FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 mei 2004

Jeugdspeler Benfica overleden

Bruno Baião, aanvoerder van de jeugdploeg van de Portugese voetbalclub Benfica, is overleden. Hij werd 19 jaar.

Baião werd verleden week getroffen door een hartaanval. Vrijdag verklaarden specialisten in het ziekenhuis Curry Cabral in Lissabon daarop dat de jonge speler in coma verkeerde.

Het is de tweede keer dit seizoen dat Benfica te maken heeft met een sterfgeval in de selectie. Eerder zakte de Hongaarse international Miklos Feher tijdens een wedstrijd in elkaar. Hij overleed kort daarna in een ziekenhuis. Uit autopsie bleek dat Feher een natuurlijke dood was gestorven.

Baião kreeg zijn hartaanval kort na een training. Hij bevond zich met medespelers in een café. Het was bekend dat hij al eerder hartklachten had gehad.

Jeugdspeler Benfica overleden

Bruno Baião, aanvoerder van de jeugdploeg van de Portugese voetbalclub Benfica, is overleden. Hij werd 18 jaar. Baião werd vorige week getroffen door een hartaanval. Vrijdag verklaarden specialisten in het ziekenhuis Curry Cabral in Lissabon dat de jonge speler in coma verkeerde.

Het is de tweede keer dit seizoen dat Benfica te maken heeft met een sterfgeval in de selectie. Eerder zakte de Hongaarse international Miklos Feher tijdens een wedstrijd in elkaar. Hij overleed kort daarna in een ziekenhuis. Uit autopsie bleek dat Feher een natuurlijke dood was gestorven.

Baião kreeg zijn hartaanval kort na een training. Hij bevond zich met medespelers in een café. Het was bekend dat hij al eerder hartklachten had gehad.


Bruno Baião
Bruno Baião


Meer voetbalnieuws vind je op voetbal.fok.nl!

Junks mishandelen manager Burger King

DynamicDreams en procede hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Twee drugsverslaafden hebben vandaag de manager van de Burger King op het Centraal Station in Amsterdam zwaar mishandeld. Toen de junks klanten van de Burger King lastig vielen zei de manager van het restaurant dat zij het pand moesten verlaten. De twee weigerden echter en begonnen de man te schoppen en te slaan.

Hierna gingen de junks de manager met een stoel te lijf. Een andere klant ging zich ermee bemoeien en de twee gingen er vandoor. Even later werden ze door de politie aangehouden. Eén van de twee zit nog vast wegens een oude openstaande straf, de ander is weer vrijgelaten. Wel is er een proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer ligt nog in het ziekenhuis.

MTV gaat films uitzenden

Icoon Media nieuwsMuziekzender MTV gaat films uitzenden. Dat is door een woordvoerster op het filmfestival in Cannes bekendgemaakt. Als proef heeft de zender in juni elke zondagavond een film geprogrammeerd. De maand wordt afgesloten met de MTV Movie Awards 2004.

Het gaat om films die volgens de zender de doelgroep goed aanspreken. Achtereenvolgens komt MTV met Kids van regisseur Larry Clark, de komedie Clerks van Kevin Smith, de satirische horrorfilm Scream van Wes Craven en het vierluik Four Rooms van onder meer Robert Rodriguez en Quentin Tarantino. De rest van de zondagavond staat ook in het teken van de uit te zenden film. Verder staan er documentaires over beroemde muziekfilms op het programma.

CD: Jane Birkin - Rendez-Vous

Jane Birkin - Rendez-VousDe Franse dame Jane Birkin heeft een nieuw album uitgebracht dat naar de naam Rendez-Vous luistert. Een toepasselijke titel: er staan veertien duetten op met bijvoorbeeld Manu Chao, Feist en Brian Molko (Placebo). Niet gehinderd door enige voorkennis van Franstalige muziek in het algemeen en Jane Birkin in het bijzonder schoof ik het schijfje in de speler. Ik hou wel van een muzikale verrassing op zijn tijd...

Lekker Kontje!

Drie uur lang aan een op Wind River gebasseerd Access Point sleutelen in combinatie met een Sitecom ADSL combi modem zette mij weer eens met de benen op de grond, Cisco is bijna even kut als deze onzin.
Het slachtoffer in deze was een collega van mijn moeder die zoon lief draadloos op het internet wilde helpen. Dat de beste man niet goed was voorgelicht in de computershop en thuis was gekomen met een partij incompatible hardware bracht mij en mijn laptop tot de zware taak van System Integrators. Na twee derde van het project zonder MTU problemen op te hebben geleverd en met mijn eigen hardware in het huis wel overal 'fok.nl' kon bereiken, met de bekende fok-latency, deed ik m'n wielen weer onder m'n schoenen en ging ik naar huis.

Nu pas ik sinds een of twee weken mijn oude broeken weer aan en is project BMI--; nog steeds in volle gang. Dus lekker op de skates, met Norah Jones, in je hoofd, neuriend glijdend over het asfalt terug richting de verjaardag van m'n moeder.

Enige Rijkswaterstaat opstakels later kom ik in ons gerespecteerde wijkje het asfalt overvliegen en zie ik in mijn ooghoeken een horde in wit geklede jonge dames de stoep versperren. Nu is het natuurlijk goed te doen om pootje over met een kilo of vijf aan muilezel belasting van de stoep af te springen en de stoep weer op te vliegen. Zo geschiedde het... echter op eens schreeuwt het groepje:


LEKKER KONTJE!


Aangezien er niemand anders in de straat was te zien begin ik te denken dat vandaag gewoon een illusie was...

Peiling: PvdA wint fors

Icoon Politiek nieuws Als de verkiezingen voor het Europees Parlement nu gehouden zouden worden, dan boekt de PvdA een forse winst. De partij zou van twintig procent naar dertig procent van de stemmen krijgen. Veruit de grootste verliezer is het CDA, dat van 27 naar twintig procent gaat. Een peiling gehouden door bureau Interview/NSS in opdracht van de NOS laat dit zien.

Volgens de peiling zal er een hoog percentage kiezers gaan stemmen: tweederde van de Nederlanders is dit van plan, in tegenstelling tot de eenderde vijf jaar geleden. Slechts een kleine meerderheid van de ondervraagden wist dat de verkiezingen op 10 juni worden gehouden, een opvallend detail.

Een andere partij die in de peiling op winst staat is de VVD, van twintig naar 24 procent. GroenLinks mag op acht procent van de stemmen rekenen, terwijl dit vijf jaar geleden nog twaalf was. Ook D66 verliest en zou op vier procent van de stemmen kunnen rekenen. Dat is een verlies van twee procent ten opzichte van vijf jaar geleden. De gezamenlijke lijst van ChristenUnie en SGP eindigt op vijf procent; de SP op zes procent en de LPF op één. Laatstgenoemde deed in 1999 nog niet mee aan de verkiezingen.

