[Terugblik] Juni

Juni

Tennis


Raemon Sluiter gaat onderuit in de derde ronde op Roland Garros. De Nederlander verliest in vijf sets van de Argentijnse qualifier Martin Vassallo Arguello: 6-2, 4-6, 3-6, 6-3 en 1-6. Bij de mannen gaat de finale in Parijs tussen Roger Federer en Rafael Nadal. Nadal wint zijn partij tegen Ivan Ljubicic met de setstanden 6-4, 6-2 en 7-6. Na anderhalf uur tennis bereikt Federer, nadat tegenstander David Nalbandian in de derde set moet opgeven wegens een blessure. Nadal weet zijn titel op Roland Garros te prolongeren. De 20-jarige Spanjaard bezorgt Roger Federer diens eerste nederlaag in een Grand Slam finale: 1-6, 6-1, 6-4, 7-6 (4).

Sharar Peer zorgt in de derde ronde voor een verrassing door Elena Dementieva uit te schakelen. De Russische komt in beide sets op voorsprong, maar verliest uiteindelijk met 4-6 en 5-7. Dinara Safina behaalde de kwartfinales door haar als vierde geplaatste landgenote Maria Sharapova met 7-5 2-6 en 7-5 te verslaan. De als eerste geplaatste Amélie Mauresmo wordt in de achtste finales uitgeschakeld. De thuisspelende Française delft het onderspit tegen de Tsjechische Nicole Vaidisova. De setstanden zijn na ruim twee uur spelen 6-7 (5) 6-1 6-2. De finale bij de vrouwen gaat tussen Justine Henin-Hardenne en Svetlana Koeznetsova. In een Belgische onderonsje is Henin duidelijk te sterk voor Kim Clijsters: 6-3, 6-2. Koeznetsova verslaat in de halve finale de bijna vier jaar jongere Tsjechische Nicole Vaidisova in drie sets met de standen 5-7 7-6 en 6-2. In de finale weet Justine Henin-Hardenne haar titel te prolongeren. De Belgische wint met 6-4 6-4 van de Russische Svetlana Kuznetsova.

De Russische Vera Zvonareva wint het tennistoernooi in het Engelse Birmingham. In de finale is ze met twee keer 7-6 te sterk voor de Amerikaanse Jamea Jackson. Henin-Hardenne schrijft bij haar eerste deelname meteen het prestigieuze toernooi van Eastbourne op haar naam. De winnares van Roland Garros troeft Anastasia Myskina af: 4-6, 6-1, 7-6 (5). Michaëlla Krajicek wint het Ordina Open in Rosmalen. In de finale is de 17-jarige Nederlandse in twee sets te sterk voor de Russische Dinara Safina, setstanden zijn 6-3 en 6-4.

Lleyton Hewitt wint voor de vierde keer in zijn loopbaan het ATP-toernooi van Queen’s. De Wimbledonwinnaar van 2002 boekt in de finale een regelmatige zege op James Blake: 6-4 en 6-4. Roger Federer wint voor de vierde maal achtereen het grastoernooi van Halle. De Zwitser pakt bovendien zijn 41e graszege op rij, een gedeeltelijk record. De Zweed Björn Borg zette tussen 1976 en 1981 eenzelfde prestatie neer. De Fransman Richard Gasquet prolongeert zijn titel op het grastoernooi van Nottingham. De Fransman toont zich te sterk voor tweevoudig winnaar Jonas Björkman: 6-4, 6-3. Net als in 2005 wint Mario Ancic de Ordina Open. De Kroaat verslaat Jan Hernych in de eindstrijd.

Andre Agassi is bezig aan zijn laatste maanden als proftennisser. The Las Vegas Kid maakt eind juni bekend dat hij na de US Open stopt.


Peter Wessels en Elise Tamaëla weten zich niet te plaatsen voor het hoofdtoernooi van Wimbledon. Beide Nederlanders verliezen in de kwalificaties.

