FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 november 2003

Arthur Numan sluit carriere af

Arthur Numan, die in mei voor het laatst voor Glasgow Rangers uitkwam, zet een punt achter zijn loopbaan.

De verdediger (33) stond nog wel in de belangstelling van zijn oude club PSV, maar hij zag een bankplaats in Eindhoven niet zitten.

Numan speelde 45 interlands voor het Nederlands elftal. Naast PSV, speelde hij in Nederland ook voor FC Twente en Haarlem. Glasgow Rangers was zijn laatste club.

RuG niet blij met Godlinzer wonderketting

Een geneeskrachtige ketting met medaillon van Bruno Santanera in Godlinze, provincie Groningen, vliegt de deur uit na reclameprogramma's van TelSell. Groningse wetenschappers zijn hier niet enthousiast over.

Het medaillon "Biostabil 2000" met een sterke magneet is bedacht door zijn vader, Roberto Santanera. Volgens Santanera heeft de magneet een heilzame werking. De faculteit Natuurkunde van de Rijksuniversiteit Groningen is hier niet blij mee. Volgens hen wordt er misbruik gemaakt van wetenschappelijke principes.

Wegens het enorme succes wil TelSell de reclameboodschappen ook in het buitenland en zelfs Amerika uit gaan zenden. Hiermee denkt de plaats Godlinze internationaal bekend te worden.

Dode en gewonde in woning in A'dam aangetroffen

Rond 18.00 uur vanavond zijn in een pand in de Bos en Lommerbuurt in Amsterdam een dode vrouw en een zwaargewonde man aangetroffen. De politie kreeg een melding over een steekpartij, waarna de ontdekking werd gedaan.

De dode vrouw werd aangetroffen in haar woning op de derde etage van het pand, waar zij met geweld om het leven zou zijn gebracht. De man werd door agenten op de begane grond ontdekt. De identiteit van de slachtoffers is nog niet vrijgegeven. Ook over de relatie die de twee slachtoffers hadden, zijn geen mededelingen gedaan.

De politie heeft een onderzoek naar de oorzaak ingesteld.

Mannen en vrouwen ervaren pijn anders

Uit een onderzoek van de Universiteit van CaliforniŽ blijkt dat mannen pijn op een andere manier dan vrouwen ervaren.

Gebleken is dat bij mannen het analytische deel van de hersenen reageert op pijn. Bij vrouwen daarentegen wordt het emotionele gedeelte geactiveerd. Op basis hiervan kunnen aparte behandelingsmethoden voor elk geslacht worden ontwikkeld.

De verklaring voor het verschil in pijnervaring ligt volgens de onderzoekers waarschijnlijk in het meer algemene verschil tussen mannen en vrouwen in stress-siuaties. Mannen zouden in dit soort situaties meer bezig zijn met 'fight-or-flight'-beslissingen, terwijl vrouwen meer bezig zijn met hoe ze hun kinderen kunnen beschermen.

De resultaten van het onderzoek worden in eerste instantie gebruikt bij de ontwikkeling van een medicijn tegen het irritable bowel syndroom, ook wel spastisch colon of prikkelbaar darm syndroom genoemd.

Geen problemen GP BraziliŽ?

De eerder vermelde problemen rond de Grand Prix van BraziliŽ worden door de wethouder van Economische Zaken in Sao Paulo, Luis Tarcisio, tegengesproken. Hij zegt zelfs dat de race absoluut niet zal verdwijnen van de kalender.

"We realiseren ons dat het geld dat we krijgen van de kaartverkoop best weinig is. Maar daar komt nog bij dat gedurende de Grand Prix het toerisme floreert. Het gaat veel meer om het toerisme, en de commercie, dan alleen de kaartverkoop."

Tarcisio noemt het voorstel zelfs letterlijk "gestoord". Ook burgemeester Marta Suplicy zal niet snel achter het plan staan, hij is immers zelf ook een racefan. Zo schreef hij dit jaar het voorwoord in het programmaboekje.

Bruni heeft voorlopig contract

Gianmaria Bruni heeft zeer goede hoop dat hij volgend jaar uit zal komen voor Minardi. Een woordvoerder van het team zei namelijk dat de Italiaan een voorlopig contract in handen heeft.

"Op dit ogenblik staat Gimmi (Bruni) zoín beetje op pole positie voor ťťn van onze zitjes. Hij is de enige van onze kandidaten dit op dit ogenblik echt al over een contract beschikt. Het is nog maar een voorlopige kladversie, maar als zijn sponsors ermee akkkoord gaan, dan zou dat wel eens heel snel kunnen veranderen."

Dit zou betekenen dat Gianmaria wel eens aan het einde van deze maand al mee kan testen voor het Italiaanse team, want Stoddart gaf immers aan halverwege november een eerste coureur aan te willen kondigen. Bij dat gesprek werd de naam van Bruni overigens ook al genoemd.

Opera over Jerry Springer-show

Jerry Springer The OperaIn Londen gaat maandag een opera in premiŤre die gebaseerd is op de talkshow van Jerry Springer. De rol van Springer in 'Jerry Springer - The Opera' zal worden vertolkt door Micheal Brandon, bekend van de politieserie Dempsey and Makepeace.

Tijdens de voorstelling zal het publiek getrakteerd worden op echte Springer-onderwerpen als een luierfetisjist en tapdansende Ku Klux Klanners. En naast een scheldpartij tussen Jezus en de Duivel zal ook de bekentenis van een man aan zijn toekomstige bruid dat hij het met diens beste vriendin doet niet ontbreken.

De schrijver van de opera, Richard Thomas, vindt in de show van springer een perfecte voedingsbodem: "Er zit tragedie in. Er zit geweld in. Mensen schreeuwen tegen elkaar en je kunt niet verstaan wat ze zeggen. Dat is perfect voor opera."

Springer is zelf naar het Londense Cambridge Theater op de West End gekomen om de voorstelling te bekijken en reageerde positief: "Het is ongelooflijk. Michael Brandon heeft me heel goed neergezet."

Duits chemieconcern IG Farben bijna failliet

Het Duitse chemieconcern IG Farben heeft uitstel van betaling aangevraagd. IG Farben was ooit het grootste chemieconcern ter wereld en is de moeder van het bedrijf dat Zyklon B, het gas voor vernietigingskampen van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog, produceerde.

Het bedrijf verkeert al sinds 1952 in liquidatie en zijn aandelen worden sindsdien nog steeds op de aandelenbeurs van Frankfurt verhandeld. Critici noemen het aandeel - gezien de geschiedenis van het bedrijf - ook wel blood stock. Omdat een deal met een Duitse investings- en vastgoedfirma is mislukt, ziet men geen andere mogelijkheid dan het aanvragen van uitstel van betaling.

Voor ex-werknemers die tijdens de oorlog gedwongen voor IG Farben werkten, betekent dit een grote tegenvaller. Bij een faillissement lijkt de kans op schadevergoeding volledig verkeken. Dit geldt ook voor de nabestaanden van de slachtoffers van de nazi-concentratiekampen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkten ongeveer 83.000 slavenarbeiders in een grote chemische fabriek van IG Farben, nabij Auschwitz. Na afloop van de oorlog werden de bezittingen van IG Farben door de geallieerden inbeslaggenomen en overgebracht naar de Duitse chemieconcerns Hoechst, Bayer en BASF.

Dief bedreigt politie en personeel ziekenhuis met spuit

djoudman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een dief heeft afgelopen nacht voor aardig wat commotie gezorgd in het ziekenhuis van Groningen. De man bedreigde de politie en verplegend personeel met een spuit. Ook wist hij een doosje met scalpels (operatie- en ontleedmessen) achterover te drukken.

De man had ingebroken bij een supermarkt. Hij bleek hierbij gewond te zijn geraakt aan zijn hand toen hij een stoeptegel door een ruit had gegooid. De politie bracht de dief daarom eerst naar een ziekenhuis, maar daar werd de man dus, ondanks zijn kwetsuur, agressief.

De man zit inmiddels in de cel. De politie stelt een onderzoek in.

Jongens beroven vrouw van pyjama en tandenborstel

bordewolf had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vier jongens hebben gisteravond tussen half zeven en zeven uur een 74-jarige vrouw beroofd van een zwart-wit geblokte plastic damestas met daarin een pyjama, een handdoek en een tandenborstel. De vrouw raakte lichtgewond bij de beroving.

De vrouw kwam met de trein vanuit Amsterdam. De jongens stapten in de trein op station Zaandam. Eťn van hen droeg een petje. Toen de vrouw op station Koog Bloemwijk uit de trein stapte, achtervolgden de jongens haar. Ze gaven haar een harde duw in de rug waarbij ze ten val kwam. De vrouw hield aan de beroving schaafwonden en een pijnlijke heup over. De jongens lieten de vrouw op de grond achter.

Vuurwerk vaak verkeerd opgeslagen

Reya had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ongeveer de helft van de bedrijven waar vuurwerk is opgeslagen voldoen niet aan de regels voor het opslaan van vuurwerk. De overtredingen bestaan uit het opslaan van teveel vuurwerk, het niet hebben van een goede sprinklerinstallatie of het opslaan van vuurwerk in ruimtes met houten plafonds waarboven mensen woonachtig zijn.

