[Terugblik] Juli

Olga (Nuongirl)
Juli

Wielrennen

De wielerploeg Unibet.com zet wielrenner Carlos Garcia Quesada op non-actief. De Spanjaard staat op de zwarte lijst in verband met zijn betrokkenheid bij het grote Spaanse dopingschandaal. Vanwege zijn betrokkenheid in de Spaanse dopingzaak wordt Rudy Pevenage, begeleider en vertrouwenspersoon van Jan Ullrich, ontslagen door T-Mobile. Ivan Basso is bereid een dna-test te doen, om aan te tonen dat hij niets
te maken heeft met de 'Operacion Puerto'. De wielrenners die bij het Spaanse dopingschandaal betrokken zijn, zullen niet strafrechtelijk worden vervolgd. Elisa Beni Uxabal, woordvoerster van de Spaanse justitie, heeft dit gezegd.

Na de Tour de France ziet Comunidad Valenciana ook de Vuelta a Espana aanhaar neus voorbij gaan. De Vuelta-organisatie trekt de toegezegde wildcard in. Aanleiding voor deze beslissing is het grootschalige Spaanse dopingschandaal dat het mondiale wielrennen in haar greep houdt. Van de ruim vijftig namen op de lijst van de Spaanse wonderdokter Fuentes zouden er maarliefst dertien voor het voormalige Kelme rijden Daarnaast mogen ook Jan Ullrich, Ivan Basso en Francisco Mancebo niet aan de start verschijnen.

Half juli ontstaat er opnieuw opschudding in de wielerwereld. Nadat enkele weken geleden voor het eerst melding werd gemaakt van dopinggebruik binnen het wielerpeloton, is Jan Ullrich opnieuw beschuldigd van het toedienen van stimulerende middelen. Midden juli maakt de Duitse justitie bekend dat het een onderzoek gaat openen naar de vermeende sportfraude van Jan Ullrich, diens Spaanse teamgenoot Oscar Sevilla en een ploegleider van T-Mobile Team, de Belg Rudy Pevenage.
Nog meer slecht nieuws in juli voor Ullrich: T-Mobile ontslaat de Duitser.Daarnaast is ook de persoonlijke manager van Ullrich, Rudy Pevenage, niet meer welkom.

Discovery Channel versterkt zich met Sergio Paulinho (26) en Luis Leon Sanchez (22). Beide renners zijn afkomstig van Astana. Opvallend is dat Paulinho op de beruchte dopinglijst van dokter
Fuentes staat. Walter Godefroot keert terug in het cyclisme. De 63-jarige Belg wordt de patron van Astana, op verzoek van Alexandre Vinokourov. De Amerikaanse wielrenner Levi Leipheimer rijdt volgend jaar weer voor Discovery Channel. Eerder reed de Amerikaan, die nu nog bij Gerolsteiner rijdt, al voor US Postal in 2000 en 2001. Ook reed hij drie jaar voor Rabobank. T-Mobile verlengd het contract met manager Olaf Ludwig niet meer . Aan het eind van het seizoen zal de Amerikaan Bob Stapleton de Duitse oud-sprinter opvolgen als manager.

Na het WK wielrennen op de weg in september neemt Viatcheslav Ekimov afscheid als prof. De Rus gaat bij Discovery Channel aan de slag als ploegleider. Tijdens de Tour van dit jaar bereikt Ekimov, die in 1991 een touretappe won, voor de vijftiende maal Parijs. Alleen Joop Zoetemelk, zestien keer de Tour uitgereden, deed het beter. In 2000 wint hij in Sydney goud op de Olympische tijdrit, in Athene verovert hij in 2004 hetzilver op dat onderdeel.

Woensdag 26 juli laat de UCI weten dat in de Tour de France een renner betrapt is op het gebruik van verboden middelen. Volgens de VRT-radio en de Belgische Krant De Standaard van donderdagmorgen melden hun doorgaans goed geďnformeerde bronnen" dat de positieve plasser in de Tour een "grote vis" zou zijn. Volgens de bron van De Standaard gaat het "niet om een Spanjaard, een Italiaan, een Fransman of een Belg". Het zou wel om één van de toppers gaan, iemand die in de toptien finishte."
De dag daarna wordt bekend dat het om tourwinnaar Floyd Landis gaat. De Phonak-ploeg laat via een mededeling weten dat er een te hoge concentratie testosteron en epitestosteron gevonden zijn.
Landis zelf ontkent dat hij verboden middelen heeft gebruikt.

