FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 31 december 2006

Jongen (11) in levensgevaar na val in machine

Icoon OngelukEen elfjarige jongen is zaterdag zwaargewond geraakt nadat hij in een maiskorrelmaalmachine was gevallen. Het drama gebeurde bij een landbouwbedrijf in het Brabantse plaatsje Oeffelt.

De machine werd schoongemaakt. De jongen gleed vermoedelijk uit en kwam met een been vast te zitten in de maalder. Hulpverleners slaagden er na een uur in het slachtoffertje te bevrijden. Hij is overgebracht naar het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. De jongen verkeert in levensgevaar.

Nieuwjaarsduik afgelast wegens risico's

Icoon WeerVoor het eerst in 39 jaar is er op 1 januari geen nieuwjaarsduik in Scheveningen. Dat heeft organisator Unilever zondagavond gemeld.

Door een combinatie van harde wind uit zuidwest tot west en opkomend tij ontstaat er een sterke stroming en hoge golfslag. Deelnemers kunnen daardoor in gevaar komen. Op advies van brandweer, politie, reddingsbrigade, gezondheidsdiensten en de gemeente, die allen betrokken zijn bij de organisatie, is de Nieuwjaarsduik daarom geannuleerd.

"We willen een feestelijke en veilige Nieuwjaarsduik. Daarom organiseren wij dit evenement in goed overleg met brandweer, politie en de reddingsbrigade. We betreuren het ten zeerste dat het dit jaar niet door kan gaan, maar de veiligheid van de deelnemers staat voorop", aldus een woordvoerster van Unilever.

Eventuele deelnemers worden zo veel mogelijk via de media op de hoogte gebracht en op het strand komen waarschuwingsborden. Wie tevergeefs voor de frisse duik naar Scheveningen komt, krijgt van Unox een kop warme erwtensoep.

Nieuwjaarsduik
1 januari 2007: Gelieve niet te duiken!

Wat is Dit: Einduitslag

Het WiD-jaar 2006 is voorbij. Na 75 plaatjes en 205 mensen die hebben gepoogd het te raden zijn alle prijswinnaars bekend. Drie daarvan waren reeds bekend en twee nog niet. En ik heb de eer die bekend te mogen maken.
Allereerst de winnaar van het laatste kwartaal: destrovel. Hij pakte met een lift in de laatste ronde precies voldoende punten om winnaar te worden. Gefeliciteerd! De MSI MegaPlayer P640 is voor jou.

En waar de vierde kwartaal prijs pas op het laatste moment werd beslist is dit bij de jaarprijs niet zo. De winnaar, JtS, stond al vanaf het begin van het jaar bovenaan en het heeft de koppositie nooit meer afgestaan. Op 12 punten gevolgd door FOKKER007 en op plaats drie staat Lode. JtS mag zich dus de eigenaar noemen van een portable DVD-speler.
Voor wie de hele lijst nog wil nalopen, dat kan hier.

De beide winnaars moeten voor hun prijs een mailtje sturen naar: weblog@fok.nl

WiD2007 begint op maandag 5 februari.
Tot dan!

Nog eenmaal de prijzen:

Voor de jaarprijs iBOOD zo vriendelijk geweest om een mooie prijs ter beschikking te stellen:
Portable DVD-speler - Een leuke gadget waarmee je overal en altijd je DVD's kan bekijken.


iBOOD.com – afkorting voor internet’s best online offer daily - zet elke dag om middernacht één nieuwe aanbieding online. In de volgende 24 uur kan jij deze aanbieding bestellen. De keuze is simpel, je neemt hem of je neemt hem niet!

Voor kwartaal 4 (dus de periode tot en met 31 December) is MSI zo vriendelijk geweest om een mooie prijs ter beschikking te stellen:
MSI Megaplayer P640 - Een super trendy, stijlvolle functionele MSI MP3 speler. Met: 1,8" CSTN Display, 8GB HD Opslagcapaciteit, MP3/WMA, Foto browsing & M-JPEG Playback, CD direct opnemen, Supports 2.0 High Speed, Oplaadbare Li-ion batterij, SRS WOW Sound.

Jan Smit krijgt Megaward

Icoon ShowbizzJan Smit kan 2006 goed afsluiten. Ondanks zijn verloren liefde Ellemieke Vermolen regent het dit jaar wel prijzen bij de Volendamse zanger. Bij de Tros kreeg hij op deze laatste dag van het jaar de Radio 3FM Megaward uitgereikt.

In de uitzending van de Mega Top 100 kreeg Smit de prijs uit handen van Corné Klijn. Andere artiesten die in aanmerking kwamen waren Racoon, Ilse DeLange en Marco Borsato. Klijn: ''Jan heeft dit jaar met 'Cupido' en 'Als de morgen is gekomen' twee keer een nummer 1-hit gehad in de Mega Top 50 en ook zijn album 'Op weg naar geluk' heeft lang op nummer 1 gestaan. Hij heeft zich definitief gevestigd bij de grote Nederlandse zangers. Een terechte winnaar.''

De prijs voor de meest populaire artiest/groep van het jaar wordt ieder jaar in een rechtstreekse uitzending uitgereikt aan de winnaar. De onderscheiding van GfK Mega Charts is een publieksprijs. Eerder wonnen onder anderen Di-rect, Marco Borsato, K-otic, Krezip, Volumia!, Anouk, Total Touch, Jim en Ali B. de prijs.

De Volendamse volkszanger Jan Smit

Waterreus vond het 'gewoon leuk'

De keeperscarrière van Ronald Waterreus bij AZ is voorbij. De 36-jarige doelman bewaakte zes wedstrijden in 27 dagen het het doel van de Alkmaarders.

Na zijn laatste wedstrijd, tegen zijn voormalige club Roda JC, keek Waterreus terug op zijn AZ-periode: "Het was gewoon leuk. Het geeft me een enorm warm gevoel hoe ik hier deze maand ben opgevangen. Ik had nooit gedacht dat ik ook nog in deze regio van Nederland populair zou worden."

Hij hoopt zijn loopbaan voort te zetten in de Major League Soccer, maar er is nog geen akkoord bereikt met de Amerikaanse bond: "Ik kan ze niet onder druk zetten, maar ik baal er wel van dat het nog steeds niet rond is. Nu ga ik hier bij AZ weg, zonder dat ik kan zeggen dat ik naar een andere club ga."

Hockeydames op dreef

De Nederlandse hockeydames hebben twee oefenwedstrijden in de voorbereiding op de Champions Trophy gewonnen. Vrijdag wonnen de Oranje-dames met 2-1 van Duitsland, zaterdag werd Zuid-Afrika met 6-0 aan de kant gezet. De dames van bondscoach Marc Lammers spelen de Champions Trophy van 13 tot en met 21 januari in het Argentijnse Quilmes.

Tegen Duitsland kwamen de dames op voorsprong door een doelpunt van Kim Lammers uit de rebound van een strafcorner. Maartje Paumen scoorde in de tweede helft vanuit een strafbal. De Nederlandse hockeyers speelden ook een oefenwedstrijd tegen Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika kon in de eerste helft nog goed meekomen, bij het rustsignaal was de stand 1-0. In de tweede helft ging het beter met de Nederlandse hockeysters: Minke Booij schoot twee strafcorners binnen, Maartje Goderie scoorde een veldgoal en Kim Lammers pushte er nog eens twee strafcorners in.

Zondag is een rustdag voor de dames, op 1 januari oefenen ze nog een keer tegen Duitsland. De voorlopige selectie, met zes nieuwe namen, luidt als volgt:
Lisanne de Roever (Kampong), Minke Booij, Janneke Schopman, Maartje Paumen, Maartje Goderie, Nienke Kremers (Den Bosch), Jiske Snoeks (Amsterdam), Minke Smabers, Wieke Dijkstra, Kim Lammers (Laren), Fatima Moreira de Melo, Mignonne Meekels (Rotterdam), Sophie Polkamp, Carlijn Welten (SCHC), Naomi van As (KZ), Floortje Engels (Amsterdam), Eva de Goede en Michelle van der Pols (Kampong).

Vrouw rukt penis letterlijk van man af

Icoon ShockingEen 34-jarige vrouw wordt ervan verdacht een man opzettelijk te hebben gecastreerd. Tijdens een uit de hand gelopen kerstfeestje in het plaatsje Lillington in de Amerikaanse staat North-Carolina raakte de man zijn geslachtdeel kwijt.

Dat meldt de politie van Lillington. Chirurgen naaiden de penis terug aan het lichaam met vijftig hechtingen. De vrouw die van het incident wordt beschuldigd was op bezoek bij haar vriendin. De politie beschuldigt Rebecca Arnold Dawson van opzettelijke castratie. Ze gaan ervan uit dat de wonde veroorzaakt is door haar handen. Dawson, de man en de eigenaresse van het huis waren alledrie onder invloed van drank.

Litjens verlengt contract bij Molenaar Racing

Gisteren heeft Molenaar Racing haar line-up voor het komende wereldkampioenschap motorsport van 2007 bekendgemaakt. Joey Litjens zal ook komend jaar uitkomen voor het Nederlandse team in de 125cc klasse, ondanks tegenstrijdige geruchten in de media.

Bij Molenaar Racing werd er al vanuit gegaan dat Litjens zou tekenen voor volgend seizoen. Aanvankelijk zou Litjens bij het team van Angaia tekenen. Zijn startplek werd echter niet toegekend door de motorsportbond Dorna.

Litjens en Molenaar Racing zijn tot een overeenkomst gekomen na verschillende besprekingen. “We hebben de afgelopen week een aantal goede gesprekken gehad en ik heb er alle vertrouwen in dat we allemaal voldoende professioneel zijn om de sores van de afgelopen maand aan de kant te zetten en ons vol te gaan richten op het seizoen 2007. De boel is in elk geval goed op scherp gezet,” vertelde teammanager Jarno Janssen.

Daniel Webb zal de teamgenoot van Litjens worden in 2007. De 15-jarige Britse coureur komt ook uit in de 125cc klasse. Webb reed de afgelopen twee seizoenen voor het MotoGP Academy team in het Spaans Open 125cc kampioenschap. De nieuwkomer in het wereldkampioenschap zal uitkomen met startnummer 99.

Zabel pleit voor DNA-test

Wielrenner Erik Zabel wil een DNA-test invoeren in de wielersport. De Duitse renner zei dit in een interview met de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport.

“Met een DNA-test hebben we meteen duidelijkheid en dat is wat we nodig hebben in de wielersport,” vertelt Zabel. “Zo kan het niet verder in het wielrennen. Het is onmogelijk om met al deze twijfel weer aan wedstrijden te beginnen. Al die onzekerheid heeft onze sport beschadigd.”

Over de betrokkenheid van oud-ploeggenoot Jan Ullrich bij het dopingschandaal rond de Spaanse dokter Eufemanio Fuentes liet Zabel zich niet uit. Hij keek nog wel terug op zijn vertrek bij de ploeg. “We hebben bij Telekom elf jaar samengewerkt en daarna wilde Jan mij niet meer. Maar hij zou meer respect en interesse voor anderen moeten hebben.”

Duizenden ontvluchten Somalische stad

Icoon OorlogDuizenden Somaliërs ontvluchtten zondag de stad Jilib terwijl Ethiopische tanks en regeringstroepen daar slaags zijn met soldaten van de islamistische beweging. De regeringstroepen zijn op weg naar de ongeveer vijftig kilometer zuidelijker gelegen havenstad Kismayu.

Een medewerker van een hulpverleningsorganisatie zei dat naar schatting tweederde van de bevolking van Jilib - bijna 4700 van de 6000 inwoners - is gevlucht. De islamisten hebben met bulldozers loopgraven aangelegd buiten Jilib.

Volgens ooggetuigen zijn er ongeveer 3000 islamistische strijders in het gebied. Zij beschikken over vrachtwagens met zwaar geschut aan boord, lanceerinrichtingen en antitank- en luchtdoelgeschut.

De islamistische leiders hebben hun toevlucht gezocht in Kismayu nadat regeringstroepen met steun van Ethiopische eenheden eerder deze week de hoofdstad Mogadishu hadden ingenomen.

Antisemitische brief bij Utrechtse raadsleden bezorgd

PolitieD66-raadslid Arjan Kleuver uit Utrecht heeft aangifte gedaan van een antisemitisch schrijven dat gisteren in briefvorm bij leden van de Utrechtse gemeenteraad per post werd bezorgd.

In de brief, een A4-tje, wordt voorgesteld ''de joden voor eens en altijd op hun plek neer te zetten. Die endlösung is nabij'' concludeert de schrijver van de brief. Het schrijven is ondertekend door L. de Winter. Waarschijnlijk verwijst dat naar de Joodse schrijver Leon de Winter.

Kleuver: ''Natuurlijk heeft deze er niets mee te maken. Ik vind het wel een enge brief maar ben er niet van geschrokken. Persoonlijk ben ik hier heel laconiek onder. Ik heb geen flauw vermoeden waar het schrijven vandaan komt. Ik sluit niet uit dat het om een flauwe grap gaat. Desondanks heb ik wel aangifte van discriminatie gedaan.''

De politie laat weten de aangifte en de brief zeker serieus te nemen. Het is na onderzoek van de politie uiteindelijk aan het Openbaar Ministerie om eventueel tot vervolging over te gaan.

Schrijver Leon de Winter zegt in een reactie dat het volgens hem een ''smakeloze nieuwjaarsgrap'' en ''zielige onzin'' betreft. Hij weet nog niet of hij iets tegen de brief kan of wil ondernemen.

Cole wellicht rest seizoen uitgeschakeld

Er is een kans dat Joe Cole dit seizoen niet meer in actie kan komen. Een aantal weken geleden werd namelijk een breuk in zijn voet ontdekt. Naar nu blijkt is deze veel ernstiger dan men in eerste instantie dacht. Het is zelfs mogelijk dat de speler van Chelsea onder het mes moet.