Ook blijkt dat bijna drie kwart van de bedrijven niet in het bezit is van een goede vergunning, dit bleek uit onderzoek van VROM. Sinds de vuurwerkramp in Enschede wordt extra aandacht besteed aan vuurwerkopslagplaatsen. Op ťťn maart moeten alle vergunningen in orde zijn.

'PvdA trekt steun motie VVD in'

De motie die de VVD wil indienen, en die het mogelijk moet maken dat er extra eisen gesteld gaan worden aan nieuwe bijzondere scholen, zal gťťn meerderheid in de Kamer halen. Volgens het NOS-Radionieuws zal de PvdA, die eerder te kennen gaf achter de motie te staan, haar steun intrekken.

De PvdA stelt nieuwe eisen aan haar steun aan de motie. Volgens de partij is de motie teveel toegespitst op religieuze (islamitische) scholen; ze wil nu dat de motie voor alle scholen gaat gelden.

VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali gaf vorige week aan een motie te willen indienen, die een onderzoek moet mogelijk maken om te bekijken of er extra voorwaarden kunnen worden gesteld aan nieuwe islamitische scholen. Met steun van PvdA, LPF en SP zou de motie een meerderheid hebben gehad. CDA-minister Van der Hoeven ontraadde de motie eerder ten sterkste: hij zou in strijd zijn met artikel 23 van de Grondwet.

Schumi racet tegen tweedekker

Michael Schumacher neemt het niet alleen tegen de Eurofighter op.

Michael Schumacher zal het ook opnemen tegen een oude tweedekker. Hiervoor stapt hij niet in zijn Ferrari, maar hij neemt het op met een oude Alfa Romeo.

Deze race zal op dezelfde dag plaatsvinden als de race tegen de Eurofighter. Ferrari zal meewerken om een historische gebeurtenis nogmaals te laten uitkomen. In 1931 nam Tazio Nuvolari het namelijk op tegen een Caproni 100 vliegtuig.

Bijna 72 jaar later mag wereldkamioen Michael Schumacher dit nog eens over doen. In een Alfa Romeo 2300 moet hij 20 kilometer racen tegen de tweedekker.

EU krijgt gelijk in staalconflict met VS

De World Trade Organisation (WTO) blijft bij het besluit dat de staalheffingen van de VS tegen de internationale regelgeving in druisen en gewijzigd moeten worden. Hiermee wordt het beroep van de Verenigde Staten (VS) herzien.

Wanneer de VS de heffingen niet intrekt, kan in december een handelsoorlog uitbreken met de EU en andere handelspartners. De Europese heffingen op Amerikaanse importproducten kunnen dan tot bijna twee miljard euro oplopen.

Het conflict tussen de EU en de VS vindt haar oorsprong vorig jaar. Toen besloten de VS om extra invoerrechten te heffen op het import van staal. President Bush deed dit om de eigen zwakke staalmarkt beter te kunnen beschermen.

Bovendien zouden de VS hun eigen multinationals belastingvoordelen geven, de zogenaamde FSC (Foreign Sales Corporations). De WTO heeft inmiddels vastgesteld dat de door de VS genomen maatregelen in strijd zijn met de internationale afspraken over vrijhandel.

Politie voorkomt aanslag op azc Dokkum

Vandaag is bekend geworden dat er een aanslag op een asielzoekerscentrum (AZC) is voorkomen in Dokkum. Dat maakte het Openbaar Ministerie in Friesland bekend. De politie heeft vijf verdachten aangehouden. Het gaat om drie jonge mannen van 18 jaar oud, een van 15 en een van 14. De oudste drie worden ook verdacht van het ingooien van ramen bij het azc.

De mannen en jongens fabriceerden molotovcocktails, die mogelijk bedoeld waren om op het azc-terrein te gooien. Het is nog niet duidelijk of het trio uit racistische motieven handelde.

Twee weken geleden, op 25 oktober waren er hakenkruisen en davidssterren op het fietspad nabij het azc gespoten. Het is nog niet duidelijk of de aangehouden personen hiermee te maken hebben. Destijds werden ook vijf jongeren aangehouden. Daarvan bleek er ťťn niets met de zaak te maken hebben. De andere vier worden verdacht van het gooien van stenen en kluiten naar de bewoners van het azc. Zij zijn vrijgelaten, maar blijven verdacht.

De politie heeft inmiddels vier rechercheurs op de zaak gezet. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Ook is de bezetting van het politiebureau in Dokkum is verhoogd van vier naar zes agenten. De Koninklijke Marechaussee maakt ook deel uit van het onderzoeksteam, omdat een van de verdachten militair is.

Eerder concludeerde het gemeentebestuur van Dongeradeel al dat de verdachten deel uit maken van een groep van 25 jongeren uit Noordoost-Friesland met neonazistische sympathieŽn.

Prijzenoorlog supers: vijfde ronde gaat in

De vijfde ronde van de prijzenoorlog is begonnen. Albert Heijn (AH) maakt morgen opnieuw ruim 300 producten goedkoper. AH heeft inmiddels 1800 artikelen in prijs verlaagd. Laurus (Edah,Super de Boer en Konmar) maakte vrijdag ruim 200 artikelen goedkoper.

De prijzenoorlog blijkt eveneens gunstig te zijn voor de inflatie, die een stuk lager zal uitvallen. De aanhoudende prijzenslag tussen supermarkten drukt het algemene prijspeil volgend jaar met 0,4 procent.

Dat hebben economen van ABN Amro becijferd. De prijzen voor levensmiddelen maken 17 procent uit van het boodschappenmandje dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruikt om de gemiddelde prijsstijging te berekenen. Volgens ABN Amro komen negen van de tien levensmiddelen uit de supermarkt. Daar is grofweg eenderde van het assortiment in prijs verlaagd de laatste weken.

_
De prijzenoorlog tot nu toe:

ronde 1: AH verlaagt de prijzen van ruim duizend producten. Anderen volgen.
ronde 2: AH verlaagt de prijzen van 300 artikelen, anderen volgen weer.
ronde 3: Super de Boer en Konmar verlagen de prijzen van 250 producten
ronde 4: Edah zet de vierde ronde in, door opnieuw vele artikelen te verlagen in prijs.
ronde 5: AH verlaagt de prijs van 300 producten

Hoewel de consument profiteert van de prijzenoorlog, geldt dit lang niet voor iedereen. De prijzenslag heeft negatieve gevolgen voor de discounters zoals Aldi en Lidl, maar ook de kleine zelfstandige ondernemer.

Zon nog steeds zeer actief

De drie gigantische zonnevlekken die protuberansen veroorzaakten zijn nu aan de andere kant van de zon. Er zijn aanwijzingen dat deze nog steeds zeer actief zijn. Er zijn coronal mass ejections te zien die aan de andere kant van de zon plaatsvinden, die door protuberansen veroorzaakt worden.

Vier november ontstond er een eruptie van X28 op de schaal van Richter, de zwaarste ooit gemeten. Deze was niet rechtstreeks op de aarde gericht. Doordat de zon draait, wordt er verwacht dat de zonnevlekken vanaf 20 november weer aan onze kant van de zon verschijnen, en mogelijk weer een gevaar voor de aarde vormen.

Er zijn drie nieuwe zonnevlekken aan onze kant van de zon ontstaan. Deze zijn nog te klein om protuberansen te veroorzaken.

Seizoen voorbij voor De Vogt

RKC Waalwijk zal het de rest van het seizoen moeten doen zonder keeper Wilco De Vogt.

Afgelopen maandag wees onderzoek uit dat de voorste kruisband van de linkerknie is afgescheurd, dit is gebeurd in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht van afgelopen zondag.

De Vogt zal in het beste scenario hersteld zijn in mei of juni van 2004. Ook zal er een kijkoperatie plaatsvinden om te zien of er niet meer beschadegingen aan het gewricht zijn. Volgens een woordvoerder van RKC zal er dan vooral gekeken worden naar de meniscus en het kraakbeen.

Ondanks dat hij eigenlijk tweede keus was in Waalwijk mocht De Vogt afgelopen zondag toch in de basis starten van coach Jol. Sinouh zal nu weer gaan dienen als eerste keus en een jonge keeper van het beloftenelftal zal reserve moeten staan.

Ono nog niet naar Japan

Shinji Ono is afgelopen maandag niet afgereist naar Japan.

De Feyenoord speler is opgeroepen voor de oefen interland met Japan tegen Kameroen maar is nog niet hersteld van een knieblessure.

Feijenoord wil geen enkel risico nemen met de speler en vind dat ze hem afgelopen seizoen al te veel af heeft moeten staan aan de nationale ploeg van Japan. Er bestaat nog een kans dat hij dinsdag alsnog afreist, de clubleiding beslist hierover na over leg met clubarts Van Linschoten.

Selectie Oranje bekendgemaakt

De selectie voor de play-off wedstrijden van het Nederlands Elftal tegen Schotland is bekend.

Bondscoach Dick Advocaat heeft de vandaag de selectie voor de play-off wedstrijden tegen Schotland op zaterdag 15 november en woensdag 19 november bekendgemaakt. Zoals verwacht is Clarence Seedorf terug in de lijst. Verder ontbreken Mark van Bommel (blessure) en Arjen Robben.