Tennis

Martina Navratilova zet na dit seizoen definitief een punt achter haar imposante loopbaan. Navratilova pakte liefst 58 Grand Slamtitels. Haar grootste successen boekte Navratilova Wimbledon met negen titels en twaalf finaleplaatsen. Twee jaar geleden nam ze zelfs nog deel aan het enkelspel om pas te stranden in de tweede ronde.

De finale van het grastoernooi van Wimbledon gaat tussen Justine Henin-Hardenne en Amelie Mauresmo. Henin is in de halve finale met 6-4 en 7-6 te sterk voor Kim Clijsters. Amelie Mauresmo, die voor het eerst in haar loopbaan in de finale van Wimbledon staat, verslaat in de andere halve finale Maria Sharapova: 6-3, 3-6, 6-2. Mauresmo is in de finale met 2-6, 6-3 en 6-4 te sterk voor Henin. Roger Federer
wint voor de vierde achtereenvolgende keer Wimbledon bij de mannen. De Zwitser klopt in de finale Rafael Nadal in vier sets: 6-0, 7-6 (5), 6-7 (2) en 6-3.

Thiemo de Bakker wint de juniorentitel bij de mannen op Wimbledon. In de finale rekent De Bakker, de nummer één van de wereld bij de junioren, in twee sets af met de ongeplaatste Pool Marcin Gawron: 6-2 en 7-6.

Mark Philippoussis wint na drie jaar weer eens een ATP-toernooi. De 29-jarige Australiër is in de finale van Newport
te sterk voor Justin Gimelstob: 6-3, 7-5.

Michaëlla Krajicek, die al drie WTA-titels veroverd heeft in het enkelspel, wint nu ook haar eerste dubbelspeltitel. Samen met de Slowaakse Janette Husárová pakt de Nederlandse de eindzege bij het WTA-toernooi in Palermo. De 30-jarige Israelische tennisster Anna Smashnova wint het WTA-toernooi in Boedapest. In de finale is Smashnova een maatje te groot voor Lourdes Dominguez Lino, die in de halve finales nog Michaella Krajicek versloeg. Smashnova wint met 6-1 en 6-3. Voor de vierde maal in haar loopbaan schrijft Kim Clijsters het WTA-toernooi in Stanford op haar naam. De Belgische, als eerste geplaatst, heeft in de finale weinig problemen met haar tegenstandster, de Zwitserse Patty Schnyder en wint met 6-4 en 6-2.

Overige sporten

Birgit Berk en Bas Diederen worden in het Limburgse Stein Nederlands kampioen op de triatlon olympische afstand.

Karin Ruckstuhl pakt op het Nederlands kampioenschap atletiek in Amsterdam drie titels. De meerkampster is na het verspringen (6,26 m) ook de beste bij het hoogspringen (1,82 m) en op de 100 meter horden wint ze in een tijd van 13,41 seconden. Rianna Galiart prolongeert haar titel bij het polsstokhoogspringen met een hoogte van 4,20 meter. Met die sprong plaatst ze zich voor het EK, begin augustus in Göteborg. Simon Vroemen behaalt in zijn laatste jaar op het hoogste niveau zijn tiende nationale titel op de 3000 meter steeplechase. De houder van het Europese record doet dat in een tijd van 8.20,61, een nieuwe kampioenschapsrecord. Gert-Jan Liefers wint zijn eerste nationale titel op de 5000 meter. De specialist op de middenafstand wint in een tijd van 13.51,54 en blijft daarmee Sander Schutgens en Khalid Choukoud voor. Gregory Sedoc verrast enigszins door Nederlands kampioen te worden bij het verspringen met een afstand van 7.60 meter. Rutger Smith wordt wederom Nederlands kampioen op het onderdeel kogelstoten. In zijn laatste stoot komt Smith tot zijn winnende afstand van 21,02 meter. Net als vorig jaar verovert Miranda Boonstra de titel op de 3.000 meter steeple.