Ook de trainer van Chelsea, José Mourinho, is niet erg positief gestemd over de blessure van Cole. "Het zou wel eens een structurele blessure kunnen zijn, die hem tenminste de rest van dit seizoen aan de kant houdt. Joe moet beslissen of hij een operatie wil ondergaan. Hij moet snel beslissen want de tijd vliegt."

Dit seizoen stond Cole pas één keer in het basiselftal bij Chelsea. Verder mocht hij ook nog vijf keer invallen. Bij aanvang van het nieuwe seizoen had de middenvelder nog wat problemen met zijn knie. Niet lang na zijn rentree in het elftal van Mourinho ging het wederom mis. Deze keer blesseerde hij zijn voet, waardoor er een kans is dat hij dit seizoen niet meer aan spelen toe komt.

Grootste clubshirt Heerenveen gestolen

OpmerkelijkGisteren is tijdens de wedstrijd SC Heerenveen - FC Utrecht een 200 vierkante meter groot clubshirt van Heerenveen gestolen. Het shirt was eigendom van de supportersclub van de Friese vereniging.

Het shirt was nog maar drie maanden oud en is volgens de voorzitter van de supportersclub het grootste clubshirt ter wereld.

De clubleiding van de Friese eredivisionist vermoedt en hoopt dat het om een oudejaarsstunt gaat en dat het shirt weer teruggebracht wordt.

Onbekend is of de Friese oudejaarsvereniging De Geitefok uit Oldeberkoop na twee mislukte pogingen nu eindelijk is geslaagd en nu met het shirt, in plaats van het beeld van renpaard Bonfire of de Walibi kangoeroe, door hun dorp gaan rondtoeren.

Mourinho: "Aantal spelers presteert niet"

José Mourinho, trainer van Chelsea, heeft zaterdag na de wedstrijd tegen Fulham (2-2) kritiek geuit op zijn eigen ploeg. Vooral Andrei Shevchenko, Michael Ballack en Salomon Kalou moesten het ontgelden.

"Ze presteren gewoon niet", waren de woorden van Mourinho. "Op dit moment kan Chelsea niet verdedigen. Ik ben de eerste die dat ziet. Misschien zijn we niet zo goed als we denken, misschien ben ik niet zo'n goede manager en misschien zijn de spelers niet zo goed."

"Wat kun je zeggen van Michael Ballack, van Paulo Ferreira, van Geremi? Niets. De spelers kunnen zich niet aanpassen aan het spel van de tegenstanders. Verder presteren Andrei Shevchenko, Shaun Wright-Philips en Salomon Kalou gewoon niet goed. Didier Drogba is de enige die momenteel goed speelt.", vervolgt de Portugese coach. Chelsea staat momenteel op de tweede plaats in het Premiership. Het verschil met de huidige nummer één, Manchester United, bedraagt zes punten.

'Senden jaar langer bij Roda JC'

De kans is groot dat Ger Senden, speler van Roda JC, zijn contract met de ploeg gaat verlengen. In eerste instantie was de verdediger van plan om zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Nu wijst alles er op dat hij nog één jaar door gaat. Dit meldt Dagblad De Limburger.

Roda JC heeft Senden inmiddels laten weten dat ze graag met de 35-jarige routinier verder willen. Hierdoor is de verdediger gaan twijfelen over het verdere verloop van zijn carrière. Mocht het inderdaad zo zijn dat de speler zijn overeenkomst gaat verlengen, dan zal dat zijn negentiende seizoen bij de ploeg uit Kerkrade worden. De verwachting is dat Senden binnen niet al te lange tijd een besluit neemt.


Ger Senden

Opnieuw WB-wedstrijden verplaatst

De internationale skifederatie (FIS) heeft opnieuw een aantal wereldbekerwedstrijden gaan verplaatsen. Het gaat hier om de reuzenslalom en slalom bij de vrouwen van komend weekend. In eerste instantie was Maribor de plaats van handeling. Nu is deze verplaatst naar Kranjska Gora.

Nog altijd ligt er onvoldoende sneeuw op de pistes, waardoor het niet mogelijk is om de geplande wedstrijden door te laten gaan.Dit is dan ook de reden waarom er races worden verplaatst. Komende donderdag staat er voor de vrouwen nog een avondslalom in Zagreb op het programma. Naar verluid zal deze wel doorgang vinden.

Dierverzorgster dood na val van zolder

Icoon OngelukEen 26-jarige dierverzorgster is vrijdagavond gestorven nadat ze drie meter naar beneden viel van een zolder. De vrouw was bezig plakken stro naar beneden te gooien toen ze door onbekende reden zelf naar beneden viel.

Het drama gebeurde in het Groningse dorp Lettelbert. De vrouw was bezig met het verzorgen van enkele dieren in een schuur aan de Hoofdstraat. Het slachtoffer kwam op haar hoofd terecht. Ze was op slag dood.

'Ontvoering' mascotte Walibi voorkomen

Icoon Domme criminelenDertien mannen uit het Friese Oldeberkoop zijn zaterdag door de politie Flevoland opgepakt vanwege 'ontvoering' van de mascotte van pretpark Walibi World in Biddinghuizen. Het bleken dezelfde Friezen - van de Oldeberkoopse oudejaarsvereniging De Geitefok - te zijn die in de nacht van vrijdag op zaterdag ook al het beeld van renpaard Bonfire van Anky van Grunsven probeerden te stelen. Ook dat kon de politie voorkomen.

De mannen hadden nu kangoeroe Walibi achter op een aanhanger geladen in het kader van hun traditionele oudejaarsstunt. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

De mannen uit Olderbekoop hadden de kangoeroe volgens een woordvoerster van het pretpark 'op vakkundige wijze' verwijderd met behulp van ladders en gereedschap. Walibi staat normaal gesproken op de grote wereldbol bij de ingang van het attractiepark. De dieven wilden bij de nieuwjaarsviering met het beeld gaan rondrijden in hun dorp.

De politie kreeg zaterdag meerdere meldingen van ooggetuigen. Die getuigen vonden het nogal verdacht dat ze Walibi zagen langsrijden op een aanhangwagentje. De politie Flevoland wist de daders op de A6 ter hoogte van Swifterbant aan te houden. Enkele andere daders meldden zich vervolgens uit eigen beweging op het politiebureau.

Walibi verblijft nu tijdelijk op het politiebureau in Lelystad. Volgens het pretpark lijkt het beeld vooralsnog onbeschadigd. De dertien mannen hebben een proces-verbaal gekregen en mochten daarna weer naar huis.

Navratilova tegen 'genezen' homoschapen

WetenschapEén van werelds beste tennisspeelsters ooit, Martina Navratilova, maakt zich boos op experimenten die Amerikaanse wetenschappers uitvoeren om 'homofiele' schapen te genezen. Het betreft rammen die weinig belangstelling tonen voor vrouwelijke soortgenoten.

Onderzoekers aan de universiteit van Oregon hebben door studie van de hersenactiviteiten de mechanismen vastgelegd van 'mannelijk georiënteerde' rammen en door het inspuiten van hormonen hebben ze naar eigen zeggen ''goede resultaten'' geboekt bij het veranderen van de seksualiteit van de dieren.

Samen met Navratilova, die er nooit een geheim van heeft gemaakt lesbisch te zijn, hebben andere wetenschappers en homobelangengroepen verontrust op de experimenten gereageerd. Navratilova heeft gepleit voor ''het recht van schapen om gay te zijn.''

Volgens de verontruste wetenschappers en andere belanghebbenden dienden de proeven geen ander doel dan in de toekomst homofilie bij mensen te kunnen 'genezen' en uiteindelijk uit te bannen door eerst de kans op homoseksuele nakomelingen te laten vaststellen en zwangere vrouwen dan te laten kiezen of ze dat, via een hormoonbehandeling, willen tegengaan.

Voorstanders van het onderzoek zeggen dat het wellicht aanzet tot ''grotere keuzevrijheid voor ouders.'' Ander specialisten hebben echter opgeroepen tot het stopzetten van de experimenten.

Je eigen vliegende schotel

Vliegende schotels zijn heus niet alleen voor kleine groene mannetjes van Mars of een andere planeet, want een ontwerper en een paar technische vrienden hebben namelijk de Geobat ontwikkeld.

Uiteraard is het de bedoeling dat we over een tijdje allemaal in dit soort toestellen vliegen in plaats van Boeings of Airbussen, of dat echt gaat lukken wie weet aan de bedenkers zal het niet liggen.

En alsof dat nog niet genoeg is je kunt zelfs een vliegende schotel bestellen en de kosten vallen best mee, vanaf 10 dollar heb je ze al in huis.....

Vrouw mishandelt supermarktmedewerkster

Icoon PolitieDe politie heeft een 42-jarige vrouw uit Zwolle aangehouden, omdat ze een medewerkster van een supermarkt heeft mishandeld. Het incident gebeurde vrijdagmorgen in een supermarkt aan het Klein Grachtje in Zwolle.

De vrouw ergerde zich aan het geluid van een schoonmaakmachine. Volgens haar maakte die te veel lawaai. Daarop sloeg zij de supermarktmedewerkster die achter het apparaat stond. De aangehouden vrouw heeft een proces-verbaal gekregen.

Kournikova 'pijnlijk mager'

Voormalig toptennisster Anna Kournikova ziet er ''pijnlijk mager'' uit, zo zegt een fotograaf die de sportdiva in Miami op de kiek zette toen ze aan het winkelen was.

Kournikova werd gespot tijdens het shoppen in de trendy Lincoln Road in Miami Beach. Ze bracht een snel bezoek aan 'Victoria's Secret', waar ze enkele dingen kocht om vervolgens naar buiten te snellen en terug in haar auto te springen, aldus buitenlandse media.

''Schoonheid Anna Kournikova ziet er 'pijnlijk mager' uit'', zo luidde het onderschrift bij de foto. Verder wist de fotograaf te melden dat ze ook iets droeg wat op een verlovingsring lijkt. Het zou de eerste keer zijn dat ze met die ring gezien is.'Magertjes'

Lost Planet niet lang exclusief voor 360?

De sci-fi shooter Lost Planet is op dit moment nog een exclusive op de Xbox 360, maar Capcom denkt erover na of dat exclusief houden wel zo verstandig is:
"[...]
Regarding a possible PS3 edition Capcom producer Jun Takeuchi stated "We will try to keep it as a 360 exclusive...But, from the company's point of view, when you think about the business, in the future it's something we might have to do."
[...]"


We kunnen er dus vanuit gaan dat de game ook op de PlayStation 3 zal verschijnen, de vraag is alleen wanneer.Voetbal: Uitslagen Eredivisie Speelronde 20

Icoon EredivisieOok tijdens het laatste weekend van dit kalenderjaar werd er nog een volledige speelronde afgewerkt. In deze ronde wisten Feyenoord en PSV hun wedstrijden tegen respectievelijk Excelsior en ADO Den Haag te winnen. Ajax speelde gelijk tegen NEC. AZ - Roda JC en Heracles Almelo - Vitesse eindigden in een gelijkspel.

Feyenoord kwam na een half uur spelen al op voorsprong. Vijf minuten voor rust wist de ploeg uit Rotterdam-Zuid opnieuw te scoren, waardoor de wedstrijd in feite was gespeeld. In de beginfase van de tweede helft werd de schade voor Excelsior nog groter, maar tien minuten voor tijd wist de thuisploeg de eer alsnog te redden. In het eerste uur tussen Ajax en NEC gebeurde er helemaal niks. De thuisploeg wilde niet en de Amsterdammers speelden in een te laag tempo. Toch kwamen de bezoekers op voorsprong. Lang konden ze hier niet van genieten, aangezien NEC een kwartier later aan de hand van twee treffers op voorsprong stond. Tien minuten voor tijd wist Ajax toch nog een keer te scoren, waardoor verlies werd afgewend.

PSV wist zonder al teveel inspanning van ADO Den Haag te winnen. Na een half uur spelen kwam de ploeg op voorsprong. Direct na aanvang van de tweede helft werd deze verder uitgebreid. In het vervolg verspeelde de thuisploeg flink wat kansen, waardoor het nog bijna de rekening kreeg gepresenteerd. Vitesse kende tegen Heracles Almelo een goede start en kwamen al acht minuten spelen voorsprong. Een klein half uur later keken de bezoekers tegen een achterstand aan, maar twintig minuten voor tijd maakte de Arnhemmers toch nog gelijk. Ook AZ wist de laatste wedstrijd van het jaar niet te winnen. Roda JC kwam na 25 minuten spelen op voorsprong. Na ruim een uur spelen kwamen de Alkmaarders op gelijke hoogte, maar dit werd snel weer teniet gedaan door de Limburgers. Pas in de slotfase stelde de thuisploeg een punt veilig.

Alle uitslagen van de speelronde:
Vrijdag 29 december:
Excelsior - Feyenoord (1-3)

Zaterdag 30 december:
NEC - Ajax (2-2)
SC Heerenveen - FC Utrecht (0-0)
PSV - ADO Den Haag (2-1)
RKC Waalwijk - FC Groningen (0-2)
Sparta Rotterdam - FC Twente (3-0)

Zondag 31 december:
AZ - Roda JC (2-2)
Heracles Almelo - Vitesse (2-2)

Klik hier om de actuele stand in de Eredivisie te bekijken.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK! Voetbalmanager!

Uitslagen Eredivisie 31/12/2006

Er werden vanmiddag twee wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

AZ - Roda JC 2-2
23' Oper 0-1 (assist Castro)
65' Opdam (assist Martens)
67' Oper 1-2 (assist Ramzi)
84' Koevermans 2-2 (assist Opdam)

Scheidsrechter: Wiedemeijer
Toeschouwers: 16.000.
Rood: 79. Oper (Roda JC/2x geel)
Geel: Opdam, de Cler, Jaliens (allen AZ), De Jong, Leemans, (Roda JC).

Opstellingen

AZ: Waterreus, Mendes da Silva, Jaliens, Opdam, De Cler, Jenner (Lens/77), De Zeeuw, Martens, Molhoek, Koevermans, Dembélé.

