Netwerk spoort rapgroep NAG op

Wat het Openbaar Ministerie niet lukte, lukte het actualiteiten-programma Netwerk wel: het achterhalen van de leden van de jeugdige rapgroep NAG (Nieuwe Allochtoonse Generatie). Het Centrum voor Informatie en Documentatie IsraŰl (CIDI) deed in de zomer van vorig jaar al aangifte tegen de groep, maar in november antwoordde het OM dat men de leden van de groep niet had kunnen achterhalen. Ook het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) kon geen gegevens leveren.

Het CIDI eist actie van het OM tegen NAG, omdat de groep antisemitisch zou zijn. Zo bevat het nummer 'Kankerjoden' zeer haatdragende teksten: ''Fuck die joden, de vieze joden, de allochtonen zullen jullie komen doden ... Joden moeten dood, Hamas, Hamas, Joden aan het gas'' zijn enkele strofen uit de song.

Netwerk spoorde voormalig NAG-lid Batuhan op. De jongen zei ten tijde van het bewuste nummer over joden al geen lid meer te zijn geweest van de, uit vier personen bestaande, Turkse rapgroep. Wel bracht hij de programmamakers in contact met de schrijver van het nummer.

In een jongerencentrum te Hilversum sprak Netwerk de maker van de tekst: OzgŘr. Hij zei de tekst gemaakt te hebben in een periode van zijn leven dat hij opstandig en kwaad was. De jongeman zei absoluut niet meer achter de inhoud van het nummer te staan en spijt te hebben van de tekst. OzgŘr gaf aan pas vader te zijn geworden en de periode uit zijn leven waarin hij de tekst schreef afgesloten te hebben. Ook zou hij graag een gesprek willen aangaan met CIDI-directeur Ronny NaftaniŰl.

NaftaniŰl zegt in Netwerk nog steeds dat hij wil dat het OM vervolging instelt. Vorig jaar stelde het CDA al Kamervragen over de groep; Die zijn nog niet beantwoord.

De twee leden van NAG die in Netwerk aan het woord kwamen deden hun verhaal overigens open en bloot, zonder dat hun gezicht afgeschermd werd.


foto afkomstig van de NAG-site (momenteel overbelast); Vooraan Batuhan


-
Herhaling Netwerk: 01.55 tot 02.18 op Nederland 1.