FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 januari 2004

V[oo/e]roordelen

Vandaag is mijn lieve moeder vertrokken naar Santa Cruz, haar man en twee kinderen achterlatend. Mijn tante vergezelde haar naar de Canarische Eilanden. Om toch lekker goedkoop richting het land van bestemming te komen werd ik gevraagd om beide dames een NS-korting van 40% per persoon aan te bieden. Sociaal als ik ben, stemde ik hiermee in. Heden morgen werd ik en mijn moeder dus ook opgehaald om richting Den Haag Centraal Station te gaan. Daar aangekomen had ik al voor mijn, ik weet een beetje van Windows, moeder de reisbestemming en het aantal kaartjes op de nieuwerwetse kaartjesgleuf geselecteerd, haar restte alleen het invoegen van een PIN pas en haar desbetreffende persoonlijke identificatie nummer in te vullen, dit moest eerst twee keer fout gaan. (Ze kon met haar portemonee niet van de touchscreen afblijven) Na eindelijk twee kaartjes te hebben gekregen liepen we naar de intercity die ons richting Schiphol zou brengen.

De twee loodzware koffers parkeerde ik vakkundig tegenover ons, omdat ze te groot waren om tussen de banken van deze dubbeldekker te zetten. We zitten wat te praten, ik krijg ondertussen een cracker aangeboden en op eens komt er iemand aanlopen.

Een import afrikaan uit het noordwesten van Afrika liep over het pad tussen de stoelen door, de gedachte ging door me heen of hij tegen onze koffers zou aanlopen en zich zou bezeren, of dat ik hem zou bezeren door hem te laten struikelen

De afrikaan had een koffer bij zich.

De afrikaan loopt voorbij mijn stoel, de tweede in de toch al nauwe coupe, versnelt zijn pas en opeens komt er van de andere kant een egytisch ogende man aan rennen die door de glazen deur heen rent en de koffer noord afrikaanse man afpakt.

Hierbij struikelt hij over de trap.

De egyptenaar haalt diep adem terwijl een man van in de 60 zegt: "Ja, die eerste had z'n koffer gepikt". Er ontstaat een applause, niet overweldigend. Ik pak mijn fototoestel er bij en kijk is rond terwijl de inmiddels rijdende trein over het perron denderd. De vogel is gevlogen.


De moraal van deze story

De hierboven genoemde kutmarokkaan had geen respect voor de eigendommen van onze Egyptische held. Ga dus altijd op de laatste stoel in de trein zitten, dan kun je twee mensen aan zien komen rennen en een van hen een schop geven.

Misschien denk je nu: "Dit kan op Schiphol nooit gebeuren", fout, ik passeerde de luitjes van Falck security ook door een tweede persoon te laten zeggen dat ik haar koffer droeg. Mijn rugtas is op dat moment nooit door een XRay heen geweest, gelukkig weten we allemaal dat er een vet groot XRay apparaat onder Schiphol staat waar alle koffers door heen gaan, of is dat net als 'veiligheid op straat' ook een fabeltje

Netwerk spoort rapgroep NAG op

Wat het Openbaar Ministerie niet lukte, lukte het actualiteiten-programma Netwerk wel: het achterhalen van de leden van de jeugdige rapgroep NAG (Nieuwe Allochtoonse Generatie). Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) deed in de zomer van vorig jaar al aangifte tegen de groep, maar in november antwoordde het OM dat men de leden van de groep niet had kunnen achterhalen. Ook het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) kon geen gegevens leveren.

Het CIDI eist actie van het OM tegen NAG, omdat de groep antisemitisch zou zijn. Zo bevat het nummer 'Kankerjoden' zeer haatdragende teksten: ''Fuck die joden, de vieze joden, de allochtonen zullen jullie komen doden ... Joden moeten dood, Hamas, Hamas, Joden aan het gas'' zijn enkele strofen uit de song.

Netwerk spoorde voormalig NAG-lid Batuhan op. De jongen zei ten tijde van het bewuste nummer over joden al geen lid meer te zijn geweest van de, uit vier personen bestaande, Turkse rapgroep. Wel bracht hij de programmamakers in contact met de schrijver van het nummer.

In een jongerencentrum te Hilversum sprak Netwerk de maker van de tekst: Ozgür. Hij zei de tekst gemaakt te hebben in een periode van zijn leven dat hij opstandig en kwaad was. De jongeman zei absoluut niet meer achter de inhoud van het nummer te staan en spijt te hebben van de tekst. Ozgür gaf aan pas vader te zijn geworden en de periode uit zijn leven waarin hij de tekst schreef afgesloten te hebben. Ook zou hij graag een gesprek willen aangaan met CIDI-directeur Ronny Naftaniël.

Naftaniël zegt in Netwerk nog steeds dat hij wil dat het OM vervolging instelt. Vorig jaar stelde het CDA al Kamervragen over de groep; Die zijn nog niet beantwoord.

De twee leden van NAG die in Netwerk aan het woord kwamen deden hun verhaal overigens open en bloot, zonder dat hun gezicht afgeschermd werd.


foto afkomstig van de NAG-site (momenteel overbelast); Vooraan Batuhan


-
Herhaling Netwerk: 01.55 tot 02.18 op Nederland 1.

Voorzitter verlaat Parma

Nadat eerder al bekend werd dat Parma spelers moet verkopen is nu naar buiten gekomen dat de voorzitter opgestapt is.

Stefano Tanzi, inmiddels dus ex-voorzitter van Parma, is opgestapt vanwege de financiële problemen bij de club. Deze zijn ontstaan door fraude bij de hoofdsponsor, de schuld bedraagt nu 77 miljoen euro.

Stefano Tanzi is de zoon van Calisto Tanzi die door de Italiaanse justitie gezien word als hoofdschuldige in de fraude zaak en al twee weken word vastgehouden in Milaan. Stefano Tanzi heeft tot nu toe altijd geroepen dat hij niets met het schandaal te maken heeft.

Vitesse voorzien van raad van commissarissen

Het stichtingsbestuur van Vitesse heeft een nieuwe uit vier leden bestaande raad van comissarissen.

Er zal nog naar een vijfde persoon met een juridische achtergrond gezocht worden. De aangestelde mensen zijn Henk Ramauter als voorzitter, Henk-Jan Donderwinkel doet management, organisatie en supporters. Harry de Vries beheert human resources en communicatie en tot slotte doet Joop Kalksma de commerciële zaken.

Loeki de Leeuw verdwijnt van tv

Briefcase had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het leeuwtje Loeki gaat definitief verdwijnen uit de reclameblokken van de Stichting Ether Reclame (STER) bij de publieke televisiezenders. De kosten van de productie en de uitzending van de filmpje van vier seconden zijn te hoog geworden, aldus de STER.

Loeki de Leeuw is al sinds 2 januari 1972 op de televisie. Het poppetje is een creatie van de poppenfilmstudio van Joop Geesink. Jarenlang opende en sloot de leeuw elk blok op de publieke netten. Eind jaren negentig was Loeki alleen nog te zien in filmjes van 4 seconden tussen de boodschappen door.

Loeki was al weinig te zien op tv. Enkel nog tussen de reclames op Z@ppelin (Nederland 3). Eerder sprak de STER tegen dat hij helemaal zou verdwijnen.

Toch zal het leeuwtje niet helemaal verdwijnen. Hij blijft het gezicht van de 'Gouden Loeki', de publieksprijs voor de beste televisiereclame.

Boete voor beledigen Michiel Smit

Onbekend had ons via de newssubmit het volgende te melden:

HaitskeDe aangifte die NieuwRechts-leider Michiel Smit heeft gedaan tegen voormalig Leefbaar Nederland-lijsttrekker Haitske van de Linde lijkt succes te hebben gehad. Haitske, dochter van voormalig AVRO en TROS-prominent Wibo van de Linde, zei in december 2002 in het tv-programma 'Barend en Van Dorp' Smit ''de grootste neo-nazi van de Nederlandse politiek'' te vinden.

Smit, indertijd kandidaat voor de Conservatieven.nl, voelde zich gegriefd door de uitlatingen. Hij diende bij justitie tegen Haitske Van De Linde, toen lijsttrekker van LN, een klacht in. Die aangifte heeft succes gehad, zo meldt NieuwRechts op haar website. Het Openbaar Ministerie Amsterdam heeft Van de Linde naar aanleiding van de uitlatingen een transactievoorstel opgelegd van 450 Euro.