Roda JC: Castro, De Fauw, Senden (Bodor/61), Saeijs, Lachambre, Leemans (Agustien/73), Meeuwis, De Jong, Oper, v.Tornhout (Cissé/73), Ramzi.Heracles - Vitesse 2-2
8' Lazovic 0-1 (assist Junker)
36' Klavan 1-1 (assist Maas)
39' Everton 2-1 (assist Klavan)
71' Benson 2-2 (assist Sansoni)

Scheidsrechter: Blom.
Toeschouwers:8.183
Geel: De Vries, Maas, Quansah (allen Heracles), Yakubu, Pryor, Lazovic (allen Vitesse)

Opstellingen

Heracles: Pieckenhagen, Boakye, Bosnar, Looms, Tanghe, Maas, Schilder (Smit/75), De Vries, Klavan (Hofstede/85), Quansah, Everton (Hocher/67).

Vitesse: Velthuizen, Verhaegh, Sprockel, Sansoni, Fränkel (Due/46), Kaya, Yakubu (Knol/64), Hersi (Benson/46), Pryor, Junker, Lazovic.

De stand na vanmiddag kan je hier vinden.

Eenwieler kunstjes

Iedereen die denkt dat hij of zij toffe dingen kan doen op bijvoorbeeld een mountainbike of een bmx.

Vergeet het maar jullie zijn allemaal mietjes want moet je eens kijken wat een fragiel Chinees meisje kan op een eenwieler, toegegeven een backflip zie ik haar niet doen, maar knap is het wel, en ik denk dat de gemiddelde FOK!ker al moeite genoeg zou hebben om uberhaupt overeind te blijven op een eenwieler.

Tomasson wellicht naar Palermo

Jon Dahl Tomasson staat in de belangstelling van Palermo. De Siciliaanse club zoekt naar een extra aanvaller, nu clubtopscorer Carvalho Amauri lang uit de roulatie ligt.

Amauri moet door een knieblessure vier maanden lang van de kant toekijken. Tomasson, die bij het Duitse VfB Stuttgart onder contract staat, heeft de interesse gewekt van de Italianen. Palermo is echter niet de enige gegadigde voor de ex-Feyenoorder. Ook het Spaanse Levante is in de running.

Tomasson heeft niet onder stoelen of banken gestoken dat hij wil vertrekken uit Stuttgart. De Deens international vertrok na zijn verblijf bij Feyenoord naar AC Milan. Daar wist hij niet te imponeren, evenmin bij Stuttgart. Het contract van de aanvaller loopt nog tot 2009.

[Terugblik] December

Terugblik december:

Op de eerste decemberdag van 2006 werd bekend dat Henrik Larsson naar Manchester United verhuisde. De Zweedse spits gaat in januari op huurbasis naar de Engelse topclub. Larsson is echter niet de enige spits waar de club van Edwin van der Sar in geïnteresseerd is. The Red Devils willen namelijk ook Duits international Miroslav Klose aantrekken in de winterstop. Jorien van den Herik stapte op 8 december op bij Feyenoord. Van den Herik was 14 jaar lang voorzitter van de Rotterdamse club, maar moest nu na veel bedreigingen en aantijgingen noodgedwongen zijn taken neerleggen.

Doordat blessures van zowel Joey Didulica als Khalid Sinouh voor problemen zorgden onder de lat bij AZ, werd Ronald Waterreus aangetrokken als tijdelijke vervanger. De ex-doelman van onder meer PSV wilde wel tot de winterstop het doel verdedigen, aangezien de Amerikaanse competitie toch stil ligt. Ook Ajax deed een nieuwe aankoop. Leonardo komt in de winterstop over van NAC Breda. De Amsterdammers hoeven slechts 750.000 euro neer te leggen voor de Braziliaanse aanvaller. Na een dik jaar is Alfred Schreuder eindelijk weer inzetbaar voor Feyenoord. De routinier kampte lange tijd met een achillespeesblessure.

Op 5 en 6 december werden de laatste deelnemers aan de tweede ronde van de Champions League bekend. Een week later werd de loting verricht. Uit de koker kwamen onder meer Barcelona – Liverpool en Real Madrid – Bayern München. PSV treft het Engelse Arsenal. Ook voor de UEFA Cup werd geloot. De drie Nederlandse clubs Feyenoord, AZ en Ajax ontmoeten respectievelijk Tottenham Hotspur, Fenerbahçe en Werder Bremen. José Mourinho doet wel vaker opmerkelijke uitspraken. Dit keer wilde hij topscorer Didier Drogba laten verdedigen. Volgens de Portugees zijn er namelijk problemen in de defensie bij Chelsea.

Co Adriaanse vond in het Oekriense Metalurg Donetsk zijn nieuwe werkgever. De trainer zat zonder werk na zijn vertrek bij FC Porto, afgelopen zomer. Bert van Marwijk is sinds 18 december werkloos. De Nederlandse coach werd ontslagen bij de Duitse subtopper Borussia Dortmund. Zowel Ajax-coach Henk ten Cate als AZ-trainer Louis van Gaal waren na afloop van hun onderlinge duel boos op scheidsrechter Braamhaar. De arbiter zou de uitslag hebben beïnvloed, voor beiden op een negatieve manier. Het werd 2-2 in de ArenA. Wiljan Vloet vertrekt aan het eind van het seizoen bij Sparta. Dat maakt hij bekend tijdens de persconferentie na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen FC Twente.

Op het WK voor clubteams ging Europees kampioen FC Barcelona in de finale onderuit. De Spanjaarden waren wel beter, maar delfden toch het onderspit toen Internacional via Luiz Adriano vlak voor tijd de leiding nam. Real Madrid versterkte zich in december met drie spelers. De 18-jarige Braziliaan Marcelo, de 19-jarige Fransman Gonzalo Higuaín en de 20-jarige Argentijn Fernando Gago maken allen de overstap naar Europa. PSV wil zowel Roy Beerens als Ismail Aissati verhuren. Beerens speelt na de winter bij NEC, terwijl Aissati’s toekomst nog onzeker is. Toch kon de Marokkaanse Nederlander naar diverse Nederlandse clubs, waaronder Twente en Utrecht. Volgens diverse Saoedi-Arabische media vertrekt Luís Figo in de winterstop van Internazionale naar het midden oosten.

[Terugblik] November

Terugblik november:

Ibrahim Afellay, die was opgeroepen voor Oranje, twijfelde tussen Nederland en Marokko. Aanvankelijk werd aangenomen dat na het spelen van een oefeninterland hij nog steeds kon kiezen, maar later bleek dit niet zo te zijn, aangezien de PSV-speler al voor Jong Oranje was uitgekomen. Ook Marokko nodigde Afellay enkele dagen later uit, waardoor het dilemma voor de jonge middenvelder alleen maar groter werd. Na Ruud van Nistelrooij gaf ook Clarence Seedorf aan dat hij graag voor Nederland uit wil komen op de Olympische Spelen van 2008. De middenvelder van AC Milan meldde dit bij Voetbal Insite. Een kleine week later werd Seedorf na twee jaar weer opgeroepen voor het Nederlands elftal. Hij was er erg blij mee en mocht direct in de basis starten in de met 1-1 gelijkgespeelde oefenwedstrijd tegen Engeland.

Jaap Stam vertelde blij te zijn dat hij terug is in Nederland. De ex-international hervond bij Ajax het plezier in het voetbal. “Slap ouwehoeren met vrienden, gewoon in het Nederlands, dat kan nu weer. Op het veld heeft dat duidelijk tot meer plezier geleid.” Een speler die niet veel plezier beleeft bij Ajax dit seizoen is Markus Rosenberg. De spits heeft volgens trainer Henk ten Cate de pech bij Klaas Jan Huntelaar in de ploeg te zitten, en mag vertrekken. De Europese voetbalpers riep Fabio Cannavaro uit tot Europees voetballer van het Jaar. De verdediger van Real Madrid werd als aanvoerder wereldkampioen met Italië. Martijn Meerdink kreeg van zijn club AZ te horen dat hij mocht vertrekken. De Achterhoeker staat onder meer in de belangstelling van FC Groningen.

De loting voor de achtste finales van de KNVB Beker bracht geen toppers op. Op papier is de meest prestigieuze wedstrijd die tussen FC Twente en NAC Breda. Pools international Jacek Bak meldde op 15 november dat hij telefonisch werd benaderd om voor 10.000 euro ervoor te zorgen dat Polen zou verliezen van België. Bak ging hier niet op in en Polen won met 0-1 in Brussel. ADO-trainer Frans Adelaar stapte op 20 november op. De 45-jarige trainer deed dit vanwege bedreigingen aan zijn adres. Edison Mendéz werd eind november definitief PSV’er. De Ecudoriaan werd tot dan toe gehuurd van LDU Quito, uit het vaderland van Mendéz. De UEFA Cup-ontmoeting tussen Feyenoord en het Franse Nancy werd gestaakt. Supporters van de Nederlandse ploeg zorgden voor vandalisme in het stadion, waarna de politie er met traangas aan te pas moest komen. Op het moment van staken stond het 3-0 voor de Fransen, die ook nog eens een man meer hadden.

Het AZ van Louis van Gaal bleek half november de meest productieve ploeg van Europa. Het liet topclubs als Werder Bremen, Palermo en FC Barcelona ver achter zich. Zdenek Grygera wilde zijn contract bij Ajax niet verlengen. De Tsjech zal daarom aankomende zomer naar een andere club gaan. Het Ajax-nieuws hield maar niet op. Kenneth Perez zou volgens Hugo Borst racistische opmerkingen hebben gemaakt richting assistent-scheidsrechter Nicky Swiebert. Later bood de Deen zijn excuses aan. Wesley Sneijder maakte zich ook schuldig aan dergelijke praktijken. De middenvelder van Ajax schold scheidsrechter Ruud Bossen uit voor tyfushond, aldus de arbiter. Trainer Henk ten Cate meldde dat dit niet klopte, en dat Bossen loog. Ferenc Puskás overleed op vrijdag 17 november na een land ziekbed. De legendarische spits uit Hongarije werd 79 jaar. In zijn carrière pakte hij diverse prijzen, zoals de Europacup I met Real Madrid. De wereldbeker ontbrak, ondanks dat Hongarije hem in 1954 verdiende.

[Terugblik] Oktober

Terugblik oktober:

Op 1 oktober liet Mark van Bommel weten dat hij zich niet meer beschikbaar stelt voor het Nederlands elftal, zolang bondscoach Marco van Basten daar zit. De middenvelder kreeg voor het eerst na het WK weer een oproep van Van Basten, maar bedankte vriendelijk. Oranje aanvoerder Edwin van der Sar vond dit doodzonde, maar begrijpelijk. Hij vond dat Van Bommel en Van Nistelrooij beiden gewoon bij de groep hoorden. Salomon Kalou, de man die lange tijd voor Oranje uit leek te komen maar uiteindelijk geen Nederlandse nationaliteit kreeg, werd op 31 oktober opgeroepen voor zijn vaderland Ivoorkust.

De loting voor de UEFA Cup was voor de Nederlandse clubs een aardige. AZ ontmoette onder meer Sevilla, Heerenveen moest naar Parma, Feyenoord zou tegen FC Basel spelen en Ajax lootte tegen onder meer Espanyol. AZ-coach Louis van Gaal stond in de belangstelling van Bayern München. De Duitse club zou de ex-trainer van onder meer Barcelona en Ajax graag op hun bank willen zien.Chelsea-doelman Petr Cech liep op 15 oktober een schedelbasisfractuur op. De Tsjechische goalie kwam in botsing met een spits van tegenstander Reading. Ook Cechs vervanger Carlos Cudicini haalde het einde niet. Antonio Cassano werd door zijn eigen club Real Madrid geschorst. De Italiaan uitte openlijk zijn onvrede over zijn plek op de bank onder coach Fabio Capello.

Het ging niet goed met Ierland. De groene brigade speelde slecht in oktober, en dat leidde tot een dieptepunt in de uitwedstrijd bij Cyprus (5-2). Het Italiaanse Juventus kwam op 21 oktober uit de min. De club werd teruggezet naar de Serie B met 17 minpunten. Tegen Triestina werden de laatste minpunten weggewerkt. Eind oktober werden deze straffen van Italiaanse clubs zelfs verlaagd. Met Denny Landzaat ging het niet al te best in Engeland. De speler van Wigan Athletic wekte dan ook de teleurstelling van zijn coach.

Nadat de transfer van Steven Defour naar Ajax in de zomer mislukte, maakten de Amsterdammers in oktober bekend nog steeds interesse te hebben in het Belgische talent. Feyenoord-speler Romeo Castelen zou in 2006 niet meer in actie komen, zo werd op 9 oktober bekend. De rechtsbuiten onderging een enkeloperatie. Ajax-spits Ryan Babel blesseerde de binneband van zijn rechterknie in de wedstrijd tegen FC Groningen. De international zou een maand uit de roulatie liggen. Pierre van Hooijdonk kreeg een schorsing van twee wedstrijden aan zijn broek. De spits van Feyenoord kreeg deze straf na de grove overtreding op Urby Emanuelson in de verloren klassieker tegen Ajax (0-4).

[Terugblik] September

Terugblik september:

September begon met het verrassende debuut van Theo Janssen in de basisopstelling van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg. Een wedstrijd die in het Josy Barthel stadion op 2 september uiteindelijk met 0-1 werd gewonnen door een doelpunt van Joris Mathijsen. De woensdag daarop was Wit-Rusland de tegenstander in het Philipsstadion. Nederland had minder moeite met de Wit-Russen dan met Luxemburg. Door twee doelpunten van Robin van Persie en een late treffer van Dirk Kuijt werd het 3-0 voor de ploeg van bondscoach Marco van Basten.

Frederic Kanouté mag volgens zijn geloof niet met de shirtsponsor 888.com spelen. Na lang overleg met club en sponsor mocht de Malinese spits van Sevilla uiteindelijk het logo afplakken. Windeieren legde het hem niet. De van Tottenham Hotspur overgenomen aanvaller sloot 2006 af als topscorer van Spanje. De Engelse kampioen Chelsea kwam op 5 september met een wel heel opmerkelijk bericht. Ex-speler William Gallas dreigde met het maken van eigen doelpunten als Chelsea hem in de selectie zou opnemen. De Franse verdediger wilde weg bij de club, en zou zich daarbij onprofessioneel hebben gedragen. De vice-wereldkampioen vertrok in augustus naar stadsrivaal Arsenal. Gallas zelf beweerde dat Chelsea loog.

