FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 november 2003

Interview: Evanescence

Voor het concert van Evanescence had ik een interview met gitarist Ben Moody, samen met zangeres Amy Lee, de drijvende spil achter de band. We hadden jullie op het forum vragen laten stellen aan de band. Jammer genoeg heb ik niet op alle vragen antwoorden kunnen krijgen vanwege de tijd. Excuses hiervoor. Het debuutalbum heb ik al eerder besproken, op de volgende pagina's kun je het interview en een miniverslag van het concert lezen.

Zeker één dode bij aanrijding auto met trein

intoxicated, R. Brouns en systemlord hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rond negen uur vanavond is zeker één persoon om het leven gekomen bij een aanrijding tussen een auto en de stoptrein Leiden-Utrecht. Het ongeval gebeurde op een beveiligde overgang bij Nieuwerbrug (Zuid-Holland). Dit heeft de politie bevestigd.

Vermoedelijk zaten in de auto zes personen, maar de politie kan dat op dit moment niet bevestigen. In het naast de spoorbaan gelegen water wordt nog naar mogelijke andere slachtoffers gezocht.

Op de plaats van het ongeval zou ook een fiets zonder berijder zijn aangetroffen, maar het is onduidelijk of deze bij het ongeluk is betrokken geweest.

De trein staat zwaar beschadigd bij de spoorbrug over de Dubbele Wiericke. Het treinverkeer tussen Woerden en Alphen aan den Rijn is stilgelegd, waardoor reizigers aldaar met vertraging rekening moeten houden.

Eerste competitiegoal Kluivert

Patrick Kluivert heeft vanavond als invaller zijn eerste competitiedoelpunt gescoord. Barcelona won mede daardoor thuis met 2-1 van Real Betis.

Kluivert kwam na 20 minuten in de ploeg toen Ronaldinho het veld met een blessure moest verlaten. Nadat keeper Pedro Contreras van de gasten een voorzet van Luis García door de benen liet gaan, kon Kluivert zijn eerste treffer aantekenen. Na een misverstand tussen Phillip Cocu en Barça-keeper Victor Valdes, fout van de laatste, was het weer gelijk (Fernando 1-1). Rafael Márquez zorgde zeven minuten voor tijd echter met het hoofd uit een corner voor de winnende treffer (2-1).

De andere invallers bij FC Barcelona vandaag waren Michael Reiziger en Marc Overmars.
Barcelona staat inmiddels op de vierde plaats in Spanje.

Politie valt verkeerde woning binnen

De politie van Steenwijk is per ongeluk een verkeerde woning binnen gevallen. De politie wilde een 32 jaar oude man aanhouden die wordt gezocht voor bedreiging met een vuurwapen. De politie viel een woning aan de Van der Schuerenstraat in Steenwijk binnen. Een zus van de man zou hier woonachtig zijn.

De voordeur van de woning werd met geweld geforceerd en de woning werd doorzocht, de man bleek echter niet in de woning aanwezig te zijn. Toen de politie navraag deed bleek dat de woning al een maand geleden door een ander gezin betrokken te zijn. De auto van de man die de politie wilde aanhouden was wel in de buurt van de woning geparkeerd.

De politie bood haar excuses aan en beloofde de schade te herstellen.

Column: Misschien

Niets is waar, en misschien zelfs dat niet

Misschien ben jij de ware, misschien word ik aangenomen, misschien gaat het regenen, misschien misschien misschien...
Als ik naar het woord kijk en het woord kijkt terug dan begint het hard te lachen. Bulderend gooit het zijn hoofd in de nek en en roept met een overwinningsstem:
'Ik zal je je hele leven blijven achtervolgen. Ik ben het begin en het einde, de Alfa en de Omega. Ik ben de god der mensheid, mijn naam regeert!'
Ik lach terug, vermoeid van de 11 daagse trek in de bergen.
'Misschien, beste misschien, maar zelfs jij bent misschien niet het antwoord op mijn vraag, doch voor nu laat ik je leven.'

Gulle Schumacher

Michael Schumacher is een kinderliefhebber en is ook ambassadeur van UNESCO.

Afgelopen vrijdag kwam Michael Schumacher weer in actie. Deze keer niet in zijn Ferrari, maar op een kart. De wedstrijden werden niet verreden op normaal asfalt, maar op het spekgladde ijs. Er waren zo'n 2000 fans aanwezig op het evenement. Alle inkomsten van die dag gingen natuurlijk naar UNESCO die zich voor kinderen inzet.

Maar Michael Schumacher is zo slecht nog niet en de kersverse wereldkampioen gaf zo maar 1 miljoen dollar uit zijn eigen portomonnee kado aan UNESCO. Helemaal beduusd nam Ute-Henriette Ohoven de cheque van de manager van Schumacher, Willi Weber, in ontvangst.

Schumacher komt dit jaar niet meer in actie. Hij gaat lekker van zijn rust genieten met zijn vrouw en kinderen.

Drie zwaargewonden bij auto-ongeluk

Bij een ongeluk op de Tractaatweg in de Zeeuwse plaats Axel zijn vanmorgen vier mensen gewond geraakt, van wie drie ernstig.

De vier zaten in een auto die bestuurd werd door een 24-jarige vrouw uit Borsele. Toen de wielen van de auto blokkeerden, raakte de auto in een slip en belandde in een sloot. De bestuurster hield slechts lichte verwondingen aan het ongeval over. Een 23-jarige en 21-jarige vrouw uit Borsele en een 21-jarige man uit Kapelle raakten zwaargewond.

De auto na het ongeval

VS hervatten bombardementen in Irak

Irak Het Amerikaanse leger is weer begonnen met het uitvoeren van bombardementen in Irak. Zo hebben Amerikaanse gevechtsvliegtuigen gisteren zware bommen van ruim tweehonderd kilo per stuk afgeworpen rondom Tikrit. Tikrit staat bekend als de geboorteplaats van de Iraakse oud-dictator Saddam Hussein, wat nog altijd een grote haard van verzet is tegen de Amerikaanse bezetting.

