'Onderzoek' Senaat naar Irak-info gestaakt

Bart (veekeend)
Irak Een onofficiëel onderzoek van de Amerikaanse Senaat omtrent de informatie van inlichtingendiensten over Irak in aanloop naar de oorlog, is deze week gestaakt. Dit, nadat er een memo aan het licht kwam over politiek gebruik van de uitkomsten van het onderzoek.

De Republikeinse leider in de Senaat, Bill Frist, stond erop dat de schrijver van de memo zich zou openbaren en zijn/haar excuses zou aanbieden wegens " de manipulatieve toon en beschadigende inhoud van het schrijven. Frist is bovendien van mening dat de Democratische partij afstand moet nemen van de memo. Alleen dan kan de commissie haar werk op een effectieve en onpartijdige manier hervatten, aldus Frist.

Het onderzoek waarmee de Senaatscommissie bezig is, is op aandringen van de Republikeinen niet als een officiëel onderzoek betiteld. De senatoren zijn officiëel alleen bezig met een 'revisie' van informatie van de CIA en andere inlichtingendiensten over Irak, om te onderzoeken of de informatie is gemanipuleerd om een aanval op het land te rechtvaardigen.

De commissie, die het officieuze onderzoek doet, wil te weten komen of de CIA informatie over de aanwezigheid van massavernietigingswapens gemanipuleerd heeft om de aanval op Irak te rechtvaardigen. Volgens president Bush bestond er hierover onomstotelijk bewijs en moest het land daarom worden aangevallen. Tot nu toe is in Irak echter nog geen enkel massavernietigingswapen gevonden.