Duits chemieconcern IG Farben bijna failliet

Het Duitse chemieconcern IG Farben heeft uitstel van betaling aangevraagd. IG Farben was ooit het grootste chemieconcern ter wereld en is de moeder van het bedrijf dat Zyklon B, het gas voor vernietigingskampen van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog, produceerde.

Het bedrijf verkeert al sinds 1952 in liquidatie en zijn aandelen worden sindsdien nog steeds op de aandelenbeurs van Frankfurt verhandeld. Critici noemen het aandeel - gezien de geschiedenis van het bedrijf - ook wel blood stock. Omdat een deal met een Duitse investings- en vastgoedfirma is mislukt, ziet men geen andere mogelijkheid dan het aanvragen van uitstel van betaling.

Voor ex-werknemers die tijdens de oorlog gedwongen voor IG Farben werkten, betekent dit een grote tegenvaller. Bij een faillissement lijkt de kans op schadevergoeding volledig verkeken. Dit geldt ook voor de nabestaanden van de slachtoffers van de nazi-concentratiekampen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkten ongeveer 83.000 slavenarbeiders in een grote chemische fabriek van IG Farben, nabij Auschwitz. Na afloop van de oorlog werden de bezittingen van IG Farben door de geallieerden inbeslaggenomen en overgebracht naar de Duitse chemieconcerns Hoechst, Bayer en BASF.