Niet bekend is of Van De Linde gaat betalen. Mocht ze weigeren, dan zal de zaak voor de rechter komen.

Voetbalbond Guatemala geschorst.

De FIFA heeft de voetbalbond van Guatemala voor onbepaalde tijd geschorst.

De reden van de schorsing is dat de bond niet meer zelfstandig zou zijn.
In december nam de door de overheid van Guatemala bestuurde sportconfederatie het beheer en bestuur over. De bestuurders van de bond mochten het gebouw ook niet meer in.
Als de voetbalbond van Guatemala weer een onafhankelijke bond is zal de FIFA de schorsing weer opheffen.

Akkoord over Davids

Voorzitter Laporta van Barcelona is vandaag in Turijn geweest om met Juventus te onderhandelen over een overgang van Davids en de clubs hebben nu een akoord.

Eerder werd al bekend dat Juventus Davids wil verhuren en dat Barcelona interesse heeft. Nu zijn de clubs tot een akoord gekomen voor een verhuur van zes maanden.

Nu is het woord aan Davids. Het is belangrijk voor hem om wedstrijden te kunnen spelen met het oog op selectie voor het EK deze zomer. Bij Barcelona zal hij echter wel flink veel salaris inleveren. Zijn salaris zou teruggaan van 3,6 miljoen euro naar 1,2 miljoen euro.

Parma moet spelers verkopen


De Italiaanse minister van Industrie, Antonio Marzano, heeft bekendgemaakt dat Parma een paar spelers moet verkopen om de schulden, die mede zijn ontstaan door het failliet gaan van hun belangrijkste aandeelhouder Parmalat, voor een gedeelte te kunnen beperken.

Coach Prandelli van de ploeg uit de Italiaanse serie A had afgelopen week nog gezegd dat alle spelers tot het eind van het seizoen konden blijven.
De spelers die het meest begeerd worden door andere clubs zijn Matteo Ferrari, Daniele Bonera en Sebastien Freij.

Op Vrijdag blijf ik actueel

De militair die in Irak een plunderaar doodschoot zou terechtstaan en kreeg mogelijk moord ten laste gelegd. Dat is toch te bizar voor woorden? Waarom stuurt Nederland dan in hemelsnaam militairen naar Irak? Het is een oorlogsgebied en die jongens moeten hun best gaan doen om de veiligheid te waarborgen. Ze hebben van die mooie schietijzers en ze zorgen voor de veiligheid in Irak. Maar als er een plundering is, waar gevaar uit voorkomt en er wordt een Irakees doodgeschoten door een Nederlandse militair dan wordt hij bestraft? Wat moet hij dan gaan doen? Naar hem toe lopen en zeggen;
"Heej, doe dat is niet. Heej, kom op joh, dat is echt niet lief. Kom op, geef maar weer aan mij. Ja, kom op heej, even goeie vrienden hoor, maar dit is echt niet lief".
Of moet hij gaan klaverjassen met die gasten?

Wat een hypocriet gezeik allemaal. Wees blij dat hij zich tenminste kon verdedigen en dat hij de noten had om zich te verdedigen en de orde te handhaven, daar gelaten of hij een waarschuwingsschot loste of gericht schoot. In Amerika hebben ze een wet die hun de mogelijkheid biedt om Nederland binnen te vallen als ze een Amerikaan oppakken! Als je wilt dat er geen schot gelost wordt, haal dan die militairen terug en stuur alle Amsterdamse parkeerwachters naar Irak. Kunnen ze bonnetjes uit gaan schrijven voor verkeerd geparkeerde ezels. En als er dan een keer een Irakees omkomt omdat hij gestikt is in een Nederlandse parkeerbon, DAN lullen we verder. Die militairen staan daar wel Nederland te vertegenwoordigen. Ik noem mezelf geen nationalist en heb zelfs een hekel aan landenverering, maar er is een grens. Het OM verdedigt zich met te zeggen dat ze betwijfelt of de betrokken militair zich aan de geldende geweldsinstructie heeft gehouden. Hoe kan je dat nou weten? Was je erbij ofzo? Zij zitten met hun luie reet hier achter hun bureau kwartjes te verdienen en die militair steekt zijn reet in het vuur voor Nederland. Wel erg rap om na een dag al conclusies te trekken. Nederland zou zogenaamd aan Irak moeten laten zien dat ze goede vrienden zijn. Mooi, denken de Irakezen, we moeten dus bij de Nederlanders gaan plunderen! Ik ben blij dat hij nu weer vrijgelaten is, maar die aanklacht is nog steeds absurd. Hoe kan Jaap de Hoop Scheffer ooit nog serieus genomen worden? Hij had al een achterstand natuurlijk, maar nu blijkt dat hij uit zo'n achterlijk land komt kan hij het wel schudden als hij in Bulgarije verplicht op elke vierkante kilometer een speeltuin wilt hebben. Dat gaat hij er dus nooit meer doorheen kunnen drukken, arme jongen. Zo zijn best gedaan voor die positie en dan dit. Hij kan zijn EO-jongerengehalte nu bijna helemaal niet meer goedmaken.

Balkenende kon dat deze week ook niet, toen hij 'onze jongens' in Irak ging bezoeken. Het was netjes van Bush afgekeken; in het geheim voorbereid, vrijetijdskleding, een toespraak voor de mannen en met de mannen eten. Helaas maakte JP er een behoorlijk ander beeld van. Als de klokkenluider van de Notre Dame kwam hij aanlopen, om vervolgens een speech te houden waarbij zelfs zijn felicitatie bij de geboorte van Amalia nog beter was. Nou ben ik geen fan van Bush, maar als hij voor zijn soldaten staat te spreken dan heeft hij het over "We fight for peace and justice!" en "The Iraqy people are free now!", hij krijgt zijn mannen achter zich, zweept ze op. Dat Balkenende geen showman is dat was al bekend, maar bij zoiets moet je dus niet gaan zeggen dat "60 procent van Nederland groot respect heeft" voor het werk dat ze doen. Lekker motiverend allemaal natuurlijk. Hij vierde zijn toespraak met een blikje alcoholvrij bier.. Ik denk dat hij daarna nog een communie en een groepsknuffel had gepland, maar dat die door de bezuinigingen niet door konden gaan...

De man die ons deze week kan gaan redden is Raymond van Barneveld. Deze sportheld staat op Lakeside (voormalig Embassy) heerlijk te darten, met kans op de overwinning. Ik hoop dat hij het haalt, maar ik hoop nog meer dat hij niet net als Co Stompé in shirtjes met gesponsorde col bij SBS 6 zijn semi-proffesionele commentaar gaat geven aan Hans 'Tandenborsteljiveniveau' Kraaij Jr.

Door oranje rijden verboden in België

Cygnes had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Per 1 maart gaat in België de nieuwe verkeerswet in. Niet alleen wordt te hard rijden veel zwaarder beboet, ook is het verboden om door oranje licht te rijden. Wie bij een verkeerslicht door oranje rijdt en betrapt wordt, kan rekenen op een boete van 175 euro.

Door oranje rijden wordt zodoende even zwaar bestraft als door rood rijden. De onbemande camera's zullen echter niet flitsen als iemand door oranje licht rijdt. "Onze flitspalen kunnen onmogelijk met zekerheid meten of iemand door het oranje rijdt", aldus de producent van de flitskasten. Het ministerie van Mobiliteit heeft daarom strenge controles aangekondigd. Hierbij zullen honderden flitspalen in Vlaanderen worden gebruikt.

De maatregelen worden door veel mensen bestempeld als 'absurd'. "Soms is het simpelweg niet mogelijk om voor oranje te stoppen", zegt de automobilistenvereniging. Een woordvoerster van het ministerie heeft echter al laten weten dat de flitspalen alleen gebruikt kunnen worden om roodrijders aan te pakken.

Boetes België worden zelden geïnd

imdone had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wie door een rechter in België een boete opgelegd krijgt en deze niet betaalt, hoeft zich nergens druk om te maken. De Belgische justitie doet namelijk nauwelijks moeite het geld te innen. Ook de vervangende celstraf wordt nooit opgelegd. Dit is door de minister namelijk verboden vanwege het cellentekort.

