[update] Moslimleider komt Nederland niet in

dietjuh had ons via de nieuws-submit te melden:

De door de Arabisch Europese Liga (AEL) uitgenodigde Pakistaanse moslimleider Qazi Hussain Ahmed komt Nederland niet in. Volgens het ministerie van Justitie wordt de Pakistaanse parlementariŽr op grond van de openbare orde en nationale veiligheid de toegang geweigerd als hij zich bij de douane meldt.

De AEL beweert dat Hussain Ahmed over een diplomatiek paspoort beschikt. Er wordt onderzocht welke juridische mogelijkheden er zijn om Hussain toch Nederland in te krijgen. Een lezing die hij op 21 mei in Nederland zou geven werd al twee keer verplaatst. Het Nederlands Congres Centrum en de Haagse Hogeschool weigerden de moslimleider onderdak te verlenen.

Het Centrum Informatie en Documentatie IsraŽl (CIDI), dat gelijk al protesteerde tegen de komst van Hussain Ahmed, is blij met de weigering van Nederland. Eerder liet ook de hindoegemeenschap in ons land weten dat de geestelijkleider wat haar betreft niet welkom is, omdat hij aan zou zetten tot haat.

Tussen Nederland en BelgiŽ, waar Qazi op 22 mei door de AEL wordt ontvangen, heeft overleg plaatsgevonden over het weren van de moslimleider. Niet bekend is of de Pakistaan BelgiŽ wel in komt.

Van Qazi Hussain Ahmed is bekend dat hij het Taliban-regime in Afghanistan steunde en Osama bin Laden altijd een warm hart heeft toegedragen. Qazi raakte vorige week verder in opspraak toen hij in de Libanese hoofdstad Beiroet een congres van radicale moslimorganisaties toesprak. Op dat congres trad Qazi zij aan zij op met Mohammed Nazaal, de leider van de Palestijnse terreurbeweging Hamas, en met de geestelijk vader van de zelfmoordaanslagen, sjeik Yousef al-Qardawi.


De oorspronkelijke aankondiging van de AEL


Update (21:50) Reactie AEL
In een persbericht houdt de AEL de ''zionistische lobby in Nederland'' verantwoordelijk voor de weigering.

Volgens de AEL is meteen al nadat het bezoek werd bekendgemaakt, kritiek geuit door verscheidene ''zionistische organisaties''. Zij bestempelden Hussain Ahmed onterecht als een terrorist en extremist. ''Niet alleen is dit een belediging aan het adres van miljoenen moslims in en buiten Europa, wiens respect dhr.Ahmed geniet, het is tevens laster'', aldus de AEL.

Het besluit van Nederland om Hussain Ahmed de toegang te weigeren, ondanks het feit dat hij over een diplomatiek paspoort beschikt, staat volgens de AEL gelijk aan een diplomatiek incident. ''Het is respectloos ten opzichte van het Pakistaanse volk, haar gekozen vertegenwoordigers en overheid. Evenals het een belediging is voor de Moslims in BelgiŽ en Nederland die vol verwachting uitkeken naar de komst en toespraak van broeder Ahmad''/

De AEL wijst erop dat de Pakistaan twee jaar geleden Nederland ook al bezocht zonder incidenten: ''Dat is aan de zionistische lobby voorbij gegaan''.

De AEL besluit: ''We zijn van mening dat dit besluit ondemocratisch en ongegrond is. De AEL zal niet accepteren dat de zionistische lobby de overhand heeft in de besluiten die onze overheden maken, gebruikmakend van haar positie op financieŽl en politiek gebied om ons het recht te ontnemen onze moslimbroeders naar onze landen uit te nodigen''. De AEL zegt dat het als belastingbetalende burger van Europa weigert deze onrechtvaardigheid te accepteren en kondigt aan maatregelen te ondernemen.