[Terugblik] Mei

Mei

Tennis

Serena Williams doet niet mee aan Roland Garros en Wimbledon. De Amerikaanse, die diep is weggezakt op de WTA-ranking, heeft al maanden last van haar knieën en enkels. Kim Clijsters behaalt begin mei haar eerste toernooizege van 2006. De Vlaamse verslaat Svetlana Kuznetsova in de finale van Warschau met 7-5 en 6-2. De eerste volledig Chinese tennisfinale ooit, tijdens het toernooi in Estoril, wordt gewonnen door Jie Zheng. De zege wordt de 22-jarige speelster in de schoot geworpen nadat haar landgenote Na Li bij de stand 6-7 (6) 7-5 op moet geven met een blessure aan het bovenbeen. Shahar Peer wint het WTA-toernooi in het Tsjechische Praag. De als derde geplaatste Israëlische verslaat in de finale de Australische Samantha Stosur met de setstanden 4-6, 6-2 en 6-1.

Op passende wijze neemt de Russische tennisster Nadia Petrova revanche voor de nederlaag vorig jaar in de finale van het toernooi in Berlijn. In een herhaling van de eindstrijd van 2005 verslaat ze de Belgische Justine Henin-Hardenne in drie sets, setstanden waren 4-6 6-4 en 7-5. De Israëlische Shahar Peer wint het WTA-toernooi in het Turkse Istanbul. Peer, als vierde geplaatst, verslaat in de finale de Russische Anastasia Myskina met de setstanden 1-6, 6-3 en 7-6. Het 17-jarige talent Nicole Vaidisova is de beste in het Franse Straatsburg. De Tsjechische, die in Straatsburg als tweede geplaatst is, verslaat in de finale de Chinese Shuai Peng met 7-6 en 6-3.

De Belgische tennisser Olivier Rochus brengt het toernooi van München op zijn naam. In de eerste compleet Belgische finale in het mannentennis is hij met 6-4 en 6-2 te sterk voor Kristof Vliegen. Rafael Nadal wint op heroïsche wijze het Masterstoernooi van Rome. In een strijd der titanen klopt hij Roger Federer na vijf zinderende sets. Nadal evenaart met zijn zege het record aantal aaneengesloten overwinningen op gravel. De Rus Nikolay Davydenko brengt het ATP-toernooi in het Oostenrijkse Portschach op zijn naam. De als eerste geplaatste Davydenko verslaat in de finale vrij eenvoudig Andrei Pavel met de setstanden 6-0 en 6-3.


Uit de loting voor het Grand Slam-toernooi van Roland Garros blijkt dat Michaëlla Krajicek in de eerste ronde de als zevende geplaatste Patty Schnyder treft, terwijl Raemon Sluiter de degens kruist met Jarkko Nieminen, de nummer zestien van de plaatsingslijst. Als lucky loser mag Melle van Gemerden toch meedoen aan het hoofdtoernooi. Hij moet het in de eerste ronde opnemen tegen Juan Monaco.

Krajicek gaat in de eerste ronde in twee sets kansloos onderuit tegen Schnyder: 1-6 en 2-6. In de eerste set wordt Krajicek, die ook de vorige twee ontmoetingen tegen de Zwitserse verloor, alle kanten opgestuurd. Schnyder is duidelijk de betere en laat in de eerste set 19 winners noteren. En ook in de tweede set loopt de Nederlandse achter de feiten aan. Nadia Petrova, met drie graveltoernooien op zak (en een zege op Henin) een favoriet voor de eindzege, verliest in de eerste ronde verrassend met tweemaal 2-6 van Akiko Morigami.

Sluiter plaatst zich vrij eenvoudig voor de tweede ronde bij de mannen.. Bij een 2-1 voorsprong in de derde set voor de Nederlander geeft Nieminen op. Ook de tweede ronde overleeft Sluiter. De Nederlander is in drie sets te sterk voor Nicolás Lapentti uit Ecuador met de setstanden 6-1, 6-4 en 6-1. Van Gemerden gaat in de eerste ronde onderuit. De Nederlander verliest van de Argentijn Monaco: 3-6, 2-6 en 4-6.

Schaatsen

Kip Carpenter rijdt de komende twee seizoenen voor de nieuwe schaatsploeg van DSB. De Amerikaanse sprinter zal volledig deel uit gaan maken van de formatie van coach Jac Orie.

