Israël mag Palestijnse huizen vernietigen

Rob (R@b)
Israël mag doorgaan met de vernietiging van Palestijnse huizen in Rafah om zo een bredere veiligheidsbuffer te creëeren, zo heeft het Israëlische Hooggerechtshof vanochtend besloten. Eerder dit weekend verbood het Hooggerechtshof de vernielingen in het zuiden van de Gazastrook tijdelijk, omdat men zich over de zaak wilde buigen.

Tegen de vernietiging van de huizen was beroep aangetekend door Palestijnse mensenrechtenorganisaties. Zowel internationaal als in Israël zelf is er veel protest tegen ''het opruimen'' van de woningen. Giteravond kwamen in Israël meer dan 100.000 joden op straat om de terugtrekking uit de Gazastrook te eisen. Het protest was mede georganiseerd door de Arbeiderspartij.

Het Israëlische leger begon afgelopen week honderden huizen te vernielen in het vluchtelingenkamp Rafah. Het leger oordeelde dat ze vanuit die huizen werd aangevallen. Het Hooggerechtshof oordeelt nu dat die vernietigingen mogen: ''De vernielingen zijn immers niet het gevolg van een overtuiging of bestraffing, maar gebeuren omwille van operationale redenen. Er zijn onder die voorwaarden geen redenen om de vernielingen te laten verbieden'', aldus de rechters van het Hof.