.

Dr. Phil pakt anonieme Xbox-spelers aan

Icoon GamesTV-therapeut Dr. Phil, die zich eerder bemoeide met Britney Spears, is van mening dat Microsoft te weinig doet tegen racistische pestkoppen op Xbox Live. In de show van Dr. Phil heeft deze week een bezorgde vader verteld dat hij is uitgescholden voor aap en er gedreigd werd om hem te lynchen, toen hij zat te genieten van een potje online gamen via de Live service.

"Ik hou net zo veel van videogames spelen als dat ik van eten hou. Ik ben een loyale klant van microsoft wat Xbox Live en de Xbox 360 betreft", zo begon vader Terry. "Nu is het allemaal erger geworden met de racisitische opmerkingen, het uitschelden en het online gepest worden. Ik ben een aap genoemd en ik ben bedreigd met lynchen. Ook word ik vaak uitgedaagd door pestkoppen."

Erger is het voor Terry dat hij zijn kinderen moet beschermen tegen dit soort misbruik. "Ik heb er voor moeten zorgen dat mijn drie kinderen niet langer online kunnen spelen, mijn 13-jarige zoon, mijn 10-jarige dochter en mijn 5-jarige zoon. De jongste vraagt me: 'Pappa, waarom kan ik niet online spelen met jou? Ik wil dit ook spelen.' en dan moet ik reageren met "Nee". Waarop hij vraagt: 'Waarom niet? Gaan ze me uitschelden?' Ik denk dat het zielig is dat een 5-jarige zoiets weet" aldus Terry.

Terry heeft de Xbox support gebeld. "Ze vertelden me echter dat ze niets kunnen doen, totdat ze minimaal tien klachten hebben gekregen over een bepaalde speler. Dat is net zoiets als dat ik thuis kom en zie dat er is ingebroken. Dan bel ik de politie en die vertellen me dan dat ze pas iets komen doen wanneer diezelfde inbreker nog negen keer terugkomt. Ik vind dat walgelijk en denk dat Bill Gates iets aan die regel moet doen en wel per direct!"

Als resultaat van de show kreeg Terry een Microsoft inspecteur toegewezen om alles te onderzoeken en Dr. Phil deed de harde uitspraak dat de anonieme gebruikers pestkoppen waren.


Stoppen, jullie vervelende pestkoppen. (Foto: ANP)


Meer gamenieuws vind je op FOK!games.

Drent woedend op Postcode Loterij

De Postcode Loterij is wederom in opspraak geraakt. De heer Spaans uit het Drentse Hoogeveen is het namelijk goed zat dat zijn verstandelijk gehandicapte zoon regelmatig post ontvangt van de zogeheten 'goede doelenloterij'. In elke brief wordt de zoon erop aangedrongen om vooral mee te doen met deze loterij. "Dit moet onmiddellijk ophouden", roept de man verontwaardigd.

Zijn zoon woont in een speciaal opvanghuis voor verstandelijk gehandicapten te Hoogeveen. "Diverse bewoners staan onder curatele of hebben een bewindvoerder", vertelt Spaans. De beste man heeft de taak van bewindwoerder van zijn zoon op zich genomen. "Een verstandelijk gehandicapte kan de gevolgen niet overzien van bepaalde handelingen. Mensen als ik moeten altijd de scherven opruimen."

[EK] Kramer wint de 500 meter

Sven Kramer is het EK allround uitstekend begonnen. Hij won de 500 meter in een persoonlijk record.

De eerste Nederlander die in actie kwam was Ted-Jan Bloemen. Hij reed een goede tijd van 37,35, wat maar net boven zijn PR was. Hij eindigde daarmee uiteindelijk op de 14e plaats. Sven Kramer was de eerste van de favorieten in actie. Hij reed een uitstekende race en de tijd van 36,20 betekende zelfs een persoonlijk record. De rit daarna kwam Ben Jongejan in actie. Ook hij reed een goede rit en met een tijd net boven zijn PR eindigde hij als 13e. Ook de vierde Nederlander Wouter Olde Heuvel reed sterk. Met 36,74 reed ook hij een persoonlijk record. Havard Břkko, ook één van de favorieten, kwam niet aan de tijd van Kramer. Hij kwam tot 36,32. Enrico Fabris viel tegen en kwam slechts tot 36,76. Wat de 7e tijd was. Uiteindelijk won Kramer de 500 meter nadat ook Yevgeni Lalenkov niet aan de tijd van de Fries kwam.