Procureur-generaal F. Schins klaagde vandaag in de Vlaamse krant De Standaard: "U wordt uitgenodigd om te betalen. Doe je dat niet, dan gebeurt er eigenlijk niets." Volgens de officier betalen de meeste Belgen hun boetes echter wel. De Belgische minister van Justitie vindt het onacceptabel dat mensen ongestraft blijven als ze hun boetes niet betalen. Hij denkt dan ook aan de invoering van alternatieve straffen, zoals werkstraffen. De cellen zullen echter bestemd blijven voor zwaardere criminelen, zo liet de minister weten in zijn reactie.

Vervuiling Oostzee met olie na zinken baggermolen

Aan de Kaliningradse kustlijn zijn olievlekken gesignaleerd van tweehonderd bij vijftig meter. Ze zijn meer dan waarschijnlijk afkomstig van de hydraulische baggermolen die vorige week in de Oostzee gezonken is.

Volgens de Russiche marine-inspectie bevatte de baggermolen elf ton dieselolie en 400 liter motorolie. De molen, eigendom van een bedrijf dat onderwaterpijpen onderhoudt, is tijdens een storm op 3 januari gezonken. Het is nog niet bekend wanneer het uit de zee getakeld zal worden.

LPF-Kamerlid één week in cel

LPF-Kamerlid Joost Eerdmans (LPF) zit in de cel. Wel op vrijwillige basis. De politicus heeft zich vanmiddag voor één week laten opsluiten in een meermanscel in een gevangenis ergens in Nederland. Eerdmans wil op deze wijze aan den lijve ondervinden hoe het is om opgesloten te zijn met een ander in een cel.

Sinds kort stopt men in Nederland twee gevangenen in één cel. Zo hoopt men een oplossing te vinden voor het cellentekort. Tegen de invoering van die maatregel was veel weerstand.

De LPF'er zal hetzelfde behandeld worden als de echte gevangenen. Hij volgt ook hetzelfde regime. Er wordt niet bekend gemaakt waar Eerdmans vast zit.

Eerdmans


In oktober had Fok! een interview met Eerdmans.

'Verwend nest'

De Nigeriaanse spits Julius Aghahowa heeft zijn kans om mee te doen aan de Africa Cup voor Nigeria waarschijnlijk verspeeld.

De 21-jarige Aghahowa weigerde namelijk om mee te reizen in het vliegtuig dat de Nigeriaanse voetbalbond had geboekt, omdat ze namelijk plaatsen in de economy class hadden geboekt.

De spits, die uitkomt voor Sjachtor Donjetsk uit de Oekraine, was het daar niet mee eens en wou een zitje in de business class omdat hij volgens eigen zeggen "nooit in de economy class had gevlogen, dus waarom nu wel?"

De Nigeriaanse selectie traint op het moment in Faro (Portugal) als voorbereiding op de Afrika Cup die 24 januari begint.

Poolse duikers voeren vis champagne

De politie in Polen gaat mogelijk een onderzoek instellen naar het gedrag van drie Poolse duikers op een nieuwjaarsfeestje. Zij hebben mogelijk illegaal gevist en een dier misbruikt. Er is namelijk een foto opgedoken waarin ze in het water een versgevangen vis champagne voeren.

De politie is op de hoogte gebracht door Maria Niedziolka van de nationale vis autoriteiten. Op de foto liggen de drie tot hun nek in het water, waarbij één van hen de fles goedkope champagne in de open bek van de vis houdt. Volgens een duiker hadden hij en zijn vrienden de vis echter halfdood gevonden en wilden ze het dier bij bewustzijn brengen door het te behandelen met champagne.

Het is niet duidelijk of de vis de actie heeft overleefd. Het dier is niet nodig als bewijs in het onderzoek, zo deelde de politie mee.

De foto is op de website van Reuters terug te vinden.

Arrestaties bij inval in drugspanden Heiloo

Eergisteren heeft de politie Noord-Holland Noord een inval gedaan in drie bedrijfspanden in Heiloo, vlakbij Alkmaar. De politie was getipt dat er in de panden, op een industrieterrein aan de Nijverheidsweg, hennep gekweekt zou worden. In één van de panden werd een deels ontmantelde wietkwekerij aangetroffen. Een groot aantal planten was reeds weggehaald. Naast een hoeveelheid technische apparatuur werden nog 150 planten aangetroffen.

In het tweede pand werden een tweetal vaten aangetroffen die waren gevuld met gedroogde hennepplanten die klaar waren voor gebruik. In het derde pand werd een aantal vaten aangetroffen met een olieachtige substantie; Mogelijk betreft het hier hasjolie. In totaal was ruim 200 liter van deze olie aanwezig.

Bij de inval werden twee mannen van 31 en 35 jaar en afkomstig uit respectievelijk Alkmaar en Bergen, aangehouden. Beide mannen zijn in verzekering gesteld. De aangetroffen goederen alsmede twee bestelbusjes, zijn in beslag genomen.

Mocht de aangetroffen substantie daadwerkelijk hasjolie zijn, dan hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan het voor handen hebben van harddrugs. Worden hasj en wiet in de opiumwet beschouwd als 'softdrugs', hasjolie valt onder de 'harddrugs'. Hasjolie wordt gemaakt door de thc-kristallen uit het plantmateriaal van cannabis te weken met een oplosmiddel. De effecten van hasjolie zijn grotendeels te vergelijken met gewone cannabisproducten maar dan met een zeer grote werking.

Turkije schaft doodstraf volledig af

Thundertje en 1034247 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Turkije heeft vrijdag protocol 13 van de Europese Conventie van de Rechten van de Mens ondertekend. Daarmee geeft het land aan dat de doodstraf niet meer zal worden uitgevoerd, ook in oorlogstijd niet. Dat meldden bronnen dichtbij de Raad van Europa vrijdag.

Vorig jaar schafte Turkije de doodstraf in vredestijd al af. In het land is overigens sinds 1984 geen doodsvonnis meer voltrokken. Met de handtekening onder het protocol hoopt het land tot de Europese Unie te mogen toetreden.

Protocol 13, waarin staat dat de doodstraf in alle omstandigheden niet mag worden uitgevoerd, ook niet voor daden tijdens de oorlog, is sinds 1 juli 2003 van kracht. Rusland, Armenië en Azerbeidzjan hebben het protocol nog niet ondertekend.

Column: Allemaal een schooluniform

"Kinders, opstaan", zei de Utrechtse wethouder van Onderwijs tegen zijn twee kinderen, "het is al kwart voor acht, over drie kwartier moeten jullie op school zijn." Voorzichtig keek hij de slaapkamer van zijn oudste kind in: "Heb je je nou nog niet aangekleed?" "Maar papa", jammerde zijn zoontje, "ik weet helemaal niet wat ik aan moet trekken. Ik kan maar niet kiezen tussen mijn Power Rangers trui en mijn Yu-gi-oh sweater." "Zal ik dan maar voor je kiezen?", vroeg de wethouder. "Waarom trek je niet je nette blouse aan, met die mooie grijze spencer?" "Nee papa", riep de jongen, "die haat ik. Die moet ik al aan als we naar de kerk gaan en die kriebelt zo. Ik wil gewoon een trui aan!" "Maar je weet niet welke", zei zijn vader. "Nou en", mokte het ventje, "ik doe toch lekker niet mijn blouse aan". "Wat wou je dan? In je nakie naar school? Want je moet wel naar school toe hoor", zei de wethouder. "Dat weet ik papa", zei de kleine plichtsgetrouw, al in de voetstappen van zijn vader tredend, "onderwijs is namelijk heel belangrijk".

Kind deelt kogels uit op school

BerliBerli had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De leraren van een basisschool in Kampen zijn donderdag waarschijnlijk erg geschrokken. Een 7-jarige leerling kwam namelijk op school met zeven kogels, die hij in de klas uitdeelde. De moeder van het jongetje had de kogels meegegeven zodat zoonlief de munitie na kon tekenen.

De politie heeft vijf van de kogels in beslag genomen, twee zijn spoorloos verdwenen. Het wapen van de vrouw, een vuurbuks, is in beslag genomen omdat ze het wapen en de kogels niet op de juiste manier had opgeborgen. De vrouw had overigens wel een vergunning voor het vuurwapen.

Bodycount Irak: bijna 500 Amerikanen

Het conflict in Irak is het bloedigste conflict dat de Verenigde Staten hebben gekend in de afgelopen decennia. Sinds het begin van deze oorlog zijn nu bijna 500 Amerikaanse soldaten gesneuveld.

De negen militairen die gisteren zijn omgekomen tijdens een helicoptercrash hebben de bodycount-teller op een trieste 494 geplaatst. Het markante aan de zaak is dat het overgrote deel hiervan is gevallen na 1 mei, de datum dat president George Bush de oorlog ten einde verklaarde.