De volledige selectie:

Doel: Edwin van der Sar (Fulham) en Ronald Waterreus (PSV)

Verdediging: Frank de Boer (Galatasaray), Giovanni van Bronckhorst en Michael Reiziger (beide FC Barcelona), Andrť Ooijer (PSV), Boudewijn Zenden (Middlesbrough) en Jaap Stam (Lazio Roma)

Middenveld: Phillip Cocu (FC Barcelona), Edgar Davids (Juventus), Paul Bosvelt (Manchester City), Clarence Seedorf (AC Milan), Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart (beide Ajax)

Aanval: Pierre van Hooijdonk (FenerbahÁe), Roy Makaay (Bayern MŁnchen), Andy van der Meyde (Internazionale), Ruud van Nistelrooy (Manchester United), Patrick Kluivert en Marc Overmars (beide FC Barcelona).

MKB wil fors snijden in arbeidsvoorwaarden

Als het aan MKB-Nederland ligt, dan wordt er fors gesneden in de arbeidsvoorwaarden van werknemers. De organisatie van middelgrote en kleine ondernemingen zegt dat de huidige wetten als Arbeid en Zorg, Flex en Zekerheid, Aanpassing Arbeidsduur, Arbeidstijdenwet, ontslagwetgeving en de Arbeidsomstandighedenwet niet meer van deze tijd zijn, omdat ze afkomstig zijn uit een periode van hoogconjunctuur. Bovendien zouden veel afspraken in CAO's te veel een sfeer van luxe uitademen.

"Ik wil niet terug in de tijd, maar onderkennend dat het slechte economisch tij gediend is bij een flink stuk dynamiek op de arbeidsmarkt, moeten we niet langer denken in heilige huisjes en een aantal zaken op de schop durven nemen." Dit zei MKB-voorzitter L. Hermans vandaag tijdens het jaarcongres van de ondernemersorganisatie in het Scheveningse Kurhaus.

MKB-Nederland is van mening dat de rechten, stammende uit de periode van hoogconjunctuur niet langer gehandhaafd kunnen worden. De Arbo-wet zou volgens Hermans als eerste op de schop genomen moeten worden. Hermans is van mening dat den regels en rechten van werknemers op het gebied van arbeidsomstandigheden beperkt worden tot Europese wetgeving. "Nederland moet niet telkens allerlei specifieke aanvullingen aanbrengen."

Ook zou de ontslagwetgeving omtrent het afvloeien van personeel om bedrijfseconomische redenen eenvoudige gemaakt moeten worden. Dit geldt ook voor de Arbeidstijdenwet. Werkweken moeten langer worden als dat nodig is, vindt Hermans. Ook het betalen van de hoge overwerkvergoedingen, die momenteel in veel CAO's zijn afgesproken, moet gereduceerd worden.

Hermans hekelde tevens de verplichting in CAO's voor werkgevers om het loon van arbeidskrachten in hun eerste ziektejaar honderd procent door te betalen. Van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf denkt zeventig procent dat deze regel niet bijdraagt aan het verbeteren van de arbeidsproductiviteit, omdat het werknemers niet zou prikkelen weer aan het werk te gaan.

NS: 'pas vanaf 2004 minder hinder van bladval'

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

TreinVolgens de Nederlandse Spoorwegen zullen de reizigers pas volgend jaar en in 2005 minder hinder hebben van bladval. Dit kan geconcludeerd worden uit het onderzoek van TNO, in opdracht de ANWB en reizigersorganisatie Rover.

Momenteel zijn nog niet alle treinen uitgerust met antiblokkeersystemen. Daarnaast kunnen niet alle machinisten even goed omgaan met bladeren op de rails.

Desondanks hebben de Spoorwegen deze herfst minder hinder van bladval dan vorig jaar, toen ruim 350 treinstellen beschadigd raakten. Toch zijn er dagen geweest waarop minder treinen op tijd reden. De punctualiteit was vorige week maandag zelfs gedaald naar 52,4 procent. Dit weekeinde zorgde het blad voor vertragingen in heel Nederland.

Donderdag reparatie gat Sint Pietersberg

Het grote gat in de Luikerweg in Maastricht wordt vanaf donderdag gevuld. Het gat ontstond vorige week maandag toen een gedeelte van het grottenstelsel onder de Sint Pietersberg instortte. Dit had tot gevolg dat miljoenen liters water wegstroomden.

Het onderste gedeelte van het gat wordt met een vulmiddel op basis van cement gevuld. Hierna wordt de waterleiding gerepareerd. De rest wordt met zand opgevuld.

De totale kosten van de reparatie bedragen 75.000 euro. Een onderzoek naar de toedracht van de instorting is nog gaande.


Het gat in de Luikerweg te Maastricht

SP wil Balkenende op matje omtrent satire

De SP wil de kritiek van premier Balkenende en minister Donner op de satire over het koninklijk huis morgen aan de orde stellen in de Tweede Kamer. De partij vindt dat kabinetsleden zich niet met de inhoud van programma's of toneelstukken moeten bemoeien.

Donner zei zondag in het programma Buitenhof dat het "geen pas heeft" om in satirische programma's het koningshuis belachelijk te maken. Balkenende sprong vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie in de bres voor de Oranjes, die volgens hem te vaak het mikpunt van spot zijn. Tevoren was echter in de ministerraad gebleken dat de bewindslieden van mening verschillen.

SP-Kamerlid Vergeer wil met name weten of beide bewindslieden namens het kabinet hebben gesproken. Vice-premier Zalm (VVD) en vice-premier De Graaf (D66) hebben namelijk afstand genomen van hun uitlatingen. De SP wil verder weten hoe de uitlatingen van de bewindslieden zich verhouden tot het principe van de liberalen, dat de politiek zich niet met de inhoud van de kunst moet bemoeien.

Bestuur Moslim Omroep weggestuurd

Het bestuur van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) is naar huis gestuurd. De Nederlandse Moslimraad (NMR) heeft daartoe besloten omdat het meent dat het omroepbestuur zich slecht van zijn taak heeft gekweten.

De NMR, die de zendmachtiging voor de Nederlandse moslimgemeenschap beheert, vindt dat het NMO-bestuur ,,absoluut geen beleid heeft gevoerd''. Zo is er volgens de NMR niets terecht gekomen van tien beleidspunten die waren gesteld: er zijn niet meer programma's voor jongeren gekomen, het inspelen op de actualiteit in de programma's bleef achterwege en het gebruik van nieuwe media liet te wensen over. Bovendien heeft het bestuur in twee jaar tijd geen programmaraad kunnen oprichten.

Onderzoek naar homokritiek van bisschop

Opnieuw rumoer binnen de anglicaanse kerk. In het Verenigd Koninkrijk komt er namelijk een onderzoek naar de anglicaanse bisschop Peter Forster. Volgens de politie zou hij mogelijk met enkele uitspraken homo's beledigd hebben. Zo is er naar aanleiding van zijn uitspraken door de christelijke homobeweging aangifte gedaan tegen. Forster zei onder andere dat homo's psychiatrische hulp nodig hebben.

In de plaatselijke krant Chester Chronicle zijn de uitspraken van Forster te lezen. Zo zegt hij ook dat homoseksuelen zich met behulp van de psychiatrie kunnen "heroriŽnteren". De christelijke homobeweging heeft Forsters standpunt veroordeeld als ouderwets, beledigend en schandalig.

Homoseksualiteit zorgt voor grote verdeeldheid binnen de wereldwijde anglicaanse kerk. Zo is Forster een van mensen die het felst gekant zijn tegen de recente wijding van de praktiserende homoseksueel Gene Robinson tot bisschop van New Hampshire in de Verenigde Staten. Conservatieve anglicaanse kerkleiders hebben naar aanleiding daarvan gedreigd met een scheuring.

Actievere rol overheid bij integratie bepleit

RaJitsu had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Socialistische Partij (SP) heeft een rapport doen uitgaan, waarin een onderzoek is opgenomen naar ervaringen, opvattingen, wensen en voorstellen van bijna 500 Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Belangrijkste conclusies zijn dat men een actievere rol van de overheid wil om gemengd wonen en naar school gaan te bevorderen. De SP heeft de conclusies gebundeld in het rapport 'Hoe gaat het?'.

De Turkse en Marokkaanse Nederlanders zijn bezorgd over de eigen jeugd en erkennen dat er in de opvoeding te veel mis gaat. Oůk Nederlanders moeten zich meer inzetten om van de integratie een succes te maken. Ruim 40% van de ondervraagden heeft aangegeven te willen verhuizen om zo in een 'meer gemengde' wijk terecht te komen.

Vrijwel alle ondervraagden zijn van mening dat de integratie beter zal slagen wanneer het Nederlands beter beheerst wordt door de allochtonen.

Meer over het onderzoek op de site van de SP.

Gezinscoach voor probleemgezinnen

Twintig gezinnen in Limburg krijgen een gezinscoach die hulpverlening aan de families coŲrdineert. Dat heeft een woordvoerder van het Bureau Jeugdzorg in Roermond maandag gezegd.

Op zeven plaatsen in Limburg begint dit experiment met deze coach op vrijwillige basis. Het zal later in heel Nederland worden ingevoerd. De coach moet een in moeilijkheden verkerend gezin ondersteunen en de hulpverlening aan dat gezin op elkaar afstemmen.

