"Kwart dier- en plantensoorten op land sterft uit"

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als de opwarming van de aarde doorzet zal dat voor een kwart van alle dieren- en plantensoorten op land fataal zijn. Dat stelt een internationaal team van ecologen in een modelberekening die zij gisteren hebben gepresenteerd. Tot 2050 zou het in het slechtste geval gaan om ťťn miljoen soorten.

Vooral soorten die beperkt mobiel zijn of hoge eisen stellen aan hun leefomgeving worden bedreigd. Tot op heden is slechts het uitsterven van ťťn soort, een gouden pad in Costa Rica, aan de klimaatverandering toegeschreven. Dat zal echter veranderen zo stellen de ecologen. De klimaatverandering zal in de toekomst meer soorten doen laten uitsterven dan de vernietiging van hun leefomgeving, wat momenteel de belangrijkste reden van uitsterven is.

Voor het onderzoek zijn 1.103 soorten planten, zoogdieren, vogels, reptielen, kikkers en vlinders bestudeerd in Mexico, Costa Rica, AustraliŽ, BraziliŽ, Zuid-Afrika en Europa. De soorten zijn representatief voor eenvijfde van de biodiversiteit die op land te vinden is.

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek.