LAKS boos op Van Bijsterveldt om urennorm

Icoon OnderwijsHet Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) verwijt staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs slechts oog te hebben voor het behalen van een loze lesurennorm en niet te gaan voor kwaliteit en maatwerk. Dat heeft LAKS-voorzitter Sywert van Lienden vandaag laten weten.

Het LAKS reageert hiermee op het feit dat Van Bijsterveldt gisteren zestien middelbare scholen liet weten dat ze een boete krijgen omdat ze in het schooljaar 2006/2007 te weinig les hebben gegeven. De boetes variëren van 2000 tot 244.000 euro.

De boetes dwingen scholen om te bezuinigen op kwaliteit, vindt het LAKS. Volgens de organisatie presteren de beboete scholen volgens de normen van de Onderwijsinspectie 'excellent' of 'voldoende'.

"De staatssecretaris zou zich niet moeten concentreren op het beboeten van goede scholen, maar juist bezig moeten zijn met het aanpakken van zwakke scholen. Met het doorvoeren van bezuinigingen op kwalitatief goede scholen, helpt deze staatssecretaris ons onderwijs naar de knoppen", aldus Van Lienden.

Woensdag komt het onderwerp aan de orde tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer. Indien de Tweede Kamer woensdag de belofte om voor kwaliteit te gaan niet nakomt, is het LAKS van plan om met nieuwe acties te komen.