Executeurs bespotten Saddam

De sjiitische executeurs van de zaterdag terechtgestelde Saddam Hussein hebben hem in de laatste momenten van zijn leven honend bespot. Kort voor zij het valluik van de galg openden, riepen aanwezigen in de executieruimte de naam van een van zijn tegenstanders.

Dit blijkt uit een video die via Arabische nieuwszenders en internet is verspreid. Op de beelden, naar het zich laat aanzien genomen met een mobiele telefoon, is te horen hoe mannen 'Muqtada, Muqtada, Muqtada' roepen. Zij verwijzen daarmee naar Muqtada al-Sadr, een radicale sjiitische geestelijke wiens vader en oom door de geheime dienst van de soennitische moslim Saddam Hussein werden vermoord.

Al-Sadr is sinds de verdrijving van Hussein een van de belangrijkste sjiitische leiders geworden. Iemand zegt verder tegen Saddam dat hij rechtstreeks in de hel zal verdwijnen.

Saddam, met de strop om de nek, reageert sarcastisch en zegt dat zijn tegenstanders zich niet mannelijk gedragen. Hij blijft in zijn laatste momenten echter kalm. De stem van Saddam wordt abrupt afgebroken als, terwijl hij de islamitische geloofsbelijdenis opzegt, het metalen valluik zich opent en de ophanging een feit is.

Getuigen hadden al gezegd dat de aanwezigen vreugdekreten riepen bij de executie. Bij de beelden die de officiële Iraakse televisie tot nog toe had getoond, uit een ander gezichtspunt, was echter geen geluid te horen.

Saddam Hussein
Filmpje executie

Begraven
De voormalig dictator is zondagochtend begraven bij Tikrit. De ceremonie werd bijgewoond door honderd mensen, onder wie de gouverneur van Salaheddin.

''Saddam Hussein is vandaag begraven in een graf in Awja dat tijdens zijn regime is gebouwd'', zei een familielid. Op de begraafplaats liggen verscheidene familieleden van de zaterdag opgehangen ex-president, onder wie zijn zoons Uday en Qusay. Die werden in 2003 gedood door Amerikaanse troepen.

Het lichaam van Saddam werd zaterdag formeel overgedragen aan de leider van Saddams stam. Die vervoerde het stoffelijk overschot naar Tikrit, de geboortestad van de dictator. De familie had eerder meegedeeld dat Saddam zou worden begraven in Ramadi.