Uitslag:

#NaamTijd
1Sven Kramer36,20
2Konrad Niedzwiedzki36,21
3Jevgeni Lalenkov36,24
4Havard Břkko36,32
5Ivan Skobrev36,36
6Wouter Olde Heuvel36,74
7Enrico Fabris36,76
8Robert Lehmann36,91
9Luca Stefani37,11
10Joel Eriksson37,11
13Ben Jongejan37,28
14Ted-Jan Bloemen37,35

Spanning en sensatie in Rainbow Six: Vegas 2 trailer

Stoere mannen met snorren, een theater infiltreren, mensen doodschieten, deuren opblazen, stoere poses aannemen, de mannen van Rainbow Six kunnen/zijn het allemaal en dat laten ze vakkundig zien in deze nieuwe actievolle trailer van Tom Clancy's Rainbow Six: Vegas 2.


Het nieuwe deel in de Rainbow Six serie wordt 28 maart verwacht op de Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

DVD: Zombie Honeymoon

Mr. Horror, alias Jan Doense, is dé horrorgoeroe van Nederland en België. Naast filmmaker, en -journalist stond hij onder meer aan de wieg van 'De Nacht van de Wansmaak' en was hij een drijvende kracht achter het Amsterdam Fantastic Film Festival. Op het label 'Mr. Horror presents' laat Doense de fan kennismaken met moderne klassiekers uit het horrorgenre. Eerder besprak FOK! al de titel Frostbite. Nu is het tijd voor een bespreking van de Amerikaanse low-budget horrorfilm Zombie Honeymoon. De titel van deze film lijkt een garantie voor een B-film die zo slecht is dat hij weer goed wordt. Een huwelijksreis tussen de zombies; een aangevreten bruid in jurk, dat is wat je verwacht. Zombie Honeymoon is eigenlijk alles wat je er niet van verwacht.

[Vooruitblik] Eredivisie Super Weekend

Komend weekend vindt de eerste speelronde van het nieuwe jaar plaats. Feyenoord speelt zaterdagavond in eigen huis tegen PSV. Een dag later treden Ajax en AZ tegen elkaar aan. Deze duels zullen, net als alle andere wedstrijden, vooraf worden gegaan met één minuut stilte, vanwege het overlijden van Karel Jansen.

Feyenoord - PSV
De eerste wedstrijd van het Super Weekend is die tussen Feyenoord en PSV. De Eindhovense formatie gaat momenteel aan de leiding. De Rotterdammers staan op de tweede positie en hebben evenveel punten, maar een minder goed doelsaldo.

Bij Feyenoord is het nog maar de vraag of Andwele Slory inzetbaar is. De speler heeft een blessure aan zijn hamstring en is nog niet helemaal fit. Tim Vincken en Ron Vlaar spelen zeker niet. Verder zit Theo Lucius een schorsing uit.

PSV beschikt over een fitte selectie en heeft ook geen geschorste spelers. Vorig seizoen speelden de twee ploegen gelijk. De Eindhovenaren kwamen in de 24e minuut op voorsprong door een treffer van Philip Cocu. Nog voor rust wist Feyenoord op gelijke hoogte te komen door een goal van Angelos Charisteas. De winnaar van dit weekend, mag zich ook meteen koploper van de Eredivisie noemen. Maar wie zal dit worden?

Ajax - AZ
Een dag later treden Ajax en AZ tegen elkaar aan. De Amsterdammers staan momenteel op de derde plaats, maar hebben een achterstand van drie punten op PSV en Feyenoord. De formatie van trainer Louis van Gaal vinden we pas terug op plaats negen. Zij hebben momenteel 25 punten, maar één wedstrijd minder gespeeld dan de top drie.

Ajax kan zondagmiddag geen beroep doen op George Ogararu. De Roemeen zit namelijk een schorsing uit. Ook Edgar Manucharyan, Gregory van der Wiel, Laurent Delorge, Thomas Vermaelen en Vurnon Anita zullen niet tegen AZ aantreden. Dit gezelschap is namelijk geblesseerd en zal het duel vanaf de tribune moeten bekijken.

Ook bij AZ zijn er een aantal spelers afwezig. Joey Didulica is weer hersteld, maar heeft nog geen wedstrijd ritme. Gijs Luirink en Maarten Martens staan voorlopig nog buitenspel met een zware blessure aan hun knie. Ook Sebastien Pocognoli en Stijn Schaars zijn geblesseerd en missen het duel tegen de Amsterdammers. Verder zijn Julian Jenner en Kew Jaliens geschorst.

