[Terugblik] September

Maikel (WeebI)
Terugblik september:

September begon met het verrassende debuut van Theo Janssen in de basisopstelling van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg. Een wedstrijd die in het Josy Barthel stadion op 2 september uiteindelijk met 0-1 werd gewonnen door een doelpunt van Joris Mathijsen. De woensdag daarop was Wit-Rusland de tegenstander in het Philipsstadion. Nederland had minder moeite met de Wit-Russen dan met Luxemburg. Door twee doelpunten van Robin van Persie en een late treffer van Dirk Kuijt werd het 3-0 voor de ploeg van bondscoach Marco van Basten.

Frederic Kanouté mag volgens zijn geloof niet met de shirtsponsor 888.com spelen. Na lang overleg met club en sponsor mocht de Malinese spits van Sevilla uiteindelijk het logo afplakken. Windeieren legde het hem niet. De van Tottenham Hotspur overgenomen aanvaller sloot 2006 af als topscorer van Spanje. De Engelse kampioen Chelsea kwam op 5 september met een wel heel opmerkelijk bericht. Ex-speler William Gallas dreigde met het maken van eigen doelpunten als Chelsea hem in de selectie zou opnemen. De Franse verdediger wilde weg bij de club, en zou zich daarbij onprofessioneel hebben gedragen. De vice-wereldkampioen vertrok in augustus naar stadsrivaal Arsenal. Gallas zelf beweerde dat Chelsea loog.

Marco Materazzi heeft zich in een interview met La Gazzetta dello Sport uitgelaten over de uitspraken die hij deed in de veelbesproken WK-finale. Daarin eiste hij samen met opponent Zinedine Zidane een hoofdrol op, door de Fransman te beledigen. De ex-speler van Real Madrid was daar niet van gediend en verkocht de Italiaanse verdediger een kopstoot. “Ik trok hem aan zijn shirt, en hij zei tegen mij: ‘als je mijn shirt zo graag wilt hebben, geef ik het je na afloop.’ Ik antwoordde dat ik liever zijn zuster had”, aldus de speler van Internazionale. De Spaanse bondscoach Luis Aragonés diende op 11 september zijn ontslag in bij de Spaanse voetbalbond. De trainer is op dit moment echter nog steeds in dienst van de Spanjaarden omdat de bond het ontslag niet accepteerde. De RFEF had naar eigen zeggen nog alle vertrouwen in Aragonés, ondanks de slechte resultaten. Volgens AC Milan-verdediger Kaladze maakte de naar Chelsea vertrokken Andriy Shevchenko een grote fout door Italië voor Engeland te verruilen.

FC Barcelona-voorzitter Joan Laporta gaf medio september aan dat hij serieuze interesse had in Ajacied Wesley Sneijder. Intussen sloot spits Samuel Eto’o van dezelfde Spaanse club een deal met Ford. Voor elk doelpunt dat hij maakt ontvangt hij een auto. Hij gaf zelf aan dat hij bij meer dan zeventien goals de auto’s beschikbaar zou stellen aan mensenrechtenorganisaties in Afrika. Of de spits uit Kameroen ook daadwerkelijk zoveel gaat scoren lijkt onwaarschijnlijk. De regerend Spaans topschutter liep een ernstige knieblessure op in het Champions League-duel met Werder Bremen. Kersverse Madrileen Ruud van Nistelrooij haalde hard uit naar bondscoach Marco van Basten. “Het jammere is dat de bondscoach zich niet alleen laat leiden door voetbalkwaliteiten van spelers, maar ook door andere dingen. Ik noem dat het 'ik mag je-gehalte”, aldus de spits. Van Basten zelf reageerde met het volgende: “Wij selecteren op voetbalkwaliteiten”.

Heracles Almelo-spits Sota Hirayama vertrok bij de Twentse club na overleg met de directie. De Japanner wilde in zijn thuisland zijn studie gaan vervolgen. Een week later werd bekend dat Hirayama tekende bij FC Tokyo. Jefferson Farfán liep in de wedstrijd tegen Feyenoord een zware hersenschudding op. De Peruviaan zou enkele weken niet inzetbaar zijn voor zijn club PSV. Ook André Bahia van Feyenoord liep een hersenschudding op op 24 september. De verdediger zou twee wedstrijden langs de kant staan. Eind september raakte ook Ajacied Klaas Jan Huntelaar geblesseerd, waardoor hij moest afzeggen voor het Nederlands elftal.