Sinds Bush' afkondiging in mei dat de oorlog voorbij was, waren er geen bombardementen in Irak meer uitgevoerd. De Verenigde Staten hebben besloten de bombardementen te hervatten, om het verzet de kop in te drukken. Zo overleed vandaag in Bagdad een Amerikaanse militair bij een aanslag, toe een Amerikaans konvooi langs een explosief reed. In Fajullah, in het noorden van Irak, kwamen zaterdag twee Amerikanen om het leven toen zij op een zelfgemaakt explosief reden.

Bij Fallujah bombardeerde het Amerikaanse leger met nog zwaardere bommen. Zo liet een Amerikaanse straaljager vandaag een bom van vijfhonderd kilo vallen boven een groep verdachten van een aanval op een Amerikaans konvooi. Volgens het Amerikaanse communiqué was er niet eerst geprobeerd de verdachten aan te houden, maar werd er meteen besloten om ze te bombarderen.

Het zou ook niet duidelijk zijn hoe de Amerikanen het onderscheid hebben gemaakt tussen militaire en burgerdoelen, zoals het internationale humanitaire oorlogsrecht voorschrijft.

Politie druk in touw vanwege voetbalfans

Bij verkeerscontroles rond Rotterdam heeft de politie vandaag enkele aanhoudingen verricht. Bij controles op de A13, A15 en A20 zijn enkele voetbalsupporters aangehouden.

Twee fans hadden een honkbalknuppel en messen in de auto. Anderen werden aangehouden wegens bezit van verdovende middelen. Omdat Ajax- en Feyenoordaanhangers uit zouden zijn op een confrontatie, werd gepost op de uitvalswegen naar Den Haag. Feyenoord speelde dit weekend uit tegen Volendam, Ajax was op bezoek bij ADO Den Haag.

Na afloop van Ado Den Haag-Ajax moest de ME optreden tegen relschoppers van de thuisploeg. Hierbij zijn negentien supporters opgepakt. Twee ADO-supporters raakten gewond. De supporters hadden bij het stadion een hek vernield in een poging op de busverzamelplaats voor Ajax-fans te komen.

Tegen de avond was het nog onrustig in straten bij het stadion. De relschoppers gooiden ramen in van toevallig passerende auto's, een streekbus en een politiebusje. De politie zette een waterkanon in om vandalen te verspreiden.

Israël sceptisch over Palestijns kabinet

De Palestijnse premier Ahmed Qurei heeft bekend gemaakt dat hij met de Palestijnse president Arafat in overeenstemming is gekomen over een nieuw kabinet. Woensdag as. zal Qurei aan het parlement verzoeken om in te stemmen met de formatie. Israël heeft zeer sceptisch gereageerd op het bekend worden van het nieuws.

De bekendmaking van Qurei komt na weken van een hoogopgelopen politieke strijd tussen hem en Arafat over de vraag wie de leiding krijgt over de veiligheidsdiensten. De kwestie liep zelfs zo hoog op dat vorige maand het kabinet van Qurei hierdoor ten val kwam.

Het nieuwe kabinet van Qurei lijkt een Pyrrusoverwinning voor de premier te zijn, omdat hij op nagenoeg alle punten concessies heeft moeten doen aan Arafat.

Tijdens de persconferentie verklaarde Qurei dat zijn kandidaat Nasser Yousef geen ministerie toebedeeld heeft gekregen. De kandidaat van Arafat, Hakam Balawi, kreeg wèl een plekje in het nieuwe kabinet. Hij krijgt als minister van Binnenlandse Zaken een deel van de veiligheidsdiensten in zijn portefeuille.

Israël heeft weinig vertrouwen in het kabinet, omdat "de terreurcoalitie rond Arafat de Palestijnse gemeenschap blijft beheersen". Arafat blijft de absolute leiding hebben, nu de veiligheidsdiensten weer onder zijn gezag komen te vallen. Van de routekaart naar vrede komt volgens de zegsman zo niet veel terecht.

Korfbal: Uitslag WK finale Nederland-België

greatgonzo en Peter hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nederlandse korfbalploeg heeft vandaag de finale van het WK korfbal op haar naam geschreven. In de Rotterdamse Ahoy' verpletterde Nederland aartsrivaal België met 22-9.

In het begin van de wedstrijd speelde België sterk, maar dit leverde geen treffers op. De rest van de wedstrijd was Nederland aanmerkelijk scherper en overklaste het België. Bij rust stond het al 11-5. Na de rust wisten de Belgen zich niet te herpakken en stoomde Nederland door naar een ruime overwinning.

Het volgende WK Korfbal, in 2007, zal plaatsvinden in Tsjechië.

Game Review: Viewtiful Joe

Publisher:Capcom
Developer:Capcom
Website:Viewtiful Joe
Platform:GameCube




Menig spelfossiel dat het pre-Playstationtijdperk nog bewust heeft meegemaakt zal een traantje wegpinken bij namen als Final Fight, Strider of Mega Man. Twee-dimensionale aktie is sinds de intrede van de polygoon op de thuisconsole op sterven na dood. Met Viewtiful Joe probeert Capcom op een eigentijdse manier het gevoel van vroeger terug te brengen. FOK! zocht voor jullie uit of deze poging geslaagd is...

Van Marwijk kiest Lodewijks

Patrick Lodewijks is per direct de vaste keeper van Feyenoord.

Feyenoord trainer Bert van Marwijk heeft besloten voortaan Patrick Lodewijks op te stellen in plaats van Edwin Zoetebier. Het niet-overtuigende optreden van Zoetebier is daar de aanleiding toe.