De aanleiding voor het experiment is de dood van zes kinderen in Roermond, vorig jaar, nadat een vader zijn huis in brand had gestoken. De hulpverlening aan het gezin functioneerde onvoldoende, omdat instanties langs elkaar heen werkten.

Herdenking in teken van anti-semitisme

Gisteravond hebben meer dan 1.000 mensen in Amsterdam de Reichskristallnacht van 1938 herdacht. De herdenking stond dit jaar ook in het teken bij de recente opleving van het antisemitisme. Bij de herdenking werd onder meer gesproken door burgemeester Job Cohen en VVD-europarlementariŽr Frits Bolkestein.

''Voor het eerst moet de jaarlijkse herdenking van de Kristallnacht worden aangegrepen voor een waarschuwing tegen toenemend antisemitisme. De joodse gemeenschap maakt zich ernstig zorgen, omdat haar leden op straat worden lastiggevallen en hun gebedshuizen worden beklad met hakenkruizen'', aldus Cohen.

Frits Bolkestein hekelde de vergelijkingen die sommigen trekken tussen het hedendaagse Israel en nazi-Duitsland. ''Grotesk en lasterlijk'' noemde hij dat. Het is een vorm van nieuw antisemitisme, waaraan zich in West-Europa volgens hem vooral 'slecht geÔnformeerde jongeren' schuldig maken. Maar ook de linkse anti-globalisten kunnen er wat van meende de VVD'er: ''Helaas vindt deze vorm van nieuw antisemitisme sympathie bij antiglobalisten, die in IsraŽl sowieso de voorpost zien van het Amerikaanse kapitalisme in het onderdrukte zuiden''.

Waar Cohen sprak over jonge mede-Amsterdammers die joden heden ten dage lastigvallen, noemde Bolkestein expliciet Noord-Afrikaanse en Marokkaanse jongeren als daders. ''Wie had gedacht dat anno 2003 een man met een keppeltje, vlak bij het Nationale Monument op de Dam, moet vluchten naar hotel Krasnapolsky omdat hij wordt achtervolgd door jonge Marokkanen''. De voormalige VVD-leider meent dat dit deel van de jeugd wordt beÔnvloed door Arabische propaganda, waarin antizionisme gelijk staat aan antisemitisme. Zolang de Arabische landen zich niet neerleggen bij het bestaan van IsraŽl, zal het conflict in het Midden-Oosten volgens hem niet worden opgelost.

De voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid, Selami Yuksel, beaamde dat het vooral jonge moslims zijn die zich schuldig maken aan ''onacceptabel gedrag''. Op een deel van die groep hebben de islam-organisaties volgens Yuksel hun greep verloren. De voorzitter vroeg ůůk aandacht voor het lastigvallen van moslimvrouwen met hoofddoeken en het beschadigen van moskeeŽn.

Dat de herdenking weer actueel is, bleek uit de opkomst. Vorig jaar waren er slechts 40 mensen aanwezig, tegen zo'n 1.000 gisteren.

KPN wil 1 miljoen ADSL klanten in 2004

KPN verwacht aan het eind van dit jaar 700.000 ADSL-klanten te hebben. Aan het einde van 2004 moeten het er zelfs 1 miljoen zijn. Die verwachting sprak het telecombedrijf uit bij de presentatie van de kwartaalcijfers die vanochtend plaatsvond. Daarin maakte het bedrijf ook bekend in het afgelopen kwartaal 139 miljoen euro winst te hebben gemaakt.

Afgelopen kwartaal kwamen er 96.000 ADSL-klanten bij. De helft daarvan komt niet van eigen providers zoals Xs4all, Het Net en Planet Internet. Het totaal aantal klanten groeide van 209.000 in september 2002 tot 609.000 in september 2003. KPN bedient naar eigen zeggen nu 37 procent van de breedbandmarkt.

Xs4all kreeg van de KPN-dochters het meeste nieuwe abonnees in het afgelopen kwartaal, zo'n 25.000. Planet kreeg er 11.000 bij en Het Net 4000.

Het aantal telefooncentrales van KPN dat nu geschikt is voor ADSL steeg in het afgelopen kwartaal met 88, tot nu 736. Dat is 87 procent dekking van de bevolking, en ook ongeveer hetzelfde dekkingspercentage van de scholen die KPN internet gratis wil aanbieden.

Bosschaart langs de lijn

Pascal Bosschaart viel in de wedstrijd tegen RKC Waalwijk geblesseerd uit in de 56e minuut.

Na een sliding liep de speler van FC Utrecht een diepe vleeswond op aan zijn kuit. De wond in zijn linkerbeen is zondag gelijk gehecht en nu zal Bosschaart een week lang rust moeten houden. Nog een week daarop mogen de hechtingen er weer uit.

Wanneer Bosschaart vervolgens weer in actie kan komen kan clubarts Van Hellemondt nog niet zeggen. De eerstvolgende wedstrijd van Utrecht is op 23 november. Utrecht zal het dan afreizen naar Roosendaal voor de wedstrijd tegen RBC.

Verplicht Turks op school mag

DeBoerderij en kyoko8483 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onderwijsminister Van der Hoeven heeft verklaard dat scholen het vak Turks verplicht mogen stellen in de brugklas. De minister gaf deze reactie naar berichten van vorige week dat een school in Utrecht het verplicht wilde gaan stellen.

De wet zou scholen vrije ruimte bieden om zelf een vak aan te bieden, aldus Van der Hoeven. In de politiek werd afwijzend gereageerd op het voornemen van de school.

Voorstel 'Turkse letters' merkwaardig

Het voorstel dat de Nederlandse Bond voor Oudere Migranten (Nisbo) aan de regering heeft gedaan, om ons alfabet te verrijken met Turkse letters, is in verkeerde aarde gevallen bij het Genootschap Onze Taal. Volgens directeur Peter Smulders van het Genootschap is het einde zoek, als dit verzoek ingewilligd zou worden.

''Het is nogal willekeurig om de wens van een minderheid te honoreren. Andere minderheden als Kroaten en SomaliŽrs zouden dan ook bepaalde letters in het alfabet willen en dan komen we op wel veertig tot vijftig stuks. Sommige mensen kost het al moeite genoeg om de huidige 26 te leren'', aldus Smulders. ''Ook zouden leerboeken en lesmethoden moeten worden herzien, hetgeen een diep ingrijpende operatie is. Alle kinderen zouden Turkse woorden moeten leren waarin de bewuste letters voorkomen, want in Nederlandse woorden staan ze niet. Nee, dit gaat veel te ver''.

Taaldeskundige Smulders snapt het probleem ook niet dat de Nisbo heeft met de Turkse letters. De Nisbo zegt dat bepaalde letters niet kunnen worden ingevoerd op bijvoorbeeld een paspoort, waardoor Turkse namen foutief gespeld worden. Smulders: ''Voor het toestenbord kan iedereen zelf tekens programmeren. Bovendien gebruiken we Amerikaanse toetsenborden. De Nederlandse ij die in ons land vroeger een aparte toets had op typemachines, is daarvan ook verdwenen''.

Voorbeelden van Turkse letters zijn onder meer: š, ‚, Ł, Ų, Á, Ó en de g met een omgekeerd dakje en de s met een cedille, waarvoor je een speciale ASCII SET nodig hebt.

Prijzengeld Staatsloterij vrijgegeven

Het beslag dat op de tegoeden van de Staatsloterij en dus ook op de prijzenpot van de Staatsloterij was gelegd is opgeheven. Het beslag werd gelegd door European Wireless Lotery Holding.

In het kort geding dat de Staatsloterij vervolgens had aangespannen besloot de voorzieningenrechter in Den Haag vandaag dat het beslag niet terecht was. De Staatsloterij dient wel een bankgarantie van 10 miljoen euro te geven.

Nieuwe A5 zorgt voor minder file

Door de nieuwe snelweg A5 was er vanochtend aanmerkelijk minder file op de A9 bij Haarlem. Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) is de doorstroming sterk verbeterd door de nieuwe snelweg die afgelopen zaterdag open ging. Deze verbindt de A9 en de A4 met elkaar van knooppunt Raasdorp tot knooppunt De Hoek.

Nieuwe A5 bij HaarlemToch was de A9 niet helemaal file vrij. rond 7:30 uur ontstond er een file die uiteindelijk vier kilometer lang werd. Maar dat is minder dan normaal. Voordat de kortste snelweg van Nederland, de A5 is acht kilometer lang, open ging stond er al vanaf 06:45 uur file die makkelijk negen kilometer lang kon worden.

Toch is er nog geen jubelstemming bij de VIS. De dienst houdt er rekening mee dat het verkeersgedrag van de weggebruikers kan veranderen als zij merken dat de verkeersproblemen er zijn afgenomen.

Tien procent is auto van de zaak

Van de bijna zeven miljoen personenauto's die zich op de Nederlandse wegen bevinden, staat ruim tien procent op de naam van een bedrijf. De zakenauto's stammen in het algemeen uit een recent bouwjaar en rijden vooral op diesel of LPG. Dit is gebleken uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Een kwart van alle auto's die jonger dan vijf jaar zijn, staan op de naam van een bedrijf. Van de nieuwste auto's is dat zelf vier van de tien. Na vijf jaar worden de auto's meestal particulier eigendom. Slechts elf procent van de zakenauto's is ouder dan vijf jaar.

