SP wil Balkenende op matje omtrent satire

Bart (veekeend)
De SP wil de kritiek van premier Balkenende en minister Donner op de satire over het koninklijk huis morgen aan de orde stellen in de Tweede Kamer. De partij vindt dat kabinetsleden zich niet met de inhoud van programma's of toneelstukken moeten bemoeien.

Donner zei zondag in het programma Buitenhof dat het "geen pas heeft" om in satirische programma's het koningshuis belachelijk te maken. Balkenende sprong vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie in de bres voor de Oranjes, die volgens hem te vaak het mikpunt van spot zijn. Tevoren was echter in de ministerraad gebleken dat de bewindslieden van mening verschillen.

SP-Kamerlid Vergeer wil met name weten of beide bewindslieden namens het kabinet hebben gesproken. Vice-premier Zalm (VVD) en vice-premier De Graaf (D66) hebben namelijk afstand genomen van hun uitlatingen. De SP wil verder weten hoe de uitlatingen van de bewindslieden zich verhouden tot het principe van de liberalen, dat de politiek zich niet met de inhoud van de kunst moet bemoeien.