Trein met delen verongelukte trein ontspoord

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is vanmiddag een trein ontspoord. Iets wat vaker voorkomt, maar de van het spoor geraakte trein vervoerde op dat moment delen van treinen die een paar dagen geleden op elkaar botsten.

Woensdag negeerde de machinist van een zogenoemde 'Schnellbahnzug' een rood licht, waardoor het voertuig op een goederentrein botste en enkele passagiers gewond raakten. De betrokken wagons hadden dusdanige schade opgelopen dat er delen verwijderd en afgevoerd moesten worden. En juist de trein die dat laatste klusje vandaag op zich nam ontspoorde.

Nadat de trein en z'n vracht door een hijskraan op de rails waren getild, kon het treinverkeer hervat worden. Niemand raakte bij het eenzijdige ongeval gewond.

Prinselijk paar in actie tegen beelden Amalia

Prinses Máxima en prins Willem-Alexander hebben middels hun advocaat stappen ondernomen tegen SBS6 en een Argentijnse website. Ondanks de waarschuwing van de Rijksvoorlichtingsdienst om de privé-beelden van het paar niet uit te zenden, deed SBS6 dit donderdag toch in het programma Shownieuws. Er is nog niet bekend welke stappen de advocaat gaat nemen.

De privébeelden zijn afkomstig van de camera van prinses Máxima. Op de beelden zijn beelden van prinses Amalia en moeder prinses Máxima te zien. De camera werd tijdens het bezoek van het prinselijk paar aan Argentinië gestolen.

Coria en Federer in finale Hamburg

De finale van de Hamburg Masters zal gaan tussen de nummers één en twee van de plaatsingslijst, Roger federer en Guillermo Coria.

Federer wist in de halve finale Lleyton Hewitt te verslaan met 6-0 en 6-4 waarmee de Zwitser duidelijk favoriet is in de eindstrijd. In de onderlinge confrontaties tussen deze twee spelers staat de Australiër nog steeds voor maar Federer lijkt dat nu om te gaan keren.

De Argentijnse Guillermo Coria wist de Kroaat Ivan Ljubicic te verslaan met 3-6, 6-1 en 6-4.

Boonen op dreef

Tom Boonen bewijst eens te meer in blakende vorm te zijn. Na zijn overwinning in de openingsrit van de Tour de Picardie wist hij vandaag ook de tweede rit op zijn naam te schrijven.

Boonen was de snelste in de massasprint in de tweede etappe over 184 km van Crécy-en-Ponthieu naar Compiéngne.

De snelle Belg versloeg Jimmy Casper die tweede werd en de Litouwer Saulius Ruskys.

Boonen versterkte met zijn overwinning zijn leidende positie en heeft nu 14 sec. voorsprong op Casper en Nederlander Stefan van Dijk. Boonen heeft aangegeven graag het eindklassement van de Tour de Picardie te winnen.

Trinko Keen in Finale Innsbruck

Trinko Keen heeft de finale bereikt van tafeltennistoernooi dat geldt als olympisch kwalificatietoernooi in Innsbruck.

In de halve finale wist de viervoudig Nederlands kampioen in vijf games de Chinese Bulgaar Feng Zhe te verslaan met 6-11 11-8 13-11 13-11 en 11-1.

Zondag zal hij in die finale spelen tegenLeung uit Hongkong spelen, de winnaar van deze partij plaatst zich direct voor de spelen terwijl de verliezer in de finale van de herkansingen terecht komt. Ook in die finale is een ticket voor Athene te verdienen.

[update] Nederlandse militairen beschoten in As-Samawah

Gisteravond rond middernacht is een aantal Nederlandse militairen beschoten toen zij op patrouille waren in de Zuid-Irakese stad As-Samawah. Een woordvoerster van het ministerie van Defensie heeft dit vandaag bekendgemaakt.

Het vuur is door de militairen beantwoord. Aan zowel Nederlandse als Iraakse zijde zijn geen slachtoffers gevallen. Aan het begin van deze week kwam sergeant Steensma om bij een granaataanslag in dezelfde stad. Hij is vandaag onder grote belangstelling in Franeker begraven.

Update 18.57
Ook rond het middaguur blijken Nederlandse soldaten in As-Samawah te hebben geschoten. Zij waren betrokken bij een schotenwisseling met aanhangers van de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr.

Het voorval vond plaats bij een gebouw waar aanhangers van Al-Sadr bijeenkomen. Nadat de Iraakse politie eerder op de dag het pand had omsingeld, werd om bijstand van de Nederlandse militaire eenheid gevraagd. De aanhangers van al-Sadr zijn ondanks meerdere schotenwisselingen ontkomen.

Dubbelslag Cunego

Damiano Cunego van Saeco heeft vandaag in de Giro een dubbelslag geslagen. Hij wist in de 7e etappe met aankomst bergop zowel de roze trui als de etappe overwinning te behalen.

De etappe kwam op gang door een ontsnapping van zes renners (Bertogliati, Strazzer, Aebersold, Righi, Mazzanti & Gobbi). De maximale voorsprong bedroeg 5.53. Op de slotbeklimming van de Montevergine lagen alleen Aebersold en Mazzanti nog voorop maar werden snel door het peloton ingehaald.

Op de slotklim volge de ene na de andere demmarage maar geen enkele renner wist het verschil te maken. Cunego won tenslotte de sprint van de overgebleven 14 renners en pakte daarmee de roze trui. Bradley McGee werd tweede. Simoni zou in de top drie moeten eindigen voor behoud van zijn trui maar werd zesde.