De eerste poging om Saddam Hussein uit Koeweit te verdrijven, tijdens de Golfoorlog in 1991, kostte de Amerikanen 385 landgenoten. Ook in de talloze andere Amerikaanse missies, zoals in Libanon, Somalië, Kosovo of Afghanistan, was het aantal gesneuvelden niet zo hoog.

Herta BSC betaalt supporters

De selectie van de Duitse club Herta BSC wil iets terug doen voor hun supporters, die een slechte eerste helft van het seizoen hebben moeten aanschouwen.

De spelersgroep van de club uit Berlijn vergoedt de bezoeken aan alle uitwedstrijden die Herta BSC dit seizoen nog moet spelen. De spelers en ook manager Dieter Hoenness hebben voor dit 'cadeau ' 300.000 euro vrijgemaakt.

"We willen met deze geste zeggen dat we weten hoe het er sportief voorstaat met ons en dat we onze supporters hard nodig hebben om ons te handhaven in de Bundesliga", aldus aanvoerder Dick van Burik.

Herta BSC staat momenteel eennalaatste in de Bundeliga en heeft nog maar 2 wedstrijden gewonnen dit seizoen.

Ook Hulshoff vertrekt bij Willem II

Vandaag is bekend geworden dat aan het eind van het seizoen ook technisch directeur Barry Hulshoff bij Willem II vertrekt.

Hulshoff is sinds de zomer van 2002 werkzaam in Tilburg en heeft daar voor heel wat roerige tijden gezorgd. Hij kwam verschillende malen in botsing met Mark Wotte en die verhalen haalden vaak de pers. De laatste keer maakte Hulshoff voortijdig bekend dat het contract van Wotte niet zou worden verlengd.

Het bestuur van Willem II floot Hulshoff verschillende malen terug, maar leek wel voor hem te hebben gekozen met het niet verlengen van het contract van Wotte. Willem II stelt geen technisch directeur meer aan. Bestuurslid technische zaken Jan Wassing heeft geconcludeerd dat het organisatietechnisch beter zonder technisch directeur werkt.

Minder doden door Palestijns geweld

In 2003 zijn er door Palestijnse aanslagen veel minder mensen om het leven gekomen dan het jaar ervoor. Het aantal doden is met de helft afgenomen, zo heeft de Israëlische regering gezegd. De afname zou vooral te danken zijn aan de harde aanpak van radicale Palestijnse groeperingen door Israël.

Vorig jaar zijn er bij aanslagen door Palestijnen 213 Israëliërs omgekomen. In 2002 werden er nog 451 doden geteld. Er kwamen dit jaar 161 burgers om het leven, tegenover 52 militairen.

Naast de harde aanpak is ook het korte Palestijnse bestand in de zomer en de oproep van premier Qurei om op te houden met het geweld van invloed op de cijfers. Ook het aantal Palestijnse doden halveerde. In 2002 lieten 1131 mensen het leven, vorig jaar waren dat er 584.

Ook Japanse troepen naar Irak

De eerste Japanse militaire eenheid heeft het bevel gekregen zich voor te bereiden om volgende week naar Irak te vertrekken. De dertig soldaten zullen de weg vrijmaken voor de stationering van duizend Japanse manschappen. Ze werden wel voorafgegaan door een team van de Japanse Luchtmacht dat twee weken geleden al de eerste voorbereidingen ter plekke had genomen.

Shigeru Ishiba, de Japanse minister van defensie, heeft vorige vrijdag hiervoor het licht officieel op groen gezet. Eerder ging het Japanse kabinet hiermee akkoord. De Japanners zullen in Zuid-Irak meewerken aan hulpprojecten en de wederopbouw van het land. Deze missie is de grootste militaire operatie die Japan in het buitenland uitvoert sinds de Tweede Wereldoorlog.

Licht dat uit octopus komt biedt inspiratie

Wetenschappers denken een nieuwe manier gevonden te hebben voor een nieuwe generatie van optische gereedschappen. Ze hebben hiervoor de Hawaiiaanse bobtail octopus bestudeerd. Deze inktvis lijkt rechtstreeks uit de film The Abyss te komen. Dit hebben onderzoekers van de Universiteit van Hawaii gepubliceerd in het tijdschrift Science.

De UFO-achtige octopus schijnt een straal licht naar beneden die uit zijn buik komt als hij naar voedsel zoekt. Ook helpt het de octopus zich te beschermen tegen roofdieren, door de schaduw van zijn lange lichaam op de oceaanbodem kleiner te maken met het zoeklicht.

De wetenschappers hebben ontdekt dat het lichtproducerende orgaan lichtgeeft door middel van gloeiende bacteriën. De lichtstraal wordt gebundeld door een parabolische spiegel die zich daarachter bevindt. De zilverachtige reflector blijkt gemaakt te zijn van een ongebruikelijke familie van proteïnen die de onderzoekers "reflectine" genoemd hebben.

De meeste reflectoren van dieren zijn gemaakt van kristallen. Het is uniek dat een cephalopod - de familie waaronder octopussen en kwallen vallen - van refelectoren gebruik maakt. De gevonden reflectoren zijn gemaakt van een ongebruikelijk, nog onbeschreven amino-compositie van aminozuren.

De wetenschappers, geleid door Wendy Crookes, zeggen dat de structuur van het geheel inspiratie kan bieden in onder andere de nanotechnologie.



The Hawaiian Bobtail Squid

Reservering in het Nederlands scheelt veel geld

De Britse consumentenbond Consumer Association heeft vastgesteld dat degene die via de Engelse of Duitse website van Center Parcs een weekje in een van haar Nederlandse bungalowparken boekt, duurder uit is dan wanneer die klant exact dezelfde reservering op de Nederlandstalige website doet.

Een week in een VIP-bangalow in het vakantiepark Eemhof in Zeewolde kost 1075 euro als je dit via de Engelstalige website reserveert. Hetzelfde arrangement kost via de Nederlandstalige site 895 euro. Dat is dus een verschil van 180 euro. Ook bij de luxe en standaardbungalows bestaan soortgelijke verschillen.

Een woordvoerder van Center Parcs erkent dat er prijsverschillen zijn bij dezelfde reservering in verschillende talen: "We hebben zoveel tarieven dat ik de exacte bedragen niet kan bevestigen, maar soms scheelt het aanzienlijk." Een oplossing is om in het Nederlands te boeken: "Dan krijgt hij het goedkope tarief, maar hij ontvangt dan ook zijn boekingsformulieren en reserveringen in het Nederlands."

Tweelingbroers wisselen elkaar af op school

bbstreams, Mosselmaster en CarDen hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een echtpaar uit de stad Chongqing in het zuidwesten van China heeft flink op het schoolgeld bespaard door hun tweelingzonen om de beurt naar school sturen. Dat meldde de plaatselijke krant woensdag.

De jongens, die qua uiterlijk vrijwel identiek zijn, gingen op aparte dagen naar school. De één nam de even dagen voor zijn rekening, de ander de oneven dagen. Het bedrog werd uiteindelijk pas na een halfjaar ontdekt.

Man verdrinkt voor ogen van politie

t1m.nl, ghobram en Arno hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Maastricht is vanmorgen een nog onbekende man om het leven gekomen nadat hij in de stadsvijver was gesprongen. Het voorval vond rond kwart voor zes plaats, voor de ogen van de politie.

De politiemensen hadden de man eerder in een park zien liggen. Toen ze op hem afkwamen rende hij weg. Ook begon hij met stenen naar de agenten te gooien. Vervolgens sprong hij in de vijver en zwom naar het midden. Daar vloekte hij nog wat, waarna hij onder water verdween.

De agenten doken nog de vijver in, maar konden doordat het donker was de man niet meer vinden. De brandweer heeft het lichaam later uit het water gehaald.

Kerk kwaad over priester in Big Brother

De Rooms-Katholieke Kerk is woedend op een priester die vanaf eind januari te zien is in de Italiaanse versie van Big Brother. Volgens kardinaal Ersilio Tonini, emeritus aartsbisschop van Ravenna, zet de priester de kerk te schande. "Een ongehoorde bespotting van de kerk", zo oordeelde hij gisteren.

Volgens de Italiaanse krant La Repubblica is de priester jonger dan veertig en komt hij uit het zuiden van Italië. Big Brother is in Italië te zien op Canale 5, een van de drie commerciële nationale tv-zenders van premier Berlusconi's media-imperium Mediaset.

