Minister pleit voor 'zeurvrije' kassa's

Icoon politiek binnenland nieuwsMinister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst is voor 'zeurvrije' kassa's. De handig geplaatste rekken vol lekkernijen van waaruit jengelende kinderen snel een zak snoep bij de boodschappen kunnen gooien zijn de VVD'er een doorn in het oog. Hij ziet het terugdringen van ongezonde impulsaankopen als middel om overgewicht te lijf te gaan.

"Ik denk dat veel consumenten hier blij mee zijn", zei de politicus in een debat van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel over overgewicht. Volgens Hoogervorst, zelf vader van een achtjarige, gaat het de verkeerde kant op in Nederland. Kinderen blijken steeds vaker te dik en als het zo doorgaat is over tien jaar een op de vijf Nederlanders ernstig zwaarlijvig.

"Het is op de eerste plaats aan het individu om de balans tussen eten en bewegen te herstellen en overgewicht te voorkomen", meent Hoogervorst. Overheid en bedrijfsleven dienen echter mee te denken over maatregelen. Onlangs liet de minister nog weten bereid te zijn een onderzoek in te stellen naar de invoering van een vettax.

Minister Hans Hoogervorst
Minister Hans Hoogervorst maakt zich zorgen over overgewicht