Polsstokhoogspringer Christian Tamminga weet zich bij wedstrijden in Tel Aviv te plaatsen voor het EK atletiek in Goteborg. Tamminga gaat over een hoogte van 5,60 meter en voldoet hiermee aan de eis om naar het EK te worden afgevaardigd. Ook Bram Som plaatst zich voor het Europees kampioenschap atletiek. Som wint bij wedstrijden in Madrid de b-race op de 800 meter in een tijd van 1.45,64. Dat is ruim onder de eis van 1.46,70. Rens Blom meldt zich eind juli af voor het EK atletiek, dat op 6 augustus in Göteborg begint. De wereldkampioen polsstokhoogspringen kampt met een vormcrisis en is van mening dat hij niets op het EK te zoeken heeft. Jacqueline Poelman gaat daarentegen toch naar het EK. Ondanks dat ze de limiet op de 200 meter net niet weet te lopen, besluit de Nederlandse atletiekbond dat de sprintster toch naar Zweden mag.

Eind juli word bekend dat sprinter Justin Gatlin betrapt is op het gebruik van doping. De Amerikaan, die het wereldrecord (9.77) op de 100m meter met Asafa Powell deelt, is positief getest na wedstrijden in april van dit jaar. Twee dagenlater wordt bekend dat de Internationale atletiekunie de Amerikaan levenslang schorst.

Op de eerste dag van het Europees kampioenschap zwemmen in Boedapest wintMaarten van der Weijden zilver op de 10 kilometer open water. De 25-jarige marathonzwemmer hoeft alleen de Duitser Thomas Lurz voor zich te dulden. Tijdens het Europees kampioenschap zwemt Nick Driebergen een nieuw Nederlands record op de 100 meter rugslag. Zijn tijd van 55,64 is twee tienden sneller dan de oude toptijd van Klaas-Erik Zwering. De Nederlandse vrouwen winnen [url=http://sport.fok.nl/sport/nieuws/27718[zilver[/url] op de 4x 100 meter vrije slag. Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Chantal Groot en Marleen Veldhuis zwemmen bovendien met 3.37,04 een nieuw Nederlands record.

De Nederlandse hockeyheren winnen hun eerste wedstrijd in de Champions Trophy gewonnen. Argentinië wordt door de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans met 4-2 aan de kant gezet. Nederland speelt zijn tweede wedstrijd gelijk. Australië weet de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans op 1-1 te houden. Het Nederlands hockeyherenteam weet in de derde wedstrijd Pakistan te deklasseren en wint met maar liefst 9-2. De vierde wedstrijd tegen Duitsland word met 3-3 gelijk gespeeld,waardoor Oranje hierdoor nog steeds kans blijft houden op de finale. De Nederlandse hockeyers behalen na een 4-3 overwinning op Spanje de finale van de Champions Trophy. De Nederlandse hockeyheren pakken de Champions Trophy door in de finale Duitsland met 2-1 te verslaan. Taeke Taekema en Teun de Nooijer scoren voor Oranje

De Nederlandse hockeyvrouwen spelen hun eerste wedstrijd bij de Champions Trophy tegen Australië met 0-0 gelijk. De Nederlandse hockeysters weten hun tweede wedstrijd wel winnend af te sluiten. Oranje verslaat Olympisch kampioen Duitsland met 3-1. Ook de derde wedstrijd wordt winnend afgesloten. Oranje verslaat Nieuw-Zeeland met 4-0. De Nederlandse hockeyvrouwen slagen er [url=http://sport.fok.nl/sport/nieuws/27087]echter niet
in[/url] om de finale te halen. De ploeg van bondscoach Marc Lammers gaat met 3-2 ten onder tegen Argentinie. Uiteindelijk wordt Nederland derde. In de strijd om de derde plaats wint het na het nemen van strafballen van de Argentijnse vrouwen. De Duitse hockeysters winnen voor het eerst in de historie de Champions Trophy. Die Mannschaft wint in de slotseconden van China: 3-2.

De Nederlandse honkballers verdedigen de titel bij de Haarlemse Honkbalweek met succes. Net als twee jaar geleden is Oranje te sterk voor Cuba, het wordt 9-6.