Intercity reed door met open deur

Woensdagmiddag heeft de intercitytrein tussen Anna Paulowna en Den Helder enige tijd met openstaande deuren gereden. Dit gebeurde volgens getuigen met snelheden tot 140 kilometer per uur. De trein kwam om 17:15 aan op station Anna Paulowna, bleef één minuut stilstaan zonder dat de deuren geopend werden - niemand kon uitstappen - en reed meteen weer weg.

Op een balkon met vijftien mensen was er echter wel een gedeeltelijk openstaande deur. De trein accelereerde intussen naar de baanvaksnelheid, die daar 140 kilometer per uur bedraagt. Volgens een getuige hielden de vijftien reizigers goed afstand. Dat zou de enige reden zijn waarom er niemand naar buiten gezogen is. Die zuigkracht is namelijk enorm. Uiteindelijk trok iemand aan de noodrem.

Volgens de NS dacht de conducteur dat er niemand wilde uitstappen in Anna Paulowna. Van de half openstaande deur tijdens de rit had hij niks gemerkt. Volgens een woordvoerster van de NS was er al voor Anna Paulowna een storingsmelding in de trein. De conducteur had alleen nog niet ontdekt wat precies het probleem was.

De NS weigert reizigers overigens een vergoeding te geven voor de vertraging, omdat de trein op tijd is vertrokken.