Vorig seizoen eindigde dit seizoen in een gelijkspel. Ajacied John Heitinga wist zijn ploeg destijds in de 35e minuut op voorsprong te zetten. In de tweede helft bracht Shota Arveladze AZ op gelijke hoogte. Zes minuten later kwamen de Alkmaarders door een treffer van David Mendes da Silva zelfs op voorsprong. Een kwartier voor tijd zorgde Klaas-Jan Huntelaar ervoor dat zijn ploeg tegen een nederlaag aanliep. Maar wat gaan de ploegen aanstaande zondag doen?

Wüst ontevreden na 500 meter

Ireen Wüst was vanmoren zichtbaar ontevreden met haar 500 meter op de openingsdag van het Europees kampioenschap allround in het Russische Kolomna. Ze reed met 39,40 de vierde tijd.

"Ik voelde me goed, maar ik wilde te graag. De eerste 100 meter was ik alleen maar aan het rennen. Daardoor liep ook de eerste buitenbocht slecht", aldus Wüst.

Wüst pakte veel minder tijdwinst op concurrente Martina Sablikova dan vorig jaar. De Tsjechische regerend Europees kampioene reed een nieuw persoonlijk record met 40.58.

Bedrogen echtgenote zet rivale op internet

Icoon ShockingIn het Italiaanse Brescia heeft een vrouw die bedrogen werd door haar man op een ludieke manier wraak genomen op haar rivale. De minnares van haar man werd door haar aangemeld bij een erotische chatbox.

De 42-jarige bedrogen vrouw, kapster van beroep, plaatste het gsm-nummer van de minnares op het internet. Ze liet het nummer vergezeld gaan met erotische teksten zoals: "Het bevalt me om met Nutella te worden ingesmeerd en helemaal te worden afgelikt!"

De Italiaanse krant Corriere della Sera meldde gisteren dat de rivale van de bedrogen vrouw overstelpt werd door honderden telefoontjes. En het valt te raden, vrijwel alle telefoontjes waren oneerbare voorstellen.

Felle vuurgevechten in Rio de Janeiro

Icoon Misdaad Door vuurgevechten tussen de politie en drugshandelaren in de sloppenwijken van het Braziliaanse Rio de Janeiro zijn gisteravond zeker tien mensen omgekomen. Onder de slachtoffer zijn twee burgers en een peuter. Dat maakten de autoriteiten bekend.

In 2007 werden in Rio de Janeiro 1260 mensen vermoord tijdens vuurgevechten tussen de politie en criminelen. Dat is een stijging van 18,5 procent vergeleken met het jaar daarvoor.

Mensenrechtenorganisaties hebben geklaagd over de politie, die ongehoord fel op de drugshandelaren jaagt. De autoriteiten vinden het hoge dodental niet te vermijden wanneer ze tegenover de zwaarbewapende bendes komen te staan in de wirwar van smalle straatjes in de sloppenwijken.

Steeds meer longkanker bij niet-rokers

Icoon MedischHet aantal niet-rokers dat longkanker krijgt, is de laatste jaren sterk gestegen. Longkanker is steeds minder een ziekte die alleen rokers oplopen. Longarts Nico van Zandwijk van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam noemt de stijging ''opzienbarend''.

Van Zandwijk zegt in Het Parool dat vooral niet-rokende vrouwen meer kans op longkanker maken. De stijging was het eerst te zien in de Verenigde Staten en Japan, maar hij en andere longartsen in Nederland krijgen op hun spreekuur nu ook meer niet-rokers die aan longkanker lijden.

Volgens Van Zandwijk is de toename mogelijk te wijten aan de kwaliteit van de lucht. Hij maakt zich vooral zorgen over de Randstad en Limburg.

Japanner in 21 ziekenhuizen geweigerd

Icoon BizarEen man in Japan die medische hulp nodig had is gestorven nadat 21 ziekenhuizen hadden geweigerd hem op te nemen. Waarom hij niet werd geholpen is onbekend. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo vandaag.

De autoriteiten in de prefectuur Osaka hebben een onderzoek ingesteld.

De 70-jarige Japanner uit de plaats Kanan was thuis met pijn in zijn borstkas opgepikt door een ambulance. De broeders leurden met de man bij ziekenhuizen in Kanan en omgeving, maar ze kregen steeds nul op het rekest. Nadat de toestand van de man sterk was verslechterd en hij buiten bewustzijn was geraakt wilde het eerste ziekenhuis waar ze waren geweest hem alsnog opnemen. Hij overleed later.

[EK] Lobysjeva wint 500 meter, Leenstra tweede

Marrit Leenstra is verrassend als tweede geëindigd tijdens de 500 meter tijdens het EK in Kolomna. Uiteindelijk won Jekaterina Lobysjeva de 500 meter.