"Edwin straalt niet het vertrouwen uit dat dit team nodig heeft. Als Patrick speelt, straalt hij iets onoverwinnelijks uit. Dat had Edwin ook, maar momenteel mis ik dat bij hem."

Lodewijks kan voorlopig op de steun van Van Marwijk rekenen: "Als ik de keeper wissel, doe ik dat niet voor één duel."

Cruijff tribune keert terug!

De Johan Cruijff tribune zal in zijn oude luister worden hersteld.

Na het eerdere verontrustende bericht dat de Johan Cruijff tribune zou zijn omgedoopt tot Falabella tribune is nu bekend geworden dat de neonletters slechts worden opgeknapt.

Gerwoud Hovenberg, voorzitter van de businessclub, verklaarde dat de letters van de hoofdtribune in het Oosterenkstadion in zo'n slechte staat verkeerden dat deze hard toe waren aan een revisie.

"Een paar leden van de businessclub wilden de reparatie wel uit eigen zak betalen. Een prima initiatief. We hebben de naam van Cruijff van de gevel geschroefd en naar een professionele reparateur gebracht. Die man is nu druk aan het werk. Als het een beetje meezit dan is hij dinsdag of woensdag klaar met de klus. Daarna hangen we de naam van Cruijff onmiddellijk terug op de gevel"

Na deze geruststellende woorden keerde de rust weer in de regio. Geplande briefkaartenacties en petities zijn afgeblazen.

Zware blessure Leonardo

Aanvaller Leonardo van Feyenoord heeft vanmiddag in de wedstrijd met FC Volendam een knieband gescheurd. Leonardo was juist hersteld en weer op het veld actief.

Leonardo moest vijf minuten voor rust het veld verlaten, hij werd vervangen door Danko Lazovic. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek dat er een band in de linkerknie gescheurd is.

Trainer Van Marwijk vreest dat Leonardo's seizoen voorbij is: "Hij was er eindelijk weer bij, dan gebeurt dit. Het is vreselijk voor die jongen."

Overzicht HCE (week 45)

De elfde speelronde in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van de afgelopen week en de nieuwe tussenstand.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 45)

DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00 Vitesse Willem II 2 - 2
.
za19.30 SC Heerenveen FC Zwolle 1 - 1
za19.30 PSV RBC Roosendaal 1 - 1
za19.30 NAC Breda AZ 1 - 2
za19.30 Roda JC FC Twente 2 - 1
.
zo12.30 FC Volendam Feyenoord 1 - 3
zo14.30 FC Utrecht RKC Waalwijk 1 - 0
zo14.30 ADO Den Haag Ajax 1 - 4
zo14.30 NEC FC Groningen 2 - 3

Tussenstand Holland Casino Eredivisie (seizoen 2003/2004)
Pos.ClubAWGVPV-T
1. Ajax 119112833-13
2. AZ 118122524-9
3. PSV117312427-10
4. Feyenoord116322121-14
5. Roda JC114521717-11
6. RBC Roosendaal114431611-11
7. sc Heerenveen115151611-12
8. FC Groningen114341516-19
9. FC Utrecht114341512-15
10. Willem II114341514-21
11. RKC Waalwijk114161315-16
12. FC Twente114161319-23
13. NEC114071213-20
14. NAC Breda113261115-16
15. FC Volendam112451015-22
16. ADO Den Haag11236910-23
17. Vitesse11155817-22
18. FC Zwolle 1113766-19

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 45)

De elfde speelronde in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van de afgelopen week en de nieuwe tussenstand.

Vrijdag 7 november
Vitesse - Willem II (2-2)

Zaterdag 8 november
SC Heerenveen - FC Zwolle (1-1)
PSV - RBC Roosendaal (1-1)
NAC Breda - AZ (1-2)
Roda JC - FC Twente (2-1)

Zondag 9 november
FC Volendam - Feyenoord (1-3)
ADO Den Haag - Ajax (1-4)
NEC - FC Groningen (2-3)
FC Utrecht - RKC Waalwijk (1-0)


Tussenstand Holland Casino Eredivisie (seizoen 2003/2004)
Pos.ClubAWGVPV-T
1. Ajax 119112833-13
2. AZ 118122524-9
3. PSV117312427-10
4. Feyenoord116322121-14
5. Roda JC 114521717-11
6. RBC Roosendaal 114431611-11
7. sc Heerenveen115151611-12
8. FC Groningen 114341516-19
9. FC Utrecht 114341512-15
10. Willem II 114341514-21
11. RKC Waalwijk 114161315-16
12. FC Twente114161319-23
13. NEC114071213-20
14. NAC Breda113261115-16
15. FC Volendam112451015-22
16. ADO Den Haag11236910-23
17. Vitesse 11155817-22
18. FC Zwolle 1113766-19

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager. Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Verkoop muizen bij school gestopt

w77 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een dierenwinkel nabij het Sweelinck-college in Amsterdam Oud-Zuid, waar deze week een leraar werd mishandeld door vier leerlingen, is gestopt met de verkoop van muizen aan scholieren op verzoek van de school. Het incident met de leraar kwam voort uit gesol met een muis: De jongens probeerde meisjes bang te maken met het beestje.

Volgens scholieren was het op de school een rage om muizen te kopen (kosten nog geen euro) en die over te gooien. Aan het einde van het ''overgooi-spel'' werden de muizen door de wc gespoeld.

De dierenbescherming heeft al laten weten dat het aangifte gaat doen tegen de school en/of leerlingen wegens dierenmishandeling.

Uitslagen HCE (09-11-03)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van vanmiddag.

