Samir A. vrijgesproken van terreur

Icoon Binnenlands nieuwsDe rechtbank in Rotterdam heeft de 18-jarige Samir A. vrijgesproken van het beramen van terroristische aanslagen in Nederland. Volgens de rechter was er onvoldoende bewijs. Twee weken geleden had het Openbaar Ministerie zeven jaar cel tegen de jongen geëist.

Volgens justitie had Samir A. het onder meer gemunt op de Tweede Kamer, de kerncentrale van Borssele en Schiphol. In zijn huis werden plattegronden aangetroffen en patroonhouders, een geluiddemper, munitie, een kogelvrij vest en een nachtkijker. De rechter oordeelde echter dat niet bewezen kan worden dat A. hiermee aanslagen wilde plegen. Op basis van informatie die op diskettes werd aangetroffen was volgens de rechtbank wel duidelijk dat A. een bovengemiddelde interesse heeft voor 'religieus extremistsch geweld'.

De rechter oordeelde dat de betrokkenheid van A. bij een overval op een supermarkt vorig jaar evenmin bewezen kon worden, ondanks dat vaststond dat hij een rolluik had opengedaan en één van de daders kende. De jonge terreurverdachte werd uiteindelijk voor drie maanden cel veroordeeld wegens verboden wapenbezit. Deze straf had hij in voorarrest al uitgezeten.