De auto's leggen per jaar zo'n 30 duizend kilometer af. Auto's van particulieren rijden jaarlijks maar de helft van dit aantal kilometers. Verder komen de auto's vaak voor in de hogere prijs- en gewichtsklassen. Zo weegt ruim de helft van de zakenauto's meer dan 1.250 kilo.

'Adellijke titel voor schrijfster Harry Potter'

J.K. Rowling (38), de schrijfster van de succesvolle reeks Harry Potter-boeken, wordt waarschijnlijk voorgedragen voor een adellijke titel. Een vooraanstaande Engelse parlementariŽr, die de voordracht zou hebben voorbereid, heeft dit verklaard.

Rowling zou barones worden als waardering voor haar bijdrage aan de literatuur. Ze steunt al jaren de regeringspartij Labour en is bovendien een persoonlijke vriendin van minister van FinanciŽn, Gordon Brown.

Ze begon haar schrijverscarriŤre in 1997 als bijstandsmoeder en schreef het eerste Potter-deel in een plaatselijke pub. Nu, vier delen verder, heeft ze een geschat vermogen van 300 miljoen pond (435 miljoen euro). Alleen al vorig jaar verdiende ze 125 miljoen pond (181 miljoen euro).

De Nederlandse versie van het vijfde deel, in de serie van zeven, van de Harry Potter-reeks ligt binnen enkele weken in de boekhandels en heet Harry Potter and the Order of the Phoenix (Harry Potter & de Orde van de Feniks)

Radio 10 FM wordt weer Radio 10 Gold

Radio 10 FM krijgt vanaf 1 december haar oude naam weer terug. Het station kreeg in mei geen FM-licentie en draait nu weer als vanouds Golden Oldies. Tot 1999 heette het station ook al Radio 10 Gold. "De reden voor de wijziging in Radio 10 Gold is eigenlijk een hele simpele. De naam Radio 10 Gold heeft alles in zich en heeft tevens de uitstraling van een echte gouwe ouwe zender. Bovendien kent iedereen de naam al uit het verleden, met de positieve associatie die daarbij hoort: de grootste hits, de meeste prijzen en natuurlijk gezelligheid", aldus Erik de Zwart, directeur Talpa Radio International, de moedermaatschappij van Radio 10 FM.

Radio 10 FM wist ondanks het verlies van de etherzender toch een behoorlijk marktaandeel te behouden. "De luisteraars waarderen blijkbaar wat we doen. Een grote groep trouwe luisteraars weet ons te vinden via de kabel en via 1395 AM. We zijn dus springlevend", aldus de Zwart.

Programmadirecteur Tom Mulder zegt over Radio 10 Gold: "De nadruk op de zender en in alles wat we doen, zal weer komen te liggen bij het oude 'Gold'-gevoel. Lekkere gouwe ouwe muziek, gezelligheid, leuke acties en prijzen. De luisteraar staat bij ons centraal en we zullen er alles aan doen om het ze naar hun zin te maken".

Opleiding tot DJ op Rockacademie

simon-v, Ko-Ko en Triloxigen.nl hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanaf september 2004 is het mogelijk om een hbo-opleiding tot dj-producer te volgen. De Tilburgse Fontys Rockacademie start deze opleiding in samenwerking met de bekende diskjockeys en producenten Armin van Buuren en Ben Liebrand.

In het eerste jaar van de opleiding is plaats voor tien studenten. Hoewel de Rockacademie zich op dit moment met name op bas, drums, gitaar en zang richt, wordt het belang van de dance-industrie niet onderschat. Directeur Gerard Boontjes van de Rockacademie: "Maar de dance-industrie is ook heel groot. We willen met onze opleiding uiteindelijk het totale spectrum van de muziekwereld bestrijken. De nieuwe opleiding tot dj-producer is weer een stap in die richting". De komende maanden moet het onderwijsprogramma van de nieuwe opleiding meer vorm en inhoud krijgen.

De meest bekende studenten van de Rockacademie zijn leden van de Tilburgse groep Krezip.

Site vraagt aandacht voor zaak Kuijt

De veroordeling van Machiel Kuijt laat mensen niet onbewogen. Kuijt werd vorige week in Thailand in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens vermeende drugshandel. Dit tot grote ontsteltenis van zowel de familie van Kuijt als de Nederlandse politiek, aangezien de veroordeling berust op dun, indirect bewijs en er vele getuigenverklaringen zijn die Kuijt van blaam schonen.

In de commotie die ontstaan is rondom de veroordeling van Machiel Kuijt heeft Marco Peelen een website opgezet om aandacht te vragen voor de zaak Kuijt. Op de website is onder andere de hele geschiedenis van de zaak te vinden. Zo staat er een stuk dat de schrijnende taferelen in de Thaise gevangenis waar Machiel Kuijt zich bevindt beschrijft:

"Twintigduizend gevangenen, waaronder psychopaten en moordenaars, leven er in barakken. Moord en verkrachting zijn aan de orde van de dag. Aids tiert er welig. Temperaturen boven de 40 graden Celsius zijn er heel gewoon. Douches zijn er niet, water is schaars, de behoefte wordt in een gat in de grond gedaan en overal krioelen ratten, slangen en ander ongedierte. Het strakke regime wordt met behulp van publieke lijfstraffen opgelegd. Wie probeert te vluchten wordt dood geschoten. Lijken worden soms pas na dagen door de bewakers opgehaald."

Op de site wordt men opgeroepen brieven en e-mails te schrijven naar onder andere het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse Ambassade in Thailand.

Seks met je therapeut

VwGolfhater had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is een nieuwe methode beschikbaar voor mannen die uit angst of schaamte nog nooit met een vrouw naar bed zijn geweest. Bij het bureau Aquarion in Nieuwegein kunnen deze mannen zich inschrijven voor Love-Coaching. De training kost 350 euro en bestaat uit gesprekken, intimiteitstraining en uiteindelijk ... seks met ťťn van de coaches.

Met dat laatste is de Nederlandse Vereniging voor Seksuologen (NVVS) het niet eens. Volgens haar gedragscode is seks met een cliŽnt ten strengste verboden. Omdat medewerksters van Aquarion zich niet therapeuten maar coaches noemen, wordt die regel omzeild.

Woordvoerster Marion van der Stad (56) van Aquarion benadrukt dat de vrouw die uiteindelijk geslachtsgemeenschap met de mannen heeft, geen prostituee is: "Wij geloven dat seks een oerbehoefte is van de mens. Geen of geen goede seks leidt tot veel agressie, depressies en geweld."

Niet iedereen bij de NVVS is tegen de methode. Sommige zeggen dat "het voor sommige cliŽnten goed zou zijn als ze met een vrouw konden oefenen in het vrijen."

Dodental overstromingen Sumatra stijgt

Het dodental als gevolg van de overstromingen op Sumatra, een week geleden, blijft oplopen. Op dit moment zijn er 134 lichamen geborgen. Ook worden er nog rond de 130 mensen vermist. Al eerder bleek dat er zich onder de doden ook ťťn Nederlandse toerist bevindt.

De overstromingen worden veroorzaakt door de moesson. Door de veelvuldige regenval zijn rivieren op Sumatra buiten hun oevers getreden en liep Medan, de hoofdstad van Sumatra, onder. Uit een recent onderzoek blijkt dat grootschalige illegale houtkap in de regio ťťn van de belangrijkste oorzaken is van de overstroming. Hierdoor wordt het water niet tot nauwelijks meer opgevangen in de heuvels, waardoor zich grote modderstromen naar de dalen vormen.

Bij de overstromingen werd ook een populair natuurreservaat waar orang-oetans teruggezet worden in de natuur getroffen. Het naastliggende toeristenoord Bukit Lawang zal de komende zes maanden voor bezoekers gesloten zijn.

'Taalgebruik anderen niet in orde'

Nederlanders zijn over het algemeen goed te spreken over hun kennis van de Nederlandse taal. Uit een onderzoek van NFO Trendbox blijkt dat maarliefst 80% van de Nederlanders van zichzelf vindt voldoende kennis te hebben van zowel de geschreven als gesproken taal.

Ruim de helft van de ondervraagden vond wel dat de Nederlandse taal verloedert. Vooral de ouderen onder de ruim 500 ondervraagden zijn pessimistisch over anderen. Van de 65-plussers denkt zeker 80% dat de meeste Nederlanders niet in staat zijn een foutloze brief te schrijven. Volgens de ondervraagden is vooral het taalgebruik in e-mails ver beneden de maat.

Het gebruik van Engelse termen in de Nederlandse taal valt niet goed bij ouderen. Jongeren hebben hier juist geen problemen mee.

Ontsnapping gevangenen kost 13 levens

Een uitbraak van gevangenen in het Braziliaanse Sao Paolo heeft zo'n dertien gedetineerden het leven gekost. Zij kwamen om het leven toen een tunnel waardoor ze probeerden te ontsnappen instortte. Ook zijn er veel gewonden gevallen.