FC Volendam - Feyenoord (1-3)
4' Kuijt 0-1 (pen)
7' Ouhsaine 1-1
81' Van Persie 1-2
86' Kuijt 1-3

Geel: Tuijp (Vol), Van der Berg (Fey)

ADO Den Haag - Ajax (1-4)
17' Stroeve 1-0
32' Heitinga 1-1
47' Sneijder 1-2
62' Ibrahimovic 1-3
80' Sikora 1-4

Rood: Heitinga (Aja, 2x geel/60')

NEC - FC Groningen (2-3)
26' Demouge 1-0
31' Hersi 2-0
46' Van Gessel 2-1
50' Pinas 2-2
62' Van der Linden 2-3

Geel: Zonneveld (NEC), Matthijs (Gro)

FC Utrecht - RKC Waalwijk (1-0)
69' Van der Haar 1-0

Geel: Broerse (Utr), Van Diemen (RKC)

Protest tegen Israëlische muur

Vandaag is er in Amsterdam gedemonstreerd tegen de bouw van de Israëlische muur, die Israël op en rond Palestijns grondgebied plaatst. Israël meent dat de muur noodzakelijk is om bescherming te bieden tegen zelfmoord-terroristen.

Op het Leidseplein kwamen vanmiddag zo'n 100 mensen bijeen om hun ongenoegen over de muur kenbaar te maken. Volgens de demonstranten wil Israël met de muur de Palestijnen isoleren; ze verwezen naar de Berlijnse Muur, die vandaag exact 14 jaar geleden viel.

De Verenigde Naties (VN) hebben zich eerder al tegen de bouw van de muur gekeerd.

Autosport: Uitslag WRC kampioenschap

Petter Solberg (Noo/Subaru) heeft vandaag de laatste WRC Rally-wedstrijd gewonnen. De eindzege in de Rally van Groot-Brittannië was voor hem. Met de zege verzekerde hij zich tevens van de wereldtitel in de WRC formule.

Het evenement in Groot-Brittannië vormde het decors voor de spannende finale van het WRC kampioenschap. Vooral op zaterdag hield Solberg op de wegen bij Cardiff huis en liet hij zijn concurrent Sebastien Loeb (Fra/Citroën) ver achter zich. Vandaag kon hij consoliderend de zege binnenhalen.

Vooraf waren er nog drie kanshebbers voor de eindzege, nummer vier Richard Burns (GB/Peugeot) verscheen wegens ziekte niet aan de start. Carlos Sainz (Spa/Citroën) moest zijn wagen echter vrijdag na een crash al aan de kant zetten. Solberg en Loeb mochten het vervolgens uitmaken, het verschil tussen de twee bedroeg vooraf slechts één punt.

De overwinning van Solberg was zijn vierde zege dit seizoen, de wereldtitel echter de eerste voor hem. Tommi Mäkinen (Fin/Subaru) eindigde in zijn laatste rally als derde.


Uitslag rally Groot-Brittannië
1 Petter Solberg (Noo, Subaru) 3.28.58,1
2 Sébastien Loeb (Fra, Citroën) + 43,6
3 Tommi Mäkinen (Fin, Subaru) + 2.58,8
4 Colin McRae (GB, Citroën) + 5.28,1
5 Francois Duval (Bel, Ford) + 7.16,1
6 Freddy Loix (Bel, Peugeot) + 8.06,5

Eindklassement WRC
1 Petter Solberg (Noo, Subaru) 72 pnt
2 Sébastien Loeb (Fra, Citroën) 71 pnt
3 Carlos Sainz (Spa, Citroën) 63 pnt
4 Richard Burns (GB, Peugeot) 58 pnt
5 Markko Martin (Est, Ford) 49 pnt
6 Marcus Grönholm (Fin, Peugeot) 46 pnt

Georgische president wil dialoog oppositie

De Georgische president, Shevardnadze, wil een dialoog aangaan met de oppositie om te zoeken naar een oplossing voor de in het land heersende crisis. Deze crisis is ontstaan nadat velen de partij van Shevardnadze beschuldigden van fraude bij de parlementsverkiezingen van vorige week.

Gisteren besloot de kiescommissie het tellen van de stemmen te staken na de onrust die ontstond. In de hoofdstad Tblisi werd zaterdagmiddag de grootste demonstratie gehouden sinds de burgeroorlog van 1991. De Georgische minister van Defensie waarschuwde toen dat "de situatie uit de hand dreigt te lopen."

Kerstbomen verliezen dit jaar meer naalden

Wie dit jaar een echte kerstboom in zijn huiskamer zet, zal waarschijnlijk iets meer last hebben van voortijdige naalduitval. Dit is het gevolg van de droogte deze zomer. Het aanbod in bomen zal niet minder zijn.

Directeur Janssen van het productiebedrijf Salm Sapin in België vertelt dat vooral traditionele kerstbomen minder vocht hebben opgenomen. Ook op de stammen zijn meer droogtescheuren te zien dan normaal. Het bedrijf exporteert jaarlijks honderdduizenden kerstbomen naar Nederland.

De droogte zal geen gevolg hebben voor de prijs van de bomen. Deze is namelijk afhankelijk van andere factoren, zoals productiekosten en de hoeveelheid geplante bomen.

Nieuwe UFO-foto's gepubliceerd

De afgelopen maand is er een aantal UFO-foto's gepubliceerd die in Zuid- en Midden-Amerika gezien zijn. De bekende UFO-onderzoeker Ademar Guevaer heeft een aantal binnengekomen foto's van vliegende schotels gepresenteerd.

Zo hebben twee mensen, die elkaar niet kennen en elkaars foto niet gezien hebben, hetzelfde type UFO gefotografeerd. Onderstaande foto werd op 24 februari 1996 gemaakt bij de stad Victoria Tamaulipas, Mexico. De man, Jose Sanchez Nuño was op zijn boerderij toen het zoemende object bij zijn boerderij zweefde. Het object zweefde op lage hoogte en verdween tenslotte aan de horizon.