Marco Materazzi heeft zich in een interview met La Gazzetta dello Sport uitgelaten over de uitspraken die hij deed in de veelbesproken WK-finale. Daarin eiste hij samen met opponent Zinedine Zidane een hoofdrol op, door de Fransman te beledigen. De ex-speler van Real Madrid was daar niet van gediend en verkocht de Italiaanse verdediger een kopstoot. “Ik trok hem aan zijn shirt, en hij zei tegen mij: ‘als je mijn shirt zo graag wilt hebben, geef ik het je na afloop.’ Ik antwoordde dat ik liever zijn zuster had”, aldus de speler van Internazionale. De Spaanse bondscoach Luis Aragonés diende op 11 september zijn ontslag in bij de Spaanse voetbalbond. De trainer is op dit moment echter nog steeds in dienst van de Spanjaarden omdat de bond het ontslag niet accepteerde. De RFEF had naar eigen zeggen nog alle vertrouwen in Aragonés, ondanks de slechte resultaten. Volgens AC Milan-verdediger Kaladze maakte de naar Chelsea vertrokken Andriy Shevchenko een grote fout door Italië voor Engeland te verruilen.

FC Barcelona-voorzitter Joan Laporta gaf medio september aan dat hij serieuze interesse had in Ajacied Wesley Sneijder. Intussen sloot spits Samuel Eto’o van dezelfde Spaanse club een deal met Ford. Voor elk doelpunt dat hij maakt ontvangt hij een auto. Hij gaf zelf aan dat hij bij meer dan zeventien goals de auto’s beschikbaar zou stellen aan mensenrechtenorganisaties in Afrika. Of de spits uit Kameroen ook daadwerkelijk zoveel gaat scoren lijkt onwaarschijnlijk. De regerend Spaans topschutter liep een ernstige knieblessure op in het Champions League-duel met Werder Bremen. Kersverse Madrileen Ruud van Nistelrooij haalde hard uit naar bondscoach Marco van Basten. “Het jammere is dat de bondscoach zich niet alleen laat leiden door voetbalkwaliteiten van spelers, maar ook door andere dingen. Ik noem dat het 'ik mag je-gehalte”, aldus de spits. Van Basten zelf reageerde met het volgende: “Wij selecteren op voetbalkwaliteiten”.

Heracles Almelo-spits Sota Hirayama vertrok bij de Twentse club na overleg met de directie. De Japanner wilde in zijn thuisland zijn studie gaan vervolgen. Een week later werd bekend dat Hirayama tekende bij FC Tokyo. Jefferson Farfán liep in de wedstrijd tegen Feyenoord een zware hersenschudding op. De Peruviaan zou enkele weken niet inzetbaar zijn voor zijn club PSV. Ook André Bahia van Feyenoord liep een hersenschudding op op 24 september. De verdediger zou twee wedstrijden langs de kant staan. Eind september raakte ook Ajacied Klaas Jan Huntelaar geblesseerd, waardoor hij moest afzeggen voor het Nederlands elftal.

Ajax wil contract talenten openbreken

Ajax is in onderhandeling met een aantal jonge spelers om hun contract te verlengen. Ryan Babel, Jan Vertonghen en Edgar Manucharyan zijn namelijk in gesprek met de technische staf van de club om hun huidige overeenkomst eventueel open te breken.

Op dit moment heeft het drietal nog een contract tot medio 2008. Ajax is van plan om de verbintenis van Babel tot 2011 te verlengen. "Maar wat ons betreft kan de contractduur ook korter of misschien langer", lichtte Winny Haatrecht, zaakwaarnemer van de jonge aanvaller, toe tegenover De Telegraaf.

Babel heeft inmiddels een ander voorstel gedaan bij de technische staf van Ajax. Het is nog niet duidelijk wat de Amsterdammers met dit aanbod zullen gaan doen.

Brawn wil in 2008 terug naar Ferrari

De voormalig technisch directeur van het team van Ferrari, Ross Brawn, wil na zijn rustjaar weer terugkeren bij het team van Ferrari.

Aankomend jaar neemt Brawn vrijaf om meer tijd aan zijn gezin te kunnen besteden. Brawn verklaarde eerder al bij een eventuele terugkeer in de F1 alleen nog voor Ferrari te willen werken.

"Na tien jaar bij Ferrari had ik voor mijn gevoel een mijlpaal bereikt", aldus Brawn. "Het leek mij een mooi moment om een rustjaar te nemen en daarna aan een nieuwe uitdaging te beginnen. Hopelijk ligt die uitdaging bij Ferrari."

Brawn heeft er alle vertrouwen in dat Ferrari het in 2007 ook zonder hem goed zal doen. "Het team weet hoe een kampioenschap gewonnen moet worden. Ik weet zeker dat zij het goed zullen doen."

Reis definitief naar PSV

PSV is er in geslaagd om Jonathan Reis over te nemen van Atletíco Mineiro. De 17-jarige aanvaller komt in juli naar Nederland. Dan is hij namelijk een jaar ouder en is het mogelijk om voor een Nederlandse club te gaan spelen. De Braziliaan tekent een contract voor vijf seizoenen.

Ronald Koeman, trainer van PSV, ziet in Reis een uitstekende versterking voor de nabije toekomst. In het verleden liep de Braziliaan ook al stage bij de ploeg uit Eindhoven. Vrijdag werd al bekend gemaakt dat de club druk doende was om de speler te contracteren.

PSV kent al een aantal Braziliaanse spelers binnen de gelederen, namelijk Heurelho da Silva Gomes, Alex en Diego Tardelli. Ook Robert behoort hier nog bij, maar deze wordt momenteel verhuurd aan het Spaanse Betis Sevilla.

India wint verrassend van Tsjechië

India heeft in het toernooi om de Hopman Cup, het jaarlijks terugkerende tennistoernooi voor gemengde landenteams, verrassend van Tsjechië (2-1) gewonnen. In het dubbelspel moest er een tie-break aan te pas komen om de winnaar te bepalen.

In deze tie-break was een hoofdrol weg gelegd voor Rohan Bopanna. "Hij had een banaan gegeten vlak voor de tiebreak en vloog werkelijk over de tennisbaan", aldus zijn partner Sania Mirza over het spel van haar collega.

Mirza was overigens degene die het eerste punt aan India schonk. In het enkelspel was ze met twee sets te sterk voor Lucie Safarova: 6-2, 6-2. Toch wisten de Tsjechen weer op gelijke hoogte te komen via Tomas Berdych. Bopanna moest zijn meerdere erkennen in de Tsjechische tennisser en verloor met 6-2, 6-2. In de laatste confrontatie, het dubbelspel, kwamen India aan de leiding door de eerste set met 6-3 te winnen. Het tweede bedrijf kon Tsjechië naar zich toe trekken: 7-5. In de derde set was er uiteindelijk een tie-break nodig om de doorslag te geven. India won deze met 10-6.

Bulldozer

Het is een oud gezegde, waar mensen werken worden fouten gemaakt, meestal is er niets aan het handje maar soms gaat het goed mis, zoals in dit geval waar tijdens het uitladen van een bulldozer het grondig misgaat.

Als ik naar die foto's kijk heb ik aan de ene kant medelijden met het slachtoffer en zijn familie en aan de andere kant zoveel respect voor mensen van politie en ambulancediensten die hier nuchter mee om moeten kunnen gaan, ik zou het niet kunnen.

WAARSCHUWING: De plaatjes zijn niet geschikt voor mensen met een zwakke maag, de kleine versies gaan nog wel maar de aanklikbare plaatjes zijn genoeg om je eetlust grondig te bederven.

Met dank aan Quannum voor de submit.

'Aissati kan naar Twente of Utrecht'

Het Eindhovens Dagblad meldt dat FC Twente en FC Utrecht de belangrijkste gegadigden zijn om Ismael Aissati op huurbasis over te nemen van PSV. Bij de Eindhovenaren kan de talentvolle middenvelder niet rekenen op een basisplaats, en mag daarom ervaring opdoen bij een andere club uit de Eredivisie. PSV heeft op voorhand een verhuur van Aissati aan Ajax, AZ of Feyenoord uitgesloten.

Voor Ibrahim Afellay zou het plan om Ismael Aissati te verhuren geen win-win situatie zijn. De twee jeugdige PSV'ers trekken binnen de selectie van de Eindhovenaren veel met elkaar op. "Ik vind het wel heel erg jammer als hij echt weg zal gaan", aldus Afellay.

Gakhokidze stopt definitief

FC Twente-speler Giorgi Gakhokidze stopt definitief. De aanvaller ondervindt teveel last van een spierblessure die hem al enige seizoenen plaagt.

Het valt Gakhokidze zwaar om te stoppen: "Sinds 25 jaar ben ik elke dag met voetbal bezig geweest en dan is het erg moeilijk en zwaar om zo'n beslissing te nemen. Ik ben nu 31 jaar en dan kun je normaal gesproken nog wel een paar jaar voetballen. Sinds twee jaar heb ik last van spierproblemen in mijn benen en deze werden steeds erger. Trainingen kon ik de laatste tijd niet meer volledig afwerken en vervolgens kon ik ruim een week niet meer fatsoenlijk lopen."

Het is onduidelijk wat de oorzaak is van de spierklachten van de Georgiër: "Na eerst in Nederland te zijn onderzocht, heb ik specialisten in Duitsland en Zweden bezocht. Niets werkte en dat is erg frustrerend. De beslissing heb ik moeten nemen, maar het doet erg veel pijn. Het voelde als de slechtste dag uit mijn leven."

Record gele kaarten voor Jean-Paul de Jong

FC Utrecht-speler Jean-Paul de Jong heeft in tijdens de wedstrijd tegen SC Heerenveen zijn 82e gele kaart van zijn loopbaan ontvangen. Dit aantal kaarten betekent een record in het betaalde voetbal.

Dit record moet hij nog wel delen met Barry van Galen, die inmiddels zijn schoenen aan de wilgen heeft gehangen.

De top 5 van meeste gele kaarten:

SpelerAantal gele kaarten
Jean-Paul de Jong82
Barry van Galen82
Patrick Pothuizen72
Ger Senden70
Jeroen Heubach66

Panda's wonen in China in eigen dorpen

Icoon Opmerkelijk Chinese onderzoekers hebben in het noordwesten van China zeven 'dorpen' gevonden waarin tien tot twintig panda's leefden. De panda's wonen in grotten in de bergen, meldde de Chinese staatskrant China Daily zondag.

De panda's zouden in hun eigen gemeenschap blijven, behalve als ze naar voedsel zoeken. Ze herkennen hun dorp aan de geur van hun uitwerpselen, zei de woordvoerder van een onderzoekscentrum in de provincie Shaanxi.

Vrouwelijke panda's worden als ze twee jaar oud zijn het dorp uitgejaagd, terwijl de mannetjes bij hun moeder mogen blijven wachten tot er verjaagde pandavrouwtjes uit andere dorpen komen.

Het onderzoekscentrum heeft bijna honderd pandagrotten onderzocht. De bedoeling is dat mensen soortgelijke grotwoningen gaan bouwen, zodat de panda's meer kans hebben om zich voort te planten.

FOK!ker maakt jaarmix voor 3FM

Icoon MuziekFOK!ker Sander Verhaar, ook wel bekend als DJ Sandstorm, is vanavond weer op 3FM te horen met zijn jaarmix. Wegens gebrek aan ruimte in de Serious Request-week van 2005 was er toen geen ruimte voor zo'n mix. Maar mede door zijn wekelijkse mixen voor Lantinga en Swijnenberg en Ekstra Weekend op 3FM bleef Sandstorm een graag geziene mixer op het radiostation en is hij weer teruggevraagd.

80 uur werk zit er in de jaarmix die bijna een uur duurt. "Daaraan vooraf gaat al het uitzoekwerk welke platen erin komen (en welke niet). En na het mixen volgt het schaven en nabewerken van de mix. Alles wordt dan nog eens aan een kritisch oor onderworpen."

Voor het maken van de mix heeft hij goed naar 3FM geluisterd. "In de mix zit typische 3FM muziek: hiphop/R&B, pop, rock en dance. Als handvat gebruik ik de 3FM playlists. Door mijn wekelijkse mixen voor het programma Ekstra Weekend met Gerard Ekdom en Michiel Veenstra ben ik door het jaar heen goed op de hoogte van de muziek op 3FM."

De zevende jaarmix is weer wat commerciëler dan die van 2005, verklapt Verhaar. Vorig jaar klonk het wat alternatiever. Maar dit jaar zullen de commerciële nummers weer meer aan bod komen. "Ik weet niet waar het precies aan ligt, misschien vond ik commerciëlere nummers van vorig jaar minder. Dit jaar vind ik dat er een hoop goeie dingen zijn uitgebracht."

De DJ Sandstorm Jaarmix wordt vanavond van 20:00 uur tot 21:00 uur op 3FM uitgezonden.

Met dank aan SunChaser voor de submit.

FOK! Jaaroverzicht: 2006 luchtig bekeken

Net als voorgaande jaren brengt de FOK!frontpage ook dit jaar weer een Jaaroverzicht. Er is wel een groot verschil: we houden het dit jaar lekker luchtig! In dit Jaaroverzicht lees je de opmerkelijkste berichten, maar ook de meest opzienbarende showbizznieuwtjes van het afgelopen jaar nog eens terug.

Wat te denken van de eenogige kat, de geile man die willekeurig 2623 nummers opbelde, de rel rond Mariska Hulscher, de pikante foto's van Britney Spears, de Oranjegekte van afgelopen zomer, de Tom Cruise-buttplug of de op Wimbledon streakende Sander Lantinga? Dat en nog véél meer krijg je voor je kiezen!

