[Terugblik] Oktober

Maikel (WeebI)
Terugblik oktober:

Op 1 oktober liet Mark van Bommel weten dat hij zich niet meer beschikbaar stelt voor het Nederlands elftal, zolang bondscoach Marco van Basten daar zit. De middenvelder kreeg voor het eerst na het WK weer een oproep van Van Basten, maar bedankte vriendelijk. Oranje aanvoerder Edwin van der Sar vond dit doodzonde, maar begrijpelijk. Hij vond dat Van Bommel en Van Nistelrooij beiden gewoon bij de groep hoorden. Salomon Kalou, de man die lange tijd voor Oranje uit leek te komen maar uiteindelijk geen Nederlandse nationaliteit kreeg, werd op 31 oktober opgeroepen voor zijn vaderland Ivoorkust.

De loting voor de UEFA Cup was voor de Nederlandse clubs een aardige. AZ ontmoette onder meer Sevilla, Heerenveen moest naar Parma, Feyenoord zou tegen FC Basel spelen en Ajax lootte tegen onder meer Espanyol. AZ-coach Louis van Gaal stond in de belangstelling van Bayern München. De Duitse club zou de ex-trainer van onder meer Barcelona en Ajax graag op hun bank willen zien.Chelsea-doelman Petr Cech liep op 15 oktober een schedelbasisfractuur op. De Tsjechische goalie kwam in botsing met een spits van tegenstander Reading. Ook Cechs vervanger Carlos Cudicini haalde het einde niet. Antonio Cassano werd door zijn eigen club Real Madrid geschorst. De Italiaan uitte openlijk zijn onvrede over zijn plek op de bank onder coach Fabio Capello.

Het ging niet goed met Ierland. De groene brigade speelde slecht in oktober, en dat leidde tot een dieptepunt in de uitwedstrijd bij Cyprus (5-2). Het Italiaanse Juventus kwam op 21 oktober uit de min. De club werd teruggezet naar de Serie B met 17 minpunten. Tegen Triestina werden de laatste minpunten weggewerkt. Eind oktober werden deze straffen van Italiaanse clubs zelfs verlaagd. Met Denny Landzaat ging het niet al te best in Engeland. De speler van Wigan Athletic wekte dan ook de teleurstelling van zijn coach.

Nadat de transfer van Steven Defour naar Ajax in de zomer mislukte, maakten de Amsterdammers in oktober bekend nog steeds interesse te hebben in het Belgische talent. Feyenoord-speler Romeo Castelen zou in 2006 niet meer in actie komen, zo werd op 9 oktober bekend. De rechtsbuiten onderging een enkeloperatie. Ajax-spits Ryan Babel blesseerde de binneband van zijn rechterknie in de wedstrijd tegen FC Groningen. De international zou een maand uit de roulatie liggen. Pierre van Hooijdonk kreeg een schorsing van twee wedstrijden aan zijn broek. De spits van Feyenoord kreeg deze straf na de grove overtreding op Urby Emanuelson in de verloren klassieker tegen Ajax (0-4).