Amerikaanse president wil mens op Mars

De Amerikaanse president George W Bush zal volgende week een plan aankondigen om Amerikanen naar de planeet Mars en weer naar de maan te sturen. Dat zeggen medewerkers van de regering. Hij zal dan ook plannen onthullen voor een permanente basis op de maan.

Bush wil het Amerikaanse ruimtevaartprogramma een oppepper geven na enkele tegenslagen, waaronder het verongelukken van de spaceshuttle Columbia in februari vorig jaar. De bemande missie naar Mars zal naar verwachting echter de komende tien jaar zeker niet plaatsvinden

Volgens correspondenten werd al verwacht dat de president een nieuwe ruimtemissie aan zou kondigen als onderdeel van zijn herverkiezingscampagne. Zijn vader wilde in 1989 al dat er mensen naar Mars zouden gaan, maar dat project strandde vanwege de hoge kosten.

Nu zouden wetenschappers echter de komende tien jaar aan de missie kunnen werken, waardoor de kosten worden gespreid over meerdere jaren. Omdat de maan slechts drie dagen van de aarde is verwijderd en Mars tenminste een half jaar, zou de maan kunnen dienen als testplaats voor ruimteapparatuur.

Voor de ontwikkeling daarvan zal de Nasa volgens bronnen meer gaan samenwerken met het Pentagon. De hoop is dat het onderzoek zal leiden tot nieuwe technologieën en mogelijk andere energiebronnen.