American History X

Walter (Seborik)
Column door Shakes

De laatste tijd wordt er dikwijls over zogenaamde 'Lonsdale' jongeren gesproken. De media heeft deze naam bedacht en meteen de reputatie van een kledingmerk verwoest. Uden wil zelfs het kledingmerk verbieden. Heeft iemand in Uden er ooit aan gedacht dat die jongeren hun ideeën niet ontleden aan een merk maar dat het ergens anders vandaan komt?

Naar mijn weten dragen de 'Lonsdale' jongeren het merk Lonsdale vanwege de NSDA in de merknaam. Met een jas over een trui zie je dat dan staan, implicerend dat men een trui aanheeft met NSDAP erop. Het is triest maar waar. Kan iemand die jongeren vertellen dat je voor ¤10 een T-shirt met een zelf gekozen tekst kunt laten drukken?

Velen zullen bekend zijn met de film American History X. Degene die de film niet hebben gezien - ren naar de videotheek en bekijk hem! Deze film zou niet misstaan in de geschiedenis op de middelbare school. De 'Lonsdale' jongeren zullen dan misschien inzien hoe fout ze eigenlijk bezig zijn. Hun huidige gedrag, het tot zekere hoogte haten van moslims, zorgt echt niet voor een betere maatschappij. Is ooit iemand beter geworden van haat? De vraag stellen is hem beantwoorden.

De bestuurders van het land, provincies en gemeenten moeten zich misschien afvragen waar de haat vanaf komt. Die haat ontstaat niet omdat alles perfect is. Het verbieden van 'Lonsdale' heeft geen zin. Hetzelfde toont ook het falen van bestuurders: Lonsdale-jongeren uit de provincie zouden een reisje naar de Rotterdamse binnenstad aangeboden moeten krijgen", zegt Gé Grubben van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie. "Dan worden ze overdonderd door de vele allochtonen en zijn ze snel hun grote mond kwijt." Heeft de heer Grubben er ooit aan gedacht dat de 'Lonsdale' jongeren misschien ten koste van alles willen voorkomen dat hun omgeving verandert in datgene wat de Rotterdamse binnenstad is?

Het is niet verwonderlijk dat de laatste jaren het in Nederland regelmatig botst. Te lang hebben bestuurders verzuimd problemen te benoemen. Sinds Fortuyn is er een omslag in het denken gekomen. Men durfde opeens problemen te benoemen ipv te verbloemen. Echter omdat dat te lang duurde botst het nu veelvuldig in Nederland. De moord op Theo van Gogh, problemen in de diamantbuurt, basisschool in Uden (brand) en de kleine incidenten, onder andere veroorzaakt door de 'Lonsdale' jongeren. De bestuurders moeten misschien eens naar de oorzaken kijken en niet aan symptoombestrijding - als je het verbieden van een kledingmerk dat mag noemen... - doen. Leer van het verleden en laat de betrokken het verkeerde van hun gedrag inzien, iets wat gebeurde in de film American History X.