Man zet eigen ontvoering in scène

Een man heeft in Colombia zijn eigen ontvoering in scène gezet om te zien of zijn vrouw nog steeds van hem hield. De man deed dat na ruzie met zijn vrouw, waarbij hij het huis had verlaten.

Na een week kwamen er brieven binnen waarin werd gesteld dat Jorge Giovanni Bravo Morales was ontvoerd. Om hem vrij te krijgen zou de vrouw een som losgeld moeten betalen. De politie kwam er tijdens het onderzoek echter achter dat de man de brieven zelf schreef.

Morales heeft zijn daad inmiddels toegegeven. "Ik wilde weten of ze nog steeds van me hield. Ik heb altijd van haar gehouden, maar het ging nu niet goed en ik wilde aandacht van haar. Ik smeek om vergeving," zo liet hij weten.

Ondanks zijn actie weet Morales nog steeds niet of zijn vrouw nog van hem houdt, ze weigert hem namelijk te antwoorden. De man wordt aangeklaagd wegens afpersing.

Rose naar Heerenveen

Yuri Rose zal komende zomer met zijn trainer mee de stap maken van Heracles naar SC Heerenveen.

De aanvallende middenvelder scoorde dit jaar al 15 doelpunten en is daarmee topscorer in de Gouden Gids Divisie. Bij SC Heerenveen tekent hij een contract voor drie jaar en er hoeft geen transfersom te worden betaald. Ook FC Twente was in de markt voor de middenvelder, maar waarschijnlijk heeft de overgang van zijn huidige trainer Verbeek naar SC Heerenveen de doorslag gegeven.

Grote partijen tegen verhogen brommerleeftijd

Er is verdeeld gereageerd op het plan van CDA-minister Karla Peijs van Verkeer om in 2006 de leeftijd waarop je op een brommer mag rijden te verhogen naar 17 jaar. Het plan maakt deel uit van een pakket maatregelen om het verkeer veiliger te maken.

De organisatie voor verkeersveiligheid 3VO liet eerder al weten blij te zijn met het plan, maar ziet liever dat de leeftijd naar 18 jaar wordt opgehoogd. GroenLinks heeft het plan van Peijs met volledige instemming ontvangen. Kamerlid Duyvendak zei dat zijn partij daar al eerder voor gepleit heeft.

De VVD vindt het optrekken van de leeftijd voor bromfietsers onverstandig. Volgens VVD-kamerlid Hofstra hebben veel jongeren een brommer nodig om naar werk of school te gaan, vooral op het platteland. De VVD ziet meer in strengere controles op opvoeren en helmdracht. De PvdA toonde zich "enigzins sceptisch" over de plannen. PvdA-Kamerlid Verdaas vraagt zich af of de maatregelen in de praktijk wel zo goed bruikbaar zijn als de minister denkt. Het CDA heeft ook bedenkingen. De partij ziet meer in betere gedragsregels.

De brancheorganisaties BOVAG en RAI hebben ronduit negatief gereageerd op de leeftijdsverhoging. De ANWB heeft twijfels.

Plannen
Naast het plan over de bromfietsleeftijd behelzen de voorstellen van Peijs een onderzoek naar verlaging van de leeftijd waarop jongeren autorijles mogen nemen. Mensen die al een rijbewijs hebben, moeten een verplichte ogentest vanaf 45 jaar krijgen, en komt er een proef met nascholingscursussen. Het roze rijbewijs gaat verdwijnen en maakt plaats voor een bewijs op creditcardformaat. Het plan voor een puntenrijbewijs wordt niet uitgewerkt. Over dat laatste zijn onder meer PvdA en GroenLinks ontstemd.

Hond bijt Franse baby dood

klauwtje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Donderdag heeft een Franse hond zijn tanden in de baby van zijn baasjes gezet. Het twee maanden oude kind heeft de aanval niet overleefd, zo meldt de politie van de stad Narbonne in het zuiden van Frankrijk.

De bullterriër was aan de aandacht van zijn baasjes ontsnapt en de babykamer binnengeslopen. Hij beet de baby meerdere malen, waaronder in de buik. Het kind stierf aan een hartaanval. De hond is na het incident afgemaakt. Volgens de vader van de baby was het dier nog nooit eerder agressief geweest.

Wil het echte elftal opstaan?

Finkelstein had ons via de newssubmit het volgende te melden:

'Een van de grootste gevallen van bedrog in de geschiedenis van het voetbal', zo noemde de Zimbabwaanse krant The Herald de vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Zimbabwe en El Salvador.

Het nationale elftal van El Salvador bleek namelijk niet het echte elftal van El Salvador te zijn. De ploeg die aantrad tegen het Afrikaanse land was een mengeling van spelers zonder club en spelers die wel bij een club speelden.

Volgens de voorzitter van de voetbalbond van El Salvador, Humberto Torres, had het elftal inderdaad niet mogen aantreden. "Dit kan ons problemen opleveren bij de FIFA als ze geloven dat wij het team toestemming hebben gegeven om de interland te spelen," aldus Torres.

Leuk detail was dat de wedstrijd, die als voorbereiding diende voor de African Nations Cup, in 0-0 eindigde.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager!

"Jij bent te dik voor een Whopper"

De politie in de plaats Troy in de Verenigde Staten onderzoekt de inbraak op de radiofrequentie die het plaatselijke Burger King-restaurant gebruikt voor zijn drive-through. Toen klanten wilden bestellen kregen ze te horen dat ze te dik waren voor fastfood.

"Jij hoeft geen Whoppers. Je bent te dik. Wegwezen!" kreeg een vrouw te horen toen ze wilde bestellen. Klanten die een cola wilden bestellen werd verteld dat het restaurant geen cola heeft. Wanneer ze vroegen wat er wel was zei de stem. "We hebben helemaal niets. Wegwezen!" Volgens de politie kijken de grapjassen tijdens hun daad van dichtbij toe.

Het management van het restaurant heeft zich inmiddels bij zijn klanten verontschuldigd voor de uitspraken die de grapjassen, waarschijnlijk tieners, doen. Het bedrijf probeert de frequentie die voor het systeem wordt gebruikt te veranderen.

Manager Verstappen ontkent contract

nightfall wist ons vandaag het volgende te melden:
Hoe hard de meeste Nederlandse race-fans het ook hopen, het bericht dat Verstappen al een contract bij Jordan heeft getekend blijkt niet waar.

Gisteren werd op veel websites bekend gemaakt dat Jos Verstappen al een contract bij Jordan zou hebben getekend. Ook hier meldden wij, met wat bedenkingen erbij, het nieuws. Nu geeft Vermeulen, de manager van Jos verstappen aan dat het niet waar is: "Op dit moment is er nog steeds helemaal niks getekend. Michel (Perridon van Trust) zit zelfs twee weken in Amerika voor zaken. Natuurlijk hebben we in deze periode vrij regelmatig contact met het Jordan-team en we blijven positief gestemd over onze kansen".

Hij geeft aan hoop te blijven houden: "Het zal natuurlijk niet makkelijk zijn omdat er nog andere kanshebbers zijn (McNish en Villeneuve bv), maar ik denk echt dat we een goede kans maken op het stoeltje bij Jordan. We kunnen hen dan ook een fantastisch pakket aanbieden."

Waarschijnlijk zijn een aantal quotes van een sponsor van Verstappen, Muermans, in de krant de Limburger uit hun verband gehaald en toen vertaald. Hierdoor zijn er verkeerde gedachten ontstaan.

Provider breekt met GeenStijl

Reclamebureau en internetprovider HSCG heeft de relatie met het weblog GeenStijl.nl verbroken. De provider deed dit na klachten van directrice Trudi Prins van de anti-rokersvereniging Stivoro. Prins dreigde met juridische stappen als de website niet zou verdwijnen. Volgens Prins werden er door bezoekers van het weblog dreigementen tegen haar en haar gezin geuit.

HSCG zegt door te breken met GeenStijl te hebben voldaan aan het verzoek van Stivoro. De site verdwijnt echter niet van het internet. Volgens HSCG is het juridisch gezien voor hen lastig om de website per direct van het internet te verwijderen. Prins zegt het onverantwoord te vinden dat de website niet van het internet verdwijnt. Het weblog zet volgens haar aan tot geweld tegen haar en haar gezin. Ze zal nog contact opnemen met HSCG.

