Kleuters rusten uit in bejaardentehuis

Icoon OpmerkelijkOns buurland België heeft een primeur: een bejaardentehuis aldaar biedt voortaan ook onderdak aan een kinderdagverblijf. De bejaarden en kleuters staan niet in direct contact met elkaar; ze worden gescheiden door een glazen wand.

Door de aanwezigheid van de kleintjes wordt het gebruik van kalmeringsmiddelen voor de oudjes vaak overbodig. Directrice Conny Roekens van rusthuis ‘De Maretak’ in Halle verklaarde vandaag in de krant Het Laatste Nieuws: "De warmte en emoties die wij onze bewoners in één week kunnen geven, dat lukt in een gewoon rusthuis in geen heel jaar".

Bij het raam dat de kinderen en bejaarden van elkaar scheidt, zijn de bejaarden bijna niet weg te slaan zo vertelt Roekens: "Ik heb vaak genoeg dementerenden op hun kamer om hun kinderen of familie horen schreeuwen. De baby's en peuters in de crèche simpelweg zien, stelt hen gerust. 'Ah, ze zijn thuis', denken ze dan".

De bedoeling is dat de oudjes en de jonkies van elkaar gescheiden blijven om zo te voorkomen dat beide groepen elkaar zouden kunnen besmetten met ziektes. Bij speciale gelegenheden zoals carnaval zullen de kinderen wel verkleed door de gangen van het bejaardentehuis lopen.