Licht dat uit octopus komt biedt inspiratie

Wetenschappers denken een nieuwe manier gevonden te hebben voor een nieuwe generatie van optische gereedschappen. Ze hebben hiervoor de Hawaiiaanse bobtail octopus bestudeerd. Deze inktvis lijkt rechtstreeks uit de film The Abyss te komen. Dit hebben onderzoekers van de Universiteit van Hawaii gepubliceerd in het tijdschrift Science.

De UFO-achtige octopus schijnt een straal licht naar beneden die uit zijn buik komt als hij naar voedsel zoekt. Ook helpt het de octopus zich te beschermen tegen roofdieren, door de schaduw van zijn lange lichaam op de oceaanbodem kleiner te maken met het zoeklicht.

De wetenschappers hebben ontdekt dat het lichtproducerende orgaan lichtgeeft door middel van gloeiende bacteriŽn. De lichtstraal wordt gebundeld door een parabolische spiegel die zich daarachter bevindt. De zilverachtige reflector blijkt gemaakt te zijn van een ongebruikelijke familie van proteÔnen die de onderzoekers "reflectine" genoemd hebben.

De meeste reflectoren van dieren zijn gemaakt van kristallen. Het is uniek dat een cephalopod - de familie waaronder octopussen en kwallen vallen - van refelectoren gebruik maakt. De gevonden reflectoren zijn gemaakt van een ongebruikelijk, nog onbeschreven amino-compositie van aminozuren.

De wetenschappers, geleid door Wendy Crookes, zeggen dat de structuur van het geheel inspiratie kan bieden in onder andere de nanotechnologie.The Hawaiian Bobtail Squid