Ondertussen laat GeenStijl weten dat het zich niet van het net zal laten halen door Prins. De server van de website zal eerdaags worden verhuisd. Het weblog beschuldigt Prins ervan een ''persoonlijke jihad begonnen'' te zijn tegen GeenStijl. De makers kondigen verder aan de ''anti-rookmaffia'' van Stivoro te blijven bestrijden. Volgens hen bedient de anti-rokersvereniging zich van leugens om de grote subsidiegelden veilig te stellen.

Omzet AH gelijk ondanks prijzenoorlog

De prijzenoorlog die diverse supermarkten in oktober van het vorig jaar hebben gestart, heeft niet voor een stijging van de omzet van Albert Heijn gezorgd. De omzet in het laatste kwartaal van 2003 bleef gelijk en bedroeg 1,33 miljard euro.

Vanochtend maakte Ahold, het moederconcern van Albert Heijn, de cijfers over het vierde kwartaal van vorig jaar bekend. De cijfers waren wel beter dan in de voorafgaande kwartalen. Toen liep de omzet nog met twee procent terug.

In totaal nam de omzet van Ahold in het vierde kwartaal met 10,8 procent af tot 12,7 miljard euro. De belangrijkste reden hiervoor is de dalende dollarkoers. Als het effect van deze daling buiten beschouwing wordt gelaten, nam de totale omzet van Ahold in het vierde kwartaal met 2,7 procent toe.

Voor veel beursanalisten kwamen de cijfers niet als een verrassing. De koers van het aandeel Ahold staat op dit moment 6,1 procent hoger op 6,00 euro.

Wil het echte elftal opstaan ?

'Een van de grootste gevallen van bedrog in de geschiedenis van het voetbal', zo noemde de Zimbabwaanse krant The Herald de vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Zimbabwe en El Salvador.

Het nationale elftal van El Salvador bleek namelijk niet het echte elftal van El Salvador te zijn. De ploeg die aantrad tegen het Afrikaanse land was een mengeling van spelers zonder en spelers die wel bij een club speelden.

Volgens de voorzitter van de voetbalbond van El Salvador, Humberto Torres, had het elftal inderdaad niet mogen aantreden. "Dit kan ons problemen opleveren bij de FIFA als ze geloven dat wij het team toestemming hebben gegeven om de interland te spelen," aldus Torres.

Leuk detail was dat de wedstrijd, die als voorbereiding diende voor de African Nations Cup, in 0-0 eindigde.

Kiesa en Wilson zoeken testzitje

Nicolas Kiesa en Justin Wilson zijn op jacht naar een testzitje in de Formule 1.

Beide ex-teamgenoten van Jos Verstappen zijn buiten de boot gevallen bij onderhandelingen voor een racezitje tijdens de Grand Prix wedstrijden. Ze doen nu hard hun best om nog een testzitje te scoren.

Nicolas Kiesa ziet kansen bij Jordan en Jaguar. Daarvoor zoekt hij nog meer sponsorgeld zodat het makkelijker wordt in de onderhandelingen. De manager van Kiesa zoekt vooral naar sponsoren in het geboorteland van Kiesa, Denemarken, en op eventuele nieuwe markten zoals China.

Justin Wilson is nog afhankelijk van de beslissing die de teambazen komende woensdag op een bijeenkomst nemen. Wilson heeft meer dan zes grands prix gereden en volgens een nieuwe regel mag je dan niet rijden als derde rijder tijdens de testsessie in een Grand Prix weekend. Een aantal teambazen wil deze regel terugdraaien. Indien dit gebeurd maakt Justin Wilson goede kans op een testzitje bij Jaguar of Minardi.

Nol Hendriks: Geld moet rollen

Het bestuurslid technische zaken van Roda JC, Nol Hendriks, baalt ervan dat de transfermarkt zo slap is.

De man die vaak is geroemd voor zijn neus om goede spelers tegen een laag bedrag te halen, ziet zich nu in zijn mogelijkheden beperkt. Roda JC kan pas weer spelers aantrekken als er spelers worden verkocht. Dat laatste gebeurt echter niet. "Er is eenvoudigweg geen geld op de markt. FC Zwolle wil Gregoor van Dijk huren en heeft daar 25.000 euro voor over. En dan moet Roda zijn salaris zes maanden doorbetalen. Dan weet je genoeg." aldus Hendriks.

De dure Fredrik Berglund mag weg, maar het Deense Esbjerg FB dat hem over wilde nemen voldeed niet aan zijn salariseisen. Berglund zou 85% van zijn salaris in moeten leveren en hoewel hij bereid is 50% van zijn salaris in te leveren, gaat dat hem te ver.

Nog wel bellen regelmatig spelersmakelaars naar Nol Hendriks om te vragen welke spelers te koop zijn bij Roda JC. Hendriks antwoord dan standaard iedereen, maar hoort iedere keer niks meer terug van de spelersmakelaars.

Intercity reed door met open deur

Woensdagmiddag heeft de intercitytrein tussen Anna Paulowna en Den Helder enige tijd met openstaande deuren gereden. Dit gebeurde volgens getuigen met snelheden tot 140 kilometer per uur. De trein kwam om 17:15 aan op station Anna Paulowna, bleef één minuut stilstaan zonder dat de deuren geopend werden - niemand kon uitstappen - en reed meteen weer weg.

Op een balkon met vijftien mensen was er echter wel een gedeeltelijk openstaande deur. De trein accelereerde intussen naar de baanvaksnelheid, die daar 140 kilometer per uur bedraagt. Volgens een getuige hielden de vijftien reizigers goed afstand. Dat zou de enige reden zijn waarom er niemand naar buiten gezogen is. Die zuigkracht is namelijk enorm. Uiteindelijk trok iemand aan de noodrem.

Volgens de NS dacht de conducteur dat er niemand wilde uitstappen in Anna Paulowna. Van de half openstaande deur tijdens de rit had hij niks gemerkt. Volgens een woordvoerster van de NS was er al voor Anna Paulowna een storingsmelding in de trein. De conducteur had alleen nog niet ontdekt wat precies het probleem was.

De NS weigert reizigers overigens een vergoeding te geven voor de vertraging, omdat de trein op tijd is vertrokken.

Uitslagen oefenwedstrijden

Gisteren werden in de voorbereiding op de tweede seizoenshelft een aantal oefenwedstrijden gespeeld. Hierbij de uitslagen van de wedstrijden van donderdag 8 januari.

NEC - PSV 2-3
Doelpuntenmakers: Hersi (NEC), Ebbinge (NEC), De Jong (PSV), Vennegoor (2x) (PSV)
Meer over deze wedstrijd vindt u hier

NAC Breda - FC Den Bosch 1-1
Doelpuntenmakers: Boukhari (NAC), Van den Ouweland (Den Bosch)
Meer over deze wedstrijd vindt u hier

Willem II - VVV-Venlo 2-1
Doelpuntenmakers: Quinn (Willem II), Hadouir (Willem II), Van Loenhout (VVV)

ADO Den Haag - FC Dordrecht 5-1
Doelpuntenmakers: Simons (2x)(ADO Den Haag), Castelen (ADO Den Haag), Stroeve (ADO Den Haag), Bodde (ADO Den Haag), Van der Ent (FC Dordrecht)

Elinkwijk - FC Utrecht 0-3
Doelpuntenmakers: Tanghe (FC Utrecht), Van de Haar (FC Utrecht), Keller (FC Utrecht)

Rohda Raalte - De Graafschap 0-3
Doelpuntenmakers: Duits (De Graafschap), van Leerdam(De Graafschap), Haklander(De Graafschap)

Linne - MVV 0-7
Doelpuntenmakers: Jongen (2x)(MVV), Lehmann (2x)(MVV), Bosch (MVV), Van Dooren (MVV), Miceli (MVV)

Doof meisje jarenlang misbruikt op school

Leerlingen van dovenschool Effatha in Zoetermeer hebben mogelijk jarenlang een 14-jarige leerlinge van de school misbruikt. Het gaat om een groep van elf jongens tussen dertien en vijftien jaar die soms alleen en soms gezamelijk seksuele handelingen met het meisje uitvoerden. De jongens zijn inmiddels van school gestuurd en de politie onderzoekt de zaak.

De leerlinge heeft het misbruik onlangs verteld aan haar groepsleider en een vertrouwensdocente. De jongens zouden haar onder andere in de klas hebben misbruikt, toen de docent even weg was. Maar ook in gangen, toiletten en buiten de school is het meisje verkracht.