Uitslag etappe 7 in de Giro d'Italia
1 Damiano Cunego (Ita) Saeco 5.26.25 (39.336 km/h)
2 Bradley McGee (Aus) FDJeux.com
3 Franco Pellizotti (Ita) Alessio-Bianchi
4 Giuliano Figueras (Ita) Ceramiche Panaria-Margres
5 Stefano Garzelli (Ita) Vini Caldirola-Nobili Rubinetterie 0.03
6 Gilberto Simoni (Ita) Saeco
7 Serguei Gontchar (Ukr) De Nardi
8 Andrea Noe' (Ita) Alessio-Bianchi
9 Wladimir Belli (Ita) Lampre
10 Yaroslav Popovych (Ukr) Landbouwkrediet-Colnago
11 Sven Montgomery (Swi) Gerolsteiner 0.07
12 Dario David Cioni (Ita) Fassa Bortolo 0.11
13 Tadej Valjavec (Slo) Phonak Hearing Systems
14 Eddy Mazzoleni (Ita) Saeco 0.16
15 Emanuele Sella (Ita) Ceramiche Panaria-Margres 0.33
16 Christophe Brandt (Bel) Lotto-Domo 0.36
17 Cristian Moreni (Ita) Alessio-Bianchi 0.38
18 Luis Filipe Laverde Jimenez (Col) Formaggi Pinzolo Fiave' 0.43
19 David Canada Gracia (Spa) Saunier Duval-Prodir
20 Ruben Lobato Elvira (Spa) Saunier Duval-Prodir 0.47

Totaalklassement voor de Giro d'Italia
1 Damiano Cunego (Ita) Saeco 33.01.48
2 Gilberto Simoni (Ita) Saeco 0.10
3 Franco Pellizotti (Ita) Alessio-Bianchi 0.28
4 Yaroslav Popovych (Ukr) Landbouwkrediet-Colnago 0.31
5 Giuliano Figueras (Ita) Ceramiche Panaria-Margres 0.52
6 Serguei Gontchar (Ukr) De Nardi 1.08
7 Dario David Cioni (Ita) Fassa Bortolo 1.10
8 Stefano Garzelli (Ita) Vini Caldirola-Nobili Rubinetterie 1.15
9 Andrea Noe' (Ita) Alessio-Bianchi 1.17
10 Eddy Mazzoleni (Ita) Saeco 1.29

Acuña weg bij Feijenoord

Nadat er eerder al geruchten over waren heeft Kike Acuña deze week van technisch manager Mark Wotte te horen gekregen dat hij weg moet bij Feyenoord.

Door de grote concurrentie op het middenveld bij de Rotterdamse club zou het volgens Wotte beter zijn dat hij op zoek gaat naar een andere club. De 25-jarige Chileen kwam in de winter van het seizoen 2002-2003 naar de Kuip en beschikt over een contract tot 2006.

In zijn eerste jaar kwam hij tien wedstrijden in actie voor Feijenoord maar dit seizoen pas vijf keer.

Staatssecretaris vecht voor BNN

Staatssecretaris Van der Laan (media) zet alles op alles om de jongerenomroep BNN in het publieke bestel te houden. BNN dreigt te moeten verdwijnen omdat een meerderheid in de Eerste Kamer (Senaat) het niet eens is met het wetsvoorstel van de bewindsvrouw om het vereiste ledenaantal te verlagen van 300.000 naar 150.000. BNN heeft 224.000 leden.

Dinsdagmiddag stemt de Senaat over het voorstel om het ledenaantal te verlagen. Uit de agenda valt nu op te maken dat er rekening wordt gehouden met een overleg dat moet leiden tot uitstel, een zogenoemde derde termijn. Officieel wordt dat dinsdag pas besloten, maar er is nu al extra tijd voor ingeruimd.

Mocht het besluit inderdaad uitgesteld worden, dan moet het kabinet over enkele weken met een standpunt over BNN komen.

Williams boekt flinke vooruitgang

Williams heeft afgelopen week flink getest op Paul Ricard en naar eigen zeggen goede vooruitgang geboekt voor de aankomende races op het circuit van Monte Carlo, de Nurburgring en Montreal.

Marc Gené, Antonio Pizzonia en Juan Pablo Montoya legden in 4 dagen testen samen bijna 4.000 kilometer af.

Sam Michael, Chief Operations Engineer van het Williams-team, zei: "We hebben een productieve test achter de rug. We hebben ons geconcentreerd op het proberen van verschillende bandencompounds voor Monaco en de Nurburgring, de afstelling van de wielophanging en het testen van remmaterialen. We hebben de eerste twee dagen ook gewerkt aan de aërodynamica op de lange variant van de baan."

Mario Theissen, directeur Motorsport van BMW wist te melden: "Deze week hebben we ons vooral beziggehouden met de voorbereiding op de komende races in Monaco en Montreal. Voor de voorbereiding op Monaco hebben we de kortere variant van de baan gebruikt. De lange configuratie van het circuit, met het lange rechte stuk, hebben we gebruikt voor de voorbereiding op Montreal. De belangrijkste doelen van de test waren het ontwikkelen van het chassis, het zoeken naar een goede afstelling van de wagen en het testen van Michelin-banden.

We hebben ook gewerkt aan verbeteringen aan de motor, zoals de prestaties van de motor bij de starts, traction control en de afstelling van de motor. De veranderende weersomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat we deze zaken onder droge en natte omstandigheden hebben kunnen testen."

Onduidelijkheid bij LPF over Kamerlid

Icoon Politiek nieuwsHet is nog niet duidelijk wat het bestuur van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) gaat ondernemen tegen Kamerlid Gerard van As. Afgelopen week beschuldigde voorzitter Ton van Dillen Van As van oneigenlijk gebruik van ledenlijsten. Het Kamerlid zou leden hebben opgeroepen de algemene ledenvergadering met een week te vervroegen.

Daarnaast werd Van As verweten zich in de media tegen het huidige bestuur te keren. In een inderhaast bijeengeroepen overleg afgelopen vrijdag liet de Tweede-Kamerfractie van de partij het afweten. Herben had zich afgemeld wegens een vakantie, de overige zeven leden lieten helemaal niets van zich horen. Via de website laat het partijbestuur weten maandag een nieuwe poging te wagen om met de fractie in overleg te treden. Wordt dus vervolgd.


Mat Herben en Gerard van As
Gerard van As (rechts) in overleg met Mat Herben


'Bijstandstrekkers gebruiken in huishouding'

Icoon Politiek nieuwsMinister van Financiën Gerrit Zalm is van mening dat gemeenten bijstandsgerechtigden moeten gaan inzetten als huishoudhulp bij mensen die daar vanwege ziekte aanspraak op kunnen maken. Dat zei hij zaterdag tijdens een bijeenkomst van de VVD. "Iedereen heeft een huis en daarmee ook een huishouden. En dus kan iedereen huishoudelijk werk doen", betoogde de minister.

In het kader van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) trekt het Rijk 1,2 miljard euro uit voor huishoudelijk werk bij zieke mensen. Het werk wordt er nu nog vaak bijgedaan door hoog opgeleide ziekenverzorgers. Zalm meent dat op het moment dat uitkeringsgerechtigden de huishoudelijke taken overnemen zij zelf hun inkomen verdienen en tegelijkertijd fit blijven voor de rest van de arbeidsmarkt.

Volgens staatssecretaris Mark Rutte (VVD) van Sociale Zaken past het 'advies' van Zalm aan de gemeenten in de nieuwe wet werk en bijstand. Sommige gemeenten schakelen al werklozen in. Zo pakken bijstandsgerechtigden in de gemeente Helmond kleerhangers in. Doen zij dat niet dan lopen ze gevaar hun uitkering kwijt te raken.