De onderste foto toont vreemd genoeg dezelfde UFO, ook in Mexico gefotografeerd. Mr. Demetrio Quirino nam deze foto in november 1998 te Ocotlán om 8:30 's morgens. De beide mensen kenden elkaar niet, en hadden elkaars foto nooit gezien.

In dit artikel zijn meer foto's te zien.

Villeneuve zoekt sponsors

Naast Mark Webber heeft Alexander Wurz de meeste kans op een stoeltje bij Jaguar.

Volgens de Canadese pers heeft iemand anders ook nog veel interesse voor dat tweede stoeltje bij Jaguar. Volgens het Canadese RDS heeft de manager van Jacques Villeneuve, Craig Pollock, een sponsormarketing bureau in de armen genomen om aan het benodigde geld te komen om Villeneuve te laten rijden in de Jaguar.

Villeneuve en Pollock hopen op een bedrag van 5 miljoen dollar, dat volgens hun genoeg zou moeten zijn voor het tweede Jaguar zitje.

Het marketingbureau dat Pollock inschakelde heet Slam Management. Inmiddels zouden 30 bedrijven al zijn benaderd, maar en zou weinig interesse zijn.

Naast Wurz zouden ook nog steeds Justin Wilson, Jos Verstappen en Christijan Klien de gegadigde zijn voor het stoeltje.

Levensverwachting daalt door te dikke kinderen

Doordat er steeds meer dikke kinderen komen, is het mogelijk dat de levensverwachting voor het eerst in een eeuw zal dalen. De hoogste Britse adviseur voor de Volksgezondheid waarschuwde in 'The Observer' dat de kinderen van nu minder lang zullen leven dan hun ouders.

Sir John Krebs, voorzitter van de Britse versie van het Nederlandse voedselbureau 'Foods Standard Agency', spreekt over 'een tikkende tijdbom'. Volgens hem moeten er snel maatregelen genomen worden. Supermarktketen Sainsbury's heeft inmiddels aangekondigd minder zout in de voedingsmiddelen te zullen verwerken.

Krebs spreekt over een uitzonderlijke omslag in de algemene verbetering van de volksgezondheid. Krebs: "We verwachten allemaal dat we langer en gezonder van onze hoge leeftijd kunnen genieten en die trend dreigt nu te veranderen."

Volleybal: eerste dopingstraf ooit

Vandaag heeft de internationale volleybalfederatie FIVB voor het eerst in haar geschiedenis een dopingstraf opgelegd. Deze twijfelachtige eer kwam toe aan Nuris Arias Done, een speelster van de Dominicaanse Republiek.

Bij de speelster zijn vorige week, tijdens het toernooi om de World Cup in Japan, sporen van het anabole steriod methandienon aangetroffen. Een tweede controle leverde hetzelfde resultaat op.

De speelster zelf wijt de 'positieve' uitslag van de controles aan het gebruik van vitaminepillen. Ze is met onmiddellijke ingang voor twee jaar geschorst.

Onderzoek: Geloof je ogen maar niet te snel

We wisten al dat mensen zich vaak herinneren bepaalde dingen te hebben gezegd of gehoord, terwijl dat niet het geval was. Uit een nieuwe studie blijkt echter dat mensen zich dingen kunnen herinneren die ze in werkelijkheid nooit hebben gezien.

Volgens de onderzoekers van de Ohio State University komen deze 'valse herinneringen' vaker voor dan we denken. Zij baseren hun bevindingen op basis van een onderzoek onder 23 jong-volwassenen, allen in een goede geestelijke gezondheid.

Elke vrijwilliger kreeg 24 keer 12 dia's te zien. Op elke dia stonden verschillende geometrische vormen, variërend in aantal, grootte, positie, vorm en kleur. Zo werd er bijvoorbeeld een set van 12 dia's met gele driehoeken getoond. Elke dia toonde één, twee of drie grote of kleine driehoeken. Meerdere driehoeken werden horizontaal of verticaal gerangschikt.

Na het bestuderen van elke groep dia's kregen de deelnemers vijf extra dia's te zien, waarna ze moesten aangeven of ze die eerder hadden gezien. Twee van deze dia's waren al eerder getoond. Twee andere verschilden in hoge mate van wat er daarvoor was getoond. De vijfde leek een beetje op de getoonde dia's.

De vrijwilligers wisten de dia's die ze hadden gezien 80 procent van de tijd aan te wijzen. In 98 procent van de gevallen haalde men zelfs de dia's die totaal niet op de getoonde dia's leken eruit. In 60 procent van de gevallen wees men echter de dia die een beetje op de getoonde dia's leek aan als eerder getoonde dia.

"Dit toont aan dat foutieve visuele herinneringen vrij gemakkelijk kunnen worden veroorzaakt, aldus dr Beversdorf, die het onderzoek uitvoerde. De bevindingen werden gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van de Society for Neuroscience New Orleans.

Kwade inbreker stampt radio kapot

Een 26-jarige inbreker in Utrecht is zaterdagavond zo boos geworden dat hij een gestolen autoradio kapot heeft gestampt.

Politieagenten die rond 21.00 uur langs de man reden, vonden zijn gedrag verdacht. Ze besloten daarom hun auto te keren en terug te rijden. Hierbij passeerden ze een opengebroken auto, waaruit de radio was gestolen.

De agenten gingen onmiddellijk op zoek naar de verdachte man. Ze troffen hem aan op de Blois van Treslongstraat en spraken hem aan. Tijdens het gesprek viel de autoradio onder de jas van de man vandaan. Hij werd vervolgens zo kwaad, dat hij op de radio begon te stampen. De man is aangehouden en ingesloten voor verhoor.

ADO: Toeters tegen spreekkoren

ADO Den Haag gooit een nieuw middel in de strijd tegen kwetsende spreekkoren. 11.000 toeters liggen de bezoekers van de thuiswedstrijd tegen Ajax, die vanmiddag wordt gespeeld, op te wachten.