Klik hier om naar het FOK! Jaaroverzicht 2006 te gaan!

Wil je reageren op het FOK! Jaaroverzicht 2006, klik dan hier voor het reactieformulier en hier voor de reacties!

FOK! Jaaroverzicht 2006

Vlaamse gedood bij 'straatrace'

Icoon BuitenlandsIn de Belgische plaats Eben-Emael, vlakbij de Nederlandse grens, is gisteren een 32-jarige vrouw doodgereden bij vermoedelijk een straatrace. Het slachtoffer stak wandelend de weg over met haar 4-jarig zoontje toen ze werd geschept door één van twee aanstormende auto's. Het jochie raakte daarbij zwaar gewond. Haar echtgenoot en dochtertje zagen het ongeval gebeuren.

Beide wagens gingen er daarna als een haas vandoor. De politie kon later één van de bestuurders aanhouden. Hij verklaarde echter dat hij niet aan het racen was geweest en niet harder dan hooguit 80 kilomter per uur reed. Maar volgens deskundigen moet de man veel sneller hebben gereden.

De aangehouden man reed wel zonder rijbewijs. Dat was namelijk al voor de vierde keer ingetrokken wegens eerder wangedrag op de weg.

Met dank aan danielluh voor de submit.

Hingis sterk in Gold Coast

Op overtuigende wijze heeft Martina Hingis de tweede ronde bereikt van het tennistoernooi van Gold Coast. De als eerste geplaatste Zwitserse was in de Australische stad met 6-0 en 6-2 te sterk voor de Oostenrijkse Sybille Bammer.

Voor de als achtste geplaatste Japanse Ai Sugiyama bleek de eerste ronde een te groot obstakel. Sugiyama ging met 7-6 en 6-4 onderuit tegen de Australische Sophie Ferguson.

Voor Hingis betekent Gold Coast een weerzien met de stad waar zij vorig jaar haar comeback maakte. Afgelopen jaar won ze 54 partijen en verloor er negentien. "Nu ben ik nummer zeven van de wereld. Ik heb een paar toernooien gewonnen en heb een aantal goede partijen gespeeld tegen topspelers. Ik weet weer wat ik kan," aldus de Zwitserse.

Bijna alle oudejaarsloten zijn verkocht

Nederlanders hebben de afgelopen maand zo'n 4,75 miljoen oudejaarsloten gekocht. Dat is een record. Er zijn 5 miljoen lotnummers in omloop gebracht. De loterij hoopt vandaag de laatste 250.000 stuks te verkopen.

Gisteren was er een ware run op de loten. Per uur gingen er 50.000 loten over de toonbank. Veel kopers gaven nog steeds de voorkeur aan het getal 7 hoewel de statistieken uitwijzen dat de nummers 8 en 0 het beduidend beter doen.

De hoofdprijs is vanavond 20 miljoen euro belastingvrij. In totaal wordt er 85 miljoen euro verdeeld. Naast de hoofdprijs is er een jackpot met 12,2 miljoen euro, en zijn er ook nog vijf prijzen van één miljoen euro. De meeste lotenkopers (70%) kochten een heel lot en 30% een half lot. Nieuw dit jaar is het 'twinlot' waarmee je samen met iemand anders op één lotnummer kan meespelen.

Slecht

Je kon er op wachten, beroerde stukjes huisvlijt met als onderwerp de laatste minuten van Saddam. En van alle beroerde stukjes huisvlijt is dit toch met afstand de aller, aller maar dan ook echt de allerberoerdste die ik tot nu heb gezien.

Ze hadden best iets meer hun best kunnen doen om er iets van te maken, een klein beetje maar.

Klik, kijk en huiver.

DVD: Javier Guzman - Ton ZuurHet afgelopen jaar was voor cabaretier Javier Guzman erg turbulent. Zijn tweede avondvullende cabaretvoorstelling, Ton Zuur, moest hij wegens gezondheidsredenen afbreken. Een officiële verklaring van Guzman ontbreekt, maar volgens geruchten had hij na een vechtpartij ernstige psychologische klachten. Bij een ruzie in een café werd hij gearresteerd, volgens ooggetuigen omdat hij nogal aggressief was. Later gaf hij aan dat hij sowieso nogal geestelijke problemen had doordat hij in zijn jeugd was misbruikt door een oom. Het maakt dat Javier Guzman in ieder geval niet 'de normale man' is, waar hij in zijn shows zo vaak over praat. Misschien is dat wel de reden dat hij zijn show heeft vernoemd naar een man die ook anders was dan anderen; hij heeft meer dan twee jaar dood in zijn eigen huis gelegen, Ton Zuur.

67-jarige baart gezonde tweeling

Icoon Opmerkelijk In Spanje is zaterdag een 67-jarige vrouw van een tweeling bevallen. Volgens medewerkers van het ziekenhuis is ze daarmee de oudste vrouw die ooit kinderen heeft gebaard. De moeder en de kinderen maken het na de bevalling goed.

De vrouw, wier naam niet bekend is gemaakt, had een keizersnede nodig. Volgens een Spaans persbureau heeft ze een ivf-behandeling in de Verenigde Staten ondergaan om zwanger te kunnen worden.

De vorige houdster van de titel 'de oudste moeder' zou de eveneens 67-jarige Roemeense Adriana Iliescu zijn. Zij beviel in januari 2005 ook van een tweeling na een ivf-behandeling, maar bij haar overleed één van de kinderen.

Spong nieuwe advocaat Julien C.

De 22-jarige Julien C. die vastzit in verband met de moord op de 8-jarige Jesse Dingemans uit Hoogerheide, heeft een nieuwe advocaat. De bekende strafpleiter Gerard Spong zal hem vanaf nu bijstaan.

Spong werd benaderd door advocaat Henk van Asselt, die tot voor kort de verdediging voerde voor C. Van Asselt liet onlangs al weten dat hij zou stoppen als advocaat van Julien C. Hij wilde niet zeggen waarom, omdat hij dan zijn beroepsgeheim zou breken.

Van Asselt zei bij zijn afscheid als raadsman van C. dat er nog steeds een ''bizar alibi'' is, en dat C. blijft ontkennen. De verdachte, bij wie bloed van Jesse op zijn jas werd gevonden, zit in het huis van bewaring in Vught.

Spong was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

[Gerucht]Tekken 6 naar Xbox 360 met live-support?

Geruchten doen zijn ronde op het internet over een mogelijke gang van Namco's vechtgame Tekken 6 naar de Xbox 360. Tekken 6 is momenteel enkel aangekondigd voor de PlayStation 3 en moet ergens in 2007 verschijnen. De Xbox 360 versie zou iets na deze versie moeten verschijnen, rond de winter van volgend jaar. Tevens zou Namco voor de versie op de Xbox 360 support voor Xbox Live toevoegen zodat men online kan gamen tegen elkaar.

De bron van het gerucht zou dezelfde zijn als die van het gerucht dat Virtua Fighter 5 naar de 360 zou komen, iets wat later waar bleek te zijn. Of ook dit gerucht de waarheid zal blijken is nog even afwachten, ongetwijfeld horen we er meer over in 2007.

Wedstrijd: de mooiste foto van 2006

Icoon Sitenews - Forum In het subforum Fotografie is onlangs de verkiezing van de mooiste foto van 2006 van start gegaan. Het insturen van jouw beste zelfgemaakte foto kan nog tot 5 januari 2007. Daarna volgt een ronde waarin elke user zijn stem uit kan brengen. De inzending met de meeste punten wint - naast de eeuwige roem - een leuke prijs!

Vorige jaar won ChatChewBacca nog een abbonement op het tijdschrift Zoom.in. Dit jaar wordt de prijs verzorgd door Herinnering op Linnen. Dit bedrijf is de grootste aanbieder van linnen fotoschilderijen op internet. Zij printen foto's op linnen en spannen die vervolgens op een houten frame waardoor er een prachtig en persoonlijk fotoschilderij ontstaat. De winnende user krijgt zijn of haar ingestuurde foto op een linnen doek van 40 bij 40 centimeter!

Heb jij in 2006 een mooie foto gemaakt en ben je benieuwd wat andere FOK!kers er van vinden? Of wil je gewoon winnen? Kijk dan voor de spelregels en overige informatie (ook voor informatie over Herinnering op Linnen) in het centrale wedstrijdtopic of in het discussietopic.

Let op: lees eerst goed de regels in de openingspost van het centrale wedstrijdtopic voordat je jouw foto instuurt, anders is je inzending misschien ongeldig!


De winnende foto van vorig jaar van ChatChewBacca (klik voor een grotere versie)

Te koop: Mega duur penthouse met kritische buren

Icoon OpmerkelijkEen penthouse van drie verdiepingen bovenop het Pierre Hotel in New York staat te koop voor 70 miljoen dollar (53 miljoen euro). Geïnteresseerde kopers moeten de vraagprijs voor het 'Franse luchtkasteel' cash kunnen ophoesten. Als de nieuwe buren de koper blieven, tenminste.

Voor het duurste appartement dat ooit in New York te koop heeft gestaan, wordt tegen de traditie in op internet geadverteerd. Reden is dat in de twee jaar dat de huidige eigenaren het optrekje met vijf kamers, zeven badkamers en een balzaal proberen te slijten, er pas twee gegadigden waren. En die zijn afgekeurd door de buren, meldde The Sunday Telegraph.

Zoals in veel New Yorkse appartementencomplexen hebben de andere bewoners van het omgebouwde hotel zeggenschap over wie de nieuwe bewoner wordt. Bovendien moeten kopers 'sociale referenties' overhandigen. In het complex wonen onder anderen Mohamed al-Fayed, de eigenaar van het Britse warenhuis Harrods, en de modeontwerper Yves Saint Laurent.

Executeurs bespotten Saddam

De sjiitische executeurs van de zaterdag terechtgestelde Saddam Hussein hebben hem in de laatste momenten van zijn leven honend bespot. Kort voor zij het valluik van de galg openden, riepen aanwezigen in de executieruimte de naam van een van zijn tegenstanders.

Dit blijkt uit een video die via Arabische nieuwszenders en internet is verspreid. Op de beelden, naar het zich laat aanzien genomen met een mobiele telefoon, is te horen hoe mannen 'Muqtada, Muqtada, Muqtada' roepen. Zij verwijzen daarmee naar Muqtada al-Sadr, een radicale sjiitische geestelijke wiens vader en oom door de geheime dienst van de soennitische moslim Saddam Hussein werden vermoord.

Al-Sadr is sinds de verdrijving van Hussein een van de belangrijkste sjiitische leiders geworden. Iemand zegt verder tegen Saddam dat hij rechtstreeks in de hel zal verdwijnen.

Saddam, met de strop om de nek, reageert sarcastisch en zegt dat zijn tegenstanders zich niet mannelijk gedragen. Hij blijft in zijn laatste momenten echter kalm. De stem van Saddam wordt abrupt afgebroken als, terwijl hij de islamitische geloofsbelijdenis opzegt, het metalen valluik zich opent en de ophanging een feit is.

Getuigen hadden al gezegd dat de aanwezigen vreugdekreten riepen bij de executie. Bij de beelden die de officiële Iraakse televisie tot nog toe had getoond, uit een ander gezichtspunt, was echter geen geluid te horen.

Saddam Hussein
Filmpje executie

Begraven
De voormalig dictator is zondagochtend begraven bij Tikrit. De ceremonie werd bijgewoond door honderd mensen, onder wie de gouverneur van Salaheddin.

''Saddam Hussein is vandaag begraven in een graf in Awja dat tijdens zijn regime is gebouwd'', zei een familielid. Op de begraafplaats liggen verscheidene familieleden van de zaterdag opgehangen ex-president, onder wie zijn zoons Uday en Qusay. Die werden in 2003 gedood door Amerikaanse troepen.

Het lichaam van Saddam werd zaterdag formeel overgedragen aan de leider van Saddams stam. Die vervoerde het stoffelijk overschot naar Tikrit, de geboortestad van de dictator. De familie had eerder meegedeeld dat Saddam zou worden begraven in Ramadi.

Uitslagen Engeland speelronde 21

Chelsea speelde tegen Fulham opnieuw gelijk en zag de achterstand op koploper Manchester United, dat wel wist te winnen, oplopen tot zes punten.

Waar Reading afgelopen dinsdag nog verrassend een punt (2-2) pakte tegen Chelsea, bood het ook koploper Manchester United gisteren goed partij. Na een foutje van Edwin van der Sar maakte Ibrahima Sonko namens de gasten de openingstreffer van Ole Gunnar Solskjær ongedaan. De twee doelpunten van Cristiano Ronaldo kwam Reading niet meer te boven. Leroy Lita bepaalde de einstand op 3-2.

Na het gelijkspel tegen Reading, wist Chelsea in eigen stadion ook niet te winnen van Fulham. De thuisclub boog een 1-0 achterstand nog wel om in een 2-1 voorsprong, maar moest vlak voor tijd toch nog de gelijkmaker incasseren. Carlos Bocanegra schoot de 2-2 binnen uit een rebound.

De wedstrijd tussen Watford en Wigan Athletic werd bij een 1-1 stand gestaakt vanwege hevige regenval.