Enorme schulden door mobiel bellen

Icoon Financieel nieuwsOngeveer 400.000 mobiele bellers hebben gezamenlijk een schuld van 250 miljoen euro. Dat beweert voorzitter Start van Preventel, een samenwerkingsverband van aanbieders van mobiele telecom diensten. De gemiddelde schuld van een mobiele beller met betalingsachterstand is zo'n 650 euro.

Preventel houdt een zwarte lijst bij die geraadpleegd kan worden door telefoonwinkels. Volgens Start is het aantal wanbetalers redelijk stabiel. Elk jaar verdwijnen er 80.000 omdat ze na vijf jaar registratie van de lijst worden geschrapt. Elk jaar komen er echter ook weer evenveel nieuwe wanbetalers bij. De meeste schulden worden gemaakt door jongeren tussen 18 en 23 jaar. De betalingsachterstand zit hem vooral in het betalen van het abonnement en de belminuten.

Media: "Turkije grote winnaar Songfestival"

Turkije zal de grote winnaar worden van het 49ste Eurovisie Songfestival, dat vanavond plaatsvindt. Dat is de mening van de Turkse media. Ze doen deze uitspraak niet op basis van de zangkwaliteiten van de Turkse kandidaat, maar vanwege de grote televisie-uitzending van de finale.

Wereldwijd zullen driehonderd miljoen mensen in 41 landen naar de finale kijken. "Wie ook eerste wordt, de Eurovisie-winnaar is Turkije", aldus Millyet. Volgens de media is de uitzending van de finale één grote reclamespot voor het land. Als het land de drie uur durende uitzending als reclamezendtijd zou hebben ingekocht, had Turkije ongeveer 1,85 miljard euro moeten betalen, berekende de Turkse krant Hürriyet. De tv-uitzending wordt naast de deelnemende landen ook in Australië, Puerto Rico en de Verenigde Staten uitgezonden. Ook Nederland zal - na de halve finale van afgelopen woensdag - vanavond deelnemen. Het duo Paul en Fabrizio zal als Re-union met het nummer Without You als zevende optreden.

Zie ook het betreffende topic hierover in het Muziekforum van FOK!
Check ook eens muziek.fok!

Vier auto's ontploft in Nijmegen

Xcylla had ons via de nieuws-submit te melden:

Door een nog onbekende oorzaak is vanmorgen in Nijmegen een geparkeerd personenbusje ontploft. Door de vonken die de explosie veroorzaakte, explodeerden vervolgens nog drie auto's. Door de explosies vloog een hoge boom langs de straat in brand.

De explosies deden zich voor op de kruising van de Pontanusstraat en de Van Slichtenhorststraat op de rand van het stadscentrum van Nijmegen. De brandweer sloeg groot alarm, omdat de brandende boom dicht bij 19e eeuwse huizen stond. Het lukte snel om de brand te blussen. De brandweer hoefde niemand te evacueren.

Naar de oorzaak van de eerste explosie wordt technisch onderzoek gedaan, aldus een woordvoerster van de politie.

Man (21) doodgestoken in Rotterdam

Bij een steekpartij op het Wilhelminaplein in Rotterdam-Zuid is afgelopen vrijdagavond een 21-jarige Rotterdammer om het leven gekomen. Dit maakte de politie vandaag bekend.

Rond tien uur kreeg de man ruzie met een 23-jarige man, eveneens uit Rotterdam. Hierop volgde een vechtpartij, waarna hij werd neergestoken. Hij werd overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum, maar kon helaas niet meer gered worden en overleed aan zijn verwondingen. De vermoedelijke dader is aangehouden.

Duitser loopt marathon onder water

De extreme duursporter Wolfgang Kulow heeft een aparte prestatie volbracht. De Duitser liep in het zwembad van Lensahn (Duitsland) een marathon onder water. Na 24 uur en 24 minuten had hij de afstand van 42 kilometer en 195 meter volbracht en kon hij eindelijk boven komen.

Elk half uur wisselde Kulow van zuurstoffles en eten ging via een ingewikkeld buizensysteem. Het extra gewicht van 26 kilogram moest de sporter, die tijdens de onderneming steun kreeg van drie vrienden, onder water met zich meesjouwen. De gelukkige recordhouder berichtte naderhand dat hij op een gegeven moment zo uitgeput was dat hij op de bodem van het zwembad in slaap viel. "In de vroege morgen heb ik gezegd: 'Je stopt ermee, zoiets doe je nooit meer'. Andere mensen liggen op dit tijdstip in bed." De inzinking was echter van korte duur. Kulow bedacht tijdens zijn recordpoging dat door de meren van de deelstaat Sleeswijk-Holstein zwemmen ook een uitdaging zou zijn.

Kulow staat bekend om zijn aparte stunts. Vorig jaar fietste hij onder water naar het Oostzee-eiland Fehmarn. In zes uur en 45 minuten legde hij een afstand van tien kilometer af. Ook was Kulow de eerste die lopend de Takla Makan in China, de grootste zandwoestijn ter wereld, overstak.

Wolfgang Kulow tijdens zijn fietstocht in de Oostzee (links) en tijdens zijn marathonrecordpoging.
Bron: Wolfgang-Kulow.de

RTL dreigt Martijn Krabbé met ontslag

RTL-topman Fons van Westerloo dreigt de 36-jarige Martijn Krabbé bij RTL te ontslaan. De presentator van de goed bekeken programma's 'In Holland staat een Huis' en 'De Perfecte Partner' heeft bij radiostation Noordzee FM een contract getekend om daar vanaf 31 mei een programma te gaan presenteren. Van Westerloo is daar op zijn zachtst gezegd niet blij mee.

"Dit kán niet", aldus Van Westerloo. "We betalen enorme bedragen aan Krabbé. We verwachten dat hij voor dat geld dag en nacht bezig is met het maken van tv. Dan kan het niet zo zijn dat hij elke middag een radioprogramma gaat zitten maken. En al helemaal niet bij een concurrent. Hij weet dat wij er zo over denken, maar Martijn wil alles tegelijk. Zo werkt het niet!"

Aankomende maandag neemt Van Westerloo een definitief standpunt in, maar nu neemt hij al een voorschot: "Martijn is vrij om te kiezen waar hij wil werken, maar wij zijn vrij om daar consequenties aan te verbinden. Ik vind dat je je nooit twee keer kunt verhuren."

Martijn Krabbé en de leiding van Noordzee FM zouden volgens Van Westerloo op de hoogte zijn geweest van het feit dat RTL het niet zou pikken als hun coryfee een contract bij een concurrerend radiostation zou tekenen. Krabbé zegt dat hij zich netjes aan de afspraken houdt.