"Met deze feesttoeters willen we de sociale controle op de tribunes promoten", aldus een woordvoerder van ADO Den Haag. De club hoopt dat de fans de toeters gebruiken op het moment dat er kwetsende spreekkoren te horen zijn.

Naast de toeter krijgen de bezoekers ook een brief waarin de club oproept tot netjes gedrag. De trainers van ADO Den Haag, de algemeen directeur en de supporterscoördinator hebben de brief ondertekend.

Fisichella's clausule

Giancarlo Fisichella is nog altijd op zoek naar een stoeltje bij Ferrari.

Dat Giancarlo graag bij het Italiaanse team wilde rijden was al langer bekend, nu is tevens bekend geworden dat hij in zijn tweejarig contract met Sauber een ontsnappingsclausule heeft laten opnemen.

Zelf zegt hij er het volgende over: "Wie weet wat de toekomst gaat brengen? Ik ben zeer gemotiveerd om voor Sauber te gaan rijden, maar als er een aanbieding van één van de drie topteams komt dan wil ik wel weg kunnen. Peter Sauber gaat daar gelukkig mee akkoord".

De Italiaan heeft na het seizoen 2003, waarin hij zijn eerste en tevens uitermate merkwaardige zege boekte, nog altijd hoop de eerste Italiaanse Ferrari-coureur te worden sinds Nicola Larini in 1994 twee races voor het team reed. Over het contract zegt hij: "Mijn contract is net zo geconstrueerd als dat van Kimi Räikkönen die zijn contract met Sauber liet ontbinden toen hij naar McLaren kon."

Ferrari met 1 testrijder

Ferrari zal in 2004 slechts 1 vaste testrijder in dienst nemen.

Alleen Luca Badoër zal een vaste dienstbetrekking krijgen bij het team, dit nadat Felipe Massa naar Sauber is vertrokken.

Wel zal Massa waarschijnlijk gaan fungeren als een soort van afroepkracht, indien Ferrari bij bepaalde tests toch niet genoeg mocht blijken te hebben aan slechts 1 testrijder. Uiteraard zullen ook Schumacher en Barrichello meetesten.

Daarnaast kan het team zich zo nu en dan waarschijnlijk nog beroepen op de diensten van Luciano Burti, die ook dit seizoen al enige malen bijsprong.

Verdediger treft tweemaal eigen doel

J-DOGG had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Verdediger Igor Jauregi van Real Sociedad maakte doelman Sander Westerveld gister het leven zuur in de uitwedstrijd bij Deportivo la Coruña, hij schoot tweemaal in eigen doel.

Voor Real Sociedad was de wedstrijd nog wel goed begonnen met de treffer van Nihat na een klein halfuur spelen. In de tweede helft pleegde Jauregi echter twee fatale acties. Eerst raakte hij een bal trefzeker aan, wat later verlengde hij een voorzet met zijn hoofd tot in het doel.

Deportivo kon de goedkope zege goed gebruiken, de ploeg is voor even weer koploper in de Primera Division.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK! Voetbalmanager!

Directeur verpleeghuis kwaad na uitspraken Ross

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Directeur P. den Uil van verpleeghuis De Egmontshof in Oud-Beijerland is kwaad op staatssecretaris Ross van Volksgezondheid. Die stelde dinsdag, nadat bekend was geworden dat de directie een 'pyjamadag' heeft ingevoerd, dat er in het verpleeghuis mismanagement plaatsvindt. Den Uil voelt zich nu in zijn goede naam en eer aangetast, zo liet hij in het EO-tv-programma Knevel op Zaterdag weten.

Volgens de directie van de De Egmontshof is er niet voldoende geld voor de verzorging van de bewoners. Mensen die zichzelf niet aan kunnen kleden moeten daarom één dag per week in pyjama blijven zitten. Daarnaast kunnen bewoners die normaal drie dagen per week in bed blijven nu nog een dag minder uit bed. Een plan om de bewoners nog maar eens in de drie weken te douchen is na veel kritiek teruggedraaid.

Ross liet dinsdag weten de maatregelen onbegrijpelijk te vinden. "Kennelijk heeft de leiding van het verpleeghuis haar zaakjes niet op orde. Hoe kan het anders dat andere verpleeghuizen de bewoners wel kunnen verzorgen." De staatssecretaris heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg op het verpleeghuis afgestuurd om de zaak te onderzoeken.

Volgens Den Uil zijn de uitspraken van de staatssecretaris "helemaal van de dolle", omdat zij de uitspraken deed voordat de Inspectie de situatie in het verpleeghuis heeft onderzocht. Hij overweegt nu juridische stappen.

Ook Donner tegen satire koninghuis

Nadat eerder al premier Balkenende kritiek leverde op satirische programma's waarin het koningshuis belachelijk wordt gemaakt, deed vanmiddag ook CDA-minister Donner van Justitie dat. In het politieke-praatprogramma Buitenhof op Nederland 3 zei Donner dat ''het geen pas geeft'' om het koningshuis voortdurend te bespotten. Donner leverde ook kritiek op de rol van de media, in de affaire-Wisse Smit.

Volgens Donner is het, met het oog op het functioneren van het staatsbestel, gevaarlijk om voortdurend een beeld van onbetrouwbaarheid te schetsen. De minister zei overigens geen juridische maatregelen te overwegen.

In een reactie op de uitlatingen die minister-president Balkenende vrijdag deed, voerde Kopspijkers gisteren juist expres een parodiërende Balkenende en koningin Beatrix op. In een zogenaamde persconferentie werden de uitlatingen van de premier in het belachelijke getrokken.

[update] Slachtoffers bij aanslag Riyad

Het originele bericht werd geplaatst op 08-11-2003 om 23.24 uur.

