Nieuwe lasergun is effectiever

Slecht nieuws voor automobilisten die regelmatig te hard rijden: De politie heeft een nieuw type lasergun dat sneller, exacter en van veel grotere afstand de snelheid van een voertuig kan meten. In de komende periode worden alle 25 teams van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie uitgerust met het nieuwe wapen tegen hardrijders.

De nieuwe lasergun is in Amerika ontwikkeld en beschikt onder andere over een zogeheten 'target lock' die de auto met een viziertje automatisch volgt. Het nieuwe wapen tegen hardrijders kan al op 900 meter automobilisten betrappen terwijl dat tot nu toe op maximaal 400 meter mogelijk was. Ook hoeft de laser minder lang op de auto gericht te zijn om de snelheid vast te stellen.

De politie zal wel dezelfde correctiemethode blijven hanteren. Dus een marge van drie kilometer aftrek bij snelheden tot 100 kilometer per uur. Vier kilometer aftrek voor snelheden van 101 tot 130 kilometer per uur en vijf kilometer correctie voor 131 tot 165 kilometer per uur. En wie 170 op de teller ziet staan terwijl hij wordt geklokt, rijdt voor het bepalen van de straf voor justitie echter zes kilometer per uur minder.