Herdenking in teken van anti-semitisme

Gisteravond hebben meer dan 1.000 mensen in Amsterdam de Reichskristallnacht van 1938 herdacht. De herdenking stond dit jaar ook in het teken bij de recente opleving van het antisemitisme. Bij de herdenking werd onder meer gesproken door burgemeester Job Cohen en VVD-europarlementariër Frits Bolkestein.

''Voor het eerst moet de jaarlijkse herdenking van de Kristallnacht worden aangegrepen voor een waarschuwing tegen toenemend antisemitisme. De joodse gemeenschap maakt zich ernstig zorgen, omdat haar leden op straat worden lastiggevallen en hun gebedshuizen worden beklad met hakenkruizen'', aldus Cohen.

Frits Bolkestein hekelde de vergelijkingen die sommigen trekken tussen het hedendaagse Israel en nazi-Duitsland. ''Grotesk en lasterlijk'' noemde hij dat. Het is een vorm van nieuw antisemitisme, waaraan zich in West-Europa volgens hem vooral 'slecht geïnformeerde jongeren' schuldig maken. Maar ook de linkse anti-globalisten kunnen er wat van meende de VVD'er: ''Helaas vindt deze vorm van nieuw antisemitisme sympathie bij antiglobalisten, die in Israël sowieso de voorpost zien van het Amerikaanse kapitalisme in het onderdrukte zuiden''.

Waar Cohen sprak over jonge mede-Amsterdammers die joden heden ten dage lastigvallen, noemde Bolkestein expliciet Noord-Afrikaanse en Marokkaanse jongeren als daders. ''Wie had gedacht dat anno 2003 een man met een keppeltje, vlak bij het Nationale Monument op de Dam, moet vluchten naar hotel Krasnapolsky omdat hij wordt achtervolgd door jonge Marokkanen''. De voormalige VVD-leider meent dat dit deel van de jeugd wordt beïnvloed door Arabische propaganda, waarin antizionisme gelijk staat aan antisemitisme. Zolang de Arabische landen zich niet neerleggen bij het bestaan van Israël, zal het conflict in het Midden-Oosten volgens hem niet worden opgelost.

De voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid, Selami Yuksel, beaamde dat het vooral jonge moslims zijn die zich schuldig maken aan ''onacceptabel gedrag''. Op een deel van die groep hebben de islam-organisaties volgens Yuksel hun greep verloren. De voorzitter vroeg óók aandacht voor het lastigvallen van moslimvrouwen met hoofddoeken en het beschadigen van moskeeën.

Dat de herdenking weer actueel is, bleek uit de opkomst. Vorig jaar waren er slechts 40 mensen aanwezig, tegen zo'n 1.000 gisteren.