Onderzoek naar handel in kinderorganen

De politie in Albanië is een nationaal onderzoek gestart naar de handel in kinderorganen. Internationale media hebben gemeld dat een Albanese bende kinderen het land uitsmokkelt om illegaal hun organen te verwijderen.

De mensenhandelaars zouden wezen 'adopteren' of kinderen van arme families kopen, die dan worden doorverkocht aan ziekenhuizen in Griekenland en Italië, waar de organen worden verwijderd. Om te zien of dit klopt, trekt de politie nu alle registers in weeshuizen en opvanginstellingen na om kinderen op te kunnen sporen die door mensenhandelaars kunnen zijn meegenomen. De afgelopen vijf jaar zouden minstens 2.000 kinderen hiervoor gebruikt zijn.

Gelijktijdig wordt een onderzoek heropend naar de verdwijning van elf baby's uit in zorginstelling in de hoofstad Tirana in 1998. Verantwoordelijken verklaarden destijds dat de kinderen waren gestorven, maar toen de politie hun graven openden, vond ze niet dan lege kisten. Waarschijnlijk werden de baby's voor orgaantransplantaties naar Griekenland gesmokkeld.