Navratilova tegen 'genezen' homoschapen

Rob (R@b)
WetenschapEén van werelds beste tennisspeelsters ooit, Martina Navratilova, maakt zich boos op experimenten die Amerikaanse wetenschappers uitvoeren om 'homofiele' schapen te genezen. Het betreft rammen die weinig belangstelling tonen voor vrouwelijke soortgenoten.

Onderzoekers aan de universiteit van Oregon hebben door studie van de hersenactiviteiten de mechanismen vastgelegd van 'mannelijk georiënteerde' rammen en door het inspuiten van hormonen hebben ze naar eigen zeggen ''goede resultaten'' geboekt bij het veranderen van de seksualiteit van de dieren.

Samen met Navratilova, die er nooit een geheim van heeft gemaakt lesbisch te zijn, hebben andere wetenschappers en homobelangengroepen verontrust op de experimenten gereageerd. Navratilova heeft gepleit voor ''het recht van schapen om gay te zijn.''

Volgens de verontruste wetenschappers en andere belanghebbenden dienden de proeven geen ander doel dan in de toekomst homofilie bij mensen te kunnen 'genezen' en uiteindelijk uit te bannen door eerst de kans op homoseksuele nakomelingen te laten vaststellen en zwangere vrouwen dan te laten kiezen of ze dat, via een hormoonbehandeling, willen tegengaan.

Voorstanders van het onderzoek zeggen dat het wellicht aanzet tot ''grotere keuzevrijheid voor ouders.'' Ander specialisten hebben echter opgeroepen tot het stopzetten van de experimenten.