Roger Federer wint in de eerste ronde relatief eenvoudig van ‘dark horse’ Richard Gasquet: 6-3, 6-2, 6-2. Met zijn overwinning verbetert Federer het grasrecord van Björn Borg. Melle van Gemerden plaatst zich ook voor de tweede ronde. De Nederlander, die voor het eerst aan het Grand Slam-toernooi meedoet, is met 6-4, 7-5 en 7-5 te sterk voor de Brit Joshua Goodall. On de tweede ronde gaat Van Gemerden met 2-6, 0-6 en 1-6 onderuit tegen de Amerikaan Mardy Fish: 2-6, 0-6, 1-6.

Michaella Krajicek slaagt er niet in om de tweede ronde te bereiken . De Nederlandse gaat met 7-5 en 6-3 onderuit tegen de Australische Samantha Stosur.

Schaatsen

Sabine Völker stopt met schaatsen. De 33-jarige Duitse mist de motivatie om nog langer door te gaan. In totaal pakte ze vier olympische medailles, waaronder goud in Turijn op de ploegenachtervolging. Haar succesvolste seizoen was 2001/2002, waarin ze de wereldbeker over 1.000 meter won en ook een wereldrecord schaatste op die afstand. Tijdens de Spelen van Salt Lake City pakte ze bovendien driemaal eremetaal: brons op de 500 meter en zilver op de 1.000 en 1.500 meter.

Wopke de Vegt wordt de nieuwe bondscoach van de schaatsbond KNSB. Samen met manager topsportzaken Arie Koops en technisch directeur Hans Gootjes zal hij de technische staf gaan vormen.

Het WK allround schaatsen mag voortaan weer drie dagen duren. Tijdens een congres in Boedapest besluit de overkoepelende organisatie ISU dat.

Wielrennen

Astana, een consortium van de vijf grootste Kazachstaanse ondernemingen, wordt de nieuwe sponsor van de wielerploeg van Manolo Saiz. Liberty Seguros trok zich in mei terug als sponsor, nadat bekend werd dat Saiz opgepakt was in de Spaanse dopingzaak. Alexander Vinokourov zegt begin juni dat hij vertrouwen blijft houden in Manolo Saiz. 8 juni legt Manolo Saiz vrijwillig al zijn taken bij de Astana-Würth-ploeg neer. Dit doet hij zodat de ploeg toch nog een kans maakt om te mogen deelnemen aan de Tour de France.

Op 26 juni is er opnieuw opschudding in het wielerpeloton. De Spaanse krant El Pais meldt dat er een onderzoek loopt naar Jan Ullrich. De Duitser is in verband gebracht met doping na onduidelijkheden met namen op zakjes bloed.

Peter van Petegem zal volgend jaar niet meer voor Davitamon-Lotto rijden. Het Belgische ProTour-team wil meer jongere renners aantrekken. Gert Steegmans [url=http://sport.fok.nl/sport/nieuws/25879]
komt vanaf volgend seizoen[/url] uit voor het Belgische Quick Step. De Belg, die momenteel nog uitkomt voor Davitamon -Lotto, is een van de revelaties van dit seizoen. Leon van Bon fietst komend seizoen opnieuw voor Rabobank. De 34-jarige coureur komt over van Davitamon-Lotto en tekent een contract voor één seizoen. Denis Menchov rijdt ook de komende twee seizoenen in het tricot van Rabobank. Dat maaktt de ploegleiding van de bankiersploeg bekend.

Tom Boonen is de winnaar geworden van de 21st editie van Veenendaal - Veenendaal. Boonen blijft in de sprint Steffen Radochla en Max van Heeswijk voor. Steven de Jongh, die de sprint aantrekt voor zijn ploeggenoot, eindigt op een vierde plaats. Voor de tweede maal in zijn carrièrewint Jan Ullrich de Ronde van Zwitserland. De 32-jarige Duitser grijpt de
macht in de afsluitende tijdrit.

