Boek: Hilbert Kuik - Ontvreemd

Als er twee vrouwen in elkaar verstrengeld op straat worden gevonden, de één inmiddels overleden, de ander in coma door de vele verwondingen die haar zijn aangedaan, begint een spannende zoektocht naar het hoe en waarom van deze brute misdaad. Al gauw blijkt dat er connecties zijn met oorlogsmisdadigers uit het voormalige Joegoslavië. Een en ander lijkt zelfs gelinkt te zijn aan het proces dat loopt tegen Milosevic. Deze ingrediënten zijn goed voor een doorlopend intrigerend verhaal met als basis Nederland, maar als achtergrond het voormalige Joegoslavië.

Aleid Winkel, psychotherapeute, wordt samen met voormalig cliënte Clementien Deruwe in elkaar verstrengeld gevonden, nadat ze een ontmoeting in een kroeg hebben gehad. Aleid is in coma, Clementien heeft het leven gelaten. Met deze vondst moet worden uitgezocht wat de connectie is tussen de twee vrouwen, anders dan alleen de professionele relatie van therapeut en cliënte. Waarom worden beide vrouwen mishandeld en voor dood achtergelaten, de ene ook daadwerkelijk dood. Wat weten zij dat zo gevaarlijk is dat dit moest gebeuren, en vooral ook de vraag wie er achter deze misdaad zit.

Collega Grijn Toets, heimelijk verliefd op Aleid, raakt betrokken nadat hij ook in dezelfde kroeg is geweest als Aleid en Clementien. Hij gaat de zoektocht aan en komt al gauw in een web van vage personen en motieven terecht dat lijkt te wijzen naar een oorsprong in het voormalige Joegoslavië. Doordat de media hem op hielen zitten en hun verhaal al, vooringenomen, klaar hebben, beschouwt de politie Grijn zelfs als verdachte. Hij zal niet alleen de waarheid willen achterhalen, maar ook zijn onschuld willen bewijzen. Dit alles naast zijn zorg voor Aleid, waar hij dagelijks langsgaat in het ziekenhuis.

Als Aleid aan de beterende hand is, gaat zij zich ook met de zaak bemoeien. Door haar verwondingen aan haar hoofd en hersens merkt ze echter niet in wat voor gevaar ze zich stort. Uiteindelijk leidt het wel tot de ontknoping van de misdaden. Aleid weet op eigen houtje, weliswaar met gevaar voor wederom haar leven, de zaak helder te krijgen en daarmee ook Grijn vrij te pleiten. Een boeiende ontknoping is het gevolg.

Kuik levert met dit boek werk dat op zich goed geschreven is, het is echter soms wat moeilijk te volgen wat betreft de verhaallijn. Het handelt over vele personen, die niet altijd even duidelijk worden aangeduid. Over het geheel genomen begrijp je de verhaallijn wel, maar de uitdieping en verduidelijking ontbreekt soms. Het hele Joegoslavië-element is wel een goed thema, dat mensen intrigeert. Dit is ook de reden dat het boek wel de moeite waard is om te lezen, zeker als je geïnteresseerd bent in dit soort thema's en intriges.



Met deze vierde literaire thriller zou je mogen stellen dat Kuik zich inmiddels schaart onder de meer gevorderde schrijvers van dit genre. Echter, een waardering van meer dan 3 sterren is niet echt te geven, omdat het geheel niet van uitzonderlijke klasse is. Het is een goed boek, dat moet gezegd, maar goed is niet uitstekend en zeker niet subliem. Vandaar de beoordeling op 3 sterren.


Uitgever: Uitgeverij Signa ISBN: 9056721852 Pagina's: 316
Waardering: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!