Lobysjeva reedt in de rit met Ireen Wüst die teleurstelde. De Brabantse kwam niet verder dan een vierde tijd op de 500 meter. Leenstra eindigde, met een nieuw persoonlijk record, als tweede in 39,26 en Paulien van Deutekom eindigde als derde in 39.40. Titelverdedigster Martina Sábliková eindigde als negende in 40,58. Eén plaats lager staat de laatste Nederlandse namelijk Renate Groenwold zij eindigde haar race in 40.78.

Uitslag

#NaamTijd
1Jekaterina Lobysjeva39,24
2Marrit Leenstra39,26
3Paulien van Deutekom 39,40
4Ireen Wüst 39,43
5Daniela Anschütz 39,79
6Katarzyna Wójcicka 40,13
7Galina Lichatsjova40,17
8Nalina Czerwonka40,57
9Martina Sábliková 40,58
10Renate Groenewold40,78

Christophe Grégoire naar Willem II

Willem II heeft de Belg Christophe Grégoire aangetrokken. De Belg komt van AA Gent.

De komst van Gregoire is opvallend. Willem II kaapte hem weg voor de neus van een aantal gerenommeerde clubs. Gregoire stond ook in de belangstelling van Borussia Dortmund en kon naar Steaua Boekarest.

"De speelstijl hier spreekt mij aan en geld alleen is niet zaligmakend", verklaarde de linkermiddenvelder gisteren in Tilburg. Gregoire speelde eerder bij Excelsior Moeskroen en RSC Anderlecht.

Ajax grijpt andermaal naast Defour

Ajax heeft enkele weken geleden opnieuw naast Steven Defour gegrepen. De Amsterdammers hadden een slordige acht miljoen euro over voor de Belg maar Standard hapte niet toe.

"We zitten niet achter geld aan, maar willen prijzen," aldus de voorzitter van Standard. Het is al de vierde keer dat Ajax probeert Defour los te weken bij de Belgen. Defour was de eerste keus om Wesley Sneijder te vervangen. Omdat Defour niet kwam werd besloten om Kenneth Perez terug te halen.

Middelkoop uitgeschakeld voor Australian Open

Robin Haase zal als enige Nederlandse heer aanwezig zijn op de Australian Open dit jaar. Landgenoot Matwé Middelkoop wist vandaag in de derde ronde niet te winnen van zijn Servische opponent Victor Troicki. Na afloop stonden de setstanden 5-7, 6-3 en 6-2 op het scorebord.

Ontevreden hoeft de Bredanaar niet te zijn over zijn optreden in Australië, maar toch was de Nederlander duidelijk teleurgesteld. "Ik ben er echt ziek van," aldus Middelkoop. "Als hij straks in het hoofdtoernooi gaat spelen zal ik me realiseren dat ik daar had kunnen staan."

"Ik heb hier in ieder geval laten zien dat ik kan tennissen door op dit podium twee keer te winnen. Nu heb ik echt gemerkt dat ik vaker dit soort wedstrijden moet spelen om nog een extra stap te kunnen maken." Robin Haase speelde eerder vandaag zijn winnende finalepartij waarmee hij wel is toegetreden tot het hoofdtoernooi.

Harry Potter best bezochte film in 2007

Icoon FilmHarry Potter and the Order of the Phoenix en Pirates of the Caribbean: At World's End waren in Nederland de best bezochte films van 2007. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF). Biede films haalde een omzet van 10,1 miljoen euro. Harry Potter trok de meeste bezoekers, 1.322.062. Dat is bijna 100.000 meer dan Pirates of the Carribean.

In 2007 kwamen in totaal 22.116.350 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen. Zij zorgden voor een omzet van 153.821.923 euro. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2006, maar toen was er een extra speelweek.

De Nederlandse film deed het goed met een bezoekersaandeel van 13,5 procent, het hoogste van het afgelopen decennium. Alles is Liefde was de koploper met 1,2 miljoen bezoekers. Ook de in 2007 uitgebrachte producties Waar is het paard van Sinterklaas?, Zoop in Zuid-Amerika, Ernst, Bobbie en de geslepen Onix, Timboektoe, Moordwijven en De scheepsjongens van Bontekoe haalden elk meer dan honderdduizend bezoekers.

Rijaard gearresteerd na handgemeen

Gisteravond, vlak voor het einde van de met 2-0 verloren competitiewedstrijd tegen Helmond Sport, is ADO-reservespeler Daniel Rijaard, samen met een tweede persoon, door de Helmondse politie gearresteerd.

