Terugblik Tour de France 2006

Tour de France

Ondanks alle dopingperikelen gaat de Tour gewoon door. De proloog wordt gewonnen door de Noor Thor Hushovd van Crédit Agricole die net iets sneller is dan George Hincapie. David Zabriskie eindigt als derde. De eerste etappe wordt verrassend door Jimmy Casper gewonnen. De gele trui-drager Thor Hushovd wordt verwond in de eindsprint na aanraking met een kartonnen PMU-handschoen, en moet zijn gele trui afstaan aan George Hincapie, die eerder twee bonifactiesecondes had bijeengesprokkeld. Een dag later besluit de Tourorganisatie ‘gadgets’ te weren in de finale van etappes. Danilo Di Luca is de eerste uitvaller in de Tour de France. De Italiaan van Liquigas heeft teveel last van een infectie aan de urinewegen en verschijnt niet aan de start in Obernai voor de tweede etappe. De tweede etappe eindigt wederom in een massasprint en wordt gewonnen door Robbie McEwen. Thor Hushovd herovert de gele trui. Erik Dekker moet in de derde etappe opgeven. In de etappe naar Valkenburg komt de Nederlander zwaar ten val en loopt verwondingen op aan zijn gezicht. De etappe, tussen Esch-sur-Alzette en Valkenburg, wordt gewonnen door Mathias Kessler van T-Mobile. Achterin het peloton vindt er een flinke valpartij plaats met onder andere Alejandro Valverde, de leider van de Pro-Tour, als één van de slachtoffers. Voor Valverde, toch vooraf één van de favorieten, is de Tour voorbij.

De vierde etappe eindigt weer in een massasprint en het is wederom Robbie McEwen die wint. De Davitamon-Lotto renner was oppermachtig en pakte zijn tiende overwinning in zijn carrière in de Tour. Oscar Freire zorgt voor het eerste succes van de Rabobank deze Tour. De Spanjaard wint de vijfde etappe door Tom Boonen in de massasprint te verslaan. Robbie McEwen pakt in de zesde etappe zijn derde overwinning deze Tour. Wederom was hij de snelste in de massasprint.

De zevende etappe, een tijdrit tussen Saint-Gregoire en Rennes over 52 kilometer, husselt het algemeen klassement volledig door elkaar. Op indrukwekkende wijze wint Sergei Gonchar de tijdrit en pakte daarmee ook de gele trui. De Amerikaan Floyd Landis eindigt op een minuut achterstand als tweede. De achtste etappe, tussen Saint-Méen-le-Grand en Lorient over een afstand van 181 kilometer, word na een lange ontsnapping gewonnen door de Fransman Sylvain Calzati. Op de rustdag van de Tour wordt bekend dat Floyd Landis na de Tour een heupoperatie zal ondergaan. In januari 2002 kwam Landis ten val en sindsdien kampt hij met klachten aan zijn heup.


De negende etappe, de laatste voor de bergen, wordt in een spectaculaire massasprint gewonnen door Oscar Freire. De eerste bergetappe, over 190.5 kilometer naar Pau, wordt gewonnen door Juan Miguel Mercado. De Fransman Dessel pakt zoveel voorsprong en punten op de bergen dat hij de gele en de bolletjestrui mag aantrekken. De Rus Dennis Menchov zorgt voor succes voor Rabobank door in een bloedstollende finale de elfde etappe in de Tour de France te winnen. Op de Pla de Beret blijft de Rus onder meer concurrenten Floyd Landis en Levi Leipheimer voor. Landis pakt wel de gele trui. Micheal Boogerd wordt zesde op één minuut van winnaar Menchov. De twaalfde etappe is een prooi voor Yaroslav Popovych. De Oekraïner is in een kopgroep sterker dan Alessandro Ballan en Oscar Freire. Floyd Landis behoudt de gele trui. De dertiende etappe wordt gewonnen door de Duitser Jens Voigt, net voor de Spanjaard Oscar Pereiro Sio, die wel de nieuwe drager van de gele trui is. Voigt en Pereiro Sio maken deel uit van een kopgroep en hebben bij de finish een voorsprong van bijna een half uur op het peloton. Pierrick Fédrigo is de sterkste in de veertiende Touretappe. De Fransman van Bouygues Telecom verslaat Salvatore Commesso in een sprint á deux. Het peloton strandt op slechts enkele seconden in de straten van Gap. Frank Schleck wint de rit naar de Alpe d'Huez. De Luxemburger is met Cunego over van een lange vlucht. Van de klassementsrenners zijn Landis en Klöden de beste, Menchov moet dik een minuut toegeven, Pereiro verliest net te veel om zijn gele trui te houden, die trui gaat naar Landis.

De Deen Michael Rasmussen wint de etappe naar La Toussuire. Op de slotklim naar La Toussuire vond er een enorme mooie en strijd plaats, waarbij Pereiro de gele trui over heeft genomen van Landis, die instort en op tien minuten achterstand binnenkomt. Een dag later is Landis weer als herboren en uit op wraak. In de laatste zware bergetappe is hij oppermachtig en komt als eerste over de meet. Matteo Tosatto wint de achttiende etappe. De 32-jarige coureur van Quick-Step klopt Cristian Moreni en Ronny Scholz in een sprintje met drie overlevenden van een lange vlucht. Het is pas de eerste Italiaanse ritzege in deze Tour. Oscar Pereiro behoudt de gele trui. Sergie Gonchar wint de laatste en belangrijkste tijdrit. Het geel is weer terug bij de Amerikaan Floyd Landis, die met een fomidabele derde plaats in de tijdrit het geel weer om de schouders heeft die hij in de Alpen verloren is.

De laatste etappe van de Tour de France wordt gewonnen door de Noor Thor Hushovd, die ook al in de proloog van deze Tour de beste is. Floyd Landis brengt de gele trui naar Parijs en volgt daarmeezijn landgenoot Lance Armstrong op. Bovendien is het een record omdat nog nooit eerder een Amerikaan acht maal achter elkaar de Tour won.
Submitter:  Bron: FOK!sport