DVD: Het woeden der gehele wereld

Lars (detulp050)
In het eerste weekend dat Het woeden der gehele wereld in de bioscoop draaide, trok de film slechts 2000 bezoekers. De twee miljoen kostende productie kon daarbij worden bijgeschreven bij de lijst Nederlandse flops van de afgelopen decennia. Als zelfs de woordvoerder van Universal al zegt dat "de film niet goed was", dan zou je als kijker wel gek zijn om acht euro uit te geven aan een dergelijke film. Toch heeft Universal besloten de film op dvd uit te brengen, sinds 7 december ligt Het woeden der gehele wereld in de winkels.



Hoogbegaafd en gevangen in zijn religieus beperkte leefomgeving ontdekt Alex Goudveyl (Maarten Heijmans) als puber in de jaren vijftig en zestig het leven. Zijn pianospel is zijn leven en op school gaat het goed. Zonder dat hij er zelf direct last van heeft, werkt de Tweede Wereldoorlog door op een ieder met wie hij in contact staat. Terwijl Alex in een loods op een piano speelt, klinkt plotseling een schot. Politieagent Joost Vroom (Cees Geel) is neergeschoten door een man met een sjaal voor zijn gezicht en Alex is de enige getuige. Inspecteurs Glaswinkel (Joost Prinsen) en Duivetrap (Frank Lammers) moeten de dader zien te achterhalen, maar er komen gedurende het onderzoek heel wat duistere zaakjes aan het licht. De Tweede Wereldoorlog heeft heel wat meer sporen achtergelaten dan in eerste instantie duidelijk is voor Alex en hij wordt in zijn dromen belaagd door de man met de sjaal. Zal duidelijk worden wat de ware toedracht is van de moord?



Het woeden der gehele wereld verdient een eerlijke kans. Een Nederlandse sterrencast in een film die gebaseerd is op een alom geprezen boek, dat zou toch de moeite waard moeten zijn? Jammer genoeg gaat het op meerdere vlakken mis, en nog flink mis ook. Allereerst is het verhaal veel te chaotisch opgezet; als kijker moet je flink bij de les blijven om de diverse ontwikkelingen in het begin van de film mee te krijgen. Ze zijn essentieel om het vervolg van de film te kunnen begrijpen; als je braaf je huiswerk hebt gedaan in het eerste deel is het vervolg van de film kinderspel. Het woeden der gehele wereld weet ook qua sfeer de plank flink mis te slaan; de oorlog wordt veel te vluchtig geportretteerd en de jaren vijftig hadden net zo goed twintig jaar later kunnen zijn. Een ander probleem is er met het geluid in de film; het lijkt wel alsof de gesproken teksten later opnieuw zijn ingesproken. De film weet de aandacht van de kijker niet vast te houden, daarvoor springt de film te veel van de hak op de tak.



De release op dvd is op zich vrij netjes. Dat het geluid van de film niet goed is, valt vooral de regisseur aan te rekenen. De originele geluidsopnames waren blijkbaar van onvoldoende kwaliteit, waardoor ook de release op dvd het met soms matig geluid moet stellen. Naast de film bevat de dvd een 'making of' van bijna een half uur. Jammer genoeg ontbreekt de zelfkritiek hierin, waardoor het niet echt interessant is. Tot slot bevat de dvd de trailer van de film.

Het woeden der gehele wereld is niet het succes dat het had kunnen worden. Zowel het boek van Maarten 't Hart als de cast lijken een garantie voor succes, maar ergens is het vreselijk misgelopen. De film is te chaotisch en daardoor duidelijk te licht voor een succes.


Label: Universal Releasedatum: 7 december 2006 Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!