Een veertigtal gevangenen dat wist te ontsnappen is inmiddels weer ingerekend. Tientallen anderen zijn nog voortvluchtig.

De Braziliaanse gevangenissen zijn doorgaans hopeloos verouderd en overvol. Uitbraken en opstanden zijn aan de orde van de dag. Twee jaar geleden wisten er nog 105 gevangenen te ontsnappen uit een gevangenis in Sao Paolo. Anderhalve maand geleden mislukte een ontsnappingspoging van een man die zich als vrouw vermomd had, omdat hij niet op hoge hakken bleek te kunnen lopen.

Ex-vrouw Eminem gezocht door politie

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Kimberly Mathers, de ex-vrouw van Marshall Mathers (beter bekend als Eminem), staat op een 'wanted'-list van de federale politie. Reden hiervoor is dat de vrouw al tweemaal niet op kwam dagen als gedaagde bij een rechtszaak.

Het arrestatiebevel werd door een districtsrechter in de staat Michigan uitgevaardigd, nadat de vrouw, die op borgtocht vrij was gesteld, al een week lang wordt vermist. Ook de advocaat van de beklaagde zegt niet te weten waar zijn cliŽnte is. Kimberly Mathers moet voorkomen in een tweetal zaken vanwege drugsbezit.

Eminem heeft al jaren geen contact meer met zijn ex. De rapper beschreef de vaak stormachtige relatie met zijn ex in enkele van zijn nummers, wat later weer leidde tot onderlinge rechtzaken over wederzijds aangedane smaad en leed. Samen hebben ze een inmiddels zeven jaar oud dochtertje.

Man (99) stapt in huwelijksbootje

In Nieuw Zeeland is een man afgelopen zondag in het huwelijk getreden met zijn vriendin. Op zich is dat natuurlijk niets bijzonders, maar wel dat de man al 99 jaar oud is en zijn vrouw 84. Het is voor beiden al het derde huwelijk, meldt de pers in Nieuw Zeeland.

Met dit huwelijk heeft Jim Gorringe het nationaal record als oudste bruidegom in handen. Hij versloeg een 97-jarige die in 1936 in het huwelijk trad.

VVD en D66 verbolgen over kritiek satire

EgolandDe kritiek van CDA-minister Donner en premier Balkenende op satires over het Koninklijk huis blijken niet in goede aarde te vallen bij het CDA haar coalitiegenoten. Vice-premiers Zalm (VVD) en De Graaf (D66) vinden de kritiek van de twee volkomen misplaatst. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

Tijdens de wekelijkse persconferentie nam Balkenende het vrijdag op voor de Oranjes, die volgens hem te vaak bespot worden. Donner deelde gisteren mee deze kritiek te delen.

Bij VVD en D66 bestaat nu de indruk dat Balkenende door de koningin op het matje is geroepen vanwege de talloze satirische imitaties op het koningshuis, zoals die in Kopspijkers en het nieuwe BNN-programma Egoland.

Ex-lid Vlaams Blok uit scherpe kritiek

Het onlangs ontslagen hoofd van het wetenschappelijk bureau van het Vlaams Blok, van Cleemput, heeft zich in scherpe bewoordingen uitgelaten over zijn voormalige partij. Hij kwam tot de uitspraken dit weekeinde in vraaggesprekken met het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws en de televisiezender VRT.

Zo zei hij: "Het extreem-rechtse Vlaams Blok is een bijna dictoriaal geregeerde partij, waarin kopstuk en opportunist Filip Dewinter oppermachtig is. De partij zal er onder zijn leiding nooit goed in slagen een meer gematigd profiel aan te nemen om ooit in de regering te komen. "

Het Blok ontsloeg Van Cleemput onlangs "wegens persoonlijke problemen". De medewerker zelf zegt dat de partijtop niet langer tegen zijn kritiek op het gebrek aan democratie binnen het Blok kon.

Naast krtiek op zijn voormalige partij blijft van Cleemput het op sommige punten gelijk toch eens met de partij, onder meer op de aanwezigheid van migranten en het gebrek aan integratie. "Die kritiek kun je echter ook hebben op een andere wijze, minder radicaal. Pim Fortuyn heeft daarover in Nederland toch ook goede zaken gezegd op een manier zonder allochtonen te kwetsen."

_
Het gehele artikel.

Bezuinigingen treffen ook opgejaagd wild

De Algemene Inspectiedienst zal de controle op illegale jachtactiviteiten nagenoeg stilzetten. Landelijk zal de AID nog maar ťťn man per jaar inzetten voor controles in het veld. De medewerkers mogen zich niet meer bemoeien met 'geweerdragers'. Dit hebben twee medewerkers van de AID tegenover het Algemeen Dagblad verklaard.

De controles in het veld worden uitgevoerd door de afdeling Natuur van de AID. In het veld worden door AID'ers regelmatig praktijken geconstateerd die verboden zijn. Voorbeelden daarvan zijn het uitzetten van fazanten voor de jacht, het afschieten van patrijzen en houtsnippen en het aanleggen van voederplekken om daar gemakkelijk de prooi te kunnen afschieten.

Omdat de afdeling Natuur door bezuinigingen terug wordt gebracht van 30 naar 24 werknemers moet men de controle op de jacht, die veel tijd en geld kost, nagenoeg stopzetten. De AID gaat zich meer richten op bijvoorbeeld het agrarisch natuurbeheer. Deze controles zijn eenvoudig en leveren extra geld op via Europese subsidies.

Het ministerie van LNV vindt de jachtcontrole een taak van de politie. Die heeft echter sinds opheffing van de veldpolitie, zo'n tien jaar geleden, nauwelijks kennis van en belangstelling voor deze 'groene' handhavingstaken. Er is nauwelijks tijd voor bij de politie. Wel werkt de politie samen met zogenaamde onbezoldigde jachtopzieners. Vaak zijn deze echter zelf jager en in dienst van een wildbeheereenheid, in plaats van onafhankelijk.

SP-Kamerlid Krista van Velzen stelde gisteren op basis van eigen onderzoek vragen aan minister Veerman van LNV. "Het lijkt erop dat Veerman hier op stiekeme wijze de hele regelgeving op het gebied van de jacht loslaat. Dat kan natuurlijk niet."

De AID-top ontkent dat de controle van de jacht op een laag pitje is gezet. Ook het ministerie van LNV zegt van niets te weten.

VN-militairen doden leider Congolese rebellen

VN-troepen hebben in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo (RDC) een belangrijke leider gedood van de PUSIC-militie van de Hema-stam. Dit heeft een woordvoerder van de volkerenorganisatie zondag laten weten.

Volgens een woordvoerder van de rebellen werden de guerrillastrijders in hun kamp verrast door VN-eenheden, die onder meer beschikten over gevechtshelikopters en pantserwagens. De VN-eenheden zouden het vuur hebben geopend toen sommige rebellen probeerden te vluchten. Woordvoerder Chief Kisembo Bitamara gaf als naam van de omgekomen brigadecommandant Claude Bahemuka.

In het oosten van Congo zijn momenteel 4.500 VN-militairen en waarnemers aanwezig om de etnische groepen Hema en Lendu uit elkaar te houden. Ondanks de aanwezigheid van de VN duurt het etnische geweld in Ituri voort.

De onrustige situatie in het Centraal-Afrikaanse land verergerde toen buurlanden Rwanda en Uganda in 1998 het land binnenvielen. Zo vonden er vele massaslachtingen plaats. De landen die Congo binnenvielen, steunden rebellengroepen die probeerden de regering in Kinshasa omver te werpen. De burgeroorlog in Congo, het voormalige ZaÔre, kostte de afgelopen vijf jaar aan circa drie miljoen mensen het leven.

Meer aanslagen in Irak verwacht

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak Het is zeer waarschijnlijk dat het aantal aanslagen in Irak op zowel burger- als VS-doelen zal toenemen de komende maanden. Dat zei de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Bremer, in een interview.

Bremer zei in het vraaggesprek met de Britse krant The Times dat er naar schatting zeker enkele honderden uit het buitenland geÔnfiltreerde terroristen in Irak zijn.

Volgens Bremer is het niet duidelijk voor de coalitietroepen in Irak hoe deze terroristen zich georganiseerd hebben. Hij onderzoekt momenteel of het noodzakelijk is om speciale milities van Iraakse Koerden of sjiieten in te zetten om de verdachten op te sporen.

Ook sloot Bremer niet uit dat dat de Amerikanen leden van de geheime diensten van ex-president Saddam Hoessein zullen inzetten om het gewapende verzet te breken.

Gore: 'Bush ondermijnt burgerrechten'

De man die, ondanks een groter absoluut aantal stemmen, nipt de verkiezingen in de VS van Bush verloor, Gore, heeft zondag de president verweten de burgerrechten in de Verenigde Staten te ondergraven.

Zo zou Bush volgens Gore de veiligheid in het land na de aanslagen van 11 september 2001 niet hebben verbeterd. Volgens Gore wordt het geld in de Verenigde Staten meer dan ooit besteed aan big-bother-achtige praktijken, waarbij iedereen in de gaten wordt gehouden.

