Uitslag Gent - Wevelgem

Vandaag werd de tweede Belgische ProTour-wedstrijd verreden. Gent - Wevelgem werd dit jaar op wonderbaarlijke wijze gewonnen door Nico Mattan.

Voor de koers zette iedereen zijn kaarten op Tom Boonen voor de overwinning. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen heeft de afgelopen weken laten zien naast een prima sprint, ook een sterke ontsnapping te kunnen rijden. Er werd gehoopt door vele renners op een harde wind en regen, zodat de koers onvoorspelbaarder zou kunnen worden gemaakt.

Om half twaalf vertrokken de renners vanuit Deinze. De wind was niet direct heel hard, maar in het stuk langs de kust hard genoeg om het peloton in stukken uiteen te laten vallen. In de voorste groepen zaten de mannen in vorm zoals Boonen, Steels en De Jongh. In de achterste groepen de mannen die duidelijk niet goed waren, zoals Van Heeswijk en Devolder.

Terwijl het peloton opbreekt en weer samensmelt zijn er een boel valpartijen. Onder andere Klier en Guidi moesten opgeven door valpartijen. Beiden werden naar het ziekenhuis afgevoerd, maar gelukkig werden er geen breuken geconstateerd. Al met al zijn er veel opgaves door het harde koersverloop en de vele valpartijen.

Vooraan vinden 27 man elkaar in een groep met daarin onder andere Backstedt, Boonen, Knaven, De Jongh Hushovd, Cooke en Steels. Die groep wint steeds meer terrein en leek de koers te gaan bepalen. Daarachter werd er door een tweede grote groep constant achtervolgd en die kon de achterstand binnen een minuut houden.

Op de eerste doorkomst op de Kemmelberg werd de eerste groep iets verkleind, tot 20 man. Nadeel daarvan is dat de grote ploegen minder man vooraan hielden en minder werk opknapten. Bij de tweede doorkomst op de heuvelzone wil Flecha niet wachten tot de tweede grote groep terugkomt en gaat er vandoor. Op de tweede doorkomst Kemmelberg had hij tien seconde voorsprong op een nog maar kleine groep van zeven man, met daarin Backstedt, Cooke, Bennati, Cancellara, Hushovd, Mattan en Pozzato. Boonen en Kroon hadden afgehaakt en achtervolgden met een groepje. Daarachter een zat een grote groep op slechts 30 seconde van de voorkant van de koers.

Flecha wordt door de zeven man ingelopen en het groepje Boonen wordt door de grote groep ingelopen. De grote groep deed er alles aan om de acht voorop nog terug te pakken in de laatste 30 vlakke kilometers. Rabobank deed in de grote groep het meeste werk en het leek even succesvol te worden, maar in de laatste tien kilometer bleef de achterstand te groot.

Op tien kilometer voor de finish gaat Nico Mattan weg bij de kopgroep en hij rijdt hard door. De anderen kunnen hem niet volgen tot Flecha de oversteek waagt. Na Flecha komt ook Cooke bij Mattan en zo zijn er drie man die voorop de laatste vijf kilometer in gaan. Flecha springt weg en Mattan en Cooke leken de inspanningen te moeten bekopen.

Flecha ging met een voorsprong van bijna 50 meter de laatste kilometer in, maar dan plaatst Nico Mattan nog een krachtsexplosie. Hij trekt zich in de laatste vijfhonderd meter via de slipstream van de auto's op en over Flecha heen en weet zo op een wonderbaarlijke wijze te winnen.

Uitslag:
1. Nico Mattan (Bel) 4.57.23
2. Juan Antonio Flecha (Spa) +0.02
3. Daniele Bennati (Ita) +0.09
4. Fabian Cancellara (Zwi) z.t.
5. Thor Hushovd (Noo) z.t.
6. Baden Cooke (Aus) +0.16
7. Tom Steels (Bel) +0.18
8. Simone Cadamuro (Ita) z.t.
9. Erik Zabel (Dui) z.t.
10. Stuart O'Grady (Aus) z.t.
11. Jaan Kirsipuu (Est) z.t.
12. Magnus Bäckstedt (Zwe) z.t.
13. Marcu Ljungqvist (Zwe) z.t.
14. Steven de Jongh (Ned) z.t.
15. Grégory Rast (Zwi) z.t.
16. Anatonio Cruz (VS) z.t.
17. Matti Breschel (Den) z.t.
18. Stefan van Dijk (Ned) z.t.
19. Vladimir Goussev (Rus) z.t.
20. Marcus Burghardt (Dui) z.t.