Japanse premier verliest meerderheid

De zittende Japanse premier Koizumi lijkt met zijn Liberaal-Democratische Partij (LDP) geen absolute meerderheid te halen het Japanse parlement. Dat blijkt uit de provisorische polls van de zondag gehouden parlementsverkiezingen in het land. Volgens de publieke Japanse omroep NHK verliest Koizumi 12 zetels in het parlement. Op deze manier houdt hij slechts 235 van de in totaal 480 zetels over.

Grote winnaar van de verkiezingen is de Democratische Partij. De partij van Naoto Kan won bij de verkiezingen zo'n 30 zetels.

De verkiezingen waren de eerste beproeving voor Koizumi's economische hervormingen sinds Koizumi in 2001 aan de macht kwam. Koizumi wil een tweede ambtstermijn om zo zijn hervormingen te kunnen voltooien. Daarvoor zal hij echter na de verkiezingen van gisteren steun van twee coalitiepartijen voor nodig hebben.

De opkomst bij de verkiezingen was bijna als laagste de boeken in gegaan. Zo'n 60% van de kiesgerechtigden bracht zijn stem uit, maar nipt meer dan op het dieptepunt in 1996.