Uitslagen:

ThuisUitUitslag
EvertonNewcastle3-0
BoltonPortsmouth3-2
CharltonAston Villa2-1
Sheffield UnitedArsenal1-0
WatfordWigan Atleticgest
ChelseaFulham2-2
Manchester UnitedReading3-2
TottenhamLiverpool0-1
West HamManchester City0-1
BlackburnMiddlesbrough2-1

De stand:

#ClubWedstrijdenWGVPDoelsaldo
1Manchester Utd2117225347-13
2Chelsea2114524737-17
3Bolton Wanderers2112363927-18
4Liverpool2111463729-16
5Arsenal2110653637-19
6Portsmouth2110563532-21
7Everton218763127-20
8Tottenham219483125-27
9Reading2183102724-30
10Manchester City217592617-24
11Fulham216872622-32
12Aston Villa2151062523-25
13Newcastle2174102521-26
14Blackburn207492521-29
15Sheffield2165102316-26
16Wigan Athletic2064102223-29
17Middlesbrough2156102118-26
18West Ham United2153131812-27
19Charlton Athletic2144131617-36
20Watford1918101112-26

Programma aankomende week:

DatumThuisUit
01/01LiverpoolBolton
01/01FulhamWatford
01/01ReadingWest Ham
01/01PortsmouthTottenham
01/01Manchester CityEverton
01/01Wigan AthleticBlackburn
01/01MiddlesbroughSheffield United
01/01NewcastleManchester United
02/01Aston VillaChelsea
02/01ArsenalCharlton

[Terugblik] Augustus

Augustus

Tennis
Nederlands succes is er in Saransk, waar Igor Sijsling een challengertoernooi wint. In de finale verslaat hij de Oezbeek Farroech Doestov met 7-6 en 6-4. In de voorbereiding voor de US Open wint Andy Roddick het toernooi van Cincinnati

Bij de dames laat Maria Sharapova zien dat ze goed in vorm is. Ze wint in San Diego door in de finale met tweemaal 7-5 Kim Clijsters te verslaan. Jelena Dementieva toont haar goede vorm door het toernooi van Los Angeles te winnen. Ana Ivanovic is de sterkste in Montreal.

Eind augustus begint in New York de US Open. Zonder Kim Clijsters, die ontbreekt wegens een polsblessure. Michaëlla Krajicek had het niet getroffen bij de loting, ze trof Maria Sharapova en verloor vervolgens met 6-3 en 6-0 van de als eerste geplaatste Russische. Raemon Sluiter had het beter getroffen, via een overwinning op Wayne Odesnik bereikte hij de tweede ronde.

Schaatsen
André Vreugdenhil besluit te stoppen. De sinds 2001 voor België uitkomende schaatser kon geen sponsors vinden. DSB wordt hoofdsponsor te worden van de Amerikaanse bond. Het bedrijf was een persoonlijke sponsor van Shani Davis en Chad Hedrick en sloot een contract tot de winterspelen van 2010 in Vancouver.

Wielrennen
Nadat Floyd Landis tijdens de Tour de France werd positief werd bevonden tijdens een dopingtest, blijft de Amerikaan ontkennen. Ook nadat de B-staal ook positief bleek. Landis beweert dat de test gemanipuleerd zou zijn.

Tussen al het dopingnieuws door werd er ook nog gewoon gefietst. Jens Voigt wint de Ronde van Duitsland terwijl Stefan Schumacher de sterkste is in de Eneco Tour. Schumacher wint na een bizarre sprint in de laatste etappe, de Duitser kreeg ongewild een klap van een enthousiaste supporter. Hierdoor moest hij uitwijken en reed daarmee George Hincapie van de sokken. De Duitser bleef maar net op de fiets en sprintte alsnog naar de derde plaats. De ProTour wedstrijd GP Plouay werd gewonnen door Vincenzo Nibali. Hij Hij versloeg in een sprint van vier Juan Antonia Flecha en Massimiliano Mori. Yaroslav Popovych werd vierde.

Overige sporten
Op het EK zwemmen langebaan in Boedapest waren er verschillende Nederlandse successen. De vrouwen wonnen zilver op de 4x100m vrije slag, Ze moesten alleen de Duitse dames voor laten die het goud wonnen met een nieuw wereldrecord. Op de 50m vlinderslag was er brons voor Chantal Groot. Ook was er brons voor Marleen Veldhuis, namelijk op de 50m vrij. Op de 100m vrij ging het iets beter, ze won zilver. Het goud ging naar de Duitse Britta Steffen, die ook een wereldrecord zwom. Goud was er voor Inge Dekker op de 100m vlinderslag. Pieter van den Hoogenband was de sterkste op de 200m vrije slag. Hij veroverde daarnaast ook nog brons op de 100m vrij.

Ook het EK Atletiek in Göteborg verliep redelijk succesvol voor Nederland. Rutger Smith en Lornah Kiplagat grepen nog net naast de medailles, zij werden vierde en vijfde op respectievelijk het kogelstoten en de tien kilometer. Ook Luc Krotwaar greep net naast de medailles, hij werd vierde op de marathon. Daar stond tegenover dat Nederland wel brons won in het landenklassement. De grootste teleurstelling was er echter voor Simon Vroemen. Terwijl hij topfavoriet was voor de 3000m steeplechase moest hij één dag voor de wedstrijd zich afmelden. Wel een medaille was er voor Karin Ruckstuhl. Zij won zilver op de zevenkamp. Het grootste succes was er voor Bram Som, hij werd Europees kampioenop de 800m. Som trok zijn goede vorm door en liep later in de maand een Nederlands record tijdens een Golden League wedstrijd in Zürich.

Op de wereldruiterspelen in het Duitse Aken veroveren de Nederlandse dressuurruiters zilver in de landenwedstrijd. Het goud gaat zoals gewoonlijk naar Duitsland. Individueel verovert Anky van Grunsven zilver op de Grand Prix Speciaal. Na twee keer zilver komt er toch nog goud voor van Grunsven, namelijk op de kür op muziek. De Nederlandse springruiters zorgen voor een stunt door de wereldtitel te winnen in de landenwedstrijd. De Nederlandse ploeg, bestaande uit Gerco Schröder, Piet Raijmakers, Albert Zoer en Jeroen Dubbeldam bleef de Verenigde Staten en Duitsland voor.

Mia Audina beëindigt haar carriere. De pas 27-jarige Audina won twee keer zilver op de Olympische Spelen. In 1996 in Atlanta namens Indonesië en acht jaar later in Athene namens Nederland.

De Nederlandse volleyballers winnen de European League. De World League wordt gewonnen door Brazilië.

[Terugblik] Juli

Juli

Wielrennen

De wielerploeg Unibet.com zet wielrenner Carlos Garcia Quesada op non-actief. De Spanjaard staat op de zwarte lijst in verband met zijn betrokkenheid bij het grote Spaanse dopingschandaal. Vanwege zijn betrokkenheid in de Spaanse dopingzaak wordt Rudy Pevenage, begeleider en vertrouwenspersoon van Jan Ullrich, ontslagen door T-Mobile. Ivan Basso is bereid een dna-test te doen, om aan te tonen dat hij niets
te maken heeft met de 'Operacion Puerto'. De wielrenners die bij het Spaanse dopingschandaal betrokken zijn, zullen niet strafrechtelijk worden vervolgd. Elisa Beni Uxabal, woordvoerster van de Spaanse justitie, heeft dit gezegd.

Na de Tour de France ziet Comunidad Valenciana ook de Vuelta a Espana aanhaar neus voorbij gaan. De Vuelta-organisatie trekt de toegezegde wildcard in. Aanleiding voor deze beslissing is het grootschalige Spaanse dopingschandaal dat het mondiale wielrennen in haar greep houdt. Van de ruim vijftig namen op de lijst van de Spaanse wonderdokter Fuentes zouden er maarliefst dertien voor het voormalige Kelme rijden Daarnaast mogen ook Jan Ullrich, Ivan Basso en Francisco Mancebo niet aan de start verschijnen.

Half juli ontstaat er opnieuw opschudding in de wielerwereld. Nadat enkele weken geleden voor het eerst melding werd gemaakt van dopinggebruik binnen het wielerpeloton, is Jan Ullrich opnieuw beschuldigd van het toedienen van stimulerende middelen. Midden juli maakt de Duitse justitie bekend dat het een onderzoek gaat openen naar de vermeende sportfraude van Jan Ullrich, diens Spaanse teamgenoot Oscar Sevilla en een ploegleider van T-Mobile Team, de Belg Rudy Pevenage.
Nog meer slecht nieuws in juli voor Ullrich: T-Mobile ontslaat de Duitser.Daarnaast is ook de persoonlijke manager van Ullrich, Rudy Pevenage, niet meer welkom.

Discovery Channel versterkt zich met Sergio Paulinho (26) en Luis Leon Sanchez (22). Beide renners zijn afkomstig van Astana. Opvallend is dat Paulinho op de beruchte dopinglijst van dokter
Fuentes staat. Walter Godefroot keert terug in het cyclisme. De 63-jarige Belg wordt de patron van Astana, op verzoek van Alexandre Vinokourov. De Amerikaanse wielrenner Levi Leipheimer rijdt volgend jaar weer voor Discovery Channel. Eerder reed de Amerikaan, die nu nog bij Gerolsteiner rijdt, al voor US Postal in 2000 en 2001. Ook reed hij drie jaar voor Rabobank. T-Mobile verlengd het contract met manager Olaf Ludwig niet meer . Aan het eind van het seizoen zal de Amerikaan Bob Stapleton de Duitse oud-sprinter opvolgen als manager.

Na het WK wielrennen op de weg in september neemt Viatcheslav Ekimov afscheid als prof. De Rus gaat bij Discovery Channel aan de slag als ploegleider. Tijdens de Tour van dit jaar bereikt Ekimov, die in 1991 een touretappe won, voor de vijftiende maal Parijs. Alleen Joop Zoetemelk, zestien keer de Tour uitgereden, deed het beter. In 2000 wint hij in Sydney goud op de Olympische tijdrit, in Athene verovert hij in 2004 hetzilver op dat onderdeel.

Woensdag 26 juli laat de UCI weten dat in de Tour de France een renner betrapt is op het gebruik van verboden middelen. Volgens de VRT-radio en de Belgische Krant De Standaard van donderdagmorgen melden hun doorgaans goed geïnformeerde bronnen" dat de positieve plasser in de Tour een "grote vis" zou zijn. Volgens de bron van De Standaard gaat het "niet om een Spanjaard, een Italiaan, een Fransman of een Belg". Het zou wel om één van de toppers gaan, iemand die in de toptien finishte."
De dag daarna wordt bekend dat het om tourwinnaar Floyd Landis gaat. De Phonak-ploeg laat via een mededeling weten dat er een te hoge concentratie testosteron en epitestosteron gevonden zijn.
Landis zelf ontkent dat hij verboden middelen heeft gebruikt.

Tennis

Martina Navratilova zet na dit seizoen definitief een punt achter haar imposante loopbaan. Navratilova pakte liefst 58 Grand Slamtitels. Haar grootste successen boekte Navratilova Wimbledon met negen titels en twaalf finaleplaatsen. Twee jaar geleden nam ze zelfs nog deel aan het enkelspel om pas te stranden in de tweede ronde.

De finale van het grastoernooi van Wimbledon gaat tussen Justine Henin-Hardenne en Amelie Mauresmo. Henin is in de halve finale met 6-4 en 7-6 te sterk voor Kim Clijsters. Amelie Mauresmo, die voor het eerst in haar loopbaan in de finale van Wimbledon staat, verslaat in de andere halve finale Maria Sharapova: 6-3, 3-6, 6-2. Mauresmo is in de finale met 2-6, 6-3 en 6-4 te sterk voor Henin. Roger Federer
wint voor de vierde achtereenvolgende keer Wimbledon bij de mannen. De Zwitser klopt in de finale Rafael Nadal in vier sets: 6-0, 7-6 (5), 6-7 (2) en 6-3.

Thiemo de Bakker wint de juniorentitel bij de mannen op Wimbledon. In de finale rekent De Bakker, de nummer één van de wereld bij de junioren, in twee sets af met de ongeplaatste Pool Marcin Gawron: 6-2 en 7-6.

Mark Philippoussis wint na drie jaar weer eens een ATP-toernooi. De 29-jarige Australiër is in de finale van Newport
te sterk voor Justin Gimelstob: 6-3, 7-5.

Michaëlla Krajicek, die al drie WTA-titels veroverd heeft in het enkelspel, wint nu ook haar eerste dubbelspeltitel. Samen met de Slowaakse Janette Husárová pakt de Nederlandse de eindzege bij het WTA-toernooi in Palermo. De 30-jarige Israelische tennisster Anna Smashnova wint het WTA-toernooi in Boedapest. In de finale is Smashnova een maatje te groot voor Lourdes Dominguez Lino, die in de halve finales nog Michaella Krajicek versloeg. Smashnova wint met 6-1 en 6-3. Voor de vierde maal in haar loopbaan schrijft Kim Clijsters het WTA-toernooi in Stanford op haar naam. De Belgische, als eerste geplaatst, heeft in de finale weinig problemen met haar tegenstandster, de Zwitserse Patty Schnyder en wint met 6-4 en 6-2.

Overige sporten

Birgit Berk en Bas Diederen worden in het Limburgse Stein Nederlands kampioen op de triatlon olympische afstand.

Karin Ruckstuhl pakt op het Nederlands kampioenschap atletiek in Amsterdam drie titels. De meerkampster is na het verspringen (6,26 m) ook de beste bij het hoogspringen (1,82 m) en op de 100 meter horden wint ze in een tijd van 13,41 seconden. Rianna Galiart prolongeert haar titel bij het polsstokhoogspringen met een hoogte van 4,20 meter. Met die sprong plaatst ze zich voor het EK, begin augustus in Göteborg. Simon Vroemen behaalt in zijn laatste jaar op het hoogste niveau zijn tiende nationale titel op de 3000 meter steeplechase. De houder van het Europese record doet dat in een tijd van 8.20,61, een nieuwe kampioenschapsrecord. Gert-Jan Liefers wint zijn eerste nationale titel op de 5000 meter. De specialist op de middenafstand wint in een tijd van 13.51,54 en blijft daarmee Sander Schutgens en Khalid Choukoud voor. Gregory Sedoc verrast enigszins door Nederlands kampioen te worden bij het verspringen met een afstand van 7.60 meter. Rutger Smith wordt wederom Nederlands kampioen op het onderdeel kogelstoten. In zijn laatste stoot komt Smith tot zijn winnende afstand van 21,02 meter. Net als vorig jaar verovert Miranda Boonstra de titel op de 3.000 meter steeple.