Rijaard wilde, samen met enkele medespelers en een aantal andere Haagse begeleiders, de spelerstunnel van Helmond Sport ingaan. Hij werd door de aanwezige stewards de toegang geweigerd, waarop een woordenwisseling ontstond. Rijaard schopte in zijn frustratie tegen een deur, waardoor een steward met zijn vinger klem kwam te zitten. Wat volgde was een handgemeen tussen stewards en Rijaard, waarna de verdediger door agenten in de boeien werd geslagen.

Been: "Ben zag het anders"

Mario Been is ontevreden met de diensten van scheidsrechter Ben Haverkort. Haverkort had gisteren een groot aandeel in de gelijkmaker van FC TWente.

Haverkort had aan de andere kant van het veld een strafschop moeten geven, maar liet het spel doorgaan. Uit deze tegenaanval wist FC Twente vlak voor tijd de gelijkmaker binnen te schieten. "Maar onze Ben zag het anders", aldus een cynische Been.

Been werd door Haverkort in de slotminuut nog naar de tribune gestuurd. Iedereen kon zien dat het een overtreding was. Wij dachten al wie de strafschop moest gaan nemen, maar de scheidsrechter liet doorspelen. Voor dergelijke blunders worden trainers ontslagen, maar een scheidsrechter komt ermee weg. Haverkort heeft ons eerder dit seizoen bij Vitesse ook gedupeerd, toen belde hij me een dag later om zijn excuses aan te bieden. Hij zal me morgen wel weer bellen."

Fred Rutten van FC Twente hield een raar gevoel over aan de wedstrijd. "Met een beetje mazzel nog een punt, maar het is één van de wedstrijden dit seizoen dat het het niet met niveau hebben gehaald dat bij deze ploeg past. Over het resultaat ben ik tevreden, over het vertoonde spel zeer ontevreden".

Schumacher: "Verbetering Renault verwacht"

Na de afgelopen teampresentaties van Ferrari en McLaren kijkt Michael Schumacher vooruit op het nieuwe seizoen. De Duitser verwacht dat Renault en BMW kunnen meestrijden voor de titel.

Het Franse Renault had vorig jaar een slecht seizoen, maar heeft met het binnenhalen van de ex-wereldkampioen Fernando Alonso weer iemand die het team naar de top kan brengen. BMW eindigde het vorige seizoen achter McLaren en Ferrari en lijkt in 2008 alleen maar sterker te kunnen worden.

"Ik zou verwachten dat er weer een sterke strijd zal ontstaan tussen Ferrari en McLaren," aldus Schumacher. "Ik zie Renault en BMW echter wel in staat om het gat met de top zodanig te verkleinen dat ze mee kunnen doen om de prijzen."

Ook voor Honda ziet Schumacher een gouden toekomst, zeker met de komst van Ross Brawn. Schumacher daarover: "Ross is de persoon die Honda kan terugbrengen naar het juiste niveau. Ross heeft de eigenschappen en de kennis daarvoor, maar het zal even duren."

Nevland, Levchenko niet tegen Excelsior

FC Groningen-trainer Ron Jans kan vanavond tegen Excelsior op zeven spelers geen beroep doen.

Voor Erik Nevland (achillespees), Evgeniy Levchenko (kuit) en Jeroen Veldmate (knie) komt de wedstrijd tegen de hekkensluiter te vroeg. Daarnaast mist FC Groningen de al langer geblesseerden Marnix Kolder (lies), Paul Matthijs (enkel), Luciano da Silva (pink) en Ondrej Svejdik (onderarm).

Bruno Silva zit daarnaast niet bij de selectie. De rechtsback staat nadrukkelijk in de belangstelling van Ajax en is volgens Jans niet met zijn gedachten bij FC Groningen. Daarnaast kampt de Uruguayaan met een trainingsachterstand.

SC Heerenveen schrikt niet van arbitragezaak

SC Heerenveen verwacht zijn gelijk te halen in de door AZ aangespannen spoedarbitragezaak over Afonso Alves. Gisteren werd bekend dat die aankomende week zal plaatsvinden.