Verder was Gore zich bijzonder kritisch uit over de Patriot Act. Dit is een onderdeel van de Amerikaanse overheid die verregaande volmachten heeft, bijvoorbeeld om geheime huiszoekingen te houden of bij te houden welke boeken men leest. "In mijn opinie is de beperking van de burgerrechten voor de bestrijding van terrorisme net zo zinvol als de inval in Irak om Osama bin Laden te pakken te krijgen", zei Gore, die bij de presidentsverkiezing in 2000 de overwinning door de omstreden uitslag in Florida nipt aan Bush moest laten.

Vrees voor 'smerige verkiezingen' Rusland

De verkiezingscampagnes voor de Russische parlementsverkiezingen, die op 7 december plaatsvinden, zijn vrijdag van start gegaan. In de komende weken zullen kandidaten van de in totaal 23 deelnemende partijen veelvuldig te zien zijn in radio- en tv-debatten en op posters en andere advertentiemiddelen. Het feit dat de parlementsverkiezingen in maart door presidentsverkiezingen worden gevolgd, legt extra druk op de komende verkiezingen.

De communisten, die zo'n 110 zetels hebben in de 450 zetels tellende Doema, vrezen voor 'de smerigste verkiezingen ooit'. Het bewind van president Putin wordt sinds de recente arrestatie van oliemagnaat Mikhail Khodorkovsky achtervolgd door beschuldigingen. Critici van Putin menen dat Khodorkovsky is opgepakt wegens politieke redenen, in plaats van op criminele gronden. Khodorkovsky financierde een aantal kleine oppositiepartijen.

De start van de campagnes valt samen met de viering van de oktoberrevolutie van 1917 (de Russische kalender liep destijds 13 dagen achter op de onze). Deze revolutie, die onder leiding stond van Lenin, had zesentachtig jaar geleden de vorming van de Sovjet-Unie tot gevolg. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Russische bevolking vandaag de dag zo'n revolutie niet zou tegenhouden.

Veel russen blijken niet blij te zijn met de democratie. Uit een recent onderzoek bleek dat ťťnderde van de Russische bevolking vond dat de staat meer controle moest krijgen over de media.

Verkiezingen Guatemala verlopen bloedig

De eerste uitslagen van de presidents- en parlementsverkiezing in Guatemala duiden erop dat voormalig dictator Rios Montt uitgeschakeld is voor het presidentschap. Hij haalt de tweede ronde vrijwel zeker niet. De verkiezingen kenmerkten zich door een bloedig verloop.

Ongeveer vijf miljoen Guatemalteken konden zondag hun stem uitbrengen in de algemene verkiezingen in het Latijns-Amerikaanse land. Naast presidentsverkiezingen mochten ze zich ook uitspreken in parlementsverkiezingen en in tal van lokale verkiezingen.

Het lijkt erop dat geen enkele van de elf presidentskandidaten meer dan vijftig procent van de stemmen zal behalen. Dat betekent dat op 28 december een tweede ronde gehouden wordt tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen.

De verkiezingen gingen gepaard met enorme veiligheidsmaatregelen. Zo zorgden gisteren tienduizenden soldaten en politieagenten voor de veiligheid. In de aanloop naar de verkiezingen kwamen al dertig mensen om het leven bij gewelddadigheden gerelateerd aan de stembusgang. Ondanks de veiligheidsmaatregelen vielen zondag opnieuw twee doden en vijf gewonden.

'Onderzoek' Senaat naar Irak-info gestaakt

Irak Een onofficiŽel onderzoek van de Amerikaanse Senaat omtrent de informatie van inlichtingendiensten over Irak in aanloop naar de oorlog, is deze week gestaakt. Dit, nadat er een memo aan het licht kwam over politiek gebruik van de uitkomsten van het onderzoek.

De Republikeinse leider in de Senaat, Bill Frist, stond erop dat de schrijver van de memo zich zou openbaren en zijn/haar excuses zou aanbieden wegens " de manipulatieve toon en beschadigende inhoud van het schrijven. Frist is bovendien van mening dat de Democratische partij afstand moet nemen van de memo. Alleen dan kan de commissie haar werk op een effectieve en onpartijdige manier hervatten, aldus Frist.

Het onderzoek waarmee de Senaatscommissie bezig is, is op aandringen van de Republikeinen niet als een officiŽel onderzoek betiteld. De senatoren zijn officiŽel alleen bezig met een 'revisie' van informatie van de CIA en andere inlichtingendiensten over Irak, om te onderzoeken of de informatie is gemanipuleerd om een aanval op het land te rechtvaardigen.

De commissie, die het officieuze onderzoek doet, wil te weten komen of de CIA informatie over de aanwezigheid van massavernietigingswapens gemanipuleerd heeft om de aanval op Irak te rechtvaardigen. Volgens president Bush bestond er hierover onomstotelijk bewijs en moest het land daarom worden aangevallen. Tot nu toe is in Irak echter nog geen enkel massavernietigingswapen gevonden.

Japanse premier verliest meerderheid

De zittende Japanse premier Koizumi lijkt met zijn Liberaal-Democratische Partij (LDP) geen absolute meerderheid te halen het Japanse parlement. Dat blijkt uit de provisorische polls van de zondag gehouden parlementsverkiezingen in het land. Volgens de publieke Japanse omroep NHK verliest Koizumi 12 zetels in het parlement. Op deze manier houdt hij slechts 235 van de in totaal 480 zetels over.

Grote winnaar van de verkiezingen is de Democratische Partij. De partij van Naoto Kan won bij de verkiezingen zo'n 30 zetels.

De verkiezingen waren de eerste beproeving voor Koizumi's economische hervormingen sinds Koizumi in 2001 aan de macht kwam. Koizumi wil een tweede ambtstermijn om zo zijn hervormingen te kunnen voltooien. Daarvoor zal hij echter na de verkiezingen van gisteren steun van twee coalitiepartijen voor nodig hebben.

De opkomst bij de verkiezingen was bijna als laagste de boeken in gegaan. Zo'n 60% van de kiesgerechtigden bracht zijn stem uit, maar nipt meer dan op het dieptepunt in 1996.

IsraŽl akkoord met gevangenenruil

De IsraŽlische regering heeft met de kleinst mogelijke meerderheid, 12 tegen 11 stemmen, ingestemd met een gevangenenruil met de terreurgroepering Hezbollah in Libanon. Premier Sharon had op de ruil aangedrongen. Het koste hem acht uur om een meerderheid achter zich te krijgen.

IsraŽl is nu bereid ongeveer vierhonderd Palestijnse en Libanese gevangenen vrij te laten, zo meldde de IsraŽlische televisie. Als wederruil zullen de IsraŽlische zakenman en reservekolonel Elhanan Tannenbaum en de stoffelijke resten van drie IsraŽlische militairen overgedragen. Premier Sharon bepleitte in het kabinet de gevangenruil.

Veel IsraŽliŽrs zijn van mening dat Hezbollah nu wordt beloond voor zijn geweld. De tegenstemmers in het kabinet spreken zelfs van "een capitulatie voor het terrorisme". Ze zijn bang dat de deal nieuwe ontvoeringen aanmoedigt. Het is nog niet duidelijk wanneer de overdacht gaat plaatsvinden.

31 doden in Sudan bij verdeling van geld

Bij de verdeling van geld voor de armen in Sudan zijn zaterdag 31 mensen om het leven gekomen en 48 mensen gewondgeraakt. De slachtoffers werden onder de voet gelopen toen teveel mensen op de verdeling afkwamen. De politie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld.

Het incident vond plaats in de stad Port Sudan, 1200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Khartoum. Een lokale familie besloot geld te geven in het kader van de vastenmaand Ramadan. Er kwamen honderden mensen op af. Vijftien vrouwen, twaalf kinderen en vier mannen stikten toen er in de smalle straat paniek uitbrak.

Volgens een ambtenaar moet verdeling van welzijnsgeld op een georganiseerde manier plaatsvinden om verdere tragedies te voorkomen, zo liet hij in een krant weten.

Port Sudan is ťťn van de armste gebieden in Sudan.

Stress verandert brein adolescent

Modafinil vertaalde voor ons het volgende bericht, waarvoor grote dank!

Hevige stress tijdens de adolescentie kan het brein permanent beschadigen. Er vinden dan namelijk veranderingen plaats in een hersengebied wat belangrijk is voor leren en geheugen.

Een studie die op ratten is uitgevoerd geeft de indruk dat tieners niet altijd herstellen van trauma's. Daarnaast lijken adolscenten meer risico te lopen op permanente beschadigingen door stress dan jongere kinderen.

Susan Andersen van de Harvard Medical School en McLean Hospital in Belmont, Massachusetts en hun collegae ontdekten dat ratten die tijdens de adolescentie blootgesteld werden aan stress, door ze in eenzaamheid in hun kooi te laten doorbrengen, eenmaal volwassen een minder hoge spiegel van een belangrijk eiwit hadden in de hippocampus. Dat hersendeel is belangrijk voor leren en geheugen.

Het eiwit, synaptophysin, wordt gebruikt om te meten hoeveel verbindingen tussen hersencellen worden gemaakt. Een lagere spiegel van dit eiwit wijst op verlaagde hersenactiviteit.

Het team van Andersen meldde op een bijeenkomst van de Society for Neuroscience in New Orleans dat hun studie de eerste was die een verband legde tussen stress in de adolescentie en de verbindingen tussen hersencellen.

