Midwesten Verenigde Staten: Krekelplaag

Boomstam had ons via de nieuws-submit te melden:

Inwoners van het midwestelijk deel van de Verenigde Staten kunnen zich op gaan maken voor een ware plaag aan krekels. Binnenkort ontwaken namelijk miljarden krekels uit een rustperiode die 17 jaar heeft geduurd. Wetenschappers vermoeden dat de gevleugelde insecten ’s werelds grootste insectenzwerm zullen vormen.

Dit specifieke soort krekels, de cicada, heeft een bijzondere cyclus waarbij de bevruchte vrouwtjes eitjes leggen die ondergronds verschillende stadia doorstaan. Als de eitjes zijn uitgekomen en de krekels uit kunnen vliegen, verlaten de krekels massaal hun geboorteplek om zelf te gaan paren. In Nederland duurt zo’n cyclus een jaar, maar bij bepaalde soorten in de VS kan dat wel 17 jaar duren.

De reden dat het zo massaal is, is dat er dit jaar erg veel plekken zijn waar deze soort uit zal komen. Daarnaast is er een ander soort krekel die ook rond dezelfde tijd ontwaakt, na een dertienjarige 'winterslaap'.

De dieren zijn niet gevaarlijk, maar hun lokroep tijdens het paarseizoen is bijzonder luidruchtig. Met miljarden tegelijk kunnen ze een hels kabaal teweeg brengen. Als de diertjes in juni, na het leggen van eitjes, met miljarden tegelijk zullen sterven, is er een grote kans dat dit een bijzonder onaangename lucht achter zal laten. Hun karkassen rotten in sneltreinvaart weg, wat enkele dagen lang een indringende stank veroorzaakt.

Wetenschappers krijgen na lang wachten eindelijk de kans de bijzondere levenscyclus van deze krekels te bestuderen. De volgende immense krekelzwerm wordt pas in 2021 verwacht.