"Het klopt dat wij het overschrijvingsformulier richting de KNVB niet ondertekenen, zoals AZ graag wil", aldus Heerenveen-directeur Yme Kuiper die zegt dat Heerenveen daarmee in zijn recht staat. "Alves en zijn zaakwaarnemers hebben Heerenveen laten weten dat de speler niet overgeschreven wil worden naar AZ. Alves zegt geen contract met AZ te hebben. We hebben op 30 december een transferovereenkomst met AZ getekend, met een aantal voorwaarden daarin. Een ervan was dat er op 5 januari een schriftelijke overeenkomst zou zijn tussen Alves en Heerenveen over de beëindiging van zijn contract. Dat had onder meer betrekking op de vergoedingen voor Alves. Die schriftelijke overeenkomst was er niet op 5 januari en nu nog niet. Daarnaast heeft de speler dus aangegeven niet overgeschreven te willen worden. Daar houden we ons aan."

Van Baaren via rechter naar OKT

Joyce van Baaren is de vierde Nederlandse taekwondoka die later deze maand in Istanbul meedoet aan het Europees Olympisch kwalificatietoernooi. De 23-jarige Hengelose dwong dat startbewijs af via een kort geding tegen de bond TBN. Aanvankelijk had de taekwondokabond Deborah Louz aangewezen voor deelneming.

De nieuwe Zuid-Koreaanse bondscoach Soung Dae Sung en topsportcoöordinator Vince de Lange hielden vast aan Louz, hoewel die zich in de categorie tot 57 kilogram niet had gekwalificeerd. Van Baaren, die uitkomt in de klasse tot 67 kilogram, had dat wel gedaan conform de richtlijnen. De rechter in Arnhem stelde haar gisteren in het gelijk.

Donderdag waren Rafik Zohri (-58 kg), Dennis Bekkers (-68 kg) en Annette van Deursen (+67 kg) al aangewezen voor het OKT in Turkije. Om zich te plaatsen voor de Spelen moeten ze in hun klasse bij de beste drie eindigen.

Spider-Man weer vrijgezel

Icoon OpmerkelijkSpider-Man is weer vrijgezel. Na 21 jaar wordt in stripboek 545 over de spinnenman, dat deze week uitkomt, het huwelijk tussen held Peter Parker en zijn echtgenote Mary Jane ongedaan gemaakt. Dat meldde de website van de Amerikaanse zender ABC vandaag.

Het duivelachtige karakter Mephisto vraagt het tweetal alle herinneringen aan hun huwelijk op te geven in ruil voor het leven van Tante May.

"De fans zijn van slag", stelt een manager van stripboekenwinkel Ultimate Comics. "De schrijvers kunnen niet zomaar doen alsof de afgelopen 21 jaar niet hebben plaatsgevonden."  Maar uitgever Marvel Comics zet toch door. "Eigenlijk hadden we al vanaf het begin spijt van het huwelijk", aldus eindredacteur Joe Quesada. "Een getrouwde held is veel minder interessant."

De schrijvers probeerden het huwelijk al eerder ongedaan te maken door te suggereren dat niet Peter Parker, maar een kloon van hem met Mary Jane was getrouwd. Het is niet duidelijk of de omstreden nieuwe verhaallijn ook inéén van de komende Spider-Man-films wordt gebruikt.

Haase in hoofdtoernooi Australian Open

Robin Haase is doorgedrongen tot het hoofdtoernooi van de Australian Open. Via drie kwalificatierondes kwam de Nederlandse qualifier vandaag terecht in de finaleronde. In die finale was Haase te sterk voor de Duitser Simon Stadler: het werd 6-2 en 7-5.

Het is voor Haase de eerste keer dat hij meedoet met de Australian Open. Haase, momenteel de nummer 103 van de wereldranglijst, is ook de eerste Nederlander die is doorgedrongen tot het hoofdtoernooi. Later vandaag zal Matwe Middelkoop zijn derde rondepartij gaan spelen tegen de Serviër Viktor Troicki.

Bij de dames zal voor Nederland alleen Michaëlla Krajicek uitkomen. Krajicek is als enige landgenoot rechtstreeks geplaatst voor de eerste grandslam van het jaar. In de eerste ronde zal zij het opnemen tegen de Japanse Akiko Morigami.

Osasuna wil Evander Sno

De Spaanse club Osasuna is serieus geďnteresseerd in Celtic-speler Evander Sno. Osasuna zou de Nederlandse middenvelder willen huren met een optie tot koop.

De 20-jarige Sno is de laatste tijd niet veel ingezet door Celtic-coach Gordon Strachan. Mede daardoor staat de Nederlander wel open voor een transfer. Osasuna hoopt voor het einde van de transfertermijn tot een akkoord te komen, vooralsnog weigert Celtic mee te werken aan een transfer.

Nicole Richie bevalt van dochter

Icoon ShowbizzDe Amerikaanse realitysoapster Nicole Richie is gisteren bevallen van een dochter. Zij en haar vriend, rockster Joel Madden, hebben hun nieuwe spruit Harlow Winter Kate genoemd. Het is het eerste kind voor het showbizzduo.