Ab Krook wordt koninklijk onderscheiden. De voormalig bondstrainer en topsportcoördinator neemt na 22 dienstjaren afscheid bij de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB), en wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De Nederlander Bart Schouten wordt aangesteld als bondscoach van de Duitse schaatsers. Schouten wordt verantwoordelijk voor de Duitse mannen. Markus Eicher, de trainer van Anni Friesinger, wordt bondscoach bij de vrouwen.

Wielrennen

Stefano Garzelli wint Rund um den Henninger-Turm. Na een koers over 190 kilometer in en rond Frankfurt, traditioneel gehouden op 1 mei, is de Italiaan de sterkste in de massasprint.

De Baskische wielerploeg Euskaltel blijft nog minstens twee jaar in het peloton. De ploegleiding maakt dit begin mei bekend. Begin 2006 was er nog sprake dat Euskaltel de sponsoring zou stoppen vanwege de magere resultaten van de laatste seizoenen. Maar onder meer door het goede presteren van Samuel Sanchez in de Ronde van Baskenland zijn de oranje shirts nog zeker tot en met 2008 te zien.

Thomas Dekker zal voor de wielerploeg van de Rabobank op 1 juli zijn debuut maken in de Tour de France. Dat zegt ploegleider Erik Breukink begin mei .

Op 23 mei wordt Manolo Saiz, de ploegleider van wielerploeg Liberty Seguros, opgepakt door de Spaanse politie. Saiz wordt samen met dokter Eufemiano Fuentes opgepakt. Fuentes zou de renners systematisch doping hebben toegebracht om vervolgens hun bloed zodanig te behandelen dat ze niet betrapt werden bij de controles. Bij huiszoekingen op minstens vier plaatsen worden eveneens hoeveelheden bloed en dopingproducten gevonden.

Twee dagen later trekt sponsor Liberty Seguros van het gelijknamige team zich terug als hoofdsponsor. De verzekeringsmaatschappij komt tot dit besluit nadat vijf ploegleden worden aangehouden in verband met de grootschalige dopingzaak. Ook wordt er bekend dat de Spaanse politie bij een grootscheepse zoektocht naar doping fiches gevonden heeft met daarop 200 namen van renners. Het betreft behalve Spaanse ook buitenlandse renners, voornamelijk rijdend voor Spaanse ploegen. Ook de namen Ivan Basso en Jan Ullrich vallen, maar beiden ontkennen contact te hebben gehad met dokter Fuentes.

De Duitse wielrenner Danilo Hondo wordt eind mei opnieuw geschorst. Het hoogste gerechtshof vernietigt een eerdere uitspraak van een kantongerecht die Hondo in april dit jaar vrijpleitte. Hondo, een Duitser die met een Zwitserse licentie fietst, kreeg een schorsing opgelegd van twee jaar nadat hij werd betrapt in de Ronde van Murcia.

Overige sporten

Graeme Dott wint het 888.com World Championship Snooker in de Crucible. De Schot verslaat de Engelsman Peter Ebdon met 18-14 na twee lange dagen snooker.

De 16-jarige golfster Michelle Wie uit Honolulu baart opzien door voor het eerst de finaleronde te halen van een mannentoernooi op het hoogste niveau. Na 61 jaar evenaart Wie de prestatie van Babe Zaharias die als enige vrouw ooit de cut haalde, bij het Los Angeles Open van 1945.

De Nederlandse badmintondames kunnen in de finale van het WK voor landenteams niet voor een stunt zorgen. China is met 3-0 te sterk voor Oranje. De Chinese mannen worden, net als de vrouwen, wereldkampioen bij het WK badminton voor landenteams. In de finale wordt Denemarken met 3-0 verslagen.

Justin Gatlin loopt een nieuwt wereldrecord op de 100 meter. De Amerikaan noteert in Doha een nieuwe toptijd van 9,76 seconden, 0,01 seconde beter dan het oude record van Asafa Powell. Een week later blijkt dat de tijd van Gatlin niet klopt vanwege een fout in de tijdwaarneming. Volgens de internationale atletiekunie IAAF wordt de finish door Justin Gatlin gepasseerd in een exacte tijd van 9,766. Dit zou vervolgens dan afgerond moeten worden naar 9,77, wat hoogstens een evenaring van het wereldrecord van Afasa Powell betekent.

Voor het eerst in de clubgeschiedenis veroveren de handbalsters van Van der Voort Quintus de nationale titel. De ploeg van trainer René Romeijn wint in Kwintsheul het derde en beslissende duel van SEW met 23-15.