DVD: Dead Fish

In de slipstream van Snatch en Lock, Stock and Two Smoking Barrels geraken is een moeilijke opgave, bijna onmogelijk misschien. Maar het persbericht van Dead Fish pretendeert zelfs dat Dead Fish in dezelfde auto zit als de twee eerder vermelde meesterwerken. Dat is nogal een statement! Op de cover prijken de namen van Robert Carlyle en Gary Oldman, vaak een garantie voor kwaliteit. Zou deze film echt in de voetsporen kunnen treden van Snatch en Lock, Stock? Dead Fish is nu uitgebracht op DVD in steelcase editie.


De rode draad van de film verhaalt over een slechte dag in het leven van de jonge Abe, slecht is zelfs nog een understatement. Zijn vriendin Mimi komt met het schokkende nieuws dat ze zwanger is en twijfelt aan een gezamelijke stabiele toekomst. Abe heeft tevens een paar duizend pond schuld open staan bij Danny Devine (Carlyle), een opgefokt mannetje met een erg kort lontje. Al ruziënd op het treinstation, waar Mimi op het punt staat de trein richting Spanje te nemen, ontstaat een situatie waarin Abe zijn mobiele telefoon wordt verwisseld met die van een huurmoordenaar. Kort daarop wordt Abe dan ook gebeld met de opdracht om iemand om te leggen. Vanaf daar raakt zijn leven in een stroomversnelling van opeenstapelende problemen en moet hij zijn hoofd boven water zien te houden. De siuatie wordt nog lastiger door de bemoeienissen van zijn immer stonede vriend Sal.


De film haalt het op alle fronten niet bij Snatch en Lock, Stock. De verhaallijn, het acteerspel, de muziek, de opbouw. Dead Fish probeert cinematografisch soms leentjebuur te spelen van Guy Ritchie en Trainspotting. De plank wordt echter misgeslagen door niet altijd dezelfde lijn door te voeren gedurende de film. Personages en gebeurtenissen komen vaak te snel uit het niets en het verhaal zou daarom flink uitgediept moeten worden. Dan wordt het maar een film die wat langer duurt. Het acteerspel van Abe is niet altijd erg geloofwaardig en Carlyle zet een ietwat overdreven typetje neer waarin zijn kwaliteiten niet goed naar voren komen. De huurmoordenaar, gespeeld door Oldman, en Mimi (Elena Anaya) zijn eigenlijk de twee beste acteurs van de film. De extra's staan allemaal op een extra disc en omvatten 97 minuten aan materiaal, waaronder interviews met de cast, een behind the scenes, film clips, trailers en foto's. Dead Fish is ergens halverwege de roadtrip van Snatch van de wagen gevallen en staat niet meer op. Een amusante film voor een saaie zondag, maar bij lange na geen meesterwerk.


Label: DFW Releasedatum: 5 december 2006
Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!