[Vooruitblik] Eredivisie Super Weekend

Sjors (Sj0rSz)
Komend weekend vindt de eerste speelronde van het nieuwe jaar plaats. Feyenoord speelt zaterdagavond in eigen huis tegen PSV. Een dag later treden Ajax en AZ tegen elkaar aan. Deze duels zullen, net als alle andere wedstrijden, vooraf worden gegaan met één minuut stilte, vanwege het overlijden van Karel Jansen.

Feyenoord - PSV
De eerste wedstrijd van het Super Weekend is die tussen Feyenoord en PSV. De Eindhovense formatie gaat momenteel aan de leiding. De Rotterdammers staan op de tweede positie en hebben evenveel punten, maar een minder goed doelsaldo.

Bij Feyenoord is het nog maar de vraag of Andwele Slory inzetbaar is. De speler heeft een blessure aan zijn hamstring en is nog niet helemaal fit. Tim Vincken en Ron Vlaar spelen zeker niet. Verder zit Theo Lucius een schorsing uit.

PSV beschikt over een fitte selectie en heeft ook geen geschorste spelers. Vorig seizoen speelden de twee ploegen gelijk. De Eindhovenaren kwamen in de 24e minuut op voorsprong door een treffer van Philip Cocu. Nog voor rust wist Feyenoord op gelijke hoogte te komen door een goal van Angelos Charisteas. De winnaar van dit weekend, mag zich ook meteen koploper van de Eredivisie noemen. Maar wie zal dit worden?

Ajax - AZ
Een dag later treden Ajax en AZ tegen elkaar aan. De Amsterdammers staan momenteel op de derde plaats, maar hebben een achterstand van drie punten op PSV en Feyenoord. De formatie van trainer Louis van Gaal vinden we pas terug op plaats negen. Zij hebben momenteel 25 punten, maar één wedstrijd minder gespeeld dan de top drie.

Ajax kan zondagmiddag geen beroep doen op George Ogararu. De Roemeen zit namelijk een schorsing uit. Ook Edgar Manucharyan, Gregory van der Wiel, Laurent Delorge, Thomas Vermaelen en Vurnon Anita zullen niet tegen AZ aantreden. Dit gezelschap is namelijk geblesseerd en zal het duel vanaf de tribune moeten bekijken.

Ook bij AZ zijn er een aantal spelers afwezig. Joey Didulica is weer hersteld, maar heeft nog geen wedstrijd ritme. Gijs Luirink en Maarten Martens staan voorlopig nog buitenspel met een zware blessure aan hun knie. Ook Sebastien Pocognoli en Stijn Schaars zijn geblesseerd en missen het duel tegen de Amsterdammers. Verder zijn Julian Jenner en Kew Jaliens geschorst.

Vorig seizoen eindigde dit seizoen in een gelijkspel. Ajacied John Heitinga wist zijn ploeg destijds in de 35e minuut op voorsprong te zetten. In de tweede helft bracht Shota Arveladze AZ op gelijke hoogte. Zes minuten later kwamen de Alkmaarders door een treffer van David Mendes da Silva zelfs op voorsprong. Een kwartier voor tijd zorgde Klaas-Jan Huntelaar ervoor dat zijn ploeg tegen een nederlaag aanliep. Maar wat gaan de ploegen aanstaande zondag doen?