Ouders bestrijden jihad-imago gedode zoons

Rob (R@b)
De ouders van de Marokkaanse Eindhovenaren Ahmed el Bakiouli en Khaled el Hassnoui, de twee die in 2002 in de Indiase deelstaat Kashmir werden doodgeschoten door militairen, willen dat de Nederlandse media stoppen met hen als gedode jihadrekruten af te schilderen. Volgens de ouders is er namelijk geen enkel bewijs dat hun kinderen iets met terrorisme van doen hadden.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) denkt daar anders over, want die schreef in het AIVD-jaarverslag van 2002 dat beiden door moslimfanatici zijn gerekruteerd en geldelijk ondersteund werden om de heilige oorlog te voeren. De ouders zijn nu bij de Raad van State een procedure gestart om inzage te krijgen in de geheime gegevens. De AIVD weigert die inzage tot nu toe, want het valt onder staatsgeheim. Ook minister Remkes wil niet dat de gegevens openbaar gemaakt worden.

Volgens de AIVD zouden de twee Marokkaanse moslims in 2001 (toen 21 en 22 jaar oud) in of rond de al-Furqaan-moskee aan de Otterstraat in Eindhoven zijn geronseld voor de jihad. De jongens zouden zijn gerekruteerd door een Algerijnse tak van Bin Ladens terroristennetwerk al-Qaida.

Eén van de twee, Ahmed, liet kort voor zijn vertrek naar India de volgende tekst achter op een internetforum: ''Wat gaan we tegen Allah zeggen als hij ons vraagt waar we mee bezig waren toen de Koeffar (ongelovigen) onze moslimbroeders aan het afslachten waren in Afghanistan, in Irak, in Palestina, in Tsjetsjenië?''. Van zijn broer is bekend dat hij een bewonderaar was van de moslimstrijders in Tsjetsjenië. Hij kende twee al-Qaida-verdachten persoonlijk en vroeg zich in een weekblad af waarom moslims geen vrijwilligers mogen werven. De vader van de jongemannen zit in het bestuur van de fundamentalistische al-Furqaan-moskee.


Het ontzielde lichaam van de gedode Ahmed

Eer en goede naam
De families El Bakiouli en El Hassnoui zeggen zich door de jihad-verhalen in hun eer en goede naam aangetast te voelen. De ouders vinden dat de AIVD de gegevens zonder gevaar ter inzage kan geven nu de jongens al ruim drie jaar overleden zijn. De Raad van State beslist binnen enkele weken of de ouders de gegevens mogen inzien.

Over wat het duo precies van plan was in Kashmir hebben de nabestaanden nooit een goed antwoord kunnen geven. Zonder het íemand te vertellen vertrokken de twee eind december 2001 naar Kashmir.

Zie ook: 'Duo uit Eindhoven in Kashmir werd vermoord'.