De 26-jarige Richie werd vooral bekend door de vele feestjes die ze afliep met haar beste vriendin Paris Hilton. Vanaf 2003 was de adoptiedochter van zanger Lionel Richie veelvuldig te zien in de goed bekeken realityshow The Simple Life, waarin zij het land doorkruist zonder geld.

Volgens het Amerikaanse showbizzblad People stappen Richie en Madden binnenkort in het huwelijksbootje.

Vader adviseerde Joran vd Sloot te zwijgen

Icoon BinnenlandsPaul van der Sloot, de vader van Joran van der Sloot, heeft zijn zoon geadviseerd te zwijgen toen hij in november voor de tweede keer was aangehouden wegens de verdwijning van Natalee Holloway. Dat zei de vader vrijdag in het tv-programma Pauw en Witteman.

Paul van der Sloot is momenteel advocaat, maar was eerder rechter in opleiding. "Alles was al gezegd. Er was niets meer te winnen als Joran was gaan praten."

Winst McCain en Clinton werkt landelijk door

Icoon AmerikaDe overwinning van de Republikein John McCain en de Democraat Hillary Clinton bij de voorverkiezingen dinsdag in New Hampshire heeft ook op nationaal niveau een gunstig effect voor beiden. Ze kunnen rekenen op de meeste steun in hun partijen.

Dat bleek gisteren uit een peiling in opdracht van nieuwszender CNN.

Vooral McCain is spekkoper. De Vietnamveteraan die leek afgeschreven en in december op slechts 13 procent stond, kan nu rekenen op de steun van 34 procent van de geregistreerde Republikeinen. Mike Huckabee, die de eerste voorverkiezingen in Iowa won, staat tweede met 21 procent.

Clinton was lange tijd torenhoog favoriet bij de Democraten, maar zag haar landelijke steun fors slinken ten koste van haar belangrijkste uitdager Barack Obama, na diens winst in Iowa. Na Clintons nipte zege in New Hampshire is de steun voor haar onder Democraten met 9 procentpunten gestegen tot 49 procent. Obama volgt met 36 procent.

Claudia de Breij zwanger

Icoon ShowbizzClaudia de Breij had Albert Verlinde ooit beloofd dat wanneer ze een bepaald nieuwtje had, ze het hem als eerste zou vertellen. En zo begon een onderwerp in de vrijdagavond show van de cabaretičre en presentatrice. Ze vertelde in alle enthousiasme aan Verlinde dat ze zwanger is.

Claudia vertelde dat zij en haar vrouw het heel graag wilden. "Maar het is veel eerder gelukt dan we dachten. De vader is Connie, en de donor is iemand die we goed kennen, maar die anoniem wil blijven."

In het ziekenhuis is De Breij bevrucht. "Als het niet romantisch kan, dan efficiënt." Ze draagt zelf het kindje omdat het leeftijdsverschil met haar vrouw tien jaar bedraagt. "Het is gewoon gezonder als ik ga baren."

Met dank aan Thedoctor voor de submit.

Ook hoger politiepersoneel gaat actie voeren

Icoon PolitieDe Vereniging van Middelbare en Hogere Politieambtenaren (VMHP) sluit zich als laatste politiebond aan bij de politieacties voor een betere cao. Dat heeft de VMHP vrijdag bekendgemaakt.

De VMHP laat weten verbaasd te zijn dat minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) zegt op de bonden te wachten, terwijl juist zij aan de onderhandelingstafel is uitgenodigd. Volgens de bond is "de maat is nu echt vol".

De VMHP steunt de acties van de andere bonden en roept haar leden, die in de korpsen vaak op sleutelposities zitten, op om waar mogelijk acties te ondersteunen met alle mogelijke middelen. Wel moet de veiligheid van de burger gewaarborgd blijven.

Zes maanden celstraf Marion Jones

Icoon SportVoormalig atletiekvedette Marion Jones is vrijdag tot zes maanden celstraf veroordeeld wegens meineed over dopegebruik tijdens haar loopbaan. Jones gaf in oktober vorig jaar toe in een eerder stadium tegenover federale agenten gelogen te hebben over haar dopegebruik.

De inmiddels 32-jarige Amerikaanse veroverde op de Olympische Spelen in Sydney (2000) vijf medailles, waarvan drie gouden. Inmiddels zijn haar uitslagen al door het Internationaal Olympisch Comité geschrapt. Jones kreeg van rechter Kenneth Karas ook een proeftijd van twee jaar en moet een taakstraf van 400 uur opgelegdZie voor meer sportnieuws FOK!sport.

