De Graaf wil niet terug in de politiek

De onlangs afgetreden D66 minister De Graaf is niet van plan om terug te keren in de politiek. In het TV-programma Barend en Van Dorp zei De Graaf dat hij op zijn zeventigste misschien lid wil worden van de Eerste Kamer, maar dat hij de komende jaren iets anders wil gaan doen. "Er komt een keer een eind aan. Maar misschien word ik rond mijn 70e wel lid van de Eerste Kamer, net als Ed van Thijn."

De Graaf zei verder dat hij voor het debat in de Eerste Kamer uitvoerig contact heeft gehad met fractieleider Noten van de PvdA-senatoren. De Graaf verbaast zich erover dat Noten dat ontkend heeft. Het gesprek vond plaats op aandringen van PvdA-leider Bos, aldus De Graaf. De Graaf sprak ook met Van Thijn. Dat gebeurde op zijn eigen initiatief, maar met medeweten van Bos.

De oud-minister herhaalde nog eens dat hij pas besloot af te treden toen bleek dat de coalitie-partijen de herziening van het kiesstelsel niet zouden steunen. Verder liet hij weten geen enkele wrok te koesteren tegen D66. "Ik houd van de partij", aldus De Graaf. Wat hij nu gaat doen weet hij nog niet, hij gaat eerst eens alles rustig op een rijtje zetten.


Thom de Graaf in de Eerste Kamer op 22 maart