De spiegel van van synaptophysin piekt bij mensen gewoonlijk tussen het 18e en 20e levensjaar. Het team van Anderson testte ratten van vergelijkbare leeftijd. De ratten die alleen werden gehuisd, iets dat erg stressvol is voor die lieve beestjes, vertoonden geen normale toename van synaptophysin bij het bereiken van de jonge volwassenheid.

"Deze gegevens kunnen erop wijzen waarom traumatische stress op jeugdige leeftijd, zoals lichamelijk/seksueel misbruik of verwaarlozing, verband houdt met een verkleinde hippocampus in de volwassen jaren," zei McLean Hospital in een verklaring.

"Deze pre-klinische gegevens, wat wil zeggen dat de gegevens niet bij menselijke patiŽnten zijn verkregen, wijzen erop dat stress die vroeg in het leven wordt ondervonden het normale ontwikkelingstraject van de hipppocampus verandert, maar dat deze veranderingen pas later in het leven naar boven komen," aldus Andersen.

Nieuwste rage VS: een urinoir in huis

De Amerikanen hebben een nieuw statussymbool ontdekt. In navolging van enkele bekende sterren wil nu ook de gewone man naast het gewone toilet een eigen urinoir, zoals die in de meeste openbare toiletten te vinden is. Verkopers van sanitair hebben de urinoirs inmiddels in hun catalogi opgenomen.

Verantwoordelijke voor de hype is rocker Ozzy Osbourne, die onlangs van zijn vrouw Sharon een eigen urinoir kreeg omdat hij zo slecht kan mikken. Het voorval werd op de televisiezender MTV uitgezonden in de reality-show The Osbournes en kreeg navolging van een beroemde American Footballster. Het urinoir werd daarop razend populair.

Saudi-ArabiŽ vreest nieuwe aanslag

Saudi-ArabiŽ vreest een nieuwe terroristische aanslag en heeft 4.600 militairen naar de heilige stad Mekka gestuurd. De troepen moeten daar extra veiligheid bieden totdat de vastenmaand Ramadan voorbij is. Dat melden bronnen bij de overheid.

De maatregel komt na de bloedige aanslag op een wooncomplex in Riyad, zaterdagavond. Het aantal slachtoffers van die aanslag is inmiddels gestegen naar 17, waaronder vijf kinderen. Meer dan 110 mensen raakten gewond. De Saudische overheid vreest dat het dodental nog naar 25 kan stijgen.

Ondertussen heeft de overheid beloofd alles in het werk te stellen om de daders van de aanslag te pakken te krijgen. "We zullen de verraders krijgen, hoe lang dat ook duurt," aldus de Minister van Binnenlandse Zaken Prins Nayef. "Iedereen die achter deze vergrijpen zit moet ermee stoppen of zich overgeven omdat dat beter voor hen is. Er is geen enkele misdaad gruwelijker dan deze."

De aanvallers begonnen hun actie met het beschieten van de bewakers. Daarna reden ze met wagens vol explosieven door de poorten. Volgens bronnen binnen de Saudische veiligheidsdienst waren de daders van de aanslag vermomd als functionarissen van de veiligheidsdiensten. Daardoor kwamen zijn het complex binnen. Het zou om gaan om twee daders.

Dikke vrouw past niet in ambulance

Om een vrouw van 450 kilo naar een ziekenhuis te vervoeren is in Egypte de hulp ingeroepen van een pick-up bestelwagen. De zwaarlijvige vrouw bleek namelijk niet in de bestelde ambulance te passen.

De 40-jarige vrouw kwam al vier jaar niet meer de deur uit vanwege de verschillende aandoeningen waar ze aan lijdt. Een plaatselijk televisiestation schoot de vrouw te hulp. Een presentator kwam met het idee de vrouw naar een ziekenhuis te brengen.

Dat had meer voeten in de aarde dan in eerste instantie was gedacht. De vrouw had vijf uur nodig om van haar appartement op de eerste verdieping naar beneden te komen. Daar bleek ze vervolgens te dik voor de ambulance te zijn. De hele operatie is opgenomen en zal binnenkort op het televisiestation te zien zijn.

Ongewenste vreemdeling na 10 jaar uitgezet

PROTAGONIST had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een crimineel die jarenlang Amsterdam Zuid-Oost heeft geteisterd is eindelijk uitgezet naar het land van herkomst. Dit was de politie van Amsterdam tien jaar lang niet gelukt, omdat de man steeds een valse naam en nationaliteit opgaf.

De 46-jarige man werd al in 1994 bestempeld tot ongewenste vreemdeling, maar kon niet worden uitgezet. Daarna werd hij maar liefst 35 keer opgepakt, voor zaken als gewelddadige overvallen, vuurwapenbezit, vechtpartijen en diefstallen. Van de twaalf jaar dat de man in ons land verbleef zat hij er zeven in een cel. Dit heeft de Nederlandse staat een half miljoen euro gekost.

Toen de man onlangs weer werd opgepakt gaf hij echter wel zijn echte naam en nationaliteit op. De reden daarvoor was een doodziek kind in zijn thuisland SyriŽ. De man wilde graag terug en werkte mee aan zijn uitzetting. Hij vloog op kosten van de Staat terug naar zijn land en kreeg nog zestig euro zakgeld mee.

Beving schrikt Groningen op

In Groningen zijn de bewoners van die provincie vannacht opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 3,0 op de schaal van Richter. Het trillen van de aarde deed zich voor rond 10 over ťťn vannacht.

Bij de politie kwamen meldingen binnen uit onder meer Stedum, Loppersum en de stad Groningen. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. Ook is er (nog) geen schade gemeld.

De beving is vrijwel even zwaar als die op 24 oktober jl. plaatsvond. Toen spraken seismologen van het KNMI in De Bilt over een voor Nederlandse begrippen vrij krachtige aardbeving. Het epicentrum lag toen bij Loppersum. Volgens het KNMI is gaswinning de oorzaak van de aardschokken.

Op het forum loopt een topic over de aardbeving

Verkiezingscrisis GeorgiŽ lijkt te escaleren

Het overleg tussen de Georgische president Shevardnadze en de oppositie over de politieke crisis in het land is mislukt. De president hoopte via een dialoog een eind aan de toenemende onrust te maken.

Shevardnadze wilde een dialoog aangaan met de oppositie om te zoeken naar een oplossing voor de in het land heersende crisis. Deze crisis was ontstaan nadat velen de partij van Shevardnadze beschuldigden van fraude bij de parlementsverkiezingen van vorige week. De oppositie eiste tevergeefs dat hij de parlementsverkiezingen van een week geleden ongeldig zou gaan verklaren in verband met stemfraude.

Zaterdag besloot de kiescommissie het tellen van de stemmen te staken na de onrust die ontstond. In de hoofdstad Tblisi werd zaterdagmiddag de grootste demonstratie gehouden sinds de burgeroorlog van 1991. De Georgische minister van Defensie waarschuwde toen dat "de situatie uit de hand dreigt te lopen."

Notoire Friese zwartrijder voor rechter

Vandaag komt een notoire zwartrijder in de Friese treinen voor de rechtbank in Leeuwarden. Het is de eerste zaak die voortvloeit uit een gezamenlijk project van vervoersbedrijven Noordned en de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Het doel van dit project is het hard aanpakken van onverbeterlijke en agressieve zwartijders. Vijftien bekende zwartrijders, die het laatste jaar meer dan 25 keer zonder kaartje hebben gereisd, kregen eerder allemaal een gele kaart. Bij de volgende overtreding zou hen een treinverbod worden opgelegd.

Een woordvoerder van de NS meldt dat de proef een succes is: "Elf beruchte zwartrijders zijn na de waarschuwing voor een treinverbod alleen nog maar met geldig vervoerbewijs in de Friese treinen gesignaleerd". Twee anderen hebben daadwerkelijk een treinverbod gekregen. De andere verschijnt dus vandaag voor de rechter.

Het project heeft een vervolg gekregen: inmiddels is een nieuwe top twintig samengesteld. De mensen die hierin zijn opgenomen, ontvangen komende week een waarschuwingsbrief, waarin wordt gedreigd met een treinverbod en een rechtszaak.

Sevilla-Real Madrid spektakelstuk

Real Madrid heeft gisteravond een dikke nederlaag geleden, bij Sevilla werd het 4-1.

De wedstrijd in in Estadio SŠnchez PizjuŠn opende stormachtig, al na een kwartier stond Sevilla met 3-0 voor. Vanaf dat moment was er zoveel irritatie in de wedstrijd dat de arbiter van dienst elke vijf minuten een gele kaart moest trekken. Uiteindelijk stuurde Dario Silva (Sevilla) en Guti (Real) met tweemaal geel van het veld. Sevilla zag zes keer geel, Real Madrid kreeg er vijf toebedeeld.

De toeschouwers kregen nog wel twee doelpunten te zien die gelijkelijk verdeeld werden (4-1). De troosttreffer voor Real Madrid werd in de tweede helft gemaakt en was afkomstig van Ronaldo.

Door de nederlaag van Real blijft Deportivo la CoruŮa koploper, dat eergister reeds van Real Sociedad won.

Laatste reviews en specials
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
©FOK.nl e.a.