'Ontvoering' mascotte Walibi voorkomen

Icoon Domme criminelenDertien mannen uit het Friese Oldeberkoop zijn zaterdag door de politie Flevoland opgepakt vanwege 'ontvoering' van de mascotte van pretpark Walibi World in Biddinghuizen. Het bleken dezelfde Friezen - van de Oldeberkoopse oudejaarsvereniging De Geitefok - te zijn die in de nacht van vrijdag op zaterdag ook al het beeld van renpaard Bonfire van Anky van Grunsven probeerden te stelen. Ook dat kon de politie voorkomen.

De mannen hadden nu kangoeroe Walibi achter op een aanhanger geladen in het kader van hun traditionele oudejaarsstunt. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

De mannen uit Olderbekoop hadden de kangoeroe volgens een woordvoerster van het pretpark 'op vakkundige wijze' verwijderd met behulp van ladders en gereedschap. Walibi staat normaal gesproken op de grote wereldbol bij de ingang van het attractiepark. De dieven wilden bij de nieuwjaarsviering met het beeld gaan rondrijden in hun dorp.

De politie kreeg zaterdag meerdere meldingen van ooggetuigen. Die getuigen vonden het nogal verdacht dat ze Walibi zagen langsrijden op een aanhangwagentje. De politie Flevoland wist de daders op de A6 ter hoogte van Swifterbant aan te houden. Enkele andere daders meldden zich vervolgens uit eigen beweging op het politiebureau.

Walibi verblijft nu tijdelijk op het politiebureau in Lelystad. Volgens het pretpark lijkt het beeld vooralsnog onbeschadigd. De dertien mannen hebben een proces-verbaal gekregen en mochten daarna weer naar huis.