Iets buiten de diplomatieke wijk van de Saudische hoofdstad Riyad hebben zich vanavond drie zware explosies voorgedaan. Net voor de zware explosies waren er geweerschoten te horen. De ontploffing vond plaats bij een wooncomplex van buitenlanders. Of er slachtoffers zijn gevallen, is nog niet bekend

Afgelopen vrijdag hebben de Amerikaanse autoriteiten al gewaarschuwd voor terroristische aanslagen. Ze zijn bang dat terroristen tijdens de vastenmaand ramadan hun slag zouden slaan. De VS heeft de ambassade en consulaten al voor onbepaalde tijd gesloten uit vrees voor mogelijke terroristische aanslagen.

In mei dit jaar werd Riyad ook al opgeschrikt door aanslagen op wooncomplexen. Hierbij kwamen 35 mensen om het leven, waaronder 9 Amerikanen.

Update 00:18
Volgens de eerste berichten zijn er tussen de 20 en 30 doden gevallen. Nog eens 50 à 60 mensen raakten gewond. Na de explosies zouden ook schoten zijn gewisseld. Er wordt inmiddels officieel van een 'terroristische aanslag' gesproken.

Update 01:04
CNN maakt inmiddels melding van 28 doden en 100 gewonden, waaronder veel kinderen. Er zijn zeker 25 ambulances ingezet.

Iets na 22:00 Nederlandse tijd wisten enkele gewapende mannen langs de bewaking van het Al-Muhaya-complex te komen, waarna enkele explosies plaatsvonden.

De compound wordt voornamelijk bewoond door Saudische families. Veel ouders van gewonde kinderen waren tijdens de explosies in de stad om boodschappen te doen voor de ramadan.

Update 03:20
De Saudische overheid is ervan overtuigd dat de aanslag het werk is van Al-Qaeda, omdat dezelfde methode is gebruikt als bij de zelfmoordaanslagen van 12 mei in Riyad. Nadat gewapende mannen de bewaking waren gepasseerd, brachten ze hun met explosieven geladen auto's tot ontploffing.


Update 09:17
Onder de gewonden is tenminste één Amerikaan. In de wijk wonen niet veel westerlingen. De meeste mensen in de wijk zijn afkomstig uit Libië, Syrië, Palestina en India.

Er is op dit moment nog grote onduidelijkheid over het dodental van de aanslag. Veel bronnen melden minimaal vier doden en vijftig gewonden, anderen houden het op 20 doden en bijna 100 gewonden.

Update 13.02
Volgens bronnen binnen de Saudische veiligheidsdienst waren de daders van de aanslag vermomd als functionarissen van de veiligheidsdiensten. Daardoor kwamen zijn het complex binnen. Het zou om gaan om twee daders.

"Bart S. pleegde perfecte moord"

De 28-jarige Bart S. uit Heerlen, die anderhalve maand geleden bekende zijn vriendin Judith Notermans omgebracht te hebben, heeft volgens zijn raadsman de perfecte moord gepleegd. Als hij niet had bekend, was hij vrijdag vrijgekomen.

Volgens de raadsman, Mr. J. van Riet, is het bewijs van het Openbaar Ministerie flinterdun. Door te bekennen heeft S. zijn eigen veroordeling over zichzelf afgeroepen. S. heeft justitie zelf verteld welke stoffen hij heeft gebruikt om zijn vriendin te vergiftigen, namelijk natriumazide en theobromide. De eerste stof, die in een minieme hoeveelheid al binnen een half uur dodelijk kan zijn, is volgens de advocaat niet in het lichaam van Notermans aangetroffen.

Officier van Justitie B. Janssen zegt dat het Nederlands Forensisch Instituut nog onderzoek doet naar de stoffen en de werking ervan, ook in combinatie met elkaar.

Bart S. heeft volgens zijn advocaat bekend door een knappe verhoortechniek, gewetensnood en de algehele beperkingen waarin hij zich bevond.

Blinde vrouw klaagt IVF-kliniek aan

Een blinde vrouw uit de Amerikaanse staat Colorado heeft een proces aangespannen tegen een zwangerschapskliniek omdat zij de vrouw niet wilde helpen zwanger te worden, op grond van haar handicap. De vrouw ziet dit als discriminatie.

De vrouw had al drie IVF-behandelingen ondergaan toen de behandeling in 1999 werd stopgezet omdat zij weigerde haar huis op veiligheid te laten onderzoeken. De advocaat van de vrouw geeft aan dat zijn cliënt is verteld dat ze geen goede ouder kan zijn, aangezien ze blind is.

Volgens Marc Rothstein, expert op het gebied van vruchtbaarheidsrecht, is dit een unieke zaak en mogelijk een schending van de Gehandicaptenwet. "Een dokter kan geen behandeling weigeren omdat een vrouw blind is of tijdens een lopende behandeling nieuwe voorwaarden stellen."

De 33-jarige vrouw werd in een andere kliniek wel geholpen en beviel bijna drie jaar geleden van een dochter.

Kristallnacht wordt vandaag herdacht

Reya had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Amsterdam zal vandaag de herdenking van de Kristallnacht plaatsvinden. De Kristallnacht vond plaats op 9 november 1938 en was het moment waarop het nazi-geweld tegen de joden begon.

Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft deze herdenking aangegrepen om op te roepen tot een appèl tegen opkomend antisemitisme. Moslim- en Christengroepen hebben gehoor gegeven aan deze oproep. Vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap, rooms-katholieke kerk en de protestantse kerken zullen vanmiddag bij de herdenking, die bij het Monument Joods Verzet 1940-1945 aan de Amstel plaatsvindt, aanwezig zijn. Ook eurocommissaris Bolkestein, burgemeester Cohen en diverse fractievoorzitters zullen aanwezig zijn.

