'Blair trekt Labour naar beneden'

De dalende populariteit van de Britse premier Tony Blair leidt tot slechte resultaten van zijn Labour-partij in de meest recente peilingen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de partij het zonder Blair een stuk beter zou doen. Volgens een partijfunctionaris kost Blairs leiderschap Labour momenteel zestig zetels.

Uit een geheim, eigen onderzoek van de partij blijkt dat veel kiezers wel lokaal op Labour willen stemmen, maar landelijk hun stem sterk overwegen. Ze zouden pas weer bereid zijn op de partij van Blair te stemmen, indien Blair zelf opgestapt is. Ondertussen doen al enige tijd geruchten de ronde dat de premier na de zomer de macht zal overdragen aan de huidige minister van FinanciŽn Gordon Brown. Deze laatste zou al een 'schaduwkabinet' hebben samengesteld, dat na het Labour-congres in het najaar de regering moet gaan vormen.

'Blair maakt werk af'
Verschillende ministers haastten zich echter om te verklaren dat de positie van Blair allerminst wankelt. Zo liet Geoff Hoon, minister van Defensie, weten dat Blair "absoluut van plan is om zijn werk af te maken". Kringen rondom de premier menen dat een eventueel aftreden niet zal komen voordat er in Irak een permanente regering is geÔnstalleerd. Verkiezingen in het Arabische land vinden waarschijnlijk in januari 2005 plaats.

Parlementsverkiezingen in Groot-BrittanniŽ staan gepland voor 2005. Volgende maand zijn er als belangrijke graadmeter wel lokale en Europese verkiezingen.


Tony Blair