"Ik heb moeizame onderhandelingen met RTL achter de rug, maar ik blijf nog drie jaar. Dat is afgehamerd. Iedereen was door het dolle heen dat we rond waren. In dat contract staat dat ik radiovrijheid heb. Dit kan voor RTL dus niet als een verrassing komen. En in de onderhandelingen met John de Mol heb ik gezegd: tv houdt prioriteit. Daar ging hij schoorvoetend mee akkoord."

Volgens Van Westerloo is er echter "absoluut nog geen contract" met Krabbé. "Sterker nog: programmadirecteur Van der Goot heeft tegen hem gezegd: Martijn, als je dagelijks bij een concurrent gaat werken, kan er geen sprake van zijn dat we tot een afronding van je contract komen."

Krabbé spreekt tegen dat RTL hem met ontslag heeft gedreigd, maar geeft wel toe dat Van der Goot hem heeft gewaarschuwd. "Leo zei: weet waar je aan begint, dit wordt zwaar. Natuurlijk is tv intensief, maar alles bij elkaar doe ik tweederde van het jaar niets. Ik ben jong en wil elke dag hard werken. En met gezinsuitbreiding op komst moet ik ook aan mijn pensioen denken."

Voor directeur Erik de Zwart van Noordzee FM is het raar dat er zoveel ophef wordt gemaakt. "Gordon, ook een RTL-gezicht, werkt hier toch ook? Geloof me: Martijn had hier heus niet getekend als dat niet mocht. Hij staat in zijn recht."

Zonen verdachte in pornozaak ook opgepakt

Icoon Binnenlands nieuwsNaast hoofdverdachte Eduard van E. uit Rotterdam blijken ook diens twee zonen te zijn opgepakt in de geruchtmakende Flevolandse dierenpornozaak. Dat bevestigt de officier van justitie in Lelystad. De mannen zijn weer op vrije voeten gesteld, maar blijven verdacht.

De 46-jarige Van E. werd in de nacht van 18 op 19 april in zijn woonplaats Rotterdam opgepakt. Zijn zonen werden enkele uren later voor hun vaders loods in het dorp Kraggenburg in de Noordoostpolder aangehouden. In totaal zijn de afgelopen weken negen verdachten uit België en Nederland gearresteerd. Zeven personen zitten nog vast.

De jonge verdachten ontkennen elke betrokkenheid bij de pornozaak. Ten minste drie in België ontvoerde asielzoeksters werden gedwongen seks te hebben met dieren en mannen. Het was de bedoeling de opgenomen beelden voor grof geld te verkopen. Volgens één van de vrijgelaten verdachten is het onzin Eduard van E. als hoofdverdachte te bestempelen. "Van E. is een zeer naiëve man. Waarschijnlijker is dat de Belgen de vrouwen hebben ontvoerd, misbruikt en gedwongen tot seks. Ze lieten de vrouwen in de loods achter om Van E. de schuld in de schoenen te schuiven."

Metaalbedrijf
Het politiekorps Flevoland heeft acht rechercheurs op de zaak gezet. Justitie sluit niet uit dat er meerdere slachtoffers en verdachten zijn. Er is echter zoveel beeldmateriaal in beslag genomen dat het nog weken kan duren voordat het allemaal is bekeken. Volgens een politiewoordvoerder zijn de slachtoffers er niet best aan toe. "Ze hebben behoorlijk wat te verduren gehad. De mishandelingen hebben tot kneuzingen en snijwonden geleid, maar niet tot botbreuken of ander ernstig letsel."

Hoofdverdachte Van E. was in de loods bezig met het opstarten van een metaalbedrijf. Op seks-chats op internet zou hij zelfgemaakte bondage-rekken aangeboden hebben.

Dader schietpartij Den Helder vastgezet

Er is een verdachte aangehouden in de zaak van de dodelijke schietpartij die gisterenmiddag plaatsvond bij het centraal station in Den Helder. De man heeft inmiddels bekend. Over zijn motief kon de politie nog niets zeggen.

Het slachtoffer, een jonge Antilliaan (19) genaamd Sami, zou de broer zijn van degene die in september 2003 de 17-jarige Antilliaan Nishmael Dorothea op vrijwel dezelfde plek doodstak. In Den Helder heerst dan ook het grote vermoeden dat de schietpartij op Sami een wraakactie betreft. De jongen werd ten overstaan van veel omstanders met twee pistoolschoten van zijn fiets geschoten na een woordenwisseling.

'Schilders Catshuis werkten met verboden stoffen'

De schilders die vanmorgen bezig waren toen er brand uitbrak in het Catshuis werkten met verboden stoffen. Dit maakt althans de vakbond FNV Bouw op uit mededelingen van de brandweer.

"De schilders maakten gebruik van licht ontvlambare stoffen. Vermoedelijk is de brand hierdoor ontstaan", aldus een woordvoerder van de brandweer. Het gaat vermoedelijk om het oplosmiddel thinner. Thinner ontsmet, ontvet en dient als verdunner, maar is sinds 2000 verboden voor gebruik binnenshuis. "Het is zeer giftig, zeer explosief en verboden", zo zei een woordvoerder van FNV Bouw.

FNV Bouw eist een diepgaand onderzoek naar de oorzaak van de brand. Een 49-jarige schilder uit Gorinchem kwam hier vanmorgen bij om.

Gwyneth Paltrow krijgt dochter van Coldplay-zanger

Hollywood-actrice Gwyneth Paltrow, de vrouw van Coldplay-zanger Chris Martin, is gisteren in Londen bevallen van een dochter. Het kind, dat de naam Apple Blythe Alison Martin draagt, woog bij de geboorte een kleine 9 pond. Moeder en kind maken het goed.

"We zijn helemaal in de wolken, en we willen iedereen van het ziekenhuis bedanken, omdat ze zo ontzettend goed voor ons gezorgd hebben", aldus een dolgelukkige Chris Martin. Een woordvoerder liet weten dat de bevalling helemaal naar wens verliep.

De zanger en de actrice ontmoetten elkaar eind 2002. Daarvoor had Gwyneth Paltrow een hele reeks andere beroemde vriendjes, zoals Brad Pit, Ben Affleck en Luke Wilson. Al deze vriendjes putte ze binnen enkele weken uit door haar vermeende grote seksuele behoeften. Chris Martin blijkt nu dus een blijvertje te zijn.

Chris Martin en Gwyneth Paltrow

Belgen willen Croky chipsfabriek overnemen

GSMboy had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Belgische bedrijf Roger & Roger wil het merk Croky Chips en de bijbehorende chipsfabriek overnemen. Momenteel werken in de Deventer fabriek circa honderd mensen. Wanneer de verkoop doorgaat worden er dertig medewerkers ontslagen.

