Vrees voor 'smerige verkiezingen' Rusland

De verkiezingscampagnes voor de Russische parlementsverkiezingen, die op 7 december plaatsvinden, zijn vrijdag van start gegaan. In de komende weken zullen kandidaten van de in totaal 23 deelnemende partijen veelvuldig te zien zijn in radio- en tv-debatten en op posters en andere advertentiemiddelen. Het feit dat de parlementsverkiezingen in maart door presidentsverkiezingen worden gevolgd, legt extra druk op de komende verkiezingen.

De communisten, die zo'n 110 zetels hebben in de 450 zetels tellende Doema, vrezen voor 'de smerigste verkiezingen ooit'. Het bewind van president Putin wordt sinds de recente arrestatie van oliemagnaat Mikhail Khodorkovsky achtervolgd door beschuldigingen. Critici van Putin menen dat Khodorkovsky is opgepakt wegens politieke redenen, in plaats van op criminele gronden. Khodorkovsky financierde een aantal kleine oppositiepartijen.

De start van de campagnes valt samen met de viering van de oktoberrevolutie van 1917 (de Russische kalender liep destijds 13 dagen achter op de onze). Deze revolutie, die onder leiding stond van Lenin, had zesentachtig jaar geleden de vorming van de Sovjet-Unie tot gevolg. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Russische bevolking vandaag de dag zo'n revolutie niet zou tegenhouden.

Veel russen blijken niet blij te zijn met de democratie. Uit een recent onderzoek bleek dat éénderde van de Russische bevolking vond dat de staat meer controle moest krijgen over de media.