DVD: De Dominee SE

Na een aardig succes in de Nederlandse bioscopen verschijnt de Nederlandse thriller De Dominee op DVD. Maatschappij A-Film heeft twee verschillende edities op de markt gebracht; een 1-discversie met enkel de film en een versie met twee schijfjes, waarvan de tweede enkel bonusmateriaal bevat.
De Dominee vertelt het verhaal van beroepscrimineel Klaas Donkers, zijn levensloop en zijn activiteit in het criminele circuit. Het is echter een publiek geheim dat de hoofdpersoon geen fictief karakter is, maar Klaas Bruinsma moet voorstellen. Geruchten gaan dan ook dat de makers van de film af hebben gezien van een feitelijke verfilming van Bruinsma's leven, omdat zij door de Amsterdamse onderwereld 'verzocht' waren om vooral niet diep op de materie in te gaan. En zo ontstond Klaas Donkers, een beginnende crimineel die al snel tot de top van de Nederlandse onderwereld behoorde. Zijn verhaal heeft wel zijdelingse raakvlakken met dat van de echte Bruinsma, maar blijft helaas verstoken van de dingen die juist zoveel in de publiciteit zijn geweest. Voor de liefhebbers van verhalen over Bruinsma is er dus niet veel te beleven, voor liefhebbers van misdaadfilms gelukkig des te meer. Alhoewel Klaas Donkers niet al te sterk wordt neergezet door Peter Paul Muller (het blijft vooral bij sterke woorden, maar echt kracht straalt hij in zijn rol niet uit), weten de andere twee hoofdfiguren (gespeeld door Chantal Janzen en Frank Lammers) wel indruk te maken door hun karakter goed neer te zetten. Wil je meer lezen over de film zelf? Klik dan hier voor een review van de film.


Chantal Janzen, Peter Paul Muller en Frank Lammers.


Op de eerste DVD vinden we enkel de film. Aangezien de film Nederlands gesproken is, is ondertiteling niet nodig, maar deze is (vermoedelijk voor het Waals grondgebied) wel beschikbaar in het Frans. De film is van goede beeldkwaliteit, al komen sommige beelden een beetje flets over; dit is dan ook enkel bedoeld om het gevoel van de jaren tachtig beter over te laten komen op beeld. Sommige actiescènes zijn nogal knullig gefilmd, waardoor zelfs serieuze schietpartijen overkomen alsof het om een potje tennis gaat. Het geluid is bijzonder goed, al zijn sommige dialogen niet altijd goed te verstaan doordat er te snel wordt gesproken. De soundtrack (waaronder muziek van Intwine, Fatal Flowers, Cuby & The Blizards, The Outsiders en Mai Tai) overstemt gelukkig nooit de dialogen en past -op een enkele keer na- prima bij de sfeer die de film neer probeert te zetten.
Op de tweede DVD vinden we, zoals gezegd, een hoop bonusmateriaal. Allereerst kun je een drietal interviews bekijken. Het eerste interview is met een aantal acteurs (waaronder een interview met uh-uh-uh Peter Paul uh-uh-uh Muller) en de regisseur, Gerrard Verhage. Daarnaast kun je kijken naar een interview met de auteur van de biografie van Klaas Bruinsma, Bart Middelburg. Tot slot kun je kijken naar een vraaggesprek met misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die Klaas Bruinsma gekend heeft en tevens een heldere blik heeft op de Nederlandse onderwereld. Daarnaast kun je een aantal scènes bekijken die de uiteindelijke film niet hebben gehaald. Als je wilt weten welke beslissingen de makers van De Dominee nog meer hebben moeten maken voordat deze film klaar was, dan kun je kijken naar een 'Making of'. Tot slot kun je nog de clip van de titelsong ' Cruel man' van Intwine bekijken of je kunt de originele promo- en bioscooptrailer van De Dominee afspelen.
De 2disc-editie van De Dominee bevat naast een uitstekende versie van de film zelf ook een aantal leuke extra's. Qua bonusmateriaal is er niets spectaculairs te zien, maar het is altijd leuk om te zien hoe een film tot stand is gekomen. Wat wel jammer is, is dat er zowel in de film als bij de extra's weinig te zien valt over de echte Klaas Bruinsma. Op geen moment komen de zaken die we echt over hem weten naar voren; geen Neeltje Jacoba en geen Mabel. Maar goed, als we kijken naar het totaalplaatje en daarbij even doen alsof het helemaal niet over Klaas Bruinsma gaat, dan is De Dominee een aardige thriller die helaas op geen enkel moment echt spannend wordt.


GenreActie / Misdaad
Lengte110 minuten
RegieGerrard Verhage
CastPeter Paul Muller, Chantal Janzen, Frank Lammers, e.v.a.
Releasedatum17 maart 2005
Officiële siteDe Dominee