Pentagon: 'Iran bedreigde VS-schepen misschien niet'

Icoon AmerikaHet bericht over de confrontatie in de Straat van Hormuz afgelopen zondag waarbij Iraanse bootjes Amerikaanse oorlogschepen zouden hebben bedreigd krijgt een staartje. De Washington Post bericht nu op basis van bronnen bij de Amerikaanse marine dat het goed mogelijk is dat het bedreigende radiobericht ("Ik kom naar u toe, u zal ontploffen") helemaal niet van de Iraanse bootjes kwam. Ook zou het mogelijk helemaal niet gericht zijn geweest tegen de Amerikanen; het kanaal waarop het bericht ontvangen werd wordt namelijk gebruikt door talloze boten in de regio. "Het kon gaan om een afdreiging van een ander land, maar ook om duizend andere dingen", aldus Frank Thorp, een woordvoerder van de Amerikaanse marine.

De kleine doosachtige objecten die de Iraanse bootjes voor de Amerikaanse schepen in het water lieten vallen werden al vrijwel direct herkend als onschadelijk, zo meldt de commandant van een van de Amerikaanse schepen. Het risico hiervan werd zelfs zo laag ingeschat dat men besloot dat het niet noodzakelijk was andere nabijgelegen boten via de radio te waarschuwen.

Het Pentagon bracht eerder een video uit als bewijs van het voorval, die door Iran meteen als een deel van een Amerikaanse propagandacampagne afgedaan werd. Zij gaven daarop een eigen video vrij, die de Iraanse kant van het verhaal zou belichten en daarom dichter bij de waarheid zou liggen. Het Pentagon lijkt nu dus achteraf te erkennen dat de dreiging mogelijk wat gechargeerd was, maar labelt het Iraanse optreden nog steeds als onnodig provocatief. Men ontkent wel ten stelligste dat de Amerikaanse versie van het incident nep is.


De Iraanse videoversie van het incident


Met dank aan persian2008 voor de submit.