Wachttijd voor paus tot 24 uur opgelopen

Bart (veekeend)
Icoon Buitenlands nieuws De belangstelling voor het afscheid nemen van paus Johannes Paulus II is flink aan het toenemen. Het animo is inmiddels zo groot, dat het Vaticaan en de Italiaanse autoriteiten maatregelen aan het treffen zijn. Vanaf 22.00 uur vanavond kan niemand meer aansluiten in de rij wachtenden.

De wachttijd is inmiddels opgelopen tot 24 uur. Ongeveer een miljoen gelovigen bevinden zich nu in en rond het Vaticaan. In een rij van ruim twee kilometer staan de gelovigen te wachten voor de Sint-Pieterbasiliek.

"Deze situatie brengt een aantal risico's met zich die we niet willen nemen. We moeten enkele maatregelen nemen om de veiligheid en de rust van allen te waarborgen", aldus het hoofd van de Italiaanse burgerbescherming.

Verwacht wordt dat de drukte de komende twee dagen nog flink zal toenemen. Bij de uitvaart aanstaande vrijdag wordt een zeer grote toeloop verwacht. Schattingen van autoriteiten lopen uiteen van twee tot vier miljoen gelovigen die de uitvaart gaan bijwonen. De Poolse regering alleen al schat dat er twee miljoen Polen naar Rome zijn vertrokken of gaan vertrekken.