Polsstokhoogspringer Christian Tamminga weet zich bij wedstrijden in Tel Aviv te plaatsen voor het EK atletiek in Goteborg. Tamminga gaat over een hoogte van 5,60 meter en voldoet hiermee aan de eis om naar het EK te worden afgevaardigd. Ook Bram Som plaatst zich voor het Europees kampioenschap atletiek. Som wint bij wedstrijden in Madrid de b-race op de 800 meter in een tijd van 1.45,64. Dat is ruim onder de eis van 1.46,70. Rens Blom meldt zich eind juli af voor het EK atletiek, dat op 6 augustus in Göteborg begint. De wereldkampioen polsstokhoogspringen kampt met een vormcrisis en is van mening dat hij niets op het EK te zoeken heeft. Jacqueline Poelman gaat daarentegen toch naar het EK. Ondanks dat ze de limiet op de 200 meter net niet weet te lopen, besluit de Nederlandse atletiekbond dat de sprintster toch naar Zweden mag.

Eind juli word bekend dat sprinter Justin Gatlin betrapt is op het gebruik van doping. De Amerikaan, die het wereldrecord (9.77) op de 100m meter met Asafa Powell deelt, is positief getest na wedstrijden in april van dit jaar. Twee dagenlater wordt bekend dat de Internationale atletiekunie de Amerikaan levenslang schorst.

Op de eerste dag van het Europees kampioenschap zwemmen in Boedapest wintMaarten van der Weijden zilver op de 10 kilometer open water. De 25-jarige marathonzwemmer hoeft alleen de Duitser Thomas Lurz voor zich te dulden. Tijdens het Europees kampioenschap zwemt Nick Driebergen een nieuw Nederlands record op de 100 meter rugslag. Zijn tijd van 55,64 is twee tienden sneller dan de oude toptijd van Klaas-Erik Zwering. De Nederlandse vrouwen winnen [url=http://sport.fok.nl/sport/nieuws/27718[zilver[/url] op de 4x 100 meter vrije slag. Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Chantal Groot en Marleen Veldhuis zwemmen bovendien met 3.37,04 een nieuw Nederlands record.

De Nederlandse hockeyheren winnen hun eerste wedstrijd in de Champions Trophy gewonnen. Argentinië wordt door de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans met 4-2 aan de kant gezet. Nederland speelt zijn tweede wedstrijd gelijk. Australië weet de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans op 1-1 te houden. Het Nederlands hockeyherenteam weet in de derde wedstrijd Pakistan te deklasseren en wint met maar liefst 9-2. De vierde wedstrijd tegen Duitsland word met 3-3 gelijk gespeeld,waardoor Oranje hierdoor nog steeds kans blijft houden op de finale. De Nederlandse hockeyers behalen na een 4-3 overwinning op Spanje de finale van de Champions Trophy. De Nederlandse hockeyheren pakken de Champions Trophy door in de finale Duitsland met 2-1 te verslaan. Taeke Taekema en Teun de Nooijer scoren voor Oranje

De Nederlandse hockeyvrouwen spelen hun eerste wedstrijd bij de Champions Trophy tegen Australië met 0-0 gelijk. De Nederlandse hockeysters weten hun tweede wedstrijd wel winnend af te sluiten. Oranje verslaat Olympisch kampioen Duitsland met 3-1. Ook de derde wedstrijd wordt winnend afgesloten. Oranje verslaat Nieuw-Zeeland met 4-0. De Nederlandse hockeyvrouwen slagen er [url=http://sport.fok.nl/sport/nieuws/27087]echter niet
in[/url] om de finale te halen. De ploeg van bondscoach Marc Lammers gaat met 3-2 ten onder tegen Argentinie. Uiteindelijk wordt Nederland derde. In de strijd om de derde plaats wint het na het nemen van strafballen van de Argentijnse vrouwen. De Duitse hockeysters winnen voor het eerst in de historie de Champions Trophy. Die Mannschaft wint in de slotseconden van China: 3-2.

De Nederlandse honkballers verdedigen de titel bij de Haarlemse Honkbalweek met succes. Net als twee jaar geleden is Oranje te sterk voor Cuba, het wordt 9-6.

[Terugblik] Juni

Juni

Tennis


Raemon Sluiter gaat onderuit in de derde ronde op Roland Garros. De Nederlander verliest in vijf sets van de Argentijnse qualifier Martin Vassallo Arguello: 6-2, 4-6, 3-6, 6-3 en 1-6. Bij de mannen gaat de finale in Parijs tussen Roger Federer en Rafael Nadal. Nadal wint zijn partij tegen Ivan Ljubicic met de setstanden 6-4, 6-2 en 7-6. Na anderhalf uur tennis bereikt Federer, nadat tegenstander David Nalbandian in de derde set moet opgeven wegens een blessure. Nadal weet zijn titel op Roland Garros te prolongeren. De 20-jarige Spanjaard bezorgt Roger Federer diens eerste nederlaag in een Grand Slam finale: 1-6, 6-1, 6-4, 7-6 (4).

Sharar Peer zorgt in de derde ronde voor een verrassing door Elena Dementieva uit te schakelen. De Russische komt in beide sets op voorsprong, maar verliest uiteindelijk met 4-6 en 5-7. Dinara Safina behaalde de kwartfinales door haar als vierde geplaatste landgenote Maria Sharapova met 7-5 2-6 en 7-5 te verslaan. De als eerste geplaatste Amélie Mauresmo wordt in de achtste finales uitgeschakeld. De thuisspelende Française delft het onderspit tegen de Tsjechische Nicole Vaidisova. De setstanden zijn na ruim twee uur spelen 6-7 (5) 6-1 6-2. De finale bij de vrouwen gaat tussen Justine Henin-Hardenne en Svetlana Koeznetsova. In een Belgische onderonsje is Henin duidelijk te sterk voor Kim Clijsters: 6-3, 6-2. Koeznetsova verslaat in de halve finale de bijna vier jaar jongere Tsjechische Nicole Vaidisova in drie sets met de standen 5-7 7-6 en 6-2. In de finale weet Justine Henin-Hardenne haar titel te prolongeren. De Belgische wint met 6-4 6-4 van de Russische Svetlana Kuznetsova.

De Russische Vera Zvonareva wint het tennistoernooi in het Engelse Birmingham. In de finale is ze met twee keer 7-6 te sterk voor de Amerikaanse Jamea Jackson. Henin-Hardenne schrijft bij haar eerste deelname meteen het prestigieuze toernooi van Eastbourne op haar naam. De winnares van Roland Garros troeft Anastasia Myskina af: 4-6, 6-1, 7-6 (5). Michaëlla Krajicek wint het Ordina Open in Rosmalen. In de finale is de 17-jarige Nederlandse in twee sets te sterk voor de Russische Dinara Safina, setstanden zijn 6-3 en 6-4.

Lleyton Hewitt wint voor de vierde keer in zijn loopbaan het ATP-toernooi van Queen’s. De Wimbledonwinnaar van 2002 boekt in de finale een regelmatige zege op James Blake: 6-4 en 6-4. Roger Federer wint voor de vierde maal achtereen het grastoernooi van Halle. De Zwitser pakt bovendien zijn 41e graszege op rij, een gedeeltelijk record. De Zweed Björn Borg zette tussen 1976 en 1981 eenzelfde prestatie neer. De Fransman Richard Gasquet prolongeert zijn titel op het grastoernooi van Nottingham. De Fransman toont zich te sterk voor tweevoudig winnaar Jonas Björkman: 6-4, 6-3. Net als in 2005 wint Mario Ancic de Ordina Open. De Kroaat verslaat Jan Hernych in de eindstrijd.

Andre Agassi is bezig aan zijn laatste maanden als proftennisser. The Las Vegas Kid maakt eind juni bekend dat hij na de US Open stopt.


Peter Wessels en Elise Tamaëla weten zich niet te plaatsen voor het hoofdtoernooi van Wimbledon. Beide Nederlanders verliezen in de kwalificaties.

Roger Federer wint in de eerste ronde relatief eenvoudig van ‘dark horse’ Richard Gasquet: 6-3, 6-2, 6-2. Met zijn overwinning verbetert Federer het grasrecord van Björn Borg. Melle van Gemerden plaatst zich ook voor de tweede ronde. De Nederlander, die voor het eerst aan het Grand Slam-toernooi meedoet, is met 6-4, 7-5 en 7-5 te sterk voor de Brit Joshua Goodall. On de tweede ronde gaat Van Gemerden met 2-6, 0-6 en 1-6 onderuit tegen de Amerikaan Mardy Fish: 2-6, 0-6, 1-6.

Michaella Krajicek slaagt er niet in om de tweede ronde te bereiken . De Nederlandse gaat met 7-5 en 6-3 onderuit tegen de Australische Samantha Stosur.

Schaatsen

Sabine Völker stopt met schaatsen. De 33-jarige Duitse mist de motivatie om nog langer door te gaan. In totaal pakte ze vier olympische medailles, waaronder goud in Turijn op de ploegenachtervolging. Haar succesvolste seizoen was 2001/2002, waarin ze de wereldbeker over 1.000 meter won en ook een wereldrecord schaatste op die afstand. Tijdens de Spelen van Salt Lake City pakte ze bovendien driemaal eremetaal: brons op de 500 meter en zilver op de 1.000 en 1.500 meter.

Wopke de Vegt wordt de nieuwe bondscoach van de schaatsbond KNSB. Samen met manager topsportzaken Arie Koops en technisch directeur Hans Gootjes zal hij de technische staf gaan vormen.

Het WK allround schaatsen mag voortaan weer drie dagen duren. Tijdens een congres in Boedapest besluit de overkoepelende organisatie ISU dat.

Wielrennen

Astana, een consortium van de vijf grootste Kazachstaanse ondernemingen, wordt de nieuwe sponsor van de wielerploeg van Manolo Saiz. Liberty Seguros trok zich in mei terug als sponsor, nadat bekend werd dat Saiz opgepakt was in de Spaanse dopingzaak. Alexander Vinokourov zegt begin juni dat hij vertrouwen blijft houden in Manolo Saiz. 8 juni legt Manolo Saiz vrijwillig al zijn taken bij de Astana-Würth-ploeg neer. Dit doet hij zodat de ploeg toch nog een kans maakt om te mogen deelnemen aan de Tour de France.

Op 26 juni is er opnieuw opschudding in het wielerpeloton. De Spaanse krant El Pais meldt dat er een onderzoek loopt naar Jan Ullrich. De Duitser is in verband gebracht met doping na onduidelijkheden met namen op zakjes bloed.

Peter van Petegem zal volgend jaar niet meer voor Davitamon-Lotto rijden. Het Belgische ProTour-team wil meer jongere renners aantrekken. Gert Steegmans [url=http://sport.fok.nl/sport/nieuws/25879]
komt vanaf volgend seizoen[/url] uit voor het Belgische Quick Step. De Belg, die momenteel nog uitkomt voor Davitamon -Lotto, is een van de revelaties van dit seizoen. Leon van Bon fietst komend seizoen opnieuw voor Rabobank. De 34-jarige coureur komt over van Davitamon-Lotto en tekent een contract voor één seizoen. Denis Menchov rijdt ook de komende twee seizoenen in het tricot van Rabobank. Dat maaktt de ploegleiding van de bankiersploeg bekend.

Tom Boonen is de winnaar geworden van de 21st editie van Veenendaal - Veenendaal. Boonen blijft in de sprint Steffen Radochla en Max van Heeswijk voor. Steven de Jongh, die de sprint aantrekt voor zijn ploeggenoot, eindigt op een vierde plaats. Voor de tweede maal in zijn carrièrewint Jan Ullrich de Ronde van Zwitserland. De 32-jarige Duitser grijpt de
macht in de afsluitende tijdrit.

Stef Clement eist de Nederlandse titel in het tijdrijden voor zich op. De 23-jarige renner van Bouygues Telecom blijft Erik Dekker met slechts vijf seconden voor. Michael Boogerd wordt in Maastricht voor de derde keer Nederlands kampioen wielrennen op de weg. Sebastian Langeveld uit Lisse eindigt verrassend als tweede, terwijl Karsten Kroon de derde plaats pakt.

Ook elders in Europa wordt er gestreden om de nationale truien. In Duitsland pakt Dirk Müller verrassend de titel. De 32-jarige renner van VC Frankfurt blijft Matthias Kessler en Jens Voigt voor op een zware omloop in Klingenthal. Nico Eeckhout wordt kampioen van België. De koers stond in het teken van barre weersomstandigheden. In Frankrijk eist Florent Brard de zege op. De coureur van Caisse d’Epargne komt solo aan. Paolo Bettini hult zich na drie jaar opnieuw in het Italiaanse nationale tricot. Il Grillo haalt in de slotfase Danilo Di Luca bij en toont zich de snelste van een tienkoppige, koninklijke kopgroep. Spanje moet het dit seizoen doen zonder een nationale kampioen. De renners staken uit protest tegen de dopinggeruchten.

De Francaise Jeannie Longo wint haar 51e nationale titel. 48 uur nadat ze ook al nationaal tijdritkampioen wordt, pakte ze ook de titel op de weg. Longo heeft een kleine minuut voorsprong op een groepje van zestien achtervolgende vrouwen.

Overige sporten

Tijdens de Reebok Grand Prix in New York verbetert Meseret Defar het wereldrecord op de 5.000 meter. Met een tijd van 14.24,53 is de Ethiopische 0,15 seconde sneller dan de Turkse Elvan Abeylegesse in 2004. Tatyana Lysenko heeft zich opnieuw het wereldrecord kogelslingeren toegeëigend. De 22-jarige Russin slingert het projectiel naar een afstand van 77,41 meter. Lysenko verbetert daarmee het slechts twee weken oude record van Gulfiya Khanafeyeva, die tot 77,26 meter kwam.

Miranda Boonstra plaatst zich middels een Nederlands record voor de EK atletiek in Göteborg. In het Belgische Neerpelt komt Boonstra tot 9.47,87 op de 3.000 meter steeple-chase. Rutger Smith scherpt zijn eigen nationale record kogelstoten aan. Smith stoot de kogel bij wedstrijden om de Gouden Spike liefst 21.62 meter. Smith doet het daarmee 21 centimeter beter dan in juli 2005 tijdens deNelli Cooman Games in Stadskanaal.

