Het Eurovisie Songfestival 2004

Aanstaande zaterdag is het weer zover. 'Wat nou weer?', hoor ik je denken. Het Eurovisie Songfestival. Dat evenement, waar Nederland vorig jaar zo fantastisch goed presteerde, en op een dertiende plaats eindigde, en een jaar daarvoor helemaal niet aanwezig was. 'Oh dat', ja dat. Na het voor Nederland slecht verlopen songfestival in 2003, hetgeen ons dwingt mee te doen aan de voorrondes van de 2004 variant, moest en zal het dit jaar beter worden. Tijdens de nationale voorronden sprong 'Re-union' er met kop en schouders bovenuit. Na vier reguliere voorronden, een herkansingsronde en een grote finale wist de groep, bestaande uit de zangers Paul de Corte en Fabrizio Pennisi, zich dusdanig te profileren dat het werd gekozen door de vakjury en het bellende en sms'ende publiek.

Eurovisie Songfestival


Het evenement, ooit begonnen met een delegatie van 7 landen, is uitgegroeid tot een waar begrip in Europa. De show is zelfs zo uit zijn voegen gebarsten dat er, na de nationale selectie, moet worden gewerkt met een halve finale. Vanavond gaat onder andere Nederland de strijd aan voor de toegang tot de eindstrijd. In een gevecht tegen 21 andere landen hoopt de Nederlandse vertegenwoordiging met het nummer 'Without You' de grote finale op 15 mei in Istanboel te bereiken, om hier vervolgens in navolging van Sertab Erener, de winnaar van vorig jaar, het festival te verlaten met de overwinning.

In de lange geschiedenis van het Eurovisie Songfestival - de eerste editie vond plaats in 1956 - hebben al heel wat winnaars de revue gepasseerd. Hieronder vinden we vier Nederlandse, met als bekendste ongetwijfeld Teach-In, dat met het nummer Ding-a-Dong goed genoeg was voor eerste plaats tijdens de finaleshow op zaterdag 22 maart 1975 in Zweden. Tussen 1956 en 2003 hebben 37 verschillende landen aan het in populariteit dalende festival deelgenomen. Zeven landen waren er vanaf de allereerste editie bij, te weten: België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië en Luxemburg. Naast de 35 Europese, hebben ook een Afrikaans (Marokko in 1980) en een Aziatisch (Israël, vanaf 1973) land meegedaan aan het liedjesfestijn.

Voor het grote werk gaat beginnen moet Nederland zich dus nog even weten te kwalificeren. Na de generale repetities van vandaag en gisteren, die met een paar kleine technische problemen niet geheel vlekkeloos verliepen, wordt de delegatie van ons kleine kikkerlandje getipt als een van de favorieten om door te gaan naar de finale. Insiders lieten weten dat Nederland op zijn sloffen nog bij de eerste tien zou moeten kunnen eindigen. De geschiedenis leert ons echter dat de verhalen van insiders nooit de ware uitslag weerspiegelen. Houdt FOK! goed in de gaten voor de uitslag en meerdere features rond het Eurovisie Songfestival!

Re-union
Re-union tijdens de eerste voorronde


Discussieer ook mee in FOK!'s Muziekforum