Justitie gaat drie van de jongens vervolgen. Wat er met de anderen gaat gebeuren is nog niet bekend. Het meisje is ondergebracht bij een pleeggezin. De jongens krijgen nu thuis les. Drie van hen woonden in het internaat en zijn nu bij hun ouders.

[update] Belgische krant geheel fotoloos

Wie het Vlaamse dagblad Gazet van Antwerpen vandaag open slaat zal geen foto's aantreffen. Bij de artikelen zijn in totaal 170 tekeningen uit Kuifje-albums geplaatst om te vieren dat de stripheld morgen 75 jaar bestaat.

Zo is bij een artikel over 2000 extra banen in de Antwerpse haven een tekening te zien uit het album 'De 7 kristallen bollen'. Hierop is een havenkade te zien. Een artikel over een gewonde brandweerman wordt begeleid door een tekening van een brandend huis uit 'De zwarte rotsen'.



Update
De verjaardag van Kuifje wordt niet alleen in de Gazet van Antwerpen gevierd. In Brussel is gisteren ook het eerste exemplaar geslagen van een zilveren muntstuk van tien euro.

Op de munt is het portret van Kuifje te zien samen met zijn hond Bobby. Van de munt worden er maar 50.000 stuks gemaakt. Een nieuwe kost 35 euro.

Aantal abortussen onder tieners stijgt

Het aantal abortussen onder tieners is toegenomen van 4400 naar 5400. Dat leidt de organisatie Geboorteregeling West- en Zuid-Nederland (GWN) af uit de cijfers van de vijf aangesloten abortusklinieken. Het GWN spreekt zelfs van een "stijgende trend". Dit is in tegenstelling met de algemene cijfers, want het absolute aantal abortussen is vorig jaar afgenomen.

Het GWN voert gemiddeld 30 procent van het aantal abortussen in Nederland uit. Zowel het aantal ingrepen bij vrouwen uit buurland België als Nederland is gedaald.

Jongen gepakt met tientallen valse biljetten

1034247 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 18-jarige jongen uit Niedorp is in Alkmaar opgepakt en vastgezet nadat hij in een winkel in Schagen wilde betalen met valse briefjes van vijftig. Hij bleek in het bezit van tientallen briefjes.

Op aanwijzing van de winkelmedewerkers in Schagen pakte de politie een 17-jarige jongen uit de omgeving van Schagen op. Kort daarop volgde de aanhouding van de 18-jarige verdachte. Wat de 17-jarige jongen met de valsmunterij te maken had, is niet bekend.

De recherche is een onderzoek begonnen naar de herkomst van de biljetten. Over de kwaliteit van het valse geld wil de politie geen mededelingen doen.

Utrechtse wethouder wil schooluniform

Wethouder VerhulstDe Utrechtse wethouder van onderwijs L. Verhulst wil een verplicht schooluniform voor alle leerlingen op de openbare basisscholen in de stad. Hij gaat hier nog deze maand met de schoolbesturen over praten.

Verhulst komt met het plan omdat uniformen meer gelijkheid in de klas brengen. Verschillen in cultuur en godsdienst zijn niet meer in de kleren terug te vinden. Bovendien zou een schooluniform spijbelen tegengaan. Spijbelaars vallen dan namelijk nogal op.

De CDA-wethouder denkt niet dat zijn plan ook in het middelbaar onderwijs kan worden ingevoerd, omdat daar de scholieren al teveel met hun eigen cultuur en identiteit bezig zijn.

Website: Jos Verstappen gaat naar Jordan

Parcferme had ons via de newssubmit het volgende te melden:

F1-website F1-Live.com meldt op zijn website dat Jos Verstappen bij Jordan heeft getekend. Volgens de website zou hij daarmee de eerste rijder zijn die bevestigd is. Dit bericht zal volgens de website echter maandag pas bekend worden gemaakt.

Raceplanet.net meldt dat Trust nogal staat te kijken van de berichten. "We zijn erg verrast door deze berichten, wij hopen natuurlijk ook dat Jos een zitje bemachtigt bij het Jordan Formule 1-team, maar daar is nog verder niets over bekend." Zowel Jos als het team willen het bericht ook niet bevestigen.

Vanaf 20 januari heeft Jordan haar eerste tests van dit jaar en dan zou het toch er handig zijn als er meer bekendheid is rondom de coureurs voor komend jaar. Er wordt dan ook meer nieuws verwacht in de komende weken.

Ga voor meer F1-nieuws naar de FOK!F1manager!

Plan Irak-bezoek slechts bij enkelen bekend

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het bezoek van premier Balkenende aan de Nederlandse troepen in Zuid-Irak was vooraf slechts bij enkele mensen bekend. Volgens mensen bij Defensie was dit nodig vanwege de veiligheid van de premier. Het reisje moest strict geheim gehouden worden.

Het bezoek was goed opgezet. Vooraf was gezegd dat plaatsvervangend chef-defensiestaf luitenant-generaal Godderij naar de troepen zou gaan, de reden om het defensievliegtuig te gebruiken. Godderij verscheen woensdag dan ook niet op zijn werk, om zo de schijn op te houden dat hij naar Irak was. Als het bezoek wel was uitgelekt zou Balkenende terug zijn gegaan, hoe ver zijn vliegreis dan ook was gevorderd.

Zelfs de militairen op de militaire basis bij As Samawah wisten niet af van de komst van de premier. Hen was verteld dat staatssecretaris Van der Knaap zou komen. Die was de dag ervoor in Irak aangekomen voor een werkbezoek.

Drie ontvoerde meisjes levend teruggevonden

Jerry William JonesDe drie kinderen die woensdag door de 31-jarige Jerry William Jones in de Amerikaanse staat Georgia zijn ontvoerd, zijn na een klopjacht levend teruggevonden. De verdachte, die eerder drie volwassenen en een baby had doodgeschoten, heeft geprobeerd zelfmoord te plegen en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Jones had zijn ex-vrouw gebeld en verteld van de moorden, waaraan hij toevoegde de kinderen één voor één te zullen doden als ze de autoriteiten in zou schakelen. De vrouw had de kinderen achtergelaten bij haar ouders en haar zuster om zelf op vakantie te gaan. Ze lichtte de politie na het telefoontje toch in.

De ouders van de vrouw werden in hun huis gevonden, ze waren doodgeschoten. In een ander huis lag de doodgeschoten zus en de baby van de vrouw. Het kind was gewurgd.

Amerikaanse president wil mens op Mars

De Amerikaanse president George W Bush zal volgende week een plan aankondigen om Amerikanen naar de planeet Mars en weer naar de maan te sturen. Dat zeggen medewerkers van de regering. Hij zal dan ook plannen onthullen voor een permanente basis op de maan.

Bush wil het Amerikaanse ruimtevaartprogramma een oppepper geven na enkele tegenslagen, waaronder het verongelukken van de spaceshuttle Columbia in februari vorig jaar. De bemande missie naar Mars zal naar verwachting echter de komende tien jaar zeker niet plaatsvinden

Volgens correspondenten werd al verwacht dat de president een nieuwe ruimtemissie aan zou kondigen als onderdeel van zijn herverkiezingscampagne. Zijn vader wilde in 1989 al dat er mensen naar Mars zouden gaan, maar dat project strandde vanwege de hoge kosten.

Nu zouden wetenschappers echter de komende tien jaar aan de missie kunnen werken, waardoor de kosten worden gespreid over meerdere jaren. Omdat de maan slechts drie dagen van de aarde is verwijderd en Mars tenminste een half jaar, zou de maan kunnen dienen als testplaats voor ruimteapparatuur.

Voor de ontwikkeling daarvan zal de Nasa volgens bronnen meer gaan samenwerken met het Pentagon. De hoop is dat het onderzoek zal leiden tot nieuwe technologieën en mogelijk andere energiebronnen.

Voormalige woonplaats Britney niet blij met 'huwelijk'

Niek had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Britney SpearsAls het huwelijk van Britney Spears een uit de hand gelopen grap was, vinden de mensen in haar vroegere woonplaats Kentwood het een misselijke grap. Het stadje, waar slechts 2200 mensen wonen, wordt belaagd door de media.

Het huis van de familie van ex-echtgenoot Jason Allen Alexander wordt omgeven door journalisten. De sheriff heeft al twee dagen achtereen groepen mensen moeten verwijderen. De vader van Alexander heeft maandag zijn garage zelfs moeten sluiten nadat verslaggevers binnen bleven komen.