De Nederlandse herenvolleybalploeg plaatst zich voor het Europees kampioenschap dat volgend jaar in Rusland wordt gehouden. Het team van bondscoach Peter Blangé wint overtuigend met 3-0 van Zweden (setstanden 25-12 25-16 25-20), en is met die overwinning zeker van het EK.

Raymond van Barneveld wint zijn eerste grote titel bij de PDC. The Man schrijft de UK Open op zijn naam.

De Nederlandse badmintonster Mia Audina slaagt er niet in om de Singapore Open op haar naam te schrijven. Audina moet in de finale haar meerdere erkennen in de Française Pi Hongyan. In twee spannende games gaat de Nederlandse ten onder: 20-22 en 20-22.

De Miami Heat worden voor het eerst in hun bestaan kampioen van de NBA. In Dallas werden de Mavericks verslagen, waardoor de eindstand in de series op 4-2 werd gebracht.

Op overtuigende wijze winnen de Nederlandse hockeymannen het invitatietoernooi om de Sultan Azlan Shah Cup in Kuala Lumpur. De ploeg van bondscoach Roelant Oltmans is met 6-2 in de finale te sterk voor Australië.

[Terugblik] Mei

Mei

Tennis

Serena Williams doet niet mee aan Roland Garros en Wimbledon. De Amerikaanse, die diep is weggezakt op de WTA-ranking, heeft al maanden last van haar knieën en enkels. Kim Clijsters behaalt begin mei haar eerste toernooizege van 2006. De Vlaamse verslaat Svetlana Kuznetsova in de finale van Warschau met 7-5 en 6-2. De eerste volledig Chinese tennisfinale ooit, tijdens het toernooi in Estoril, wordt gewonnen door Jie Zheng. De zege wordt de 22-jarige speelster in de schoot geworpen nadat haar landgenote Na Li bij de stand 6-7 (6) 7-5 op moet geven met een blessure aan het bovenbeen. Shahar Peer wint het WTA-toernooi in het Tsjechische Praag. De als derde geplaatste Israëlische verslaat in de finale de Australische Samantha Stosur met de setstanden 4-6, 6-2 en 6-1.

Op passende wijze neemt de Russische tennisster Nadia Petrova revanche voor de nederlaag vorig jaar in de finale van het toernooi in Berlijn. In een herhaling van de eindstrijd van 2005 verslaat ze de Belgische Justine Henin-Hardenne in drie sets, setstanden waren 4-6 6-4 en 7-5. De Israëlische Shahar Peer wint het WTA-toernooi in het Turkse Istanbul. Peer, als vierde geplaatst, verslaat in de finale de Russische Anastasia Myskina met de setstanden 1-6, 6-3 en 7-6. Het 17-jarige talent Nicole Vaidisova is de beste in het Franse Straatsburg. De Tsjechische, die in Straatsburg als tweede geplaatst is, verslaat in de finale de Chinese Shuai Peng met 7-6 en 6-3.

De Belgische tennisser Olivier Rochus brengt het toernooi van München op zijn naam. In de eerste compleet Belgische finale in het mannentennis is hij met 6-4 en 6-2 te sterk voor Kristof Vliegen. Rafael Nadal wint op heroïsche wijze het Masterstoernooi van Rome. In een strijd der titanen klopt hij Roger Federer na vijf zinderende sets. Nadal evenaart met zijn zege het record aantal aaneengesloten overwinningen op gravel. De Rus Nikolay Davydenko brengt het ATP-toernooi in het Oostenrijkse Portschach op zijn naam. De als eerste geplaatste Davydenko verslaat in de finale vrij eenvoudig Andrei Pavel met de setstanden 6-0 en 6-3.


Uit de loting voor het Grand Slam-toernooi van Roland Garros blijkt dat Michaëlla Krajicek in de eerste ronde de als zevende geplaatste Patty Schnyder treft, terwijl Raemon Sluiter de degens kruist met Jarkko Nieminen, de nummer zestien van de plaatsingslijst. Als lucky loser mag Melle van Gemerden toch meedoen aan het hoofdtoernooi. Hij moet het in de eerste ronde opnemen tegen Juan Monaco.

Krajicek gaat in de eerste ronde in twee sets kansloos onderuit tegen Schnyder: 1-6 en 2-6. In de eerste set wordt Krajicek, die ook de vorige twee ontmoetingen tegen de Zwitserse verloor, alle kanten opgestuurd. Schnyder is duidelijk de betere en laat in de eerste set 19 winners noteren. En ook in de tweede set loopt de Nederlandse achter de feiten aan. Nadia Petrova, met drie graveltoernooien op zak (en een zege op Henin) een favoriet voor de eindzege, verliest in de eerste ronde verrassend met tweemaal 2-6 van Akiko Morigami.

Sluiter plaatst zich vrij eenvoudig voor de tweede ronde bij de mannen.. Bij een 2-1 voorsprong in de derde set voor de Nederlander geeft Nieminen op. Ook de tweede ronde overleeft Sluiter. De Nederlander is in drie sets te sterk voor Nicolás Lapentti uit Ecuador met de setstanden 6-1, 6-4 en 6-1. Van Gemerden gaat in de eerste ronde onderuit. De Nederlander verliest van de Argentijn Monaco: 3-6, 2-6 en 4-6.

Schaatsen

Kip Carpenter rijdt de komende twee seizoenen voor de nieuwe schaatsploeg van DSB. De Amerikaanse sprinter zal volledig deel uit gaan maken van de formatie van coach Jac Orie.

Ab Krook wordt koninklijk onderscheiden. De voormalig bondstrainer en topsportcoördinator neemt na 22 dienstjaren afscheid bij de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB), en wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De Nederlander Bart Schouten wordt aangesteld als bondscoach van de Duitse schaatsers. Schouten wordt verantwoordelijk voor de Duitse mannen. Markus Eicher, de trainer van Anni Friesinger, wordt bondscoach bij de vrouwen.

Wielrennen

Stefano Garzelli wint Rund um den Henninger-Turm. Na een koers over 190 kilometer in en rond Frankfurt, traditioneel gehouden op 1 mei, is de Italiaan de sterkste in de massasprint.

De Baskische wielerploeg Euskaltel blijft nog minstens twee jaar in het peloton. De ploegleiding maakt dit begin mei bekend. Begin 2006 was er nog sprake dat Euskaltel de sponsoring zou stoppen vanwege de magere resultaten van de laatste seizoenen. Maar onder meer door het goede presteren van Samuel Sanchez in de Ronde van Baskenland zijn de oranje shirts nog zeker tot en met 2008 te zien.

Thomas Dekker zal voor de wielerploeg van de Rabobank op 1 juli zijn debuut maken in de Tour de France. Dat zegt ploegleider Erik Breukink begin mei .

Op 23 mei wordt Manolo Saiz, de ploegleider van wielerploeg Liberty Seguros, opgepakt door de Spaanse politie. Saiz wordt samen met dokter Eufemiano Fuentes opgepakt. Fuentes zou de renners systematisch doping hebben toegebracht om vervolgens hun bloed zodanig te behandelen dat ze niet betrapt werden bij de controles. Bij huiszoekingen op minstens vier plaatsen worden eveneens hoeveelheden bloed en dopingproducten gevonden.

Twee dagen later trekt sponsor Liberty Seguros van het gelijknamige team zich terug als hoofdsponsor. De verzekeringsmaatschappij komt tot dit besluit nadat vijf ploegleden worden aangehouden in verband met de grootschalige dopingzaak. Ook wordt er bekend dat de Spaanse politie bij een grootscheepse zoektocht naar doping fiches gevonden heeft met daarop 200 namen van renners. Het betreft behalve Spaanse ook buitenlandse renners, voornamelijk rijdend voor Spaanse ploegen. Ook de namen Ivan Basso en Jan Ullrich vallen, maar beiden ontkennen contact te hebben gehad met dokter Fuentes.

De Duitse wielrenner Danilo Hondo wordt eind mei opnieuw geschorst. Het hoogste gerechtshof vernietigt een eerdere uitspraak van een kantongerecht die Hondo in april dit jaar vrijpleitte. Hondo, een Duitser die met een Zwitserse licentie fietst, kreeg een schorsing opgelegd van twee jaar nadat hij werd betrapt in de Ronde van Murcia.

Overige sporten

Graeme Dott wint het 888.com World Championship Snooker in de Crucible. De Schot verslaat de Engelsman Peter Ebdon met 18-14 na twee lange dagen snooker.

De 16-jarige golfster Michelle Wie uit Honolulu baart opzien door voor het eerst de finaleronde te halen van een mannentoernooi op het hoogste niveau. Na 61 jaar evenaart Wie de prestatie van Babe Zaharias die als enige vrouw ooit de cut haalde, bij het Los Angeles Open van 1945.

De Nederlandse badmintondames kunnen in de finale van het WK voor landenteams niet voor een stunt zorgen. China is met 3-0 te sterk voor Oranje. De Chinese mannen worden, net als de vrouwen, wereldkampioen bij het WK badminton voor landenteams. In de finale wordt Denemarken met 3-0 verslagen.

Justin Gatlin loopt een nieuwt wereldrecord op de 100 meter. De Amerikaan noteert in Doha een nieuwe toptijd van 9,76 seconden, 0,01 seconde beter dan het oude record van Asafa Powell. Een week later blijkt dat de tijd van Gatlin niet klopt vanwege een fout in de tijdwaarneming. Volgens de internationale atletiekunie IAAF wordt de finish door Justin Gatlin gepasseerd in een exacte tijd van 9,766. Dit zou vervolgens dan afgerond moeten worden naar 9,77, wat hoogstens een evenaring van het wereldrecord van Afasa Powell betekent.

Voor het eerst in de clubgeschiedenis veroveren de handbalsters van Van der Voort Quintus de nationale titel. De ploeg van trainer René Romeijn wint in Kwintsheul het derde en beslissende duel van SEW met 23-15.

Vloet vertrek bij Sparta

Tijdens de persconferentie, na afloop van de competitiewedstrijd tegen FC Twente, heeft Wiljan Vloet gisteravond gezegd dat hij aan het van dit seizoen vertrekt bij Sparta.

"Ik heb het gevoel dat ik door de club niet serieus wordt genomen," aldus Vloet over zijn relatie met de directie. "Ik heb hier een vakantiejob, ik zou hier veel meer willen doen. Maar de club wil rechtsaf en ik wil linksaf. En zo kan ik niet werken."

Vloet kreeg ook de afgelopen weken weer een aanvaring met enkele mensen binnen de top van Sparta. Nadat de belangrijke sponsor Hans van Heelsbergen in een interview had gezegd dat de peperdure aankoop Sani Kaita uit Nigeria op voorspraak van Vloet naar het Kasteel werd gelokt om vervolgens anoniem op de bank te belanden, eiste de trainer dat de directie via een persbericht zou uitleggen dat niet hij maar andere mensen met de Afrikaan op de proppen waren gekomen. Maar dat statement bleef uit.

"Ik wil als club doorgroeien," aldus Vloet. "Voorbeelden? Ik wil bijvoorbeeld een fulltime keeperstrainer en de club wil een parttimer. Ivan Cvetkov mag vertrekken, maar ik wil niet dat hij weg gaat. Hij speelt geweldig. Dat soort dingen. Ik heb heel veel ervaring als hoofd opleidingen, maar bij Sparta mag ik niet eens meepraten."

Koninklijke onderscheiding voor Sonja Barend

Icoon TelevisieScheidend tv-icoon Sonja Barend is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ze kreeg die onderscheiding uit handen van de Amsterdamse burgemeester Cohen ter gelegenheid van haar laatste televisieshow 'Sonja: En morgen gezond weer op'.

Paul de Leeuw
De 66-jarige Sonja Barend, die haar tv-loopbaan begon in 1966, nam zaterdag afscheid van televisiekijkend Nederland in een speciale aflevering van haar programma 'Sonja'. Voor het eerst in haar carrière wist ze vooraf niet wie in haar programma te gast zouden zijn en hoe de uitzending zou verlopen. Collega Paul de Leeuw leidde de Amsterdamse, ook tot haar eigen verrassing, door haar afscheidsprogramma.

Onderscheiden
In deze bijzondere show waren onder meer Paul Witteman, Danny de Munk en Frits Barend te gast. Daarna kwam haar laatste gast, Job Cohen, haar de koninklijke onderscheiding overhandigen voor haar verdiensten op sociaal-maatschappelijk terrein.

Sonja Barend
'Voor straks lekker slapen en morgen gezond weer op'

Geldhond snuffelt 4 miljoen euro bij elkaar

Icoon Opmerkelijk De geldhond Tara van de Douane heeft in het afgelopen jaar vier miljoen euro bijelkaar gesnuffeld op de luchthaven Schiphol. Dat meldde het ministerie van Financiën zaterdag.

Tara moet voorkomen dat zwart geld of geld voor terroristische activiteiten cash wordt vervoerd. De hond kan geld ruiken door de geur van het gebruikte papier en de inkt. Tara's grootste vangst was een half miljoen euro. Dat geld was ingenaaid in leggings, die gedragen werden onder joggingbroeken.

De hond is ingezet omdat het volgend jaar verplicht wordt voor mensen om zich aan te geven als ze reizen met grote bedragen op zak. Vanaf juni 2007 moeten reizigers binnen de Europese Unie zich melden als ze meer cash bij zich hebben dan 10.000 euro. Nu ligt de grens nog op 15.000 euro.

Berkowitz naar Eiffel Towers

Landskampioen Eiffel Towers uit Den Bosch heeft tot en met het einde van het huidige seizoen een overeenkomst gesloten met de 24-jarige Roye Berkowitz uit Israël.

Roye Berkowitz is de zoon van de beroemde Mickey Berkowitz, die beschouwd wordt als de beste Israëlische basketballer ooit. Hij zal, naast Sam Jones, de pointguard positie binnen de Bossche selectie gaan invullen.

Berkowitz kwam op de Haarlem Basketball Week uit voor het nationale team van Israël.

Laatste reviews en specials
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
©FOK.nl e.a.