Slachtoffer autobom Delft in ziekenhuis aangehouden

Icoon BinnenlandsDe Haagse crimineel Jerry R. is donderdagavond in het ziekenhuis aangehouden. Dat liet zijn advocaat Michel van Stratum vrijdag weten. De Hagenaar wordt volgens de raadsman verdacht van verboden wapenbezit.

Jerry R. overleefde dinsdag een aanslag. De auto waarin hij reed, kwam op de A13 bij Delft door een bom tot ontploffing. De 43-jarige R. raakte daarbij een middelvinger kwijt en liep oppervlakkige verwondingen aan zijn benen op, zo vertelde een bevriende sportschooleigenaar uit Den Haag.

[Lakeside] Webster en Woods door naar halve finale

Mark Webster en Brian Woods hebben zich allebei geplaatst voor de halve finales van het Lakeside BDO WK darts. Webster versloeg Darryl Fitton en Woods was te sterk voor Scott Waites.

Mark Webster had een lastige avond tegen publiekslieveling Darryl Fitton (Eng). De eindstand was duidelijk in het voordeel van de Welshman, 5-1, maar de twee darters lagen qua niveau erg dicht tegen elkaar aan. De als eerste geplaatste Webster treft in de halve finale titelverdediger Martin Adams (Eng).

Brian Woods (Eng) versloeg de als derde geplaatste Scott Waites (Eng) met 5-3. Door deze uitslag komt Woods in de halve finale uit tegen Aussie Simon Whitlock. De halve finales worden zaterdag gespeeld. De winnaars hiervan treffen elkaar zondag in de finale.

Resistance 2 onthuld

In de nieuwe GameInformer is de opvolger van Resistance: Fall of Man onthuld. Het single-player-deel zal draaien om Nathan Hale, het hoofdpersonage van Resistance: Fall of Man, en zijn missie in de VS. Verder belooft het artikel dat boss-battles deze keer goed gedaan zijn, in tegenstelling tot de meeste First-Person Shooters, voor zover die boss-fights hebben. Daarnaast zullen levels elke keer er anders uitzien doordat delen van de geometrie in een level willekeurig opgebouwd zullen worden.

Het multiplayer gedeelte is in twee delen gesplitst: online battles en een aparte co-op campagne. De co-op mode zal maximaal acht spelers ondersteunen, de online battles zullen gevechten zijn tussen 60 man. Het doel hiervan is om je het gevoel te geven dat je aan een groots gevecht meedoet.
Om je niet een verloren gevoel te geven, zul je in een squad-lobby inloggen. Een squad zal uit zes tot acht man bestaan om het gevoel van kameraadschap te versterken. Elke squad zal tevens een eigen doelwit hebben in het uiteindelijke gevecht. Je kunt ook uit verschillende klasses kiezen, waaronder Heavy, Special Ops en Medic.
Je online-prestaties zullen op MyResistance.net bijgehouden worden door middel van dedicated servers. Deze servers zullen ook een razendsnelle matchmaking-service bieden.
Onderlinge communicatie zal essentieel zijn en daarom streeft Insomniac ook naar een zelfde geluidskwaliteit als op een GSM.

De game biedt verder meer vijanden tegelijk op het scherm, een betere AI, betere verlichting en shaders, een complexere normal-mapping en een verbeterde Detail-mapping.

Tot slot is er ook nog een nieuw voertuig bekend geworden: de Stalker. Dit apparaat zal een full cloaking device hebben.

De game zal in de herfst van 2008 in de winkels komen te liggen.Scholen beboet wegens te weinig les

Icoon OnderwijsZestien scholen krijgen een boete omdat ze in het schooljaar 2006/2007 te weinig les hebben gegeven. De bedragen variëren tussen 2.000 en 244.000 euro.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) heeft de scholen gisteren ingelicht. Ze had ze in oktober aangeschreven dat ze onder de zogenoemde urennorm zaten. Sommige scholen zaten zelfs op een tekort van 6 tot 12 weken te weinig les.

Een school, het Calandlyceum (Amsterdam), kon aantonen dat onvoldoende rekening was gehouden met leerlingen die veel uren besteden aan sport. De boete is verlaagd naar 19.280 euro. Een andere school heeft nog geen uitsluitsel gekregen, hangende nader onderzoek door de inspectie.

Bij elkaar houdt Van Bijsterveldt ruim vijf ton in. De scholen kunnen daar nog bezwaar tegen maken.
Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.