Volgens het CJO komen steeds vaker incidenten aan het licht waarbij joden worden lastig gevallen, bedreigd of mishandeld. Hoewel een precieze oorzaak niet aan te geven is, lijkt het Midden-Oostenconflict een belangrijke factor. In sommige gevallen blijken mensen moeite te hebben onderscheid te maken tussen de staat Israël en het joodse volk, waardoor zij alle joden verantwoordelijk houden voor de toestand in het Midden-Oosten.

Criminele reputatie Nederland overal bekend

Wouterwouter2 (E-tracker) had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De ministeries van Buitenlandse Zaken in onder meer Australië, de Verenigde Staten, Groot-Brittanië en Canada blijken te waarschuwen voor de criminaliteit die in Nederland welig zou tieren. De Australische autoriteiten schatten het risico in Nederland zelfs van dezelfde orde als dat in Syrië, Sri Lanka en Cambodja.

Het aantal gevallen van intimidatie, beroving en mishandeling op de Schiphollijn, bij het Amsterdamse Centraal Station en de tramlijnen tussen Amsterdam Centraal en het Museumplein stijgt volgens de Australische autoriteiten. De Amerikaanse overheid geeft aan dat bijna één op de tien toeristen in Nederland slachtoffer van een misdrijf wordt.

Herman ter Balkt van de Amsterdamse VVV noemt deze waarschuwingen vervelend, maar het is gelukkig geen negatief reisadvies. Daarbij is Australië volgens hem erg kwistig met waarschuwingen. Ook voor Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje wordt gewaarschuwd. En voor buurland Nieuw-Zeeland vanwege de vele aardbevingen aldaar.

Nieuw kampioenschap: ontwerp de Miss Digital World

Wouterwouter2 (E-tracker) had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Later deze maand zal in Italië een nieuw kampioenschap zijn intrede doen: de Miss Digital World. De bedoeling van dit kampioenschap is om een zo mooi mogelijk model te ontwerpen met behulp van 3D grafische programma's.

Op de onderstaande foto is het model van één van de deelnemers te zien.
Klik voor een grotere versie

Lage opkomst bij verkiezingen Japan

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Japanse parlementsverkiezingen hebben last van een lage opkomst. Rond twee uur Japanse tijd had nog maar 32,19 procent van de 103 miljoen kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht. Bij de verkiezingen van 2000 lag het percentage om twee uur op 33,64 procent. In Tokio lag de opkomst echter hoger dan vorig jaar. In grote delen van Japan is het bewolkt, iets wat in het verleden juist voor hoge opkomsten zorgde.

De lage opkomst lijkt in het voordeel te zijn van de zittende premier Koizumi en zijn Liberaal-Democratische Partij (LDP). Op dit moment heeft de LDP 247 van de 480 zetels in het Japanse Huis van Afgevaardigden. Naar verwachting worden dit er nog wat meer. In totaal dingen 1159 kandidaten mee naar een plaats in het lagerhuis.

Naar verwachting is de uitslag van de verkiezingen rond drie uur 's nachts (19:00 Nederlandse tijd) bekend.

Wederom problemen door bladval

TreinDe NS kondigt ook voor vandaag weer grote problemen als gevolg van gladheid door bladval aan. Reizigers op de trajecten Zwolle-Amersfoort, Amersfoort-Amsterdam, Amsterdam-Alkmaar-Den Helder en Den Bosch-Eindhoven-Maastricht moeten rekening houden met vertragingen die kunnen oplopen tot 30 minuten.

Ondanks de zeventien miljoen euro die is uitgetrokken om de problemen te voorkomen, is het al de derde keer dit jaar dat er treinen grote problemen hebben door de bladval. Vorige week zondag reden op sommige trajecten al geen treinen door bladval. De eerste problemen deden zich dit jaar voor op 20 oktober, zo'n drie weken geleden.

Primeur in Roemeens voetbal

In Roemenië heeft gisteren een scheidsrechter de voetbalwedstrijd die hij floot moeten staken, omdat één van de teams, FCM Bacau, nog maar zes spelers op het veld had staan.

Bacau had voor de rust al drie rode kaarten te pakken. Toen na de rust de ploeg het veld weer op kwam, bleek dat men twee spelers geblesseerd in de kleedkamer had moeten achterlaten. Aangezien Bacau al in de eerste helft al haar wissels had verbruikt, bleven er maar zes spelers over.

Daarop heeft de arbiter de wedstrijd gestaakt. Volgens de regels moet een team met minimaal zeven mensen in het veld staan. Tegenstander Oradea won vervolgens, geheel volgens diezelfde regels, de wedstrijd met 3-0. Deze stand was overigens al de tussenstand van de wedstrijd.

Helft Amerikanen tegen herverkiezing Bush

De helft van de Amerikaanse bevolking zou president Bush niet graag terugzien in een tweede ambtstermijn. Dat meldt het blad Newsweek. 44 procent van de ondervraagden zegt echter wel met Bush door te willen.

Van de 1002 ondervraagden zegt 51 procent het beleid van George Bush in Irak af te keuren. Slechts 14 procent denkt dat het de VS gaat lukken in Irak een stabiele, democratische regering te installeren.

Toch komt er voor de Amerikaanse president een lichtpuntje uit het onderzoek. 51 procent van de ondervraagden zegt positief te staan tegenover het algemene optreden van de regering van Bush.

Jauregi helpt Deportivo aan zege

Verdediger Igor Jauregi van Real Sociedad maakte doelman Sander Westerveld gister het leven zuur in de uitwedstrijd bij Deportivo la Coruña, hij schoot tweemaal in eigen doel (2-1).

Voor Real Sociedad was de wedstrijd nog wel goed begonnen met de treffer van Nihat na een klein halfuur spelen. In de tweede helft pleegde Jauregi echter twee fatale acties. Eerst raakte hij een bal trefzeker aan, wat later verlengde hij een voorzet met zijn hoofd tot in het doel.

Deportivo kon de goedkope zege goed gebruiken, de ploeg is voor even weer koploper in de Primera Division.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.