Croky is nu nog in handen van het bedrijf United Biscuits. De verkoop hangt onder meer af van het advies van de ondernemingsraad van de chipsfabriek, aldus een woordvoerder van United Biscuits vrijdag. Het advies wordt binnen vier weken verwacht.

Het van oorsprong Britse bedrijf United Biscuits wil zich in West-Europa concentreren op het maken van koekjes. Roger & Roger is gespecialiseerd in de productie en verkoop van aardappelchips voor de Europese detailhandel. United Biscuits houdt na de verkoop alleen nog de Verkade-fabriek in Zaandam over.

AIVD volgt 150 jihad-moslims

IcoonIn Nederland worden continu 150 extremistische moslims dag en nacht in de gaten gehouden door politie, justitie en de veiligheidsdienst AIVD, zo meldt de Volkskrant vandaag in een tweetal artikelen. Zodra ze een strafbaar feit plegen wordt overgegaan tot arrestatie. Het volgen gebeurt op verzoek van het kabinet, die op intensieve samenwerking aangedrong kort na de bloedige bomaanslagen in Madrid eerder dit jaar. Voorzover bekend zijn er nog geen arrestaties verricht.

De 150 jihadisten zitten verspreid over het hele land. Een aantal is al eerder opgepakt op verdenking van voorbereiding van terroristische activiteiten. Nóóit werd echter een verdachte veroordeeld, omdat het door de AIVD aangevoerde materiaal niet mocht worden gebruikt in een proces. Om die reden besloot minister Donner van Justitie onlangs dat AIVD-informatie onder voorwaarden ook als bewijs is toegestaan.

Eén van de 150 gevolgde moslims is de Amsterdamse jongen Mo. Hij is degene die als 16-jarige scholier met ene Khalid (17) op pad ging om samen met de mujahedin in Tsjetsjenië te vechten. Ze keerder terug omdat ze de grens met de Oekraïne niet overkwamen en omdat ze last van heimwee kregen, zo werd gezegd. Niemand wist dat Mo vanaf dat moment 'stillen' achter zich aan had. Die ontdekten dat hij telefoneerde met 'de Spanjaard', de Marokkaan Naoufel, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag in Casablanca in mei vorig jaar.

Kort daarna werden hij en vier anderen opgepakt. Thuis had Mo een tas met ingrediënten voor het maken van een bom. De veiligheidsdienst AIVD zei een aanslag te hebben verijdeld. Mo werd echter vrijgelaten omdat justitie de bewijzen onvoldoende vond.

Jihadistisch voetvolk
De moslimextremisten die in West Europa actief zijn, zijn grotendeels hier opgegroeid. Ze worden geworven door ronselaars uit islamitische landen als Libië, Mauritanië en Algerije, die vrijwel zonder uitzondering een mujahedin-achtergrond hebben. Experts noemen de hier geworvenen ''het jihadistisch voetvolk''; soldaten die worden ingezet voor ondersteunende activiteiten. Van hen is 80 tot 90% laaggeschoold. Veelal langdurig werkloos voordat ze in de gevangenis of op straat door ronselaars werden opgemerkt en geïslamiseerd. Zij vervalsen paspoorten, plegen diefstal of zijn actief in de drugshandel ter financiering van het terrorisme. Sommigen reizen af naar trainingskampen in Afghanistan, Tsjetsjenië en nu ook Irak om zich voor te bereiden op de gewapende strijd ter verdediging van de islam.

Het jihadistisch voetvolk is nog redelijk eenvoudig te traceren. De opsporing van de slimmere, hooggeschoolde terroristen is veel moeilijker. Zij zijn de planners van serieuze aanslagen. Ze zitten stilletjes ondergedoken in de westerse wereld, stoppen alcohol in hun koffer om de douane te misleiden, dragen westerse kleding en hebben vrije seksuele omgang. Ze leven doelbewust een leven dat tegen de regels van de islam ingaat.

Kaas moet Marokkaanse emigratie beperken

Boomstam had ons via de nieuws-submit te melden:

Goudse Kaas is een nieuw middel om emigratie van Marokkanen beperken. 'Fromage du Goudja' moet er binnen enkele maanden voor zorgen dat zij aan het werk willen in hun eigen land.

De Nederlandse Stichting Human Force uit Nieuwerkerk aan den IJssel en een Marokkaans instituut hebben een samenwerkingsverband opgezet. De naam van de samenwerking, Fromage du Goudja, is een samentrekking van Gouda en Oujda. Het gaat hier om zestien zogenoemde kaasprojecten. Deze projecten geven Marokkanen de kans in eigen land een kaasboerderij te runnen. Hiermee kunnen zij zich in eigen onderhoud voorzien, aldus M. Kranenburg van de stichting vrijdag.

Hier kun je meer informatie vinden over het plan.

Love Parade nu echt van de baan

ScrambelD had ons via de nieuws-submit te melden:

Wel, niet, wel, misschien, ...niet! De Love Parade 2004 is definitief afgeblazen. Een laatste poging om de financiering van het Berlijnse dance spektakel rond te krijgen is volgens de organisatoren mislukt.

Het is voor het eerst sinds 1989 dat de parade van DJ's op opleggers geen doorgang kan vinden. Op het hoogtepunt, eind jaren 90, kwamen ruim anderhalf miljoen ravers uit alle delen van Europa op het festijn af. Doordat de Love Parade zich vanaf 2001 geen politieke demonstratie meer mocht noemen werden onder andere schoonmaakkosten op de organisatie verhaald. Het werd sindsdien steeds moeilijker de financiering rond te krijgen.

De Berlijnse minister van Financiën Harald Wolf heeft laten weten dat de gemeente er alles aan wil doen om de Love Parade in 2005 wel doorgang te laten vinden.

De Love Parade in hartje Berlijn
De Love Parade in hartje Berlijn

Verhaal getatoeëerd op 2095 lichamen

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Schrijfster Shelley Jackson heeft een aparte manier gevonden om haar nieuwste verhaal, getiteld 'Skin', op te schrijven. Ze maakt gebruik van 2095 mensen op wiens huid ze woorden tatoeëert. "Ik wil niet interessant doen of zo. Ik wil alleen laten zien dat men veel meer met een tekst kan doen dan wordt aangenomen", aldus de 40-jarige schrijfster die het verhaal als een ´sterfelijk kunstwerk´ bestempelt.