Stef Clement eist de Nederlandse titel in het tijdrijden voor zich op. De 23-jarige renner van Bouygues Telecom blijft Erik Dekker met slechts vijf seconden voor. Michael Boogerd wordt in Maastricht voor de derde keer Nederlands kampioen wielrennen op de weg. Sebastian Langeveld uit Lisse eindigt verrassend als tweede, terwijl Karsten Kroon de derde plaats pakt.

Ook elders in Europa wordt er gestreden om de nationale truien. In Duitsland pakt Dirk Müller verrassend de titel. De 32-jarige renner van VC Frankfurt blijft Matthias Kessler en Jens Voigt voor op een zware omloop in Klingenthal. Nico Eeckhout wordt kampioen van België. De koers stond in het teken van barre weersomstandigheden. In Frankrijk eist Florent Brard de zege op. De coureur van Caisse d’Epargne komt solo aan. Paolo Bettini hult zich na drie jaar opnieuw in het Italiaanse nationale tricot. Il Grillo haalt in de slotfase Danilo Di Luca bij en toont zich de snelste van een tienkoppige, koninklijke kopgroep. Spanje moet het dit seizoen doen zonder een nationale kampioen. De renners staken uit protest tegen de dopinggeruchten.

De Francaise Jeannie Longo wint haar 51e nationale titel. 48 uur nadat ze ook al nationaal tijdritkampioen wordt, pakte ze ook de titel op de weg. Longo heeft een kleine minuut voorsprong op een groepje van zestien achtervolgende vrouwen.

Overige sporten

Tijdens de Reebok Grand Prix in New York verbetert Meseret Defar het wereldrecord op de 5.000 meter. Met een tijd van 14.24,53 is de Ethiopische 0,15 seconde sneller dan de Turkse Elvan Abeylegesse in 2004. Tatyana Lysenko heeft zich opnieuw het wereldrecord kogelslingeren toegeëigend. De 22-jarige Russin slingert het projectiel naar een afstand van 77,41 meter. Lysenko verbetert daarmee het slechts twee weken oude record van Gulfiya Khanafeyeva, die tot 77,26 meter kwam.

Miranda Boonstra plaatst zich middels een Nederlands record voor de EK atletiek in Göteborg. In het Belgische Neerpelt komt Boonstra tot 9.47,87 op de 3.000 meter steeple-chase. Rutger Smith scherpt zijn eigen nationale record kogelstoten aan. Smith stoot de kogel bij wedstrijden om de Gouden Spike liefst 21.62 meter. Smith doet het daarmee 21 centimeter beter dan in juli 2005 tijdens deNelli Cooman Games in Stadskanaal.

De Nederlandse herenvolleybalploeg plaatst zich voor het Europees kampioenschap dat volgend jaar in Rusland wordt gehouden. Het team van bondscoach Peter Blangé wint overtuigend met 3-0 van Zweden (setstanden 25-12 25-16 25-20), en is met die overwinning zeker van het EK.

Raymond van Barneveld wint zijn eerste grote titel bij de PDC. The Man schrijft de UK Open op zijn naam.

De Nederlandse badmintonster Mia Audina slaagt er niet in om de Singapore Open op haar naam te schrijven. Audina moet in de finale haar meerdere erkennen in de Française Pi Hongyan. In twee spannende games gaat de Nederlandse ten onder: 20-22 en 20-22.

De Miami Heat worden voor het eerst in hun bestaan kampioen van de NBA. In Dallas werden de Mavericks verslagen, waardoor de eindstand in de series op 4-2 werd gebracht.

Op overtuigende wijze winnen de Nederlandse hockeymannen het invitatietoernooi om de Sultan Azlan Shah Cup in Kuala Lumpur. De ploeg van bondscoach Roelant Oltmans is met 6-2 in de finale te sterk voor Australië.