'Executie Hussein vrijdagnacht of morgen'

Icoon BuitenlandsDe Iraakse ex-dictator Saddam Hussein wordt niet voor 26 januari geŰxecuteerd. Dit heeft het Iraakse ministerie van Justitie vrijdag laten weten. Een hoge ambtenaar ontkende dat Saddam Hussein al in handen is van de Iraakse autoriteiten.

Een van de advocaten van Saddam Hussein zei vrijdag dat zijn cliŰnt door de Amerikanen is overgedragen aan de Iraakse autoriteiten. De Amerikanen hebben volgens een andere betrokkene aan advocaten gevraagd de persoonlijke bezittingen van Saddam Hussein en van Barzan al-Tikriti op te halen. Al-Tikriti is een halfbroer van Saddam Hussein en is ook ter dood veroordeeld.

Saddam Hussein werd eind 2003, ongeveer driekwart jaar na de Amerikaanse aanval op Irak, ten noorden van Bagdad opgepakt door de Amerikanen. Hij wordt sindsdien bij Bagdad vastgehouden door Amerikaanse militairen en hij wordt berecht door een speciaal Iraaks tribunaal. Dat heeft hem 5 november ter dood veroordeeld wegens een massamoord in het sjiitische plaatsje Dujail in 1982.

Amerikaanse functionarissen suggereerden donderdag dat Saddam Hussein waarschijnlijk al binnen enkele dagen zou worden geŰxecuteerd. Iraakse leiders zouden het Witte huis hebben laten weten dat ze de ex-dictator zaterdag willen ophangen, zo berichtte The New York Times vrijdag.

Een Iraakse regeringsadviseur, Mowaffak al-Rubaie, zei dat de Iraakse autoriteiten beslist niet van te voren melden wanneer de executie is en dat daar geen pers bij wordt toegelaten. Een topman bij het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken, generaal Abdul Karim Khalaf, zei vrijdag dat belangrijke veiligheidsmaatregelen worden genomen vanwege de executie. "De executie van die moordenaar wordt een belangrijk evenement en wij nemen de daarvoor geŰigende maatregelen," aldus de generaal.

Update 17.17
Een voormalige advocaat van de ex-dictator heeft vrijdag tegenover CNN verklaard dat Hussein zaterdag al geŰxecuteerd kan worden. Meerdere bronnen zouden gezegd hebben dat de executie zaterdagmorgen plaats zou vinden, zei advocaat Najib al-Nuaimi.

"Ik denk dat de Amerikanen bij de executie aanwezig zullen zijn en ik denk dat er een opname van gemaakt zal worden, die zaterdagavond vrijgegeven gaat worden, als het lukt om de executie zaterdag uit te voeren", aldus al-Nuaimi.

De Iraakse premier Nuri al-Maliki verklaarde vrijdag tegenover de Iraakse televisie dat niks de executie zal stoppen of vertragen.

Update 23.14
Giovanni di Stefano, een advocaat van Hussein, heeft tegen CNN gezegd dat de ex-dictator aan de Iraakse autoriteiten is overgeleverd voor zijn executie en dat een betrouwbare bron hem verteld heeft dat Hussein zeer binnenkort geŰxecuteerd zal worden, binnen enkele uren.

Munir Haddad, een rechter die bij het hoger beroep van Hussein aanwezig was, zei dat alle voorbereidingen getroffen zijn. Haddad bevestigde dat de uitlevering van Hussein naar de Iraakse autoriteiten aan de gang is. De rechter denkt dat Hussein vrijdagnacht of zaterdag zal worden opgehangen.

Haddad, die de executie zal bijwonen, zei dat hij een telefoontje van het al-Maliki bureau had gekregen met de mededeling dat hij en een aanklager zich moesten klaarmaken. Hij wilde niet zeggen waar de executie zal plaatsvinden en zei dat de executie niet live op televisie uitgezonden zal worden omdat de internationale wetten dat verbieden.

Advocaten van Hussein zouden via een Amerikaanse rechtbank willen proberen om de executie tijdelijk tegen te houden, bevestigde CNN. Donderdag was er een soortgelijk verzoek, maar dat werd door het ministerie van justitie afgewezen omdat Amerikaanse rechtbanken volgens het ministerie geen jurisdictie hebben om in te grijpen in de rechtsgang in een ander land.