De 22-jarige Britney trad zaterdag rond 5.00 uur in de ochtend in een trouwkapelletje in Las Vegas in het huwelijk met haar even oude jeugdvriend Alexander. Het huwelijk werd echter diezelfde dag nog ontbonden.

Minister Peijs: pas met 17 jaar brommerrijden

De minimumleeftijd voor het rijden op een brommer moet omhoog van 16 naar 17 jaar. Dat wil minister Peijs van Verkeer. Ze schrijft dat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister komt met het voorstel omdat 16-jarigen volgens haar verkeerssituaties minder goed inschatten. Zij zijn dan ook het vaakst betrokken bij ongelukken in het verkeer. 3VO, de organisatie voor verkeersveiligheid, is voorstander van het plan, maar wil nog liever dat de minimumleeftijd naar 18 jaar wordt verhoogd.

Het plan staat van Peijs staat haaks op het voorstel van de Europese Commissie om de leeftijdgrens voor lichte motoren juist te verlagen van 18 naar 16 jaar. In elf EU-landen wordt die grens al aangehouden.

Marechaussee lost schoten tijdens achtervolging

Bij een achtervolging in het Noord-Limburgse Reuver hebben agenten van de Koninklijke Marechaussee donderdagmorgen twee waarschuwingsschoten gelost. De marechaussee achtervolgde twee Duitsers die er bij een grenscontrole bij Roermond snel vandoor gingen in hun auto.

Tijdens de achtervolging reden de Duitsers erg hard door de bebouwde kom van verschillende plaatsen. Ook probeerden zij de bus van de marechaussee van de weg te drukken. Op de Markt in Reuver raakte hun auto echter kapot, nadat ze bij een uitwijkingsmanoevre enkele paaltjes hadden geraakt.

De Duitsers sprongen uit hun auto en renden weg. Een agent schoot in de lucht, waarop één van de mannen op de grond ging liggen en werd gearresteerd. De andere man is nog voortvluchtig. De marechaussee stelt een onderzoek in naar de schietpartij en het motief van de vluchtpoging.

Met dank aan 1034247 voor de tip!

"Kwart dier- en plantensoorten op land sterft uit"

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als de opwarming van de aarde doorzet zal dat voor een kwart van alle dieren- en plantensoorten op land fataal zijn. Dat stelt een internationaal team van ecologen in een modelberekening die zij gisteren hebben gepresenteerd. Tot 2050 zou het in het slechtste geval gaan om één miljoen soorten.

Vooral soorten die beperkt mobiel zijn of hoge eisen stellen aan hun leefomgeving worden bedreigd. Tot op heden is slechts het uitsterven van één soort, een gouden pad in Costa Rica, aan de klimaatverandering toegeschreven. Dat zal echter veranderen zo stellen de ecologen. De klimaatverandering zal in de toekomst meer soorten doen laten uitsterven dan de vernietiging van hun leefomgeving, wat momenteel de belangrijkste reden van uitsterven is.

Voor het onderzoek zijn 1.103 soorten planten, zoogdieren, vogels, reptielen, kikkers en vlinders bestudeerd in Mexico, Costa Rica, Australië, Brazilië, Zuid-Afrika en Europa. De soorten zijn representatief voor eenvijfde van de biodiversiteit die op land te vinden is.

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek.

De Telegraaf komt met zondagskrant

Dagblad De Telegraaf zal per 21 maart ook als zondagskrant verschijnen. Dat heeft het bedrijf achter de krant, holdingmaatschappij De Telegraaf, donderdag bekendgemaakt.

De reden voor de uitbreiding is een versterking van de binding met de huidige abonnees, maar ook hoopt de krant op een toename van het aantal abonnees. Daarnaast zou het aan de wensen van adverteerders tegemoetkomen.

De zondagskrant komt bij het huidige abonnement in en zal ook in de losse verkoop te verkrijgen zijn. Daarnaast komt de krant met het weekendabonnement, waarbij de abonnee alleen zaterdag en zondag een krant in zijn brievenbus krijgt.

Vermiste jongen uit Monster weer terecht

Geert had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De autistische jongen Casper, die eerder deze week vermist werd uit het Westerhonk in Monster, is weer terecht en verkeert in goede gezondheid.

Een begleidster van het Westerhonk trof de jongen donderdagmiddag aan in een paviljoen in het centrum van Monster. Hij was verborgen door een medebewoonster.

De politie onderzoekt nog waarom de medebewoonster hem heeft verborgen. Op de zaak werden onder meer vijftig leden van de mobiele eenheid, zes ruiters, zes speurhonden, acht rechercheurs en een helikopter ingezet.

Voetballers eisen deel TV-opbrengsten

lr817086 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De spelers uit het Nederlandse betaalde voetbal klagen gezamenlijk de KNVB, Eredivisie NV en de Coöperatieve Vereniging Eerste Divisie aan. De spelers eisen vijf procent van de tv-gelden die voor de voetbalrechten worden betaald.

Voor 1999 kregen de spelers 1/37ste deel van de gelden. Na 1999 is daar zonder uitleg mee gestopt. In 2001 is door de vereniging voor contractspelers (VVCS) en de centrale spelersraad (CSR) actie ondernomen en hebben de partijen wel getracht er met elkaar uit te komen, maar die overleggen hebben tot niets geleid.

Advocaat Pim de Vos behartigt in deze zaak de belangen van de voetballers. "Normaal gesproken is dit de laatste ronde en zal de rechter binnen enkele maanden een uitspraak doen," aldus de advocaat. Hij wilde geen uitspraken doen over een bedrag dat wordt verwacht.

Indien de rechtbank de spelers in het gelijk stelt dan kunnen ze een flink geldbedrag verwachten. De spelers eisen namelijk met terugwerkende kracht vijf procent van de gelden die sinds 1999 zijn betaald. Voor vijf procent van de gelden is gekozen, omdat hetzelfde percentage in Engeland aan de voetballers wordt uitgekeerd.

Meer voetbalnieuws is te vinden op de FOK!voetbalmanager

Tilburgse videotheken hangen foto's veelplegers op

1034247 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de strijd tegen veelplegers hebben twee Tilburgse videotheken foto's opgehangen van enkele steeds terugkerende dieven. De kiekjes zijn afkomstig van beveiligingscamera's en hebben als ondertitel: 'wij mogen hier niet meer binnenkomen.'

De dieven hebben in december video's en dvd's bij de bedrijven gestolen. Hun portretten hangen vrij prominent in de zaak, bij Videoland pronken ze zelfs aan de deur en bij de kassa.

De actie van de bedrijven valt samen met de opgelaaide discussie over het bekender maken van veelplegers. Die werd maandag door de Utrechtse korpschef P. Vogelzang gestart, toen hij het voorstel in zijn nieuwjaarstoespraak deed. Daarop kwam de winkeliersvereniging van 'Hoog Catharijne' in Utrecht met het plan om notoire veelplegers in kooien op te sluiten.

Losgeld voor stoffelijke resten geëist

Adjuh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als een misdadiger losgeld wil hebben kan hij iemand ontvoeren. Meestal gaat het dan om een levend persoon, maar het blijkt ook anders te kunnen. In de Argentijnse stad Gualeguay is namelijk losgeld geëist voor de stoffelijke resten van een man.

De misdadigers hadden de resten geroofd uit een familiegraf op een begraafplaats in de stad. Daarna wilden ze geld zien van de familie. Hun plan mislukte echter, omdat de politie bij het onderzoek de lijkkist niet ver van het graf terugvond. Wie de daders achter het macabere plan zijn is niet bekend.

Mislukte bankoverval door dronken vampier

VampiertandjesEen man heeft in het Duitse Bremen een poging ondernomen om een bankoverval te plegen. Bewapend met een plastic pistooltje en vermomd met een zonnebril, een wollen muts en vampiertandjes toog hij richting de Sparkasse bank. De 45-jarige man was behoorlijk dronken toen hij zijn plan wilde uitvoeren.

De man kwam onderweg naar de bank een politiewagen tegen op de parkeerplaats. Toen hij zijn speelgoedpistooltje op de politiewagen richtte werd hij meteen door de politiemannen overmeesterd. Bij de aanhouding raakte één agent gewond aan zijn been. Het pistooltje en kostuum van de overvaller werden in beslag genomen, waarna de man in de cel werd gezet.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.