Omgekomen militair Steensma begraven

Dave Steensma, de Nederlandse sergeant die maandag bij een granaataanval in Irak omkwam, is gistermiddag op de algemene begraafplaats in Franeker begraven. De ter aarde bestelling vond plaats met militair ceremonieel. Zijn kist was bedekt met de Nederlandse vlag en een rode baret en werd door zes collega's van de luchtmobiele brigade in Schaarsbergen gedragen. Een vuurpeloton loste enkele saluutschoten.

Langs de route naar de begraafplaats stonden honderden mensen. De gemeente had enkele straten laten afsluiten, zodat de uitvaart zonder belemmeringen kon verlopen. Eerder op de dag woonden achthonderd belangstellenden de rouwdienst bij, die in de Martinikerk in Franeker werd gehouden. De media bleven hierbij op verzoek van de familie op afstand.

Steensma was lange tijd actief als militair. Na een kort burgerbestaan keerde hij als lid van de luchtmobiele brigade terug bij het leger. Hij was al eerder uitgezonden naar Bosnië, Cyprus en Afghanistan. Naar zijn mening kwam de uitzending naar Irak te vroeg. Sergeant Dave Steensma werd 36 jaar.