Alle personen hebben één woord, inclusief interpunctie, op hun huid gekregen. Jackson tatoeëerde zelf op haar rechteronderarm de titel van het korte verhaal. In de tekst komen geen obscene woorden voor, maar er zijn woorden die niet iedereen bevallen. Zo weigerde een vrouw het woord 'use' op haar lichaam te laten tatoeëren.

Het verhaal zelf is niet voor het publiek bestemd, alleen de deelnemers hebben de volledige tekst gekregen. Jackson is ervan overtuigd dat zij het verhaal stil zullen houden. Over de inhoud wil ze zelf dan ook niet veel kwijt, ze vertelt enkel dat het gaat om een ´surreële traditie van fantasieschrijvers´.

Arrestaties in zaak Pantani

De Italiaanse politie heeft vier mensen aangehouden naar aanleiding van de dood van Pantani.

De vier worden er van verdacht cocaïne aan Pantani te hebben verkocht. Er zijn huiszoekingen verricht bij de vier verdachten en bij anderen.

Volgens onderzoek van de politie is Pantani gestorven aan een cocaïne vergiftiging en is zelfmoord onwaarschijnlijk.

De begenadigde klimmer en publiekslieveling stierf 14 februari in een hotel in Rimini.

Boonen ambitieus

Tom Boonen heeft zijn ambities voor de Tour de France kenbaar gemaakt, na de gewonnen openingsrit in de Tour de Picardie.

Boonen:"Ik wil twee of drie etappes in de tour winnen of als dat niet lukt de groene trui in Parijs binnenhalen." Volgens de Belg is de aanwezigheid van Petacchi in de Tour "geen probleem".

Boonen denkt na zijn winst in de openingsrit ook openlijk over de einzege in de Tour de Picardie: "De vorm is goed genoeg om hier te winnen.".

Cipollini afgestapt

Mario Cipollini van Domina Vacanze is voor de 7e etappe uit de giro gestapt. De sprinter ondervond te veel last van blessures die hij tijdens een valpartij in etappe 4 had opgelopen.

Cipollini viel in de vierde etappe doordat teamgenoot Aug van zijn lijn afweek en zijn voorwiel raakte. Resultaat van de valpartij zijn verschillende hechtingen een zwelling op zijn rechterdij en constante pijn in zijn rechterenkel.

"Ik heb geprobeerd door te gaan maar na een gesprek met de teamarts hebben we samen besloten dat nu stoppen het beste is voor mijn gezondheid." aldus Mario Cipollini voor de start van de 7e etappe.

Domina Vacanze heeft niet veel geluk in de giro. Na de crash van Cipollini viel gisteren ook Aug. Hij raakte teamgenoot Naudusz vlak na de finish en viel. Aug brak zijn sleutelbeen, kreeg een scheur in zijn heup en verwondde zijn linkerhand.

Zuid-Afrika gaat WK Voetbal 2010 organiseren

borisz had ons via de nieuws-submit te melden:

Zuid-Afrika gaat in 2010 de FIFA World Cup organiseren, dat maakte Joseph S. Blatter, president van de wereldvoetbalbond (FIFA), tijdens een bijeenkomst in het World Trade Center in Zurich bekend. Zuid-Afrika werd verkozen boven vier andere kandidaten, namelijk: Egypte, Libië, Marokko en Tunesië.

Meer voetbalnieuws vind je op voetbal.fok.nl!

Dief steelt twee ton oud frituurvet

Iemand uit de Amerikaanse staat Oklahoma is wel op een heel vreemd dievenpad geraakt. De dief ontvreemdde uit drie restaurants in de plaats Edmond 2.250 kilo oud frituurvet.

Op het moment van de diefstal lag het vet klaar om opgehaald te worden door een recyclingbedrijf. De politie vermoedt dat de dief een ingewijde in de horeca is, die het vet zelf aan zo'n bedrijf wil verkopen. De ruim twee ton aan frituurvet zou ongeveer 320 euro moeten opleveren.

'Christendom moet strijd aangaan met Islam fundamentalisme'

ScrambelD en Jirikis hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Religie gaat ook over macht en niet alleen over gevoelens en opvattingen. Een nieuwe godsdienstoorlog is volgens theoloog Matthias Smalbrugge niet te voorkomen. Volgens de theoloog komt het tot een oorlog tussen het christendom en het islamitisch fundamentalisme.

In Trouw zegt Smalbrugge dat het gevaar niet wordt gezien in het christelijke westen. Hij trekt een vergelijking met de naïviteit van Marie Antoinette in de periode vlak voor de Franse Revolutie.

Verder zegt Smalbrugge dat het protestantisme haar historische rol vervuld heeft en terug moet naar de moederkerk. De verdeeldheid binnen de christelijke kerk moet worden overwonnen. Want, volgens Smalbrugge, moet 'het christendom de strijd aangaan om zijn identiteit te verdedigen'. Deze identiteit bestaat uit 'permanente zelfkritiek en confrontatie met de veranderende cultuur en tijdgeest'.

Wanneer een godsdienst een confrontatie als deze niet aangaat, zoals het islamitisch fundamentalisme, moet door een cultuur geen ruimte worden gegund. Smallbrugge meent dat 'grondwetsartikelen niet bedoeld zijn om een voedingsbodem voor extremisme vrij spel te laten'. "De Terreur hoeft niet terug te komen", zegt hij in de krant.

Idol Maud te moe voor huldiging

Maud Mulder, de verliezend finalist van het programma Idols, heeft de buik vol van alle publiciteit. Een huldiging in haar woonplaats Nijmegen die voor zondag gepland stond is afgeblazen omdat de zangeres "even helemaal niks meer wil." Dat heeft ze via haar manager laten weten.

De gemeente Nijmegen vindt het jammer dat Maud het laat afweten. "Nog langer uitstellen heeft geen zin, dan is er geen relatie meer tussen Idols en de huldiging. Waarschijnlijk zal de burgemeester haar nu een keer bij een optreden in Nijmegen feliciteren", meldt een woordvoerder van burgemeester Guusje ter Horst. Ter Horst had Maud al via een kaart laten weten dat de stad trots is op de Idol.

Meet and Greet
Na de finale is Maud op vakantie gegaan. Dat was volgens haar manager echter geen succes omdat ze een bestemming had gekozen waar het wemelde van de Nederlanders. De Idols-finaliste is nu zo moe dat ze even de openbaarheid wil mijden. Na de komende week begint de Nijmeegse wel zoals gepland met een Meet and Greet-toer.


Idol Maud Mulder
Maud Mulder


Meisje komt om na ongeluk met aardappelkist

Een zesjarig meisje uit Pingjum (Friesland) is vrijdagmiddag om het leven gekomen doordat er een aardappelkist op haar viel. Ze was met haar zusje met een bal aan het spelen.

Toen de bal onder een kar met aardappelkisten kwam en het meisje de bal wou pakken viel één van de kisten boven op het meisje. Ze overleed ter plaatse aan hersenletsel. Door de technische recherche van de politie Friesland is een onderzoek naar de toedracht van het incident ingesteld.

Bavianen worden rustig van Mozart en Chopin

De muziek van Mozart en Chopin zorgt ervoor dat bavianen rustig en relaxed worden. Dat blijkt uit onderzoek van studenten van de Wageningen Universiteit. Tijdens het langdurig afspelen van rustgevende muziek waren de apen minder gestresst.

De studenten observeerden in het opvangcentrum Stichting AAP een groep van acht bavianen die gefrustreerd en aggressief gedrag vertoonden. Vlak voor de rustgevende werking werden enkele apen een kort moment agressief. Tijdens de muziek nam die frustratie af en zochten de apen troost bij elkaar.

Eén van de apen stopte ook met ijsberen en begon zichzelf te vlooien tijdens de muziek. Overigens zorgen niet alleen Mozart en Chopin voor rustgevendheid bij de bavianen. Ook de klanken van Keltische muziek uit Schotland en Ierland zorgden voor dit effect.

In de apenhal kunnen de bavianen voortaan luisteren naar Classic FM en Arrow Classic Rock.

11 Meter Psychologie

29 juni 2000, een datum die bij velen in hun geheugen gegrift zal staan. In een stadion even buiten Amsterdam werd weer een nieuw hoofdstuk aan een nationaal trauma toegevoegd. Na twee gele kaarten voor Gianluca Zambrotta speelde het Nederlands elftal een op het oog gewonnen wedstrijd. De Italianen creëerden geen noemenswaardige kansen, dus er hoefde maar één bal achter keeper Toldo geschoten te worden. Helaas bleek dat moeilijker dan verwacht. De altijd zo betrouwbare Frank de Boer miste twee strafschoppen; Kluivert, Stam en Bosvelt mistten er ieder één....

Brand in het Catshuis: één dode

Diverse users hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsVanochtend is in het Catshuis, de ambtswoning van premier Balkenende, brand uitgebroken. Volgens de brandweer is er een explosie aan de brand voorafgegaan. De brand brak uit aan de achterzijde van het pand in Den Haag, waar twee personen bezig waren met werkzaamheden aan de vloer.

Een van de betreffende medewerkers is bij de brand omgekomen. De ander wist zich in veiligheid te brengen. De beheerder van het Catshuis, die ook aanwezig was, wist ook aan de brand te ontkomen. De politie en Slachtofferhulp heeft de beide personen opgevangen. Onbekend is nog hoe de brand is ontstaan.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was premier Balkenende niet aanwezig. Hij keert dit weekeinde terug van vakantie. Het pand, daterend uit de 17e eeuw, is de laatste jaren voor 16 miljoen euro gerenoveerd. Door de brand is de benedenverdieping grotendeels uitgebrand. Andere delen van het huis zijn door de rookontwikkeling zwaar beschadigd. Om half tien werd het sein 'brand meester' gegeven, maar rond tien uur was de brandweer nog bezig met nablussen.


Catshuis
Het Catshuis, de ambtswoning van de Nederlandse premier


Ambtswoning van de premier
Het Catshuis is sinds 1963 de officiële ambtswoning van de Nederlandse minister-president. Zowel Jan Peter Balkenende als zijn voorgangers Kok en Lubbers gebruiken het pand echter met name voor officiële ontvangsten of als pied-a-terre. In het verleden werden er ook de vergaderingen van de Ministerraad gehouden, maar sinds 1977 vinden deze plaats in de Trêveszaal. De laatste weken kwam het kabinet vanwege een verbouwing aan de Trêveszaal weer bijeen in het Catshuis.

Het gebouw is genoemd naar de dichter en politicus Jacob Cats, die het gebouw op 14 juli 1652 in gebruik nam. De dichter noemde het zelf Huis Sorghvliet. Op de plek tussen Den Haag en Scheveningen stond oorspronkelijk een boerderij. Na een grondige renovatie, die anderhalf jaar duurde, werd het Catshuis in december vorig jaar weer in gebruik genomen.

Marilyn Manson als Jezus in film

Icoon Marilyn Manson zal in de muzikale horrorfilm 'Diamond Dead' de rol van Jezus Christus op zich nemen. De film zal worden geregisseerd door George A. Romero, bekend van de zombiefilm 'Night Of The Living Dead'. Richard Harley, van onder meer de musical 'the Rocky Horror Show', tekent voor de composities.

De film wordt een zwarte komedie over een zangeres die bij een rockband wil zingen, maar op een gegeven moment per ongeluk de bandleden doodt. Dan sluit ze hoogstpersoonlijk een pact met de Duivel om de band terug tot leven te brengen; hiertoe moet ze dan wel 365 mensen zien te vermoorden.

Manson, die bekend staat om zijn anti-christelijke uitingen, zal in de film een wietrokende Jezus neerzetten. Volgens insiders zouden Gwen Stefani en David Bowie ook zijn benaderd voor een rol in de film.

Een woordvoerder van de filmmaatschappij zegt heel veel verschillende reacties gekregen te hebben. ''Er wordt gebeden voor ons, anderen hebben ons al vervloekt maar veel mensen zijn ook erg benieuwd.'' De release van de film staat gepland voor 2005.


Manson in actie

Vaticaan tegen gemengd 'geloofshuwelijk'

In een officieel document over immigratie van het Vaticaan dat gisteren verschenen is worden huwelijken tussen katholieken en niet-christenen afgekeurd. Vooral huwelijken tussen katholieken en moslims vallen onder de afkeuring.

Het document is namens het Vaticaan geschreven door de Japanse kardinaal Fumio Hamao. In het stuk valt te lezen dat immigratie grotendeels een positief fenomeen is, dat zorgt voor een religieuze dialoog. Maar ook staat er dat een huwelijk tussen katholieken en niet-christelijke migranten ontmoedigd zou moeten worden.

Verder stelt het document in het algemeen aan moslims de vraag om zich te houden aan de mensenrechten. "We hopen dat er bij onze moslimbroeders en -zusters, een groeiend besef is dat de fundamentele vrijheden, de onschendbare mensenrechten, de gelijkwaardigheid van man en vrouw en het democratische regeringsprincipe, principes zijn die niet mogen genegeerd worden."

Voor priesters staat er ook een nieuwe richtlijn in het document. De vreemdeling uit het Oosten moet met 'openheid en warmte' worden begroet, maar bij de uiteenzetting over 'de religieuze verhoudingen en morele normen van de Islam' moet ook